»» ««
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok

Ebbe az erősen tematizált* fórumba várjuk azokat a történeteket, amelyek búvárbalesetekkel kapcsolatosak, veled estek meg vagy ott voltál. Nem feltétel, hogy baleset legyen, ha csak meleg pillanat volt, aminek a vége jól sült el, de magában hordozta a baleset esélyét, akkor is itt a helye.
A történeteket emeljük ki a sima hozzászólások körül azzal, hogy az elején egy sort, mondatot vagy bekezdést vastagon írunk.
* Ez arra vonatkozik, hogy kizárólag a témával kapcsolatos hozzászólásokat várjuk, általános csevegésnek a fórum használhatósága, későbbi áttekinthetősége miatt itt nincs helye.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 . . . 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 . . . 105
 3625. Grelex 2009 aug 02. 07:11  
Köszönöm,Commandante!

Igyekszem sok élményhez jutni,azt jól megélni és ha kell elmondani,hogy számomra ott mi volt a tanulság.


 3624. elche 2009 aug 01. 22:48  
Alapvetően nem a konkrét merüléshez fűztem hozzá a kommentárjaimat- nagy fiú vagy már, nyilván átgondoltad előtte is meg utána is a merülést.:) Meg hát a szokásosnál alkalmasabb felszerelést is használtál.
Inkább csak azért mentem bele a témába, mert nyilván sokan esnek kísértésbe, és ezért érdemes szót ejteni róla, milyen megfontolásra érdemes tényezők vannak.
 3623. Grelex 2009 aug 01. 20:44  
Szerencsére hegyesen nincsennek fák,ágak,semmi az alján,ahol szabad merülni,csak a csupasz meder.
Igen,én is sokkal biztonságosabban érzem magam X,Y,Z társaságában merülés közben,mint nélkülük vagy másokkal.
De egyik se ért rá,ezért akkor inkább egyedül.
Igen,átéltem a szaporodó pulzust,az írányvesztést.
És az is lehet,hogy szerencsém volt.
De akkor is tetszik,menni is fogok még merülni,persze a komolyabb tanfolyam már szervezés alatt.

Tavaly PAG-on voltunk és a dupla cucc miatt kaptam egy 52 m es Rosa roncsot.
Az egyik oktatómmal merültünk,mellette ugyan egyfolytában úgy érzem magam,mintha vizsgáznék,de a biztonságérzet is tuti.

Fantasztikus érzés volt rázuhanni a roncsra,körbeúszni,majd felnézni a felszín felé.
Akkor már tudtam,hogy nekem ez kell.

Volt szerencsém egy Északi roncs szafarin 2006-ban részt venni. Kézzel érinthettem a történelmet,részes lehettem és ő nekem.Oktatókkal merültem ott is,biztonságban éreztem magam.
Ott lettem beoltva ebben az írányba.


Nekem tetszik
 3622. sanya 2009 júl 31. 18:06  
Jót mondasz,nem rég merültünk egy bányatóban ahol nagy bedőlt fák voltak és az ágak között úsztunk ahol  nagy csukák tanyáztak. Láttuk hogy sok pókszál fonal lóg az ágak között,némely vastagabb,vékonyabb.Persze kiderült hogy  elszakadt pecazsinórok. A társam reduktora beleakadt felülről amit ő nem vett észre egy darabig,szerencsére volt nálunk kés és hamar meg oldottuk a helyzetet. Rossz belegondolni ha egyedül merül valamelyikünk,pedig nem volt csak 3m mélyen.
 3621. elche 2009 júl 31. 16:48  
Több faktor van. Egyszerűen van ember, aki a belénk nevelt alapelvek miatt egyedül merülve annyira stresszel, hogy az előbb-utóbb bajhoz vezethet. A társ azért hasznos lehet mondjuk kisebb beakadásnál, vagy akkor, ha az elmélyült nézelődés közben irányt vesztesz. Talán az is lehetséges, hogy normális gondolkodású társ segít abban, hogy betarsd a szabályokat, hogy ne érezd úgy, X szóló merülés után is élsz, tehát a következő merülésen akár mélyebbre is mehetsz, hiszen nincs társ, aki gátol a szabad élvezetében a merülésnek, stb. Még az is lehet, hogy a bevállalós búvár konzervatív társat kap, aki nem hajlandó lemenni vele mélyre- a bevállalós puffog és elindul felfele, és talán pont ezzel jár jól. De akad olyan társ is, aki bénázása miatt kifejezetten ronthatja a merülési élményt, sőt, olyan is lehet, hogy éppenséggel két bevállalós, túl sokat kockáztató búvár kerül össze, akik egymást akarják túllicitálni. Na ilyenből is volt már pár baleset.

Az első így aztán szerintem az, hogy saját korlátaiddal és lehetőségeiddel legyél tisztában. Ez már nagy lépés a megfelelő irányba. A második meg az, hogy nem szabad soha mereven ragaszkodni dolgokhoz- mindig adott pillanathoz kell igazítani a tervet. 30-ra mennél, de úgy fest, a társad kapkod, sok levegőt fogyaszt? Megállsz 15-ön. Te érzed magadon, hogy most nem oké minden? Akkor nem számít a megbeszélt terv, a víz alatt próbálod megértetni a másik búvárral, hogy mást akarsz merülni. Ha jó búvár és jó társ, megérti és alkalmazkodik. Ez egy ilyen játék. (És ezért is nem szeretem sportnak mondani: nem kell legyőzni, felülmúlni senkit, semmiben.)
 3620. OG-Lee 2009 júl 31. 16:36  
Csak elég mélyre kell menni :)))

 3619. Luciferin 2009 júl 31. 15:17  
Én mennék veled Hegyesre. A dufla palack, külső vaku nem probléma. Bérelsz magadnak és már mehetünk is. :-)
 3618. Ibolya 2009 júl 31. 14:44  
És hány eltünt személy után nyomoznak a környéken???300 m mélyen,hideg vízben ki keresné őket:-))
 3617. Jules 2009 júl 31. 13:02  
Tele van mantákkal... A fejedben :-D
 3616. OG-Lee 2009 júl 31. 12:58  
Manták vannak?
 3615. Vanek 2009 júl 31. 10:49  
Na pont ezt akartam leírni, csak fordított szemszögből. Az egométeremet maximumra csavarva is az a szörnyű nagy igazság, hogy akit az a megtiszteltetés ér, hogy velem merülhet ;-) (na jó, aki megtisztel azzal, hogy merülhetek vele), az bizony nagyobb veszélyben van velem, mintha egyedül merülne. Mert ha ő bajba kerül, akkor én megfelelő képzettség és gyakorlat hiányában aligha tudok segíteni rajta, legjobb esetben is odadugom neki az oktopuszomat (és ennél biztosan jobb a PDIC által emlegetett saját magánál tartott független második cucc, ami biztosan kéznél van) aztán örüljön neki. Abban az esetben meg, ha nekem lesz bajom, na adj isten be is pánikolok és menteni próbál, akkor meg tuti nagyobb bajba kerül, mintha egyedül merült volna.
Persze jól képzett, gyakorlott, összeszokott pároknál a társ jelenléte biztosan ad egy plusz biztonságot (a saját független dupla cucc mellett) de alapesetben szerintem ez csak illúzió.
 3614. Jules 2009 júl 31. 10:45  
Errefelé (Genfi-tó) nagyon gyakori az egyedül merülés. A búvárkodás, amelyet akár 60-70 évesek is űznek, olyan hétvégenként, mintha csak elmennél horgászni, semmi nagy fakszni. Vannak ismertebb helyek a tó körül, ahol rendszeresen merülnek a népek. Egyszerűen odaállítasz a cuccoddal, és bemész a vízbe. Senki nem kérdez semmit, pénzbe nem kerül, kártyát, biztosítást nem kérnek. Azt feltételezik, hogy felnőtt vagy, tudod mit csinálsz. Ha nem, az meg a te bajod...

Pedig ez a tó se trópusi 10 méter, hanem a sekélyebb részén is 60 m, másutt meg 300, 15 méter alatt vaksötét van, és a vize is hideg...
 3613. vizidino 2009 júl 31. 10:01  
Szerintem egy szatyorbúvár (de még a legtöbb kezdő) esetén az emberi hiba valószínűsége sokkal nagyobb mint a technikáé, így sokkal inkább rizikófaktort cipelsz magaddal mint biztonságot a plusz felszerelés miatt. A csoffadt/ismeretlen/kiszámíthatatlan buddy pedig nem csak az oktatók sajátja hanem mindenkié aki csak úgy csapódik valahova. Nekem most volt másfél hónapom az állandó merülőtársam nélkül, alig volt olyan merülésem amit ne rontott volna le jelentősen akár a rámosztott merülőtárs, akár a merülésvezető jelenléte, különösen ha figyelembe veszem azt is hogy ezekért a merülésekért keményen fizettem...
 3612. PDIC 2009 júl 31. 09:55  
Aha..  De ha egy "társnyi" cucc még a hátamon vagy a hónom alatt van, legalább nem kell megküzdenem érte a szatyorral. :-)
 3611. Bunny 2009 júl 31. 09:48  
Azért mert a túrákra mint oktató mész, és ezért számodra összekapcsolódott a buddy-val merülés = munka :D
Látod ezért jó, ha az ember hobbiból merül, és inkább arra figyel, hogy magának csípje ki a haladó búvárt társnak, minthogy pont ellenkezőleg. Egyébként egy szatyorként hurcolt búvár felszerelése is jól jöhet az embernek, max kiszolgálod magad, nem?
 3610. Grelex 2009 júl 31. 09:44  
THX!
No comment !
 3609. PDIC 2009 júl 31. 09:42  
Tényleg ez lenne a legjobb, csak a "való világ" nem ilyen. :-) Senkit nem akarok rábeszélni, hogy egyedül merüljön, de ha mégis, akkor csinálja a lehetőségekhez képest biztonságosan.  Egyébként sokan napi rendszerességgel merülnek egyedül vagy "használható" társ nélkül. Én még nem láttam, hogy pl.a Thistlegormnál a divemaster ne egyedül ment volna lekötni / eloldani a hajót. A szatyorként hurcolászott egy-két remegő kezű  intrós is komoly segítség lenne baj esetén a víz alatt.
Én sem a jól hangzó "szlogenek" miatt szeretek egyedül menni (egy zsák cement is lemerül egyedül, akármilyen mélyre), hanem azért, mert ha van valaki mellettem, rutinból rá figyelek. Akkor is, ha gyakorlott búvár.  Túrákon általában a haladók mennek a helyi erővel, a gyakorlatlanabbak természetesen nekem jutnak. Így aztán a ritka szóló merülések nekem nem extrémek, hanem ezek jelentik a kikapcsolódást.
 3608. Grelex 2009 júl 31. 09:21  
Köszönöm!
De láthatod, a megvetéssel  és a véres karddal ,mármint ezek elnyerésével játtszol, ha nem szerzel be Hegyesre független rendszert!
:-)
A merüléseidet, annak a hegyeshalmi felét, monoztad!?
Nem szép!
:-))
De én is és majd mindenki!
Javítok!
Amikor engem vittek elsőre, MINDENKI!!!
 3607. Grelex 2009 júl 31. 09:18  
Mondasz valamit, de én bízom a hibernálásban és a 6 c fokban.
De tényleg, jobb lenne mihamarabb megejteni.
Merülőtárs már lenne, külsővakú is, talán.
:-)

 3606. Grelex 2009 júl 31. 09:15  
:-)
Küldjed, ne kímélj!
 3605. Bunny 2009 júl 31. 00:08  
Egyetértünk, egy gyakorlott és a saját merülési elképzeléseinkbe illeszkedő buddy a legjobb egy búvár számára, képzési szint ide vagy oda. Nem akadályoz, de ha mégis beüt a b+, ott van, egyébként meg merülés után nem rossz dolog, ha más is látta amit mi, mert úgy talán el is hiszik akik lemaradtak róla ;-)
 3604. Poooly 2009 júl 30. 23:44  
OFF
A dupla független rendszeren kívül megfelelek az elvárásaidnak. (még a kölcsönadós külső vakuban is...:) )
Hogy ki vagyok , mi vagyok az infómban le van írva...:)

ja, merüléseim közel felét Hegyeshalomban hajtottam végre....

üdv,

poooly

ON
 3603. Káplán 2009 júl 30. 23:16  
En oreg vagyok mar. Kaptam kikepzest egyeduli merulesre, de egy gyakorlatott buddyval valo merules a csucs. Szerintem. :)
 3602. PDIC 2009 júl 30. 23:08  
Szerintem is. De attól még szeretek egyedül merülni, csak ritkán van rá lehetőségem.
 3601. Káplán 2009 júl 30. 22:47  
Nem igy van ez. De a felszereles onmagaban sokszor nem tud segiteni. Megnyugtato egy megbizhato buddy, megbizhato felszerelessel. Szerintem.
 3600. vizidino 2009 júl 30. 17:35  
reagàlok csak nem a vàrt módon :)
Szóval siessetek a "nessie" -t megtalálni, talán tavaly télen a palán próbáltam hétről-hétre lefényképezni egy jókora amurt, kíváncsi voltam hogyan alakul egy hal sorsa a "túlvilágon" (bár ebben a kérdésben gondolom Káplán lenne illetékesebb). A második héten már eléggé bizonytalanul feküdt a helyén,  utána eltűnt, gondolom ellebegett.  Nehogy a nessie se legyen ott, bár ugye 30 -on biztos több "fújás" kell neki mint 10 -en...
 3599. aron5 2009 júl 30. 16:58  
mindegy hogy reagálok? :)))
 3598. PDIC 2009 júl 30. 15:36  
Ezek szerint jobban bízol a buddy-d felszerelésében, mint a sajátodban? :-))))
 3597. Grelex 2009 júl 30. 15:26  
:-)
OFF!
Merülőtársat,merülőtársakat  keresek hegyeshalmi merülésre!
Az infomban le van írva,ki és mi  vagyok.
Az időpont bizonytalan,lehet,hogy hétköznap,mert ilyen vagyok!
Terv:A hegyeshalmi nessi megörökítése,31-34 m között, 6 fokos vízben!
(Kicsit keresni kell,mert nem tudom hol van pontosan! :-) )
Feltétel:Dupla, független rendszer,külső vakú,persze ingyen a számomra!
ON!

Na aki erre reagál,pozítívan el lesz ismerve.
 3596. Edka 2009 júl 30. 08:33  
...azért legyél óvatos, egy fejvesztetten menekülő, vagy kétségbeesett bádi nem túl vidám eset... tartsd szárazon a puskaport, oszt legyen bádi is, meg jó felszerelés is, meg tudatosság is, semmi rutin! (Mongyak még kendnek ilyen okosakat?, ma nagyon koncentrált vagyok.) Ja, hogy el ne feleeejcsük, ADD vissza a zásómat!
 3595. Káplán 2009 júl 29. 21:07  
Nagyon jol mondja. El is gondolkodtam a biztonsagon, tartalekfelszerelesen. En 30m  ala mindig 2 fuggetlen automataval merulok. Nem felvagasbol mondom, de elegge csucsmodellek. Jol is vannak szervizelve. De amikor ket nappal ezelott az egyik elso lepcso forintos alkatresze szereles utani teszt soran megadta magat, elgondolkodtam a solo merules divatos megfelelo felszerelessel szlogenjen. En jobban bzok egy buddy-ban, mint egy eszozben. :)
 3594. Vanek 2009 júl 29. 15:40  
Vagy a tesztelés sikerülhetett, pozitív eredménnyel, a halálesetnek meg semmi köze a búvárkodáshoz, csak épp akkor jött el a kaszás.
 3593. vizidino 2009 júl 29. 14:58  
Ill. az is lehet hogy sikerült a tesztelés, negatív eredménnyel. Bár 4.5 m-en egy halálhoz gondolom kell más is, nem csak készülékhiba.
 3592. Ibolya 2009 júl 29. 14:28  
de azt igen,hogy nem sikerült a búvárcucc tesztelése,igaz ez nem tanulság,hanem tény:-((
 3591. Edka 2009 júl 29. 13:54  
Jóvanna, de azért lásd be nagyon durva ilyen közel a parthoz és ilyen sekélyen meghalni. Tudom karosszékben is meg lehet, de akkor is.
 3590. vizidino 2009 júl 29. 12:31  
Picit arra emlékeztet a sztori, hogy nálunk vegyészkaron is volt egy takarítónéni aki mindenféle képzettség nélkül mászkált be a veszélyes laborokba, aztán jól le is esett a lépcsőn és kitörte a nyakát.
Szóval amíg csak azt tudjuk hogy 4.5 méter addig nem sok értelmes tanulságot tudunk levonni az esetből :)
 3589. Edka 2009 júl 29. 09:12  
Ez a 4,5 méteres azért nagyon durva!
 3588. elche 2009 júl 28. 21:08  
Épp most olvasok két egyedül merülős történetet. Az egyiknél egy férfi elment búvárcuccot próbálni, aztán amikor nem jött fel, riasztották a hatóságokat- 12 méterre volt a parttól, 4.5 méteres mélységben, és már nem lehetett megmenteni. A másiknál szerencsésebb volt a történet, ott a búvár elindult merülni a csónakról, de nem rakott ki búvárzászlót, és mivel arrafelé figyelnek az őrizetlenül hagyott hajókra, mentőcsónak termett a hajó mellett, mialatt ő még lenn volt. Persze ha a felszínen van segítő, akkor itt sem hitte volna senki, hogy vízbe esett valaki a felügyelet nélkül maradt hajóról és segítségre szorul.
No mindegy.
 3587. PDIC 2009 júl 28. 17:46  
Nincs semmi gond a szóló merüléssel, ha megfelelő képzettséggel és felszereléssel rendelkezik valaki. A hobbybúvárok nagy többsége nem ilyen. A megfelelő felszerelés azt jelenti, hogy bármilyen meghibásodás esetén nem a társától függ az ember, hanem nála van a tartalék cucc/levegő is. A saját tartalékom (és én ) nem pánikol be, ha eldurran egy tömlő. Egy gyakorlatlanabb társ, akinek segíteni kellene esetleg igen, ha azt látja, hogy eltűnök egy bugyborékfelhőben. Tegnap is szívesebben mászkáltam volna a Baron Gautchon egyedül, ha nincs valaki aki igényli a közelségemet. :-))
 3586. VasMacska 2009 júl 28. 16:59  
Hogy hiányzik a zanzásított változat ugye?
 3585. Bunny 2009 júl 28. 16:33  
Szerencsére semmi :)
 3584. seshat 2009 júl 28. 15:59  
jaj már megint lemaradtam... mi történt?
 3583. Mr.Diver 2009 júl 28. 07:46  
Szerintem már kifejtettem a véleményemet itt is és személyesen is...ez azóta sem változott!Meggondolatlanságnak tartom amit csináltál(hiába a tökéletes felszerelés) mert a saját határaidat feszegeted!Most tudtad kezelni a problémákat,de mi lett volna,ha nem?Ha ez kell a lelkivilágodnak hát szived joga,de ezért ne várj elismerést!Részemről sok esélyt adtam már az együtt merülésre (és nem CSAK a vörösön),de Te nem éltél vele!.....És hogy mi tehetné biztonságosabbá a merülést:a szabályok betartása és sok-sok gyakorlás.....A többit inkább személyesen!Üdv!
 3582. Grelex 2009 júl 28. 07:12  
Érdeklődve várom,vártam a válaszokat !
 3581. Grelex 2009 júl 27. 16:45  
Mr.Diver - :-)

aron5 - :-)

Nekem a hegyeshalmi bányató még nem futott le és többször visszamegyek oda!
Milyen tanfolyam és milyen végzettség tehetné még biztonsásosabbá, a társ használata mellett, a merülést?

Sikerült aludnom,mert éjszakázom,ezért a stílusváltás!
Sorry!

 3580. aron5 2009 júl 27. 10:15  
és ha még egyszer "abszorválsz"... :)
 3579. Mr.Diver 2009 júl 27. 09:49  
Kedves Grelex!

Igazságtalan vagy!Mi nem csak a vörösre járunk.Idén kétszer voltunk Szencen ebből egy alkalommal kétnapos buli volt mint szinte minden évben.Voltunk Ausztriában is.persze ezt Te is tudod , hiszen mindig hívtunk.Az hogy Hegyeshalomra nem jutottunk el idén , hát így jött össze.De nem hívtál Engem se Hegyeshalomra.Persze itt van a Pala ahol szinte bármikor kapható vagyok 1 merülésre.Szóval ne panaszkodj!

 3578. Grelex 2009 júl 27. 09:41  
Megfogadom!
 3577. Grelex 2009 júl 27. 09:40  
Értem,Köszönöm!
 3576. VasMacska 2009 júl 27. 08:46  
Nézd, nyilván ügyes voltál, mert túlélted.
De a balesetek, mint itt már oly sokszor kifejtésre kerültek,  gyakran a sok banális és egyenként jelentéktelennek tűnő kis események láncolatából csap át egyszercsak tragikus végkifejletbe. Ezen a fórumon azért osztja mindenki az észt, hogy  aki nem, vagy máshogy látja, látta eddig a merüléseit, az gondolkozzon el azon, mit, mikor, é s miért vállal be.
Én soha nem voltam Hegyeshalmon merülni. Nem is fogok. mert ismerem a saját korlátaimat. De ha már Hegyehalomig elmégy, akkor megérné talán Neufeld meglátogatása is. Nem jelentősen több a költsége üzemanyagban, - a határtól talán fél óra-  csak a belépőt kell megfizetni, ami 10 euró alatt van, ha jól emlékszem.  Ezért kapsz egy pöpecül kiépített infrastruktúrát a tó partján, és ha nincs merülőtársad, akkor ott mindig vannak annyian, hogy kis beszélgetés után csatlakozhatsz  bármiylen csapathoz, és szerintem kint, mindenféle előzetes szervezés nélkül is általában találsz magyar búvárokat is.

Magad is írod, hogy voltak nehezen kezelhető pillanataid.  Most tudtad uralni a helyzetet. Sose legyen másként, de ha mégis, akkor jó, ha van ott valaki, aki meg tudja oldani a pillanatnyi problémát.
Első   1 . . . 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 . . . 105
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

San Francisco Maru

Micronesia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 48m, látótáv: 25m felett

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajoknagy rája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés