»» ««
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok

Ebbe az erősen tematizált* fórumba várjuk azokat a történeteket, amelyek búvárbalesetekkel kapcsolatosak, veled estek meg vagy ott voltál. Nem feltétel, hogy baleset legyen, ha csak meleg pillanat volt, aminek a vége jól sült el, de magában hordozta a baleset esélyét, akkor is itt a helye.
A történeteket emeljük ki a sima hozzászólások körül azzal, hogy az elején egy sort, mondatot vagy bekezdést vastagon írunk.
* Ez arra vonatkozik, hogy kizárólag a témával kapcsolatos hozzászólásokat várjuk, általános csevegésnek a fórum használhatósága, későbbi áttekinthetősége miatt itt nincs helye.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 . . . 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104
 375. DUPLA 2007 okt 16. 08:46  
Én úgy tudom a közvetlen merülési előtti buddy-check minden búváriskola kötelező követelménye. Szerintem nem az a lényeg, hogy együtt, vagy "keresztbe", vagy sajátkezűleg csináljuk-e, hanem az hogy meggyőződjünk az eredményéről. (A meggyőződés definiciója: ne higyjél a fülednek és csak félig higyjél a szemednek) Tapasztalataim szerint akkor kezd automatikusan működni az ellenőrzés, ha egy búvár felfogja, hogy amit a parton elmulaszt "megcsinálni" a társán, azt a víz alatt is neki kell megjavítani, csak nehezített üzemmódban.
Ennek beépítésére, nekem tanfolyamos merüléseken azok a rávezető gyakorlatok bizonyultak sikeresnek, amikor pl. a beugrás után a társa hajón felejtett ólomöve, vagy maszkja miatt dühöngő búvárt kérem meg, hogy másszon vissza a felszerelésekért, mert azok miatta  nincsenek a társán.
 374. Bunny 2007 okt 16. 08:38  
Ez valahogy úgy nézett ki, hogy rángat uszony. Az illető rúg egyet és továbbmegy. Reduktorba anyázás. Utánaúsz, megrángat, vádli böködés. Megfordul. Kézzel csavaró mozdulat, mutogatás a palackom csapjára. Szemben álló értetlenül néz. Elismétel a pantomim. Erre elkezd forgolódni. Én "te jó isten" tekintettel figyel, majd hevesen a saját csapomra mutogat. Néhány ismétlés után némi értelem kezd csillogni az illető szemében, majd végül nyit még néhányat a csapon, én pedig érzem, hogy na mostmár úgy jön a levegő ahogy kell.

Ugyanis elkövettem azt a hibát, hogy rányitottam megnézni a nyomást egy fél fordulattal, és utána úgy hagytam. Levegő jött, de nagyobb mélységben már gond lett volna, hogy alig van nyitva a palact.
 373. Bunny 2007 okt 16. 08:34  
Meg aztán értem én, hogy nyomásra van kitalálva a cucc, de akkor is valahogy nem jó érzéssel hagyom ott 200-baron. Én azt szoktam, hogy rápróbálok és utána vissza engedem 50bar köré, alá. Így azonnal látom, hogy nincs megnyitva viszont az a pici nyomás meg épp elég arra, hogy megtartja az első lépcsőt a palackon, nem forog el, stb.
 372. Bunny 2007 okt 16. 08:31  
Én csak a sajátomat ellenőrzöm, de ha megkér a társ nyilván megteszem. Alapvetően akikkel merülök ez nem téma, de azért már nem egyszer előfordult a hajó végében álva, hogy valaki odaszólt a mellette állónak, hogy Te, nyisd már meg a csapom, elfelejtettem ... volt hogy az illető én voltam :)
mi "iskolánk"-ban az az elterjedt, hogy beugrás előtt kis levegő a mellénybe, hogy az inflátorcső se maradt el, és pár nagy levegővétel a reduktorból. Ha mozdult a mutató, valami nincs rendben.

Mondjuk egyszer velem is előfordult, hogy lemértem az oxigén arányt, beállítottam a computert 21%-ról a mért értékre (Suunto), legalábbis emlékeim szerint :) , viszont a kb 1 órával később kezdődő merülésre való beöltözéskor már ismét 21%-on állt.

A suunto-k egy idő után visszaállnak 21%-ra, nem tudom mennyi idő ez.
 371. DUPLA 2007 okt 16. 08:19  
bunny annak mi a jele a víz alatt, hogy "nyisd már ki a csapomat vazze?"
 370. PiggyGirl 2007 okt 16. 07:44  
nálunk a társellenőrzéskor ez szerves része a AMORLOO-nak, tudom több iskola van, mi így tanultuk...természtesen mivel az ember gyarló nem minden merülés előtt van társellenőrzés, de mivel akikkel merülök szintén ott tanultak ahol én - kb 90%-uk - így tudom ők is ez fogják tenni merülés előtt, amit én....no, meg mikor együtt megyünk be a vízbe, azért elhangzik az ominózus palack nyitva kérdés és erre a legbiztosabb választ a 3-4 nagy slukk add, amig a nyomásmérőt lesed.
 369. C.Juice 2007 okt 16. 07:32  
Ha elég sok idő telik el a szereléstől a vízbemenetelig (parton szerelés, Zodiac-ba cuccolás, fél órás út a merülőhelyig pl.) akkor a nyitott palack miatt előfordulhat, hogy kevesebb levegővel kerül a vízbe az ember... Egy -szűk helyre- szerencsétlenül lerakott cucc, amin kicsit benyomódik a tus-gomb és szivárog a levegő...
Már nem tudom, mivel indokolták a tanfolyamon, de elhangzott valami olyasmi, hogy hajón soha nem tárolunk összeszerelt felszerelést nyitott csappal.
 368. zozoba 2007 okt 16. 01:00  
Megint felmerült ez a palack csap elzárás kinyitás téma...
Elmondom mi az én véleményem erröl...
Felszereli az ember a cuccát a palackra. Ilyenkor MINDENKI megnézi, ugyan mennyi van a palackjában, és mindig  van pár elégedett (nekem 210 -van) és pár elégedetlen (nekem csak 180-at tölött az arab.) ember. Na ezek után Én nem zárom el a palackot. Tudom azt mondják ne maradjon nyomás alatt, de miért ne??? Erre van kitalálva könyörgöm, hogy nyomás alatt legyen !!!.  Igy akármilyen kapkodás van, nem marad elzárva a palack. Persze más elzárhatja, de nem jellemzö, hogy buvárok piszkálják a másik cuccát. Természetesen a jacket-be 1-2 fujást és a levegö vételt probát nem hagyom ki...
 367. Kékbálna 2007 okt 15. 23:20  
Computer oxigén százalék átállítás

Ezzel nekünk is volt dolgunk a kedvenc buddymmal. Törökország Kas. A buddym valami rejtélyes okból a felszínen eltekerte az UWATEC oxigén %-át 100-ra. Merülés indul a kanyon nevű helynél, elején 10-12 méter aztán süllyedünk a kanyonba, aminek alja 29 méteren van. 15 méteren irtózatos csipogásba kezd a buddym computere. Mindent kiír amit csak tud, ha halálfej lenne rajta már az is égne. Jól látszik szerinte itt game over van. Látom az asszonyon be van tojva. "Mit akar ez az izé?" Eddig ez csendben volt minden merülésen, na jó néha csippantott olyan R2D2-s de ez mégis túlzás. Parázs vita tör ki a vízalatt. Elkezdem osztani "Hogy lehetett ezt így beállítani?" stb, stb... Erre bedobja a kétségbeesett sírásba hajló tekintet, "ok hülye vagyok, de miért csipog még mindig?" tekintetet. Végül leszedem a kezéről a computert és beteszem a jacket zsebébe. Ott halkabb. Hasonló profilt merültünk előtte is ezért szépen végig merültük a tervet a én csende computeremmel. Persze szoros párban - főleg részéről - ő egy kicsit magasabban (max 1 méter). Merülés után a computer megmakacsolja magát. ő ugyan nem megy a vízalá. Végül átállítottam gauge módba a délutáni merülésre. Másnap reggelre kitisztult.

Tanulság: Ne menj vízalá olyan buddyval akivel nem tudsz veszekedni. :) Ha meg már tudsz akkor régóta ismeritek egymást , így figyeltek egymásra, mert figyelni kell egymásra. :)

Egyébként azóta mindketten jobban odafigyelünk az oxigén százalék beállítására.
 366. Zook 2007 okt 15. 21:49  
felfogtam en, csak gondolkodtam...jo e az, ha levegohoz juttatlak?...haboztam kicsit...vivodtam...tiprodtam es meginogtam...ujra es ujra...aztan cselekedtem.

alazat vagy szanalom? talan mindegy is ma mar...

:)
 365. elche 2007 okt 15. 21:40  
Én általában a társamat arra biztatom, hogy csinálja azt, amit én is: reduktor a szájban, pár lélegzetvétel a nyomásmérőt figyelve. (Elég régen együtt merülünk, szóval ez inkább rutin, mint állandó figyelmeztetés kérdése mostanság.) És a merülés első 1-2 percében többször megnézem a nyomásmérőt, biztos ami biztos.
 364. fects 2007 okt 15. 21:28  
Tőled is megkérdem: akkor ezt a nyomásellenőrzést csak a saját cuccodon csinálod így, vagy a társadét is leellenőrzöd?

A computer meg nem nitroxon lett felejtve, hanem nem lett nitroxra átállítva. (Ha erre gondoltál, akkor bocs, csak kicsit félreérthető a ragozásod.)

Mondjuk egyszer velem is előfordult, hogy lemértem az oxigén arányt, beállítottam a computert 21%-ról a mért értékre (Suunto), legalábbis emlékeim szerint :) , viszont a kb 1 órával később kezdődő merülésre való beöltözéskor már ismét 21%-on állt.
 363. Bunny 2007 okt 15. 19:00  
Magam is hasonlóan járok el. Megmondom őszintén, és ez NEM KÖVETENDő PÉLDA én rühellem, ha idegen nyúl a felszerelésemhez, a palackcsaphoz meg pláne. SZóval nekem ne tekergessen egy buddy mert elég sok emberen kifog a merre tekerem ki és merre be kérdés, aztán jól elzárja nekem.
Sz'al én is a nyomásmérő figyeléses erősen megszívás mellett vagyok - mielőtt én szívom meg a víz alatt, ennek ellenére ha az ember laza mint legutóbb Krk-ön, hát kénytelen megkérni a társát, hogy ugyan nyisson már neki egyet. Már ha felfogja mit mutogatok neki, ugye Zook? :P Köszi egyébként!

A nitroxon felejtés meg ... hát igen, az szívás. Általában velem az ilyen dolgok akkor történnek, ha valami megzavarja a nyugodt felkészülést a merülésre. Ezért utálom, ha olyankor csesztetnek, vagy ha valami nem klappol. Bár ezt nyilván senki sem szereti.
 362. fects 2007 okt 15. 18:24  
Ezt csak a sajátoddal teszed meg vagy a társéval is?
 361. PiggyGirl 2007 okt 15. 18:07  
Nálunk alapvető, hogy mielőtt vízbe mész ellenőrzöd, hogy a palack nyitva van-e, még pedig olymódon, hogy nyomásmérőt figyelve veszel 3-4 levegőt a reduktoron keresztül, ha nem esik a nyomás, akkor minden OK és legkésőbb ekkor azt is észreveszed, hogy nincs megtöltve a palack.
Így el sem indulsz merülni....szerintem nagy hiba ha a víz alatt derül ki, hogy no luft....
 360. fects 2007 okt 15. 17:21  
Volt már 1-2 ilyen jellegű baleseti leírás itt, és az én merülőpárommal is megtörtént, hogy szafarin az x-edik merülés után elfelejtette lecsavarni az első lépcsőt a palackról, így az x+1-edik merülésre lényegében üres palackkal jött. Kérdés, hogy a ti társellenőrzéskor megnézitek, hogy mennyi levegője van a társatoknak, és ha igen, akkor melyik lépésben? (Főleg ha jeladós/integrált computere van, amit még nyomkodni is kell, hogy a felszínen kiírja az adatokat.)

Kicsit ide tartozik, hogy nem csak a nyomást érdemes ilyenkor megnézni, hanem azt is, hogy a kedves társ Nitroxos merüléskor nem felejtette-e el a computerét is átállítani, mert egyszer volt szerencsém kb 10-12 perccel kevesebbet tölteni a Baron Gautsch-on emiatt. Nem kicsit voltam mérges, mikor kiderült: eleve feláras a merülés, no meg a Nitrox sem volt ingyen...
 359. Selernő 2007 okt 07. 11:50  
Kedves, "tapasztalt" búvártársam tavaly Sharm-ban szó szerint lefejelte az üvegfenekű hajót, és idén is megismételte mutatványát a check dive alkalmával - igaz most a palackjával vágódott neki az üvegnek (plexinek). Nem kis derültséget és rémületet okozva köztünk. Szerintem a hajón a búvárokat külön műsorszámnak adják el -mint valami különleges tengeri állatfajt - és sportot űznek belőle, hogy közéjük menjenek - nem kis veszélyforrást okozva.
 358. jee_c 2007 okt 06. 17:29  
Hmm, adriai túrán a csoport, amivel voltam kapott már bírságot azért, mert nem volt búvárbólya (volt, csak nem lett kirajkva a hajóból, mondván, úgy is ott jövünk fel - drága mulatság lett).
Egyébként pedig valóban jó lett volna, ha használjuk, mert - az egyébként tök kihalt tengerrészen - volt egy helyi halászcsákó, aki richtig ott körözött a kis töfögényével, ahol mi is feljöttünk. Egyébként dekobólyánk is volt, de akkor azt sem használták (most jut eszembe, erre a merülésre nem is mentem). Pech, a kikötői őrség tisztje azt is elfogadta volna, így maradt a bírság.
 357. Garfield33 2007 okt 06. 15:32  
Netán az, hogy olyan helyen ne oktasson senki kezdőket, és ne csináltasson checkdive-ot, ahol hajók jönnek-mennek.
 356. szveresb 2007 okt 06. 12:52  
"...kb 4 meter melyen a homokba terdelve. Ahogy a konyvben meg van irva: kis viz beenged, orron at besziv, fuldoklas, irany fel. Oktato elkapja, (aki mar probalt panikolot visszafogni, az tudja h igazabol csak lassitani lehet)hajo jon, ideje csak annyi, hogy beforditotta maga ala. Negy helyen vagta vegig a propeller..."

A tanulság sztem a felfele nézésen kívül még az is, h ha hajókra lehet számítani, akkor CESA line, vagy vmilyen más felszíni jelző (kolbász, pl) használata evidens, nem? És használni is kell, nem csak magunkkal hurcolni... :-)
 355. Bunny 2007 okt 04. 08:23  
Az első vastag B betű a bold, vagyis a vastagítás. Azzal tudsz kiemelni.

Thistlegorm. Hát emlékszem Halász Jani barátunkra, amikor életem egyetlen thistlegorm-os túráján leúszott a vastag kötéllel, amiből egy "picit" többet engedtek utána, mint egészséges. Ritkán hallani káromkodni az amúgy nyugodt urat, akkor erősen repkedtek a bazdmegek - arabul is. Ugyanez volt, lement, lekötött kb. 10-15p, majd palackotcserélt. Pedig ő sem nagy fogyasztó.
Nade ez ugye megváltozik ahogy írtunk róla, hiszen végre lesznek rendes lekötőtt "parkolók", nektek merülésvezetőknek meg arany életetek lesz :D
 354. DUPLA 2007 okt 03. 23:58  
Nincs az a figyelmetlen legénység, aki- legyél akár 50 méter mélyen is - ne venne észre téged a lila-sárga szárazrucidban. :-)
 353. Thomasbuvar 2007 okt 03. 22:38  
Szép történet. Nem egyszerű a merülésvezetők sorsa... A hajó legénysége él még?  :-(
 352. Szaki 2007 okt 03. 22:29  
IANTD open water diver vizsga teszt kerdes: mire valo a kes? egyik valasz: elkergetni a bosszanto merulesvezetot....
 351. Szaki 2007 okt 03. 22:25  
Dupla: Horvatorszag, Korcula, Priscapac dc...

Mult heten volt ket tanulonk, apa es lanya. Lany venne fel a cuccot, apja nem segit, mire a lany: a merulotars nem azert van, h surubben legyunk....

Es a fekete leves: Sharm El Sheikh, tavaly oktober: Lengyel oktato baratom terdelt a check-diveossal, maszkuritest gyakoroltak kb 4 meter melyen a homokba terdelve. Ahogy a konyvben meg van irva: kis viz beenged, orron at besziv, fuldoklas, irany fel. Oktato elkapja, (aki mar probalt panikolot visszafogni, az tudja h igazabol csak lassitani lehet)hajo jon, ideje csak annyi, hogy beforditotta maga ala. Negy helyen vagta vegig a propeller. A buvara (nem)kis ijedseggel meguszta.

Tanulsag: nezz korul, mikor mesz felfele. (ez elsore egyertelmunek tunik, de nezzunk magunkba, ki szokott ugy rendesen?) Altalaban csak olyan helyen jovunk fel, ami a hajonak veszelyes, azaz: kotel vagy fal mellett, vagy egy nem jaro motoru hajo alatt...
Egyiptomban a kapitanyoktol nem varhatjuk el, h keruljenek ki minden buborekot (akik jartak arra, tudjak, h neha mennyi van), tovabba egy 50-200 tonnas hajoval az nem is olyan egyszeru. Nekunk buvaroknak kell figyelni. Megiscsak a mi eletunk. Sajnos en is lattam mar sokkal kozelebbrol hajocsavart, mint szerettem volna.
Dupla, ha mar szoba hoztad: kiszipolyozott guide es a deko kamra.
Tortent vmikor 2005 tavaszan, hogy mentem Thistlegormra. (ez akkoriban nem ritka program volt nalam, atlag heti 1-2 alkalommal) Szokasos menetrend: fekves este 10 korul, keles hajnali 2 kor,  buszba be, vendegeket osszeszed, kikoto, felszereles ellenoriz, hianyzo meghozat, papir intez, stb. fel 5 korul kifutas. hajon ujabb ket ora alvas. 8 utan megerkezes a roncshoz, ugras elso kotellel, nem kicsi aramlas, de sikerul odarangatni a kotelet a roncsig. Megkotom, felmegyek. Elso merules,  18m, 16perc, 80bar (probaltatok mar marha hosszu kotelet huzni aramlasban?) kotel mellett vissza, felszinen masik kotel, irany le. Ezt a kilogo hajocsavar tengelyhez tudtam csak kotni (a szetbombazott reszen). Masodik merules, 29m, 15 perc, 5 perces biztonsagi megallo vegen koppra szivott palack. fel a hajora, briefing, merre vannak a kotelek, palackcsere, ivas, ugras vissza (felszini ido kb 25 perc) Elso merules (nekem harmadik) korbe a hajo kivul, max melyseg 32m, ido 55 perc. Ket merules kozott 1 ora. Masodik (nekem 4.) merules: belul uszkalunk, max melyseg 28m, ido 45 perc lett volna, ha az egyik buvart az orrnal nem viszi el a viz, mert neki muszaj volt kivul megnezni a horgonyt megint. usgyi utana. Elerem, probalok visszauszni vele, nem birja a tempot, en meg a vontatasat. Ilyenkor ket valasztas: felmenni a felszinre, es bizni benne, h majd osszeszed valaki (ezt mar probaltam elotte, de egy jo legenyseggel, aki meg is talalt es a mostani nem olyan volt), a masik, h le az aljara es talajkozelben uszas-maszsas vissza a roncsig. hat ezt tettuk. le 33m, 10 perc kuzdes vissza, fel a kotelre, deko kezd. A buvarnak meg az aljzaton 50 bar, onnantol az en palackomat szivta. A kotelen visszavettem a hosszu tomlot, felkuldtem az embert (bizt. megallo utan) ekkor a komputer szerint csak 2 ora 10 perc deko 3 meteren. Palackomban 30 bar, belogatott tartalek palackot mar felszedte a kedves legenyseg. Hat a ket ora 10 percbol lett 25 perc, palack ures, fel. palackcsere, vissza kikotni a koteleket. Nekem 5.ik merules, 29 m, fel 9 meterig, 15 perc deko, 6 meter 38 perc (eddig birta a palack). felszinen fel ora utan zsibbadas, szedules.  Felre vonultam sok vizzel meg a hajo oxigenkeszletevel.  Az utobbi 2 oraig tartott.  Kikotoben  vendegek buszba, aztan seta at a kamraba.  Doki aranyos, kedves,  ker egy dan kartyat (nincs kartyam, csak szamom, a kartya meg nem jott meg, a szamot meg majd holnap hozom...), irany a kamra. Aztan masnap is, harmad nap is, negyed nap is...

Tanulsagokat levontam: vettem egy 6 lteres oxigen stage palackot, es innentol azzal csinaltam a 6 meteres dekokat. (mielott valaki megkerdezi, azert nem nitroxal merultem, mert ebben az evben meg nem volt keveronk a bazison, megvenni meg palackonkent 11 dollar, napi dijam 23 dollar, hat szamold ki.) Amikor lett keveronk, onnantol ugyanez nitroxal tortent (bar az oxigent akkor is en fizettem a nitroxomhoz:).
A kezeles 4 napjaert 16000 eurot szamlaztak ki a dan-nak.
Ha kamraba mesz, vigyel pulovert, mert szerintuk a 18 fok az megfelelo homerseklet fekudi poloban, rovidgatyaban 3 orat....
Sharmban a kamraorvosok a finom,  de dietas csokit szeretik... (Adelnek fogynia kell)

off
Bunny, hogy emlejem ki vastagon, ha az nincs az also szerkeszton, csak dolt, meg alahuzott? mukodik a html kod?
off end
 350. Grelex 2007 okt 03. 20:05  
Naggyyon cool!
 349. nlq 2007 okt 03. 19:09  
kezdo buvar megmondja neked a frankot, ha megkerdezed, mire valo az octopuss:

azt akkor kell odaadni az oktatonak amikor az le akarja vagni a fejet...
 348. DUPLA 2007 okt 03. 09:09  
A fennmaradó százalékban meg magyar búvároktatók hevernek a dekokamrák priccsein, akiket az arab kapitalista dc-k kiszipolyoznak :-)
Isten hozott! Most éppen ideigenesen hazánkban állomásozol?
 347. békabúvár 2007 okt 03. 03:45  
Szerintem nagyon jó az irány amit mondasz, és fects 333. sz. hozzászólásával, illetve előzményeivel kapcsolatosan is a dehidratáció a probléma megfejtése, amit előidézhetnek a következő (általam látott) problémák: drága a víz ezért nem veszünk, a csapvizet viszont nem isszuk, egyébként sem szoktunk vizet inni, illetve előző nap jól berúgtunk és az alkohol lebontása dehidratált.
 346. Szaki 2007 okt 03. 00:07  
Kedves Vizidino es Dupla!

Olvasva lassan elfajulo vitatokat engedjetek meg nehany apro megjegyzest:
Vizidino, az altalad alabb felsorolt forrasmunkak tenyleg erdekesek, de azert nem eszik olyan forron...
Eloszor is tegyuk helyre a dolgokat: a ver nem egy vegyiparban hasznalt folyadek, tele van mindenfele nano es mikro meretu dologgal. Egy pohar szodahoz hasonlitani kicsit eros. A vernek minden pillanatban valtozhatnak a fizikai parameterei, akar a test mas-mas pontjan is eltero ertekeket mutathatnak: homerseklet, vizkozitas, suruseg, stb. Ha jobban belegondoltok, ez matematikailag nem leirhato. Megis ez a dekompresszio lelke, hiszen a ver szallitja az oldott gazokat a szovetektol a tudobe. Az amit olvastok, lattok a tablazatban vagy a computeren, hallotok a tanfolyamon, mind csak a valosag igen gyenge matematikai modellezese. Raadasul mind azzal kezdodik: tegyuk fel, hogy...
Roviden ennyit a dekoelmeletekrol.
A gyakorlatban ugyanez: dekos merulesek utan, ha ember fia palackokat pakol (enyhe fizikai munka) bizony sokszor erez enyhe tuneteket, amit pakolas nelkul nem. Ez tobbunk pusztan empirikus tapasztalata.
Javaslat: Vizidino, a felsorolt forrasmunkakbol itelve tudsz angolul, nezz korul a ftp.decompression.org-on, kezdjed wienke munkaival. Erdekesnek fogod talalni. Nem veszelyes az, ha uj dolgokat megvitatunk. mindaddig amig a tobbi olvaso tisztaban van vele, h az uj dolgokat vitatjuk, nem pedig tanacsokat adunk masoknak. Dupla: sokat tanultal, de mindig van valami uj. Az egyetlen, amiben igazad volt: hogy a dolgokat megvitatjuk, nem pedig tanacsokat adunk.

Mas:
A Dahabi balesettel kapcsolatban: Sharm es Dahab kozott a hago 690m tengerszint felett. Altalaban ket nodekos merules utan minimum 4 orat szokunk varni, mielott nekifutunk, ebben a negy oraban eszunk-iszunk-varost(bazart) nezetunk a kedves vendegekkel. Amig nem volt kamra dahabban, addig a baleset eseten a szallitas elott is minimum 4, de inkabb 6 orat vartak, addig oxigen.
55 meteres merules az dekos merules. mi alapjan terveztetek a masodik merulest masfel ora mulva? Mi alapjan dekoztatok ki az 55m-t?
A tobbi hibat mar tobben leirtak: atautoztatok a hegyen, kiszaradtatok mint a taplo, hideg-meleg valtogatasa, stb.
Itt jegyeznem meg, h az idiota arabok csak egyfele allast ismernek a legkondin: 16 fok!

Egyebkent a Sharmban (kamraval) kezelt tobb mint 700 dekobaleset szinte mindegyikenel megjelet a dehidratacio, kb 40 szazaleknal kivalto ok volt.  Meleg orszag, szaraz levego.

Legkozelebb irok balesetet is.

 345. Jules 2007 okt 01. 21:25  
Persze, de mennyivel kényelmesebb, nem érzed úgy, hogy mindjárt kijön a szádból a reduktor stb. A rendzerben az is lényeg, hogy MINDIG ugyanolyan konfiggal merülsz (leszámítva a palackok számát meg a ruhát), és mindig minden ugyanott van, ugyanúgy működik. Kevesebb kapkodás, több automatizmus.
 344. elche 2007 okt 01. 21:20  
Azért a DIR hosszútömlős megoldásánál nem árt felidézni, hogy a kialakításánál mennyire tartották fejben a barlangi merüléseket. Az a szomorú, hogy nálunk barlangba is bemennek ilyen nélkül, de egyébként egy nyílt vízi vészhelyzetnél, ahol jellemzően fontosabb a folyamatos kapcsolat a két búvár közt, a másfél méteres hossz nem elengedhetetlen szerintem.
 343. Jules 2007 okt 01. 20:56  
Nem harapják le a fejed. A hosszú tömlő végén nem az oktopusz van, hanem a főreduktor. Amenyiben ezt megfelelően használod, akkor egy fejbiccentés elég ahhoz, hogy rögtön kb másfél méternyi tömlő álljon rendelkezésre. Kb még egy fejbiccentés kell ahhoz, hogy az "oktopuszt" (ami igazából nem oktopusz), a szádba vedd. Ennyi. A jelentősége többek között az is, hogy aha pl. nem csak levegőt visztek  magatokkal, akkor a bajba jutott társad (hacsak te nem csinálsz éppen butaságot), a megfelelő légzőgázt kapja (ami egypalackos merülésnél általában mindig igaz), de többpalackosnál már kevésbé.
 342. Bunny 2007 okt 01. 20:53  
Ja értem, ez nem jött le. Bár tényleg nem sokat változtat a tényen :)

NLQ Octopus: Jah, én idegbajt tudok kapni a tuti elcsomagold octopustól. Ennyi erővel akár le is szerelhetnék, pont annyit ér. Tényleg sok búvárnak csak nyűg, nem is gondolják végig mire van meg mikor kellhet.
 341. nlq 2007 okt 01. 20:34  
errol en is meseltem mar... berelt cucc, hianyzott a csutorarol a rogzito gyorskotozo mondoma se kell a viz alatt derult ki :)
vizsga utani 5. merulesem alkalmaval megtanultam, hogy tuzetesen at kell nezni a cuccot foleg ha nem a sajatod...
 340. PDIC 2007 okt 01. 16:29  
A lerágott csutoráról az egyik barátom jut eszembe, aki a múltkor megkért, hogy a reduktorán cseréljem ki a RÁGÓKÁT.... :-)
 339. békabúvár 2007 okt 01. 16:04  
Szerintem is a főredó átadása a bombabiztos megoldás, meg az embert arra is sarkallja a gyakorlása, hogy a saját oktopuszát gyorsan elő tudja kapni, bármilyen rendszerű legyen is a rögzítése:)
 338. baluka 2007 okt 01. 13:10  
Régi MHSZ-es időkben ez / palackelzárás / mindnennapos volt. Azt játszottuk, ki tud minél továébb a víz alatt maradni. minden megengedett volt. Utólag nem vagyok büszke rá, de volt haszna is. bámulatos gyorsan megtanultam mi hol van rajtam. Én speciel octopust nem használok, hanem autoaires jacketem van. Ha baj van /pedig ilyen volt/ a főredót adom át, nekem marad az air2. Tuti hogy kéznél van, nem megy tele mindennel, mivel nem ér le a fenékre. Már láttam  olyen mókust akinek az octopus 2 m-es tömlője a nyaka köré volt csomagolva. jó ez biztos kéznél van, de ne adja ... , hogy ott gubancolódjon össze. Tudom, most a tekibúvárok átharapnák a torkom.. ((-  
 337. Garfield33 2007 okt 01. 11:48  
Látod, ezért jönnek jól  néha a gonosz barátok is, akik elzárják 3 m-en a palackodat. Után egyértelmű lesz, mi a baj, ha az uccsó 3 slukk már egyre nehezebben jön...
 336. lago 2007 okt 01. 11:45  
Egyéni érzékenység , "eltitkolt" betegség....
 335. elche 2007 okt 01. 11:40  
Lerágott csutoráról a barátnőm tudna mesélni... Viszont a "kiszabadítani az oktopuszt" mondatod felidézett egy esetet. Tudjuk jól, néhányan betonbiztosan rögzítik az oktopuszt, hogy ne zavarjon. Ám ennek időnként ára van. Egyszer uszodázni voltam, a végén már csak sznorizgattam. Két búvár volt lenn, egy hosszabb túra előtt jöttek gyakorolni. Váratlanul lebuktam az egyik elé, mutatom nincs levegőm, adjon. Az oktopuszát úgy rögzítette, hogy a mellény vállán levő pánt alá dugta be meghajlítva (ez mondjuk szerintem gyilkolja a tömlőt). Na, elkezdte rángatni, és maradjunk annyiban: ha nem egy, hanem 31 méter mélyen vagyunk, akkor igencsak meleg lett volna a helyzet, ugyanis nem volt képes előszedni egy percen belül. Ráadásul erre ráasegített az is, hogy semmit nem beszéltünk meg előtte, tehát kb. annyira valós volt a stressz és a kapkodás, mint egy igazi vészhelyzetben. Olyan is volt a végeredmény...
Nagyon tanulságos így gyakorolni még uszodában is. Nekem volt egy oktatóm, amikor végzett búvárok voltunk már, gyakorlás közben észrevétlenül zárt el palackot, vagy engedett be vizet a maszk alá. Nagyon más úgy cselekedni, mint ha az ember rá tud készülni. És azért mégsem nagy mélységben teszteled a tudásod.
 334. fects 2007 okt 01. 11:31  
Igen, igazad van, ezzel csak azt akartam írni, hogy hiába van rajtad csuklya, attól még az arcod azon részei, amit nem fed még fázik.

Csutora: Nem tudom, hogy ez mennyire gyakori, de én még csak egyszer találkoztam ilyen esettel, bár ez pont a legelső merülésemen történt az OWD után. Egy 3 napos túra első merülése volt, lényegében check dive, de mivel minden rendben volt a kb 10 m-es platón, ezért továbbúsztunk 20 m-re egy sziklafal mellé. A társamnak pár 10 merülése volt, és a megbeszéltek szerint a DM mögött egymástól kb 2 m-re úsztunk. Én épp a sziklafalat nézegettem, mikor észrevettem a szemem sarkából, hogy a DM tép a társam felé, akin valami láthatóan nem volt rendben. Mint utólag kiderült a csutora rész egyszerűen elvált a második lépcsőtől, és ezt a társam a vízben úgy érezte meg, hogy nyelt egy kis vizet. Azt gondolta, hogy csak a szája mellett folyt be egy kicsi, ezért belefújt egy jó nagyot a reduktorba, de mikor ezután levegőt próbált venni, már csak víz jött. Én kb 1 uszonycsapásnyira voltam, de nem próbált meg jelezni, helyette a saját oktopuszát próbálta kiszabadítani a helyéről. Ekkor szerencsére hátranézett a DM, meglátta a bajt, és saját oktopuszából adott levegőt, majd együttesen már ki tudták szabadítani a srác oktopuszát is.
Bár nagyobb baj nem lett a dologból, egy picit mégis hibásnak érzem magam, igaz nem tudnám megmondani, hogy mit kellett volna máshogy csinálnom.
 333. fects 2007 okt 01. 11:10  
Lehet, hogy nem voltam egyértelmű: ez az aznapi első merülés volt, és a srác a másodikra akart több levegővel menni, tehát az elsőn akart spórolni. Amikor az eset történt, még nem igazán voltam otthon a nem hobbi szintű cuccokban, de mai fejjel visszagondolva azt mondanám, hogy DIR cuccai voltak, sima nedves ruhával. Azért merült dupla palackkal, mert az a sajátja volt, és a hajón nem lehetett tölteni. Így két lehetősége volt: kettőt merül a saját duplájával, vagy használja a bázis szimpla palackjait. Gondolom kényelmi okokból (már megszokta; erre volt belőve a BC-je, stb) az előbbi mellett döntött. Mellesleg a hajón még 2 búvár merült ugyanígy dupla palckkal, náluk nem volt semmi gond.
A balesetre visszatérve mi sem tudtuk meg, hogy pontosan mi volt a gond. Aznapi első merülés volt, nem ment túl mélyre, nem maradt lenn túl sokáig, nem jött fel túl gyorsan, a társának semmi baja sem lett, mégis megtörtént a baj.
 332. Darth-Digilog 2007 sze 28. 16:52  
30%-a.
 331. Bunny 2007 sze 27. 13:16  
Furi dolog ez, végülis akkor a dupla palack igazából mire is volt jó nála? Tech konfigurációval merült, és hozzá tartozott? A kettőt merülök dupla palackkal gondolatmenete a srácnak azért sántít, mert ugye 50 bar levegőt szokás maradéknak számolni, amivel illik feljönni. Gondolom ő is ezt tette, ezért spórolt a második merülésen.
Namost 12L-es palackban az 50 bar az a dupla palackon annyi levegő, mintha a 12-esben 100 bar lenne.  Tehát vagy nem az 50bar-t kellett volna figyelembe vennie (ami nem egy jó ötlet) hanem mondjuk 25-öt, de sokkal inkább végig gondolnia miért is merül dupla palackkal. Mert a dupla nem arra való, hogy kettőt merüljön az ember vele ...

NEm tudom mennyi ideig volt a roncson, de szerintem (!!!) attól, hogy felfelé is spórolt, még nem kéne dekósnak lennie. Inkább lehetett más oka szerintem, mondjuk tech búvár cucc, száraz ruha, nem iszom mert bele nem akarok pisilni, dehidratáció. Stressz a kevés levegő miatt. Ezer ok, de az, hogy felfelé nem szuszogott mint egy fújtató szerintem nem okozhatna ilyesmit.
 330. Bunny 2007 sze 27. 13:06  
"már 15 fokos vízben csuklya nélkül, és leginkább az arcom fázott, tehát az a rész, amit amúgy sem takar a csuklya"

Nem kötözködés képpen írom, csak gondolatébresztőnek. Szerinted tested mely "része" felelős a hőleadásért, és mely része a hideg érzékelésért? Biztosan köze van a kettőnek egymáshoz?
 329. elche 2007 sze 26. 16:33  
Nekem a bal fülem nem az a konkrét villámegyenlítő, és a csuklya pont jobb szokott lenni, ha vizet engedek alá. Vagy esetleg egy kevés levegőt, ez a legtöbbször bevált, erőlködés nélkül ment akkor is, ha előtte problémásnak éreztem. Ez az egyenlítés olyan, hogy mindenkinek van valami ötlete, tippje és trükkje, és mindenkinek más válik be.:) Nekem a merülés előtti felszíni egyenlítés, nagyon gyakori ereszkedés közbeni óvatos egyenlítés Valsavával és esetleg a csuklya alá engedett levegő kombinációja vált be eddig a legjobban. Irigylem azokat akik három nyeléssel leugranak 30-ra, nekem ez nem így működik.
 328. fects 2007 sze 26. 16:28  
És akkor egy dekós betegséges sztori:
Pár éve egy adriai roncstúrán történt az eset. A merülőpáromnak dupla 12-es palackja volt, így 1 töltéssel tudott kettőt merülni. Aznap a délelőtti program a Hans Schmidt, délután a Baron Gautsch volt. Mivel ez utóbbi nagyságrendekkel jobbnak ígérkezett, ezért a párom megkért, hogy most hagy ne velem merüljön, mert nekem 2 külön palckom volt (nitrox-szal), így én biztos tovább maradnék lenn, míg ő csak megnézi ezt a roncsot és jön is fel.
Mivel nem vele merültem, így a merülési profilját csak a computerén tudtuk visszanézni a helyi DM-mel, de a lényeg, hogy semmi hibát nem követett el. Mégis a felszínre érkezése után nem sokkal jelezte, hogy baj van, alig lát, és az arca is erősen elkezdett lilulni. Rögtön fektettük, kapott oxigént, vizet, és vittük ki a partra, ahol a mentő rögtön száguldott vele a dekókamrába.
Hogy pontosan mi okozta a bajt, azt csak tippelni tudtuk, de nagyon erős a gyanúnk, hogy emelkedés közben is figyelt arra, hogy kevés levegőt fogyasszon, és így nem tudott rendesen kiürülni a nitrogén. (A srácnak egyébként 100+ merülése volt, a merülőpárjának semmi baja sem lett, persze ő nem úgy indult neki a merülésnek, hogy spórolni fog a levegővel.)
 327. fects 2007 sze 26. 16:18  
A csukylás sztorihoz: Megfelelő méretű csuklyám van (sehol sem szorít), mégis párszor előfordult már, hogy nehézkes volt vele egyenlíteni, vagy csak víz aláengedéssel ment. Éppen ezért nem is nagyon szeretem. Másrészt voltam már 15 fokos vízben csuklya nélkül, és leginkább az arcom fázott, tehát az a rész, amit amúgy sem takar a csuklya. Ettől függetlenül belátom, hogy hasznos a hőszigetelése és részben véd a fülbe kerülő szennyeződésektől is, de hacsak nem kell nagyon hideg vízben merülnöm én nem veszem fel.
 326. Bunny 2007 sze 23. 17:49  
Nagy úr a nitrogén hiány ...
Első   1 . . . 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Shark Point

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa csikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés