»» ««
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok

Ebbe az erősen tematizált* fórumba várjuk azokat a történeteket, amelyek búvárbalesetekkel kapcsolatosak, veled estek meg vagy ott voltál. Nem feltétel, hogy baleset legyen, ha csak meleg pillanat volt, aminek a vége jól sült el, de magában hordozta a baleset esélyét, akkor is itt a helye.
A történeteket emeljük ki a sima hozzászólások körül azzal, hogy az elején egy sort, mondatot vagy bekezdést vastagon írunk.
* Ez arra vonatkozik, hogy kizárólag a témával kapcsolatos hozzászólásokat várjuk, általános csevegésnek a fórum használhatósága, későbbi áttekinthetősége miatt itt nincs helye.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 . . . 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104
 275. Luciferin 2007 sze 11. 14:27  
Mindenkinek mást jelent a romantika!
Én ha Balatonmária fürdőnél jönnék fel a jég alól azt remélném, hogy a nudi standon ne legyen sál (se) az ember lányán. :)
 274. azarabdémon 2007 sze 11. 14:25  
És a róla lógó iszapos hínárok mellett ráadásul palackorrú...??  
:)
 273. DUPLA 2007 sze 11. 14:00  
Talán csak az lehet tökéletesebb, ha nem csak a hátán van bazi nagy palack.:-)
 272. Bunny 2007 sze 11. 11:50  
Ebből látszik, nőből vagy. Milyen látványos is, amikor a sarkkörön az atom tengeralattjáró áttöri a jégtáblákat, az erő és hatalom megnyilvánulása - ugyanez áttéve az emberre, hát nem hoz izgalomba egy nőt?
Izom, romantika meg minden van benne ... eh, asszem mi férfiak sosem értjük meg a női nemet :) Hű, de offtopic vagyok ...
 271. azarabdémon 2007 sze 11. 11:39  
Nem is lehet annál szebb, mint amikor Balatonmáriafürdőalsón a szikrázó téli nyugalomban az ember lánya Lenorralmosott- pihepuhameleg sálba bugyolálva sétál a parton, ábrándozva veti csillogó szemeit a jeges tóra, mélyet szippant a tiszta levegőből, tekintete előtt fehérló, királyfi, jókép, izom, romantika, gyűrű.
Hirtelen jégmorajlás, (- csak nem a fehérló?) .. és feljöve Hanyistók, a Mordor-i iszap birodalmának ura, bazi nagy palackkal a hátán.
Hát lehet valami ennél tökéletesebb?
 270. DUPLA 2007 sze 11. 11:13  
Nem gondoltál még arra, hogy egy másik sportágban, az iszapbirkózásban is szerencsét próbálj? őstehetség vagy, ráadásul szemmel láthatóan vonzódsz is a dágványhoz. (Privát kérdésem is lenne, az a trutymó-rambó figura általában be szokott jönni a csajoknál, mert ha igen, akkor rágyúrok én is) :-)
 269. Bunny 2007 sze 11. 08:28  
Huh, elég vadul hangzik ... bár tényleg szép látvány lett volna a jégtörés, azért elég veszélyesnek hangzik a dolog, én még jó látás mellett sem mernék kötél nélkül a jég alá merészkedni, balatonba meg lehet jég nélkül is csak kötéllel :D
 268. békabúvár 2007 sze 10. 23:53  
Még az 1990-es évek elején történt, március idusa előtt, "leigázzuk a természetet" korszakomban: A Balatonon szerettünk volna jég alá merülni, megérkezvén konstatáltuk, hogy a jég a part mellett már felolvadt 15-20 méteres sávban,egyébként is vékony. Így a sekély csónakkikötőből, ahonnan eredetileg szánkón húztuk volna a felszerelést a lékvágás helyére, esély nem volt elindulni. Ha már itt vagyunk merüljünk alapon a vékony jég szegélye alatt vezető kötél nélkül bebújtunk a jég alá  azzal, hogy ahogy rálépünk úgyis tördelni lehet, az öböl sekély (kb. 60 cm - 1 m) majd felállunk a közepén és feltörjük alulról, a hölgyeket megkértük hogy majd fotózzák ezt a "rambós" jelenetet. Amint megkezdtük a merülést azonnal felvertük természetesen az iszapot,látás nulla. "Mélyebb" részre érve a látás 1-2 m lett, gondoltuk itt megfelelő a produkcióhoz, jött a meglepetés: felállás helyett bepaszíroztam magam az iszapba a jég középen vastagabb volt nem tört fel. A vizet ismét felkavartuk, látás lassan az egész öbölben nulla lett. Egy szerencsénk volt, hogy sütött a nap és a jég aljához tapadva, a napkorongot látva lehetett tájékozódni és a bemenetelhez képest következetesen "ellenkező vállra véve" a zagyban visszaúsztunk a jég szegélyéhez. A tanulság hogy feltörhető szélén már olvadt jég alá is vezető kötél kell (meg azért is írtam, hogy legyen valami borzadályos a hülyeségek tárházában:) )
 267. PDIC 2007 sze 06. 15:18  
Feladom... :-)
 266. szveresb 2007 sze 06. 14:09  
Pedig ez egy ilyen hely. Amikor ilyen erős ott az áramlás és "belenézel", akkor telenyomja a szád levegővel, vagy ha oldalt nézel, akkor kitépi. Többen átrágták ott már a mouthpiece-t. Az octopus egy standard Scubapro MK2-höz tartozó alap cucc volt, megbízható, minimumra állítva máshol még freeflow nem fordult elő vele.

A probléma az volt, hogy közel a 100ik merüléshez, elhittem, hogy de jó is vagyok. Pedig dehogy...
 265. lago 2007 sze 06. 13:12  
Ebben teljesen igazad van több tipusú fogantyú létezik, van amelyik állítható van amelyik nem a mellény típusa válogatja. Amiről én beszélek a mellény emelésére szolgál. Természetesen sokan használják az említett magasság beállításhoz is, de a véleményem továbbra is az, hogy célszerűbb az általam említett feladatra használni mindkét típust. Tapasztalatom pedig az, hogy a mellény/palack magasság beállításához létezik egyszerűbb megoldás is , és a szabadon hagyott heveder így nagyobb haszonnal bír ...




 264. PDIC 2007 sze 06. 11:45  
Aha... az állítható hosszúság sem azért van, hogy a megfelelő helyen legyen a mellény a palackon, hanem különböző kézméretekhez lehessen állítani az emelgetéshez. :-) Az egy pontban felvarrt állítható heveder neve külföldiül "tank locator strap" , amit a legnagyobb igyekezettel sem tudok fogantyúnak fordítani... Persze van az is, csak az két helyen van odaerősítve és nem állítható a hossza. A kettőt nem ugyanaz...
 263. vizidino 2007 sze 06. 10:00  
"valami sziszeg. Persze, hiszen az áramlás nyomja a gombot a sárgán"

Ez zord. Meg sohasem hallottam ilyenrol. Masvalaki mar talalkozott a jelenseggel, esetleg az okozhatta hogy kulonosen gyenge volt a rugo benne? Milyen tipusu octopus volt?


 262. Peetry 2007 sze 05. 18:59  
Meg is váltaszoltad kb, nem kellett volna beöltözni. Nade viccet félretéve nekem az a fura hogy 90 barnál azt mondod magadnak hogy még 5 perc simán. Mindezt úgy hogy tudod, áramlattal szembe fogsz visszaúszni ami keményebb lesz. Én még csak kezdő vagyok, de eddig akárhány merülésen voltam, ha nem jött értünk a hajó, 110bar-nál fordulunk. Lehet hogy rosszul gondolom, de szerintem ha 130 bart elfogyasztva 70-el akarod megkezdeni a visszatérést áramlattal szemben, az enyhész szólva is öngyilkossági kísérletnek minősül. Gondolom Te is sokat tanultál az esetből:)
 261. szveresb 2007 sze 05. 18:25  
Üdv mindenkinek

Megosztanám egy történetemet én is, elnézést, ha picit hosszú. Talán tanulságos, talán jól megkapom hol rontottam el.. :-) Velem történt, nem tagadom le.
Szóval, Samesan (Thaiföld, Pattaya) közelében van a Hardeep nevű merülőhely, egy világháborús hajóroncs, eredeti nevén HMS Suddahib. Gyönyörű, már korallzátonynak is lehetne hívni, fantasztikus élővilág található rajta. Állítólag azért nevezték el Hardeep-nek mert egyszerre nehéz és mély is a merülés (ha a 18m-nél mélyebb merüléseket értjük alatta, könyv szerint). Nehéznek meg azért nehéz, mert két sziget között fekszik a roncs, pont ott, ahol az áramlás annyira felerősödik, mint egy hegyi folyó - ez komolyan ilyen. Ráadásul a roncs mögött 200 méterre kezdődik a "Lyuk", egy 90m mély szakadék, nem kedvtelési hely, úgy mondják, többnyire mosógéppel ellátva.
Megérkezünk, hajó kiköt a bójához, összeállítjuk a merülő csapatokat, dive-brief. Áramlás 40 cm, emelkedő, tudtuk ezt előre, hajrá. A népek (senki sem volt kezdő búvár) kinéztek a vízre, aszongyák, ma inkább a Hardeep nem, csak az éjszakai. Ketten maradtunk, egy régi sziú mondás járt az eszemben: "it's a nice day to die".. Beugrás, a kötelet elkapva éreztem, h ez meleg pite lesz. Merültem már korábban is itt, tudtam, h trükkösek az áramlatok és a 40 az itt inkább 60, de általában a reg nem volt a számban és úgy is oda tudtam húzni magam a bójához. Na ekkor ez az első másodpercben megdőlt, simán víz alatt volt a fejem ahogy húzódzkodtam, fasza lesz, mondok, de megcsináljuk. Buddyval lihegés egy kicsit a bójánál, semmi verbális és metakommunikáció - nem lehetett: szájunk tele regulátorral, két kézzel meg a kötélbe kapaszkodunk. Valahogy összejelzés, gyerünk le. Kőkemény izommunka kb 17m ig, a roncs pereméig, ott enyhül a dolog, levegő 150 bar, yippikaye, jó lesz ez. Beúsztunk az orrnál, ott van rögzítve a kötél, tök nyugis minden, nyüzsgő élet. Ahogy lebegtünk a tat felé, éreztük, h belül is kezd valami kis áramlás pezsegni, és ha pezseg akkor a tat felé, merre másfelé. De ez akkor még nem ütött szöget a fejünkbe csak akkor amikor levegő ellenőrzés, nekem 90, buddynak 100. Ó remek, még leglább 5 perc, 22 méteren 70 barig. Kijövünk roncs kb 2/3ánál, omfg, 2 másodperc múlva a tatban kapaszkodok, mint Károlybácsi Frakk pórázába. Nabmg... Ezt most akkor hogy? A madzag az orrban van rögzítve, én meg 30 méterrel arrébb, egy rohanó hegyi folyó közepén egy sült heringbe kapaszkodom. Társam kb 5 méterrel előttem, szintén mintha kissé bizonytalan lenne a jövőt illetően. Mindegy gyerünk előre, le a fenékre és mindenbe kapaszkodva húztunk magunkat előre a kötél felé, meg-megállva, levegő mennyi, 60.. Szóval voltak pillanatok amikor aszontam, h nem tudjuk megcsinálni, viszont 90 méterre sem akartam kerülni, 60 barral a palackban. Végül megvolt a kötél, levegő 40, király meglesz ez, feljebb úgyis kevesebb levegő kell. Emelkedünk, ugyanúgy lobogunk, mint a zászló, bicepszem már rendesen fáj, safety-stop, átölelem a kötelet, mint a tőserdői utcabálon a nyírfát, de valami sziszeg, valami sziszeg. Persze, hiszen az áramlás nyomja a gombot a sárgán. Nem kicsit, nagyon. Hosszú három perc, levegő egyre nehezebben jön, végre vége. Remegve felmászunk a hajóra, 0 és 10 bar között piheg a mutató. Elnéző mosoly, na látjátok...
Asszem nem kellett volna beöltözni, talán ott kezdődött..
 260. lago 2007 sze 04. 14:59  
az a heveder ezt a célt szolgálja, nem fog tönkremenni ...hacsak nem gyártás-hibás:)
 259. brekkk 2007 sze 04. 13:57  
persze tudom, hogy ha az első lépcső megy szét az drágább lesz...
mielőtt lecsapnád ezt a labdát!:-)
 258. brekkk 2007 sze 04. 13:54  
Igen, én is így tanultam...nálatok...:-))
Viszont azóta is gondolkodom rajta, hogy így meddig bírja majd vajon az a heveder...
és megcsináljátok-e majd garanciában ha emiatt szakad szét...:-)))
 257. Hexen 2007 sze 04. 12:51  
A felszerelés nem megfelelő mérete is okozhat kisebb-nagyobb sérülést. Egyszer sikerült bérelnem egy férfi jacketet ami ráadásul még kicsit nagy is volt rám... Amikor pedig elkezdtem lefelé úszni az első lépcső úgy tarkón vágott, hogy megint csak nem láttam semmit percekig, csak feketeséget.. nem beszélve arról, hogy mennyire fájt a fejem utána..
 256. lago 2007 sze 03. 16:49  
A mellény tetején található hevedert véleményem szerint jobb szabadon hagyni, ugyanis ezzel elkerülhető hogy a hajóba történő pakoláskor az elsőlépcsőnket terheljék. A felszerelésedet úgy kell "minden esetben" a pakoló személy kezébe adni hogy kénytelen legyen ezen keresztül a hajóba emelni ..ha nincs heveder biztos hogy az elsőlépcsődnél találnak fogást .
 255. elche 2007 aug 30. 12:27  
Az milyen remek vicc volt, amikor a Giannis D merülés után (jól elhúztuk a végét, a kicsi motorcsónak miatt a csapat egyik fele korábban felment, mi addig 3 méteren nézelődtünk) a felszínen arra figyeltünk fel, hogy a hajónk messze, a zodiacnak meg nyoma sincs. Pedig ott volt az valahol a messzeségben, éppen sodródott az ócskaság a vízen, mert leállt a többi búvárral. Kicsit a filmre hajazott a szitu, igaz, volt a zátonynál volt még más búvárhajó, de mi ugyebár már a felszínen lebegtünk, és nyilván a víz a zátony közelébe vitt. Kiszedtek minket kicsivel később, de ha erősebb a hullámzás, lehetett volna kellemetlenebb az élmény.
 254. Darth-Digilog 2007 aug 30. 10:35  
Ezt azért beszéld meg a Malmos Attilával és az aszonykájával is, mert asszonyka volt a modell! :-)
 253. Thomasbuvar 2007 aug 30. 10:31  
Na látod ez is egy veszélyforrás, ha olyan rusnya a modell, hogy az ember elhányja magát... :-)
 252. Darth-Digilog 2007 aug 30. 10:25  
Utoljára a Ghiannis D-nél úgy merültem, hogy csak ketten voltunk a roncsnál, én és a modellem. Jaj de jó is volt! Igaz reggel fél hét volt. És mekkora taccsot dobtam utána a kis zodiacból! Az már nem volt jó. És akkor már negyed nyolc volt.
 251. t.tboy 2007 aug 30. 08:49  
Az az igazság, hogy nem szoktam fórumra írogatni, csak olvasom őket, de ez talán egy olyan kezdeményezés, ami megér pár sort, pláne, ha a leírtakból legalább egy valaki tanul...

Sok helyen és körülmények között merültem és mint mindenki aki nyitott szemmel jár, láttam hideget-meleget és sajnos nem is keveset. Ez egy nagyon jó kikapcsolódás, hobby, csak sok ember elfelejti, hogy vannak szabályok amiket be kell tartani, még , ha néha ez nehéz is. Tudni kell merülésre nemet mondani, ha úgy érzed, hogy most valamiért nem megy, sok mindentől kiméled meg magad. Itt jön az, hogy nagyon fontos a társad illetve a társaság akikkel merülsz, mert ilyenkor jön az, hogy neki állnak cikizni és csak azért is lemész... Az ilyen társtól mit vársz el a víz alatt, ha segítségre van szükséged?
A társakról egy történet: Roncs merülés Egyiptomban az Abu Nuhas  zátonynál, szerintem mindenki ismeri vagy hallott róla. Egy összeszokott társasággal merültünk a Ghiannis D. nevű hajónál, normális párokban egy teljes laza, nyugodt merülés volt. Egy általános  merülésiterv volt megbeszélve, hiszen mindenki képzett búvár jóval 100 merülés fölött, tehát nem volt vonatozás a víz alatt, egy kicsit lazzább volt a merülés, bár nem is velünk volt a baj. A merülés közepén a roncs eleje felé úsztunk a társammal, ekkor jött velünk szembe egy másik társaság a nemzetiségüket a mai napig nem tudom, csak tippjeim vannak. Szépen úsznak el melletünk úgy 20m-re, ők kettesével egymás mellett és után. Néztem egy darabig és látom, hogy a második páros egyik tagjának a palackja a jacketthez képest függőlegesen áll a hátán és a lehelet tartja a helyén, hogy ne akadjon ki és rántsa ki a szájából a reduktort, ami a csapatot elnézve a biztos fulladás lett volna. És a teljes csapat úszik mögötte a helyi guide elől és nem néz hátra. Intettem a társamnak, hogy menjünk oda és segítsünk mi. Odaúsztunk, elkaptuk az embert, mutattam neki, hogy maradjon nyugton, bár szerintem azt sem tudta, hogy mi történik vele, körülötte. Megigazítottuk a palackját, ami már a beugrás óta kb. ilyen állapotban volt a hátán, amit egyébként a mai napig nem tudom, hogy mi tartott a helyén. Ekkor valami csoda folytán a vezető is megfordult és nézett bambán, hogy most mi is van, majd amikor megértette nem győzte megköszönni. Én csak annyit mutattam neki, hogy figyelje azokat az embereket sűrűbben akiktől a hétvégén a baksist kapja, mert egy hulla elég nehezen szokott fizetni. Nem szeretek más dolgába beleszólni és beleavatkozni meg még annyira sem, de, ha 10 ember nézi végig, hogy a társuk ilyen konfigurációval ússzon, azért valamit tenni kellett.
Tehát, ezért fontos az a két perc amíg a felszerelést és a társunkat átnézzük, sok kellemetlenségtől kíméljük meg magunkat és nem biztos, hogy a hajón leellenrőzött cucc a zodiakból való beugrás után is olyan frankó, mint 10 perccel azelött. Érdemes 5m-en egy pillantást vetni a másikra és már lehet is tovább merülni.
 250. Bunny 2007 aug 30. 08:20  
Nekem is ez a tapasztalatom, hogy normális hevedernél nem grandiózus probléma a vizezés, bár tanítják és semmi kárt nem okoz. Én rendesen beállítom, meghúzom, még soha egyetlen egyszer sem csúszott ki - jó mellényt kell venni :D
 249. PDIC 2007 aug 30. 00:39  
Aha, egy 15-ös acél az már elég nehéz medencében. Sokáig használtam egy 18 literest, nem sok ólom kellett hozzá...
 248. elche 2007 aug 30. 00:37  
Úgy látom ez inkább nekem szólt.:) Szóval tény ami tény, aznap igencsak "feledékeny" volt az az oktató. Pedig hallottunk már medencés balesetekről rutinosabb búvárok esetén is. És végülis beigazolódott, hogy nem árt az a kis segítség, ha az, akinek cselekednie kellett volna, nem képes rá. Emlékeim szerint 15-ös acélpalack volt, és édesvízben. De valahol van egy videóm az "oktatásról", ha valakit érdekel...
A hevederes kiegészítést kösz, nekem pont ilyen elég merev hevederem volt a régebbi mellényemen.
 247. PDIC 2007 aug 30. 00:30  
Hivatalosan egy DM sem végezhet gyakorlatokat tanulóval. Medencében sem. A tanfolyam utolsó nyíltvízi merülésén vihet 1 kezdőt merülni. (Csak úszkálás, semmi több) Az említett "oktató" ezt biztos elfelejtette aznap.
A kicsúszó palack nem akkora gáz, hiszen egy 12 l-es acél palack  csak pár kiló tengervízben. Az alu szinte súlytalan, sőt 100 bar alatt elkezd felfelé közlekedni. A merülőtárs simán visszarakhatja a helyére úszás közben is. (Azért elég vicces, amikor hátulról megközelíti, és nagyokat lök rajta .(a palackon) :-)  )
Ezért (is) kell megtanulni a cucc levételét víz alatt, hogy szükség esetén egyedül is megtudjuk csinálni, ha nincs segítség. Nem túl bonyolult.
A "vizezős" módszer azoknál a mellényeknél  lehet hasznos, ahol merevebb anyagból készült a heveder, amúgy felesleges, ha rendesen "megtépjük".
 246. PDIC 2007 aug 29. 23:30  
Én pl. azt "gondolom", hogy amelyiken van burkolat, az fogantyú,  és elbírja a palack+ egyebek  súlyát.  A  másik (ami ált. állítható hosszúságú egy csat segítségével) az  csak  a  mellény palackra  akasztására szolgál.  Persze  ennél fogva is lehet emelgetni  a cuccot. Egyszer.... :-)
 245. Hipra 2007 aug 29. 23:16  
A külső hallójáratból. Kérdezte a doki (németül persze, és mivel sajnos nem tökéletes a németem nem is értettem minden szavát), hogy nem került-e valami a fülembe, ami sérülést okozhatott, persze ilyesmi nem volt, legalábbis nem tudok róla :) Még megnézetem egy itthoni fül-orr gégésszel a biztonság kedvéért, aztán beszámolok róla pontosan.
 244. VasMacska 2007 aug 29. 23:01  
Na most én nem igazán értem... persze a hiba nyílván az készülékemben van, de akkor is szeretném, ha elmagyaráznád nekem: mi vérzett a füledben? Ha nem repedt be, vagy át a dobhártyád, honnan vérzett a füled 1-2 percig? a külső hallójáratból? de onnan hogy? a nyomás illetve vákum miatt átvérzett a bőrszövet? Azon túl, hogy ne merülj két napig, mit mondott a doki, mit látott a füledben? Csupa kérdés vagyok...
 243. Bunny 2007 aug 29. 22:16  
Ne verje be a fejét az első lépcsőbe? Vagy egyszerűen mindenkin úgy néz ki, mintha lógna, rajtunk is, csak mi nem látjuk saját magunkat?
 242. hanyi 2007 aug 29. 20:58  
Ez igaz, de ha megfigyelted a guide-okon is mindig "lóg". Azt nem tudom mi a poen benne ?!
 241. zozoba 2007 aug 29. 20:40  
Igen   a palackrögzitéseken néha én is elámulok. Tipikus eset, Egyiptom a szállodába lévö bázis, és mennek a buvárok  partit merülni. Több emberkének a térdhajlatát veri a palack alja :D, olyan jol be lettek állitva a hevederek.
 240. Bunny 2007 aug 29. 16:17  
Én mindig ráakasztom a palackra, biztonság miatt és praktikus okból. Így ugyanis nem kell szórakozni, hogy milyen magasan legyen a jacket a palackon, koppra húzom és a fül meg szépet éppen addig engedi amígy kell. Persze a brutálipszilonnagyonüberstb kölcsön-palackoknál van néha szenvedés, de amióta saját palackom van, ez a gond nem ál fent (bázisokon meg általában monocsapos palackok vannak).
 239. Zook 2007 aug 29. 15:56  
en azt hogy orulok, hogy igy szoktam meg...volt mar olyan alkalom, hogy kezdett volna elillanni a palacom, de ketszeresen is mazlim volt: fogta meg a hurkolas es eszre vette a csajom aki szepen visszaallitotta a rogzitest...

elnezven azt a hevedert ami a jacketemen van, nem is nagyon hasznalnam masra - legalabbis palackkal szerelve a cuccomat nem emelnem meg vele.
 238. Hipra 2007 aug 29. 15:48  
Ezzel kapcsolatban van még egy dolog, amit a rögzítésnél meg lehet említeni: a palack nyakára sokan ráhurkolják a mellény tetején található hevedert. Van amelyik simán csak egy heveder, más változatoknál van műanyag burkolat is a kényelmesebb fogás végett. Erről mit gondoltok?
 237. elche 2007 aug 29. 15:27  
Ami eszembe jut a palackrögzítésről

Uszodázni voltam éppen, talán egy fényképezőgépet próbálgattam, már nem emlékszem. Voltunk ott páran, öltöztünk, szereltünk, a palackot az egyik oktató segítője (aki maga még DM sem volt) hozta. Az oktató még nem ért oda, és aztán telefonált, hogy nem is fog, ezért megkérte ezt a bizonyos segítőt, hogy ugyan helyette gyakoroljon már egy kicsit azzal a tanítvánnyal, aki már túl volt egy uszodai alkalmon.

Hát, nehéz lett volna eldönteni, ki ijedt meg jobban, a botcsinálta "oktató" vagy a jelölt. A "tanárnál" többen is rutinosabb búvárok voltunk ott, de valószínűleg okosabbak is, mert eszünk ágában sem volt felvállalni ezt a gyakorlást. Azért megbeszélés nélkül is igyekeztünk közel maradni, hátha szükség lesz ránk.

Nem részletezem a komikus jeleneteket, inkább a lényegre térek. Mivel mégiscsak tanulóról volt szó, az "oktató" állította össze a felszerelését. Látjuk ám, hogy egyre furábban tartja magát szegény kezdő, a fejét kezdi hátra hajtani. Naná, mert a kicsúszó palackra szerelt reduktor szépen húzta hátra. Bizony kiderült, hogy itt higgadtnak kell lenni annak is, akinek a palackja éppen távozni kényszerül (ez nem állt fenn), és társának is ügyesen kell reagálni (ez végképp nem volt igaz). Ha ez nyílt vízben történik, még csak elképzelésem sincs, mi lett volna a vége. A palack meglazulása ugyanis már a merülés kezdése után pár perccel történik, amikor nem a felszínen vannak a búvárok, hanem mélyen. Gyorsan odaúsztunk, kisegítettük a mellényből szegény tanulót, társát szintén a felszínre küldtük, és a rögzítés a víz alatt ránk várt. De a tanulónak már nem volt nagy kedve újra elkezdeni gyakorolni, amit maradéktalanul meg tudtam érteni. Én azóta is nagyon odafigyelek a jó rögzítésre, mert nincs kedvem a víz alatt szerelgetni, és a társamét is mindig ellenőrzöm. Persze nem jó túlzásba esni, egyszer sikerült olyan erősen meghúzni a pántot, hogy az egyik nem igazán erős alkatrész kissé elhajlott. No meg ha egy ideje nem használtam már a mellényt, az első szerelés előtt kicsit megnedvesítem a hevedert, ha van rá lehetőség. Még régebben javasolta ezt valaki, és logikus ötletnek tűnt. Nem szeretem másra hagyni a rögzítés, ha mégis ilyen van, akkor én is ellenőrzöm. Ez tipikusan az elkerülhető veszélyforrások közé tartozik, amelyek nagy galibát okozhatnak.
 236. Hipra 2007 aug 29. 13:19  
Nyomáskülönbség vs. latex csuklya

Történt, hogy Ausztriában merültem szárazruhában, ráépített latex csuklyával, teljes arcmaszkban. A csuklya alatt egy füles polársapkát viseltem. Mivel a ruha nyakmandzsettája nagyon jól zár, nem nagyon tud levegő bejutni a csuklya alá, ezért úgy szoktam levegőt juttatni bele, hogy a maszkba fújok, és az jut át a csuklya alá. Néha annyi levegő kerül bele, hogy később felemelkedés közben úgy kell kiszívnom orral, mert érzem, hogy emel, de legalábbis kényelmetlen (olyan érzés, mintha le akarná emelni a maszkot a fejemről) :)
Szóval szokás szerint beöltöztünk a társammal, ahogy kell, arcmaszk felvesz, bemerül. Kb. 3 méter környékén kezdtem el érezni, hogy valami fizikailag nyom kicsit, de ment normálisan az egyenlítés, látszólag nem volt semmi gond. 7 méteren már erősebben éreztem, hogy itt valami gond van, ezért mutattam a társamnak, hogy menjünk fel. Mikor elindultunk felfelé, azon nyomban éreztem egy pattanást a fülemben, majd elöntötte a melegség.
Szerencsére nem estem pánikba, nem szédültem és nem fájt semmi. Kb. 1-2 percig vérezhetett. Elmentünk dokihoz, aki kitisztította, a dobhártyám nem sérült szerencsére, kérte hogy 2 napig ne merüljek. 2 nap után tettünk egy újabb próbát, szerencsére nem volt semmi gond, és utána szépeket merültünk :)

Végülis az történt, hogy a latex csuklya a nyomás miatt nagyon "rászívódott" a fejemre, és ezt már nem bírta a fülem. A 7 méter is tipikus, a duplázódás elve miatt.

Ott követtem el hibát, hogy bemerülés előtt nem ellenőriztem, hogy tudok-e levegőt juttatni a csuklyába és az első gyanús jelre nem mutattam, hogy menjünk fel.
 235. elche 2007 aug 27. 21:45  
Természetesen, csak Általános beszélgetés fórumon, hogy itt maradjanak meg a balesetes, veszélyhelyzetes történetek.
 234. DUPLA 2007 aug 27. 21:40  
Azért kérdezni szabad? Pusztán szakmai alapon.
 233. Bunny 2007 aug 27. 21:00  
Nincs ellenemre, hogy ezt megvitassátok, de kérlek benneteket az általános fórumon, mert ez már egyáltalán nem tartozik a fórum témájához, amennyire lehetett és érdemes volt, itt kiveséztétek. Az ezutáni kapcsolódó hozzászólásokat átpaterolom, úgyhogy érdemes már eleve oda írni :)
 232. DUPLA 2007 aug 27. 17:56  
Sikeresen megugrottad az ingerküszöbömet, de bármennyire is szeretnéd, nem fogom szétcseszni a fórumot személyeskedéssel. Ezért pusztán szakmai alapon:

1.) Te magad vagy a példa rá: attól még, hogy valamit nyomtatásban olvasol a neten, az még bőven lehet - hogy téged idézzelek -ostobaság.
2.) A "bibliáról" gondolkozni, és a bibliát átírni nem ugyanaz, hacsak az ember nem Messiásnak hiszi magát.
3.) Szívesen megvitatom veled az oktatói kvalitásaimat, miután tudod, hogy miről formálsz véleményt egyáltalán. Ehhez már csak tanulni, tanulni, és tanulni kell.
4.) A sajtószemlén alapuló elméleteddel nem azért nem értek egyet, mert unszimpatikusan érvelsz, hanem azért, mert a NOAA, az USS NAVY és a világ összes búváriskolája  több évtizedes kutatásai és tapasztalatai alapján hülyeség amit mondasz. Keményfejű, bibliamádó, deko-táblafüzér morzsolgató oktatóként pedig valóban inkább ezt az "istent", hiszem és nem az ismeretlen 100 merüléses magyar mentőbúvár szobrát.
5.) Ha csak egy kezdő búvár is komolyan vesz téged meg az elméletedet itt a fórumon, akkor nem csak hiú vagy, hanem közveszélyes is. Mert jobb ma egy keményfejű bigott oktató, mint holnap egy habzó fejű mentőbúvár.

És hogy a kompromisszum-készségemet is kifejezzem: Szívesen, nyilvánosan megkövetlen, ha nem csak ismeretlen szerzők, jól hangzó orgánumaiból idézel elméletetedet alátámasztó érveket, hanem a 4./ pontban sorolt szakmai hitellel, presztizzsel és tapasztalattal bíró szervezetek bármelyikétől is.
 231. verhas 2007 aug 26. 16:21  
Ez azért poén, mert a barlang Hévízen fokozottan védett természetvédelmi terület, és mint ilyenre vonatkoznak az általános, fok. term. véd. területre vonatkozó szabályok. Ezek között van, hogy csak kísérővel lehet bemenni, és az utolsó látogató után a hivatalos kísérőnek ki kell takarítani.


De elvileg él az a szabály is a Hévízi barlangra, hogy tilos tüzet gyújtani.
 230. elche 2007 aug 25. 21:03  
Egyszer volt ezzel apróbb problémám... Hideg vizes merülésnél (kezdő voltam még, nem annyira rutinos komputerhasználó) szigorúra állítottam, de visszaállítani elfelejtettem. Aztán amikor legközelebb merültem, már a Vörös-tengeren, csodálkoztam, miért vagyok mindig dekólimiten, amikor pedig nem volt a merülés túl mély.
 229. áááááávadász 2007 aug 25. 20:25  
én amíg szarul (na jó még a mostaninál is szarabbul) fogyasztottam, addig érzékenyebbre állítottam a kompjuterem. mondjuk utáltam, hogy állandóan kiparcsanolt a vízből, de én óvatos duhaj voltam.
 228. elche 2007 aug 24. 19:11  
Kis kiegészítés a sztorihoz: rég volt, de arra emlékszem, hogy egy kisebb falat tudtunk merülni Pirannál. Viszont a falig egy sekélyen mélyülő, maximum 5 méteres platón kellett átúszni a lépcsőtől, és itt elég kellemetlen hullámzás volt. Szóval én azért indultam előre, mert húzni kellett rendesen, és amikor kicsit odébb megálltam pihenni és hátranézni, társ sehol, irány vissza, de akkor már jött. Ezek az áramlásos, hullámzásos bulik néha okoznak kisebb kellemetlenségeket. Például a társad kezdő, bérelt uszonya nem ér semmit, így hát beindulhat a vontatás...
 227. Bunny 2007 aug 24. 19:04  
Naja, valószínűleg a komputerek rommá vannak biztosítva, ennek ellenére olyant is hallottunk már, hogy komputerszerint merülve is dekós lett az ember. Hátszóval a rossebb tudja, de ezért nem kell levegős komputert venni, nem kell ezen agyalni :D
 226. vizidino 2007 aug 24. 19:00  
Szerintem ha csak azert fogyaszt tobbet a dolgozo mert nem szabalyozza a legzestempojat es felhasznalatlanul kifujkodja a draga levegot, akkor nem nyelodik el tobb nitrogen, a szuk keresztmetszet a verbe valo beoldodas. Ha a gyorsabb legzes elenkebb keringessel is egyutt jar, akkor mar baj lehet, de azt meg ugysem tudod megmondani pusztan a levegofogyasztasbol. Valoszinuleg a computergyartok egyebkent is eleg nagybiztonsagi rahagyassal dolgoznak.
Első   1 . . . 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

El Fanadir

Egypt, Red Sea

10/19 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.4) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal delfin jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés