»» ««
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok

Ebbe az erősen tematizált* fórumba várjuk azokat a történeteket, amelyek búvárbalesetekkel kapcsolatosak, veled estek meg vagy ott voltál. Nem feltétel, hogy baleset legyen, ha csak meleg pillanat volt, aminek a vége jól sült el, de magában hordozta a baleset esélyét, akkor is itt a helye.
A történeteket emeljük ki a sima hozzászólások körül azzal, hogy az elején egy sort, mondatot vagy bekezdést vastagon írunk.
* Ez arra vonatkozik, hogy kizárólag a témával kapcsolatos hozzászólásokat várjuk, általános csevegésnek a fórum használhatósága, későbbi áttekinthetősége miatt itt nincs helye.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 . . . 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 . . . 105
 425. Kékbálna 2007 okt 17. 23:16  
Szerintem akkor övvel együtt dobod el az ólmokat és nem fűzögetsz. Bár ha van rá idő el lehet játszani vele. De akkor miért is dobod el?
 424. Kékbálna 2007 okt 17. 23:14  
Ja és ezért az asszonynak van súly féke. De a saját ólmaimból az 1,2-esek szépen csúszkálnak az övön. ők vannak belül, így a szoruló 3,5-ösök megfogják.
 423. Kékbálna 2007 okt 17. 23:10  
Macsek vannak nagy lyukú ólom kockák és a nejem Coltri Sub ólomöve olyan vékony, hogy szárazon is simán lerázom róla ezeket a kockákat. Itt azért volt egy rántás is az utána kapás miatt. Az a kb. 10 kiló ólom, ami rajta volt elég tehetlenséget képvisel egy ilyen lecsúszához a sikosabb/vizes környzetben.

Az én övem meg olyan vastag, hogy vadásznom kell a széles lyukú kockákat szafarin. De a saját 3,5 kg-os ólmaim felfűzésekor is megizzadok.

Szóval van ilyen és van olyan ólomöv. Ezért se árt oda figyelni, ha bérelt öved van.
 422. szveresb 2007 okt 17. 16:07  
Ez valóban jó megoldás, nekem ezt OW-n tanította az ember, furcsa is volt amikor azt láttam, h vki nem így csinálja. Meg láttam nagylábujjra 1 méterről ráeső kétkilós ólmot, ami az övről csúszott le...
 421. békabúvár 2007 okt 17. 13:13  
Van róla két cikk is itt az oldalon, az utóbbi a "Dráva kezdi felfedni titkait" c. A zsírszállító bödönhajó természetesen a középkorban is valóságos lehetett amennyiben hitehagyott törökök  zsíroskenyeret vittek magukkal:)
 420. Garfield33 2007 okt 17. 13:02  
És bocsi, de mi az a bödönhajó? Zsírt szállítanak benne?
 419. PDIC 2007 okt 17. 12:56  
Nos, ez nem volt egy átlagos merülés. Majd ha rőzsegát és bödönhajó között merülök, kipróbálom a módszeredet. :-))))
 418. békabúvár 2007 okt 17. 12:55  
:))) A nagy fejem miatt az már nem lett volna gazdaságos.
 417. Garfield33 2007 okt 17. 12:50  
...a maszkra is...
 416. békabúvár 2007 okt 17. 12:10  
Természetesen nem kötelező, egyszer próbáld ki, hogy mennyiben akadályoz:) Szerintem a roncs zárt terének tetejére feltapadt pánikoló búvárt adott esetben nehezebb levadászni, akinek kinyitotta az ólomövét menetközben valamilyen roncsból kiálló lemezdarab vagy bármi, mint a szigetelőszalaggal bíbelődni. Saját esetem ez is: Dráva medre 6 m a sodorvonalban a sodrás benyomott egy rőzsegát és egy bödönhajó közé (kicsit kevés ólom volt rajtam nem a sodorvonalhoz voltam súlyozva ) a rőzsegátból kinyúló fadarabok kinyitották az övcsatot, ahogy oldalra fordultam hogy elkapjam az övet, a bödönhajó oldala letolta a maszkomat, szép alapfokú feladat volt visszarendezni magam:) itt is jól jött volna a szigetelőszalag:)
 415. PDIC 2007 okt 17. 11:58  
Nem győztél meg...Dobtam már el túlsúlyozott, pánikba esett búvár ólomövét a felszínen, (nem velem merült, én csak mentettem) nem biztos, hogy örültem volna ha valami szigetelőszalaggal  is kellett volna bajlódnom.
 414. Garfield33 2007 okt 17. 11:56  
Nálunk szorulnál - majdnem mindenki így csinálja. Persze a többség integrált...
 413. békabúvár 2007 okt 17. 11:31  
Ha a szigetelőszalagból néhány menettel az öv csat alól kilógó részét rögzíted az övhöz a csat előtt, akkor vészhelyzet esetén egy határozott rántással simán fel lehet tépni, vagy legalább annyira kitágítani, hogy az öv lecsússzon (kipróbáltam) viszont biztosan rögzít, zárttéri merülésnél mindenki döntse el hogy mi a jobbik lehetőség... szerintem ez. (aki meg zárt palackkal ugrál vízbe, ne akarjon zárt térben merülni, tudom,tudom ez kicsit tudálékos szólás volt:)) )
 412. elche 2007 okt 17. 11:17  
Szívemből szólsz. Lehet, hogy nem büszke rá manapság, hogy ő tanította nekem, de Zsóta mutatta még anno ezt a megoldást. Mellesleg a búvárhajón is könnyebben megtalálom az övemet, mert általában kevesen fűzik így fel.
 411. PDIC 2007 okt 17. 11:06  
Ez a szigetelőszalagos módszer azért érdekessé teheti az ólomöv eltávolítását vészhelyzetben.... (Pl. a korábban tárgyalt elzárt palackos beugrásnál)
A rögzítőt praktikusabb az ólom fölé fűzni, mert akkor egyik irányba sem tud elmozdulni.
 410. békabúvár 2007 okt 17. 10:50  
Kösz,ez tényleg nem volt meg:)
 409. Bunny 2007 okt 17. 10:49  
No akkor egy trükk, hátha még nem ismerted. A szélső ólmoknál átfűzöd az első lukon az övet, aztán csavarsz egyet raja, és úgy fűzöd ki a másik lukon. Nem kell ólomstop, ez tuti megoldás, és kéznél van.
 408. békabúvár 2007 okt 17. 10:43  
Erről eszembe jutott egy ugyanilyen ólomöves esetem: Dahabban, saját ólomöv-hevederre felfűzött helyi ólmokkal merültem, a hevedert kicsit kihíztam már így a csat alól kilógó részét nem tudtam visszagyűrni az öv alá. Történt, hogy a csat felőli legszélső ólomkocka laza volt, már annyit húzkodhatták le fel övekről, hogy kikopott a befűzőnyílása, ezzel amikor felfűztem nem törődtem. Úgy 50-ről jöttünk felfelé, multilevel keretében, 20 m-en egyszer csak előre csúszott az ólomkocka, a csat alól kilógó hevederszélet felhajtva kinyitotta a csatot, az öv pedig lecsúszott rólam. Röptében sikerült elkapni viszont szintén a "rossz" végét így két laza ólomkocka leesett, összeszedtem azokat is. Tanulság: A saját ólomöv heveder esetében is meg kell győződni arról, hogy legalább a legszélső kocka szoros legyen ha "bérólmot" fűzünk rá, vagy ha nincs ilyen,elé kell fűzni egy rögzítőt. A roncsba való behatolásnál egyébként szerintem célszerű az ólomöv végét fixen rögzíteni a becsatolás után szigetelőszalag rátekerésével én legalábbis így csinálom, ha már külön-külön elzárható, egymástól független két rendszerünk - amit a zárttéri merülés azért megkivánna - a vörösön általában ilyenkor sincs,legalább valami legyen szabályos...
 407. Bunny 2007 okt 17. 09:29  
Én ezért javaslom mindenkinek a saját ólomöv beszerzését. Nekem is van, viszem is magammal mindenhová, még akkor is ha nem kell. Ha azt látom, amit adnak ócska, műanyagcsatos már húzom is elő a sajátomat. Nagy piros ló betűkkel rajta van, hogy bunny - így legalább kisebb az esélye annak is, hogy elviszi valaki (bár volt rá példa, volt hogy végleg lenyúlták az adrián, azóta se láttam).
 406. Garfield33 2007 okt 17. 09:25  
Pl milyen lehetett az az ólomöv, amiről vízben símán lecsúsztak az ólmok. Selyem?
 405. VasMacska 2007 okt 16. 22:41  
Látjátok kedves feleim, ezért hasznos, ha a társad nem egy girnyó, pehelysúlyú, egyszálbél! :-)
 404. áááááávadász 2007 okt 16. 22:23  
nem értem. ha nincs nyitva a palackom, akkor kinyitom. de lehet, hogy én nem értek valamit.
 403. Zook 2007 okt 16. 21:47  
elnezest, ez off: balna, en komolyan kiadlak, marmint nyomdailag. es ezuton kerek elnezest a szomszedaimtol a nagyon hangos rohoges miatt :D

on
 402. Kékbálna 2007 okt 16. 21:26  
Ólmos esetek

1. Ólomöv kioldás

Egy Razanji túrán az egyik barátommal esett meg, hogy a bérelt öv a csatnál kifűződött. Úgy esett le 35-ön róla, hogy a csat zárva maradt, ám a befűzött - általában többször átfűzött - rész kicsúszott. Ólmok persze lezúgtak 40-re, szerencsére ott volt a fenék. Kolléga jacketet engedve izomból úszott le a cuccért, amit aztán a szerencsére odalent összetudott szedni. Közben a buddy-ja hathatósan ránehezedett.
Ugyanitt esett meg vele egy következő merülésen, hogy bele kapott a csatba az kinyílt és az ólmok ismét teljesen a gravitáció uralma alá kerülve 40 környékéről indulva 45-ön álltak meg. Hab volt a tortán, hogy a barátom az öv után kapott és el is kapta a csatot. Így az öv nála maradt, ám a kockák szépen sorjában puffantak a fenéken. A buddy ismét résen volt és a jól bevált módon ránehezkedett a társára aki a fenéken fűzte össze ólomövét.

Tanulság: Arany szabály a rendezd a légzésed és gondolkozz. Mondjuk ha végig gondoltad cselekedj is. Mindkét esetben mázli volt, hogy nem feneketlen mélység volt alattuk. Bár ez is elég mély volt az ilyen gyakorlatozáshoz, de így össze tudták szedni az ólmokat. Ha végleg elvész az öv problémás lett volna az emelkedés, hiszen egy idő után poztivvá válik az ember öv nélkül (mondjuk súly függő). De van az a pont ahonnan már parafadugó effekt lép életbe. Egy 40-es merülés után nem árt egy 3/5-ös vagy 5/5-ös megálló, nem beszélve az esetleges dekóról. Szóval kevésbé higgadtam csúnya vége lehetett volna a dolognak. Valamint a bérelt cuccot - az övet is - át kell nézni.  Ki tudja milyen állapotban van? Na persze ha sajátod van és nem szervizeled/nézed át egy idő utná az is veszélyes lesz. Végül egy higgadt buddy aranyat ér, ezért az új  társad mindig mérlegeld és ehhez állítsd egyéni lépéseid kockázatát.


2. Nagy lépés és az ólomöv

Egy pár éve egy északi szafarin Thistlegornt merült a társaság. Gyengécske áramlás szerencsére és a szokásos péntek délutáni csúcs a roncson. A hajónk addig helyezkedett amíg a robbanás által megnyitott alsó "raktár bejáró" felett kötöttünk ki. Ez egy igen forgalmas hely a roncson. Minden búvár vonat ott megy be vagy jön ki a roncsból. Csapat egyik 10+ merülési számú OWD-je ugrik be a vízbe. Nagy habzás, aztán felveti a víz. Az első adandó alkalommal kitépi a reduktort a szájából és azt kiabálja hogy az ólma leesett. (8 vagy 10 kilo) Mindenkiben megáll az ütő, a felszínen úszók a lent merülőket nézik. Szerencsére nem talált el senkit. A bejárattól kb 2-2,5 méterre puffant a roncsdarabok között az ólomöv 24-en. Szerintem meg maradt a nyoma a roncson.

Tanulság: A belépéskor jobb kézzel maszkot és redót fogni, bal az ólomöv csaton, bármi leszállhat mikor  belépünk vagy egy zodiakból beesünk stb... Ha ilyen forgalmas helyen esekbe ügyelek a vízalatt levőkre is nem csak a felszínen úszókra. Szóval még jobban figyelek a lehullás elkerülésére. Ha kapitány lennék azt mondanám ilyen forgalmas helyen úgy kell kikötni, hogy potyogás ne okozzon gondot. Ha guide lennék azt mondanám 10+ merülés nem elég egy Thistlegorn behatoláshoz még jó körülmények között sem.

3. Szárazon letaglózva

Valamikor a legelején talán OWD 6 után elmentünk a nejemmel Vida Pistáékhoz uszodázni. Az asszony akkor tanult, én meg ez első ruhám próbáltam ki a medencében. Felöltöztem szépen, ott állok a medence szélen a júniusi napsütésben a dupla hetesben, mikor belém hasít felimerés. Minden vaccak rajtam van, csak az uszony hever előttem. Pár pillanat után úgy döntöttem önálló nagy fiú vagyok szépen legugolok érte - mivel hajlásról ennyi vacakkal a hátamon szó sem lehet. Aha, legugoltam és ott maradtam. Eleinte megpróbáltam élvezni a többiek közt feltűnés nélkül a helyzetet, majd "Csak felállok valahogy." - gondoltam. Aztán levetkőztem minden büszkeségem/gyámoltalanságom és megkértem egy közelben álló hölgyet segítsen felhúzni. (Macsek nem röhögni ez nem az átalános fórum! Kis híja volt a felállásnak. :) ) Bölcs döntés volt, nélküle ma is ott gugolnék.

Tanulság: Felöltözve különösen felólmozva - ne szégyelj segítséget kérni. Ez egy társas sport - buddyk, csapatok merülnek együtt. Sűrűn van olyan eset mikor egyszerűbb szépen kérni egy segítséget, mint egyedül akciózni.

4. A segítőkészség veszélyes is lehet

Egy elbai bázist vezető Orso nevű barátomtól hallottam a storyt. Orsonak volt egy sárga, 12 személyes, műanyag testű hajója. A hajó egy strandról - Reale - indult a merülésekre, ahol értelemszerűen nem volt móló. A hajót egy a parttól 25-30 méterre bevezető kötél mellé kötötte ki, este beljebb és úszva jött ki, a délelőtti merülés után a parthoz közeleb a 2 méteres vízben. A nap végén szépen becuccoltunk mindent az ólmok és az uszonyok kivételével. Egyik merülés után esett meg, hogy egy svájci búvár egy IKEÁs szatyorba összegyűjtötte mind a 4-5 hajón lévő búvár ólmait. Majd segítőkészen elindult a szatyorral a hajóból kifelé. Szépen kilépett a hajó oldalán lévő búvár létrára (uszonnyal is ki lehetett jönni) és elindult lefelé. A legalsó fokról a szokásos módon a közel két méteres vízbe lépett le és egy halk csobbanással el is merült benne. Kicsit túl volt súlyozva. :) Fentről látták, hogy küzd egy kicsit a szatyorral - mégis csak macsó segítő emberről van szó - aztán levegője elfogyván a szatyrot az ólmokkal hátrahagyta. Végül egyesével vitték ki a lebukó búvárok az ólomöveket.

Tanulság: Ha nem kell a légzésed kontrollálni akkor sem árt ha gondolkodsz.
 401. elche 2007 okt 16. 18:33  
Igen, nagyon-nagyon off. Lényegre, ha kérhetném, ált. besz. topikunkban meg mehet ami belefér.:)
 400. Garfield33 2007 okt 16. 17:56  
És ha mellékesen szerelmes egy birkába, akkor: Amor Water Ló Bridzs Láv Ju(h).
Ilyenkor csak úgy lehet megállítani, hogy Amor Water Ló Bridzs Ájj Láv Ju(h).

Jujjdeoff
 399. DUPLA 2007 okt 16. 16:58  
Látom formában vagy!!!
 398. azarabdémon 2007 okt 16. 16:54  
... és ha a víziló kártyázik, akkor az a water ló  bridzs.....
 397. DUPLA 2007 okt 16. 16:53  
:-)))))
 396. azarabdémon 2007 okt 16. 16:27  
Ez egy olyan ló, akit szeretünk. Amor Ló.
És ha vízben van, akkor Water Loo.
 395. PDIC 2007 okt 16. 14:09  
kb. 2 óra
 394. Bunny 2007 okt 16. 12:29  
Ó igen, nekem az a kedvenc búvárkönyvem. Tök hasznos dolgok vannak benne, de tényleg.
 393. elche 2007 okt 16. 12:24  
Érdemes BSAC könyvet olvasgatni is...
 392. DUPLA 2007 okt 16. 12:02  
Szívemből szóltál.:-)
 391. DUPLA 2007 okt 16. 11:58  
Bocs véletlenül rossz gombot nyomtam, és elment.


A SEABAG a merülés előtti általános ellenőrzési területek chek-listája. Az első három a merülés előtti teendőket, az utolsó három a közvetlen merülés előtti teendőket foglalja össze:

Site survey (a merülőhely ellenőrzése, bemeneti, kimeneti pontok, módok, alkalmasság stb)
Emergency plan (vészhelyzeti terv)
Activity (merülés célja, merülési profil, max. mélység. max.merülési idő)
Buoyancy (dzseki, rögzítések, inflátor csatlakozás, felfújás)
Air (csap nyitva, reduktorok, zuhanygombok szag és íz, műszert néz közben)
Gear ( felszerelés általános ABC, ólomöv, csatok, lógó csápok rögzítése)
 390. PiggyGirl 2007 okt 16. 11:57  
Azt hiszem én sem mondtam semmi olyat, hogy más rendszer nem megfelelő...csak itt többen kérdezték, hogy honnan van ez a mozaik szó és mit is jelent pontosan, mivel ilyen formában még nem találkoztak vele.
Gondoltam a pontos forrás megjelölése és a mozaikszó megfejtése segítség lehet.

Szerintem sokat lehet tanulni abból, mások hogyan csinálják, én most nyáron pár napig egy NAUI kezdőtanfolyamba lestem bele és volt olyan téma, ahol igen csak csodálkoztam és hegyeztem a fülemet, mert számomra olyan érdekes és még ilyen formában meg nem fogalmazott dolgot mondtak, amiből sokat tanultam.

Mi hívei vagyunk annak, hogy minél több rendszert megismerjünk, mivel ugyanazt a dolgot is lehet többféle módon oktatni és mindből lehet tanulni. Bár alapvetően CMAS iskolába járunk a merülések során már több rendszerben merülő emberkével beszélgettünk és érdekes volt összevetni ki mit hogyan tanult és ami tetszik azt lehet alkalmazni és megjegyezni.
 389. DUPLA 2007 okt 16. 11:54  
A SEABAG a merülés előtti általános ellenőrzési területek chek-listája. Az első három a merülés előtti teendőket, az utolsó három a közvetlen merülés előtti teendőket foglalja össze:

Site survey (a merülőhely ellenőrzése, bemeneti, kimeneti pontok, módok, alkalmasság stb)
Emergency plan (vészhelyzeti terv)
Activity (merülés célja, merülési profil, max. mélység. max.merülési idő)
Buoyancy
 388. DUPLA 2007 okt 16. 11:47  
Nem mondtam olyat, hogy ez rossz, csak arra utaltam, hogy ugyanazt többféleképpen tanítják és tanulják. Ebből pedig az következik, hogy ha egy ssi-jos, vagy nauis nem fejti meg azonnal a CMAS tananyagos mozaikszót, attól még nem képzetlen, csak más szamárvezetőt használ ugyanannak a protokolnak a végrehajtására.
 387. Bunny 2007 okt 16. 11:43  
magyarázatot is kérünk a betűkombinációkhoz
 386. PiggyGirl 2007 okt 16. 11:40  
Én CMAS rendszerben tanultam és tanulok most is.

Ez a Könnyűbúvár ABC című CMAS tankönyvben megtalálható módszer és mi ezt tanultuk és tanítjuk mind a mai napig.

A könyvet egyébként Kollár K. Attila írta és Násfay Béla lektorálta....asszem ez minden elmond:-))
 385. DUPLA 2007 okt 16. 11:36  
Vagy nem ugyanabba az iskolába jártunk.
A PADI-nál ahogy tudom egy O-val írják az AMORLO-t és van egy rövidített változata MOCSLO-val is.
A NAUI a SEABAG-et oktatja, saját találmányom ennek rövidített változata a BRIDZS.
 384. PiggyGirl 2007 okt 16. 11:29  
Mint ahogy mondottam volt több iskola ill. rendszer van.

CMAS, egy csillagos - kezdő - tananyag:-)

A- ABC
M - mellény
O - ólomöv
R - rögzítések
L - levegő
O - óra vagyis műszerek és ezek beállításainak ellenőrzése (no, talán ilyenkor lehet, megelőzni az alább ecsetelt gondokat)
O - O.K.

Ezek szerint kezdem azt hinni, hogy ez a módszer és ennek alkalmazása az alábbi említett két gondot simán kiküszüböli és mindezt kezdő szinten oktatják:-)))

De mivel emberek vagyunk előbb-utóbb úgy is elfelejtjük megtenni:-)))
Nem véletlen, hogy a legtöbb baleset nem a kezdőkkel történik...
 383. elche 2007 okt 16. 10:31  
Két dolog jut eszembe.
Elzárt, kinyitott palack: volt az a hírünk, amikor a hullám a vízbe sodorta a búvárokat parti merülés előtt, és akinek nem volt nyitva a palackja, igen nagy slamasztikába került. Szóval óvatosan a nyitás-zárással, azt hiszem.
Másik: azért egy átlagos, vezetett kedvtelési merülésnél bizony a merülésvezető is folyamatosan igyekszik fél szemmel nézni, kinek mit mutat a nyomásmérője, amikor segít felvenni a cuccot, félkézzel a csap nyitását is ellenőrzi, stb, stb. Szóval jó esetben ez egy olyan folyamat, ahol több ponton van ellenőrzés: először én, a szerelésnél, aztán a vezető, ha segít a cuccolásnál, aztán a társ, aki figyelmeztet, hogy biztosan rendben van-e minden. Ha nincs vezető, akkor pedig nyilván a társaknak kell jobban odafigyelnie.
 382. fects 2007 okt 16. 10:26  
A két db O a végén nekem is új, viszont az se mindegy, hogy pl az L - levegő pontosan mit is jelent, mit kell ellenőrizni...
 381. Luciferin 2007 okt 16. 10:13  
Találgassunk, aki tudja csak a végén mondja meg a megfejtést.

A ABC ?
M Mellény
O Ólomöv
R Rögzítések
L Levegő
O OK
O ???

:))
 380. vizidino 2007 okt 16. 09:53  
A BWRAF magyar forditasa :)

egyebkent (csak kozelitoleg emlekszem, az alapkepzesemnek nem volt resze):

Abc
Melleny
Rogzitesek
Levego
Olom
Ooo errol fogalmam sincs :)
 379. Bunny 2007 okt 16. 09:46  
A dologhoz hozzátartozik, hogy
1. volt levegőm, csak éreztem hogy nem úgy jön ahogy kellene. Néhány száz merülés alatt az ember megszokta hogy milyen ellenállással jön a saját redójából a levegő.
2. mindez parti merülésen volt, kb. 2 méteres mélységben.
3. a levegő elfogyást csak vészesetben illik bemutatni, és ez nem volt az.

Ha nagyon nem értette volna meg, max mutatom neki, hogy menjünk fel, és a felszínen elmondom. 2 méteren voltunk, szóval messze nem volt ez vészeset. Inkább tanulság, hogy nem szabad úgy hagyni a cuccot, hogy 200bar-on van, mert lehet nincs teljesen kinyitva te meg azt hiszed. Egy kommandós beugrunk, és lezuhanunk 30-ra merülésen azért ahogy Dupla is mondta lehetett volna meleg helyzet is.
 378. vizidino 2007 okt 16. 09:41  
Haat, en azert valamikor az uszonyrangatasok kozben nekialltam volna magam megnyitni azt a csapot, biztos ami biztos. Egyebkent a vadli (vagy egyeb kozelemben levo testresz) bokodese nekem altalaban jobban bejon a figyelemfelhivasra, arrol biztosabban erzi a delikvens a szandekot. Allando merulotarsam pedig a kiabalasra van "raszokatva", reduktoron keresztul is eleg jol hallhatot lehet sikitani.
A mutogatasrol: ha a "nincs levegom" mozdulattal kezdesz, legalabb odamegy hozzad es utana van ido magyarazni neki. Persze utolag konnyu okoskodni...
 377. Vanek 2007 okt 16. 09:22  
Hinnye, AMORLOO ezt a betűszót még nem hallottam és csak némely részére van tippem. Leírnád a megfejtését?
 376. DUPLA 2007 okt 16. 08:54  
Mázlid, hogy egy ilyen csillogó elméjű, "most mutasd meg" bajnokkal merültél, mert ebből akár komoly rumli is lehetett volna.
Első   1 . . . 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 . . . 105
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

El Bells

Egypt, Red Sea

4/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m , driftes

parti merülésfal merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés