»» ««
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok

Ebbe az erősen tematizált* fórumba várjuk azokat a történeteket, amelyek búvárbalesetekkel kapcsolatosak, veled estek meg vagy ott voltál. Nem feltétel, hogy baleset legyen, ha csak meleg pillanat volt, aminek a vége jól sült el, de magában hordozta a baleset esélyét, akkor is itt a helye.
A történeteket emeljük ki a sima hozzászólások körül azzal, hogy az elején egy sort, mondatot vagy bekezdést vastagon írunk.
* Ez arra vonatkozik, hogy kizárólag a témával kapcsolatos hozzászólásokat várjuk, általános csevegésnek a fórum használhatósága, későbbi áttekinthetősége miatt itt nincs helye.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 . . . 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 . . . 105
 775. seshat 2008 máj 01. 20:11  
de az se jo, szegeny owd-s akkor nem merülhet...?

nalunk a guide megy a kezdökkel, aki akar csatlakozik, aki meg külön akar menni es a kepzettsege lehetöve teszi az külön megy a parjaval, vagy mittomén, husz meterrel hatrabb (de nem husz meterrel lejjebb:-)).
altalaban ha mondjuk 20 ember van a hajon, 2-3 ker igazabol guide-ot, a kis csoportok, föleg visszaterö vendegek, külön mennek.
 774. adamax 2008 máj 01. 19:46  
"Ius est ars boni et aequi" - a jog a jó és a méltányos művészete... Ha ez meglenne, nem lenne ez a diskura. Amúgy nekem a magyar bírókkal még mindig kevesebb gondom van, mint pár céggel..:)
 773. elche 2008 máj 01. 19:43  
A vírus is lehet baleset okozója, de ez a téma azért maradhatna a szudáni fórum keretein belül.:)
 772. elche 2008 máj 01. 19:42  
Hát érdekes bogozgatást jelentene jogi szempontból, amikor mondjuk egy fülöp-szigeteki túra, egy Németországban bejegyzett cég által szervezve, magyar búvárokkal, és egy amerikai központú szervezet által minősített búvárvezetővel valamilyen szempontból problémás.:) Mindenütt más a hozzáállás. Van, ahol nyilatkozatokat írattatnak alá, van, ahol potenciálisan 18 méter alatti merülések esetén fel sem engednek OW kártyával a hajóra. A magyar bírók pedig bármikor bármit a saját szájuk íze szerint tudnak értelmezni és kommentálni, mint az időnként a híradásokból kiderül.:)))
 771. adamax 2008 máj 01. 19:39  
A mágnes inkább legyen az inflátoron és bekapcsoláskor engedsz levegőt a bcd-be :)
 770. Kékbálna 2008 máj 01. 19:38  
Na a végén még se kell lefogynom. :)
 769. adamax 2008 máj 01. 19:37  
Nem értem ezt a vírusparát..:) 44-et merültem Szudánban, minden nap a sisaszobában aludtam, meg videóztam, oszt semmi bajom. Lehet, hogy valóban a 100 kg-os limit a megoldás kulcsa? (Brúnó, te és én..:)
 768. adamax 2008 máj 01. 19:35  
Én tavaly augusztusban lementem 50 alá. Kíváncsi voltam, megtapasztaltam, ez volt, kész. Azóta maradok a biztonságos sávban, mert tudom, hogy nem vesztek sokat.

Én amondó vagyok, hogy a felkészült és tájékozott búvár - főleg a férfiak! - esetében talán érdemes megejteni ellenőrzött körülményke között, mert utána ezt meg lehet beszélni és rá lehet jönni, hogy nagyobb a füstje, mint a lángja. Ha mégis érdekli, irány az IANTD.
 767. seshat 2008 máj 01. 19:32  
vagy (uj talalmanyom) kell egy nagy magnes a bcd-jebe meg egy magneses lasszo nekem es racuppantom fentröl es felhuzom hihi
 766. adamax 2008 máj 01. 19:31  
Ugyan már, a bíró mit tud felülbírálni? Az emberek szándékait semmiképp sem. Maximum értelmezheti a nyilatkozat tartalmát. De én még eddig nem láttam olyan DC-s nyilatkozatot, ami úgy istenigazából necces lett volna.

Még az sem biztos, hogy egyből helyi jogot kell alkalmazni, hiszen - pl. a szudáni túra esetében - több cég közös együttműködésének köszönhetően lehetett merülni.


Itt jut eszembe, hogy elvileg Stefi is érintett lehetett volna bármiben is, ha történt volna valami, mint túraszervező. Ebben az esetben az összes e-mailezés szolgált volna bizonyítékul ennek alátámasztására...

Én azt mondom, hogy a bázisokat inkább az üzletmenet biztonsága veszélyeztetődik egy ilyen esetkor, már ha minden szabályt betartanak (kérdés, hol van ez leírva?). Egyéb esetben van félnivalójuk.
 765. seshat 2008 máj 01. 19:30  
hat ez az, nyilvan... mert most mit tudsz tenni? latod hogy valaki(k) iszkol(nak) le mondjuk ötvenre... van egy olyan, hogy akkor "ments", ha sajat testi epsegedet nem kockaztatod... en nem usznek utana... lehet razni a shakert meg ütögetni a palackot vagy meghallja es kommunikalhatsz vele, vagy nem nez fel es akkor mindegy, de ha ilyet latnek, biztosan kidob(at)nam a bazisrol es hazaküldenem merüles utan, inkabb legyen örökharag mint hogy legközelebb mondjuk meghal, eleg ha cska nitrogennarkozist kap es nem tudja mi van es nem tud feljönni, hiszen nincs hozzaszokva a melymerülesekhez a szervezete.

..ha oktatoval mennek külön csoportban akkor meg az ö felelössege de szerintem ilyet többnyire vaganykodasbol tesznek, es nem dm-ek meg oktatok, hanem olyanok, akik mondjuk szaz merülessel annyira magabiztosak, hogy azt hiszik, mindent tudnak. es ezzel van a baj, nem azzal ha valakik felkeszülten merülnek melyet

szal ennyit erröl :-)
 764. Kékbálna 2008 máj 01. 19:18  
Cicus. Szerinted ki vitte a vírust? Az amerikai filmekből megtanulhattad volna a hordozó vidáman zabálja nyugdíjasan is a banánt, miközben egy város egy gyufa leégésének ideje alatt megpusztul a kórtól.

Jobbulást.


Mondjuk a derekam még fáj. Te nem kezded érezni a tiédet? :)
 763. Kékbálna 2008 máj 01. 19:13  
Nekem úgy tanították, hogy 2,5 ppo-nál vagy felette azonnali halál van. 2 ppo felett pedig bármikor jöhetnek az vegetatív - nem kontrollálható - izomrángások. Pl. száj Bár ez is ugyanúgy egyedi érzékenység függő, mint a nitrogén. Csak az oxigén mérgezést nehezebb elérni a 32-es vagy alatti nitrox-al. De még a 40-esel is küzdeni kell érte. Persze ha valaki 100% oxigénnel merül - mint a magyar sajtóban oly sokan :) -  ne vegyen tartós tejet. :)
 762. Garfield33 2008 máj 01. 19:07  
Te nem vagy beteg, Kék? Elvégre folyton együtt sisáztunk, nem igaz, hogy te nem kaptad el...!!!  :-)
Én a negyedik napja szívom, folyamatosam 38 fok körül...
 761. Kékbálna 2008 máj 01. 19:04  
A bázissal történő merülés előfeltétele mindenütt egy egészségügyi és a felelősség vállaló nyilatkozat aláírása. Az utóbbi lényege, hogy a bázis SEMMIÉRT sem felel azaz mindenért te felelsz. A bázisok jogilag levédik magukat a hülyék ellen. De ettől még nekik sem esik jól, ha valaki betép mélyre és a halakkal alszik ettől kezdve. Egy baleset nem jó reklám nekik sem, mert rontja az üzleletet. Hiszen ilyenkor a bázis is szénné lesz vizsgálva és akár ideiglenesen be is zárhatják a vizsgálat idejére, akkor pedig nincs búvár - nincs pénz.
 760. Garfield33 2008 máj 01. 19:03  
Ha többen vannak és a max mélység egyben a tangerfenék is, akkor kevésbé necces. Én láttam oroszokat a nagy kékben felbukkanni valahonnan a semmiből - na az már állatság. Persze sokak szerint egy 60-as merülés még a legnagyobb körültekintés mellett is állatság - és az ő szempontjukból igazuk is van.
 759. Garfield33 2008 máj 01. 18:58  
Úgy biza. A 666 szám és nem név...

Szóval, NLQ, ahogy látom, rajtad kívül mindenki értette; na sebaj, majd legközelebb  :-)
 758. elche 2008 máj 01. 16:21  
Hogy azért visszatereljem a szót a témához:), a levegős mélymerülések kérdése nem ma vetődött fel. Már a hetvenes években is nyilván szóba került. De azért néhány dolgot látni kell. Akkor se komputer, se ilyen szintű orvosi háttértudás nem állt rendelkezésre, merültek egészen mélyeket is, mégsem kerültek naponta dekókamrába a búvárok. A mélység kihívása sokak számára érdekes volt, de egyszerűen nem volt más technika hozzá, mint a sűrített levegő. Mégis voltak roncsok, amiket meg kellett nézni. Voltak olyan helyek, amiket fel kellett deríteni, például Hévíz. Hogy mégis miért tudták ezt biztonságasabban megtenni? Hát mert egy kicsit más hátterük volt hozzá. Érdemes utánanézni, milyen volt egy búvártanfolyam a hetvenes években: hónapokon át jártak a búvárklubba, edzettek, készültek, és mellény nélkül is tudtak jobban merülni, mint sok mai búvár mellénnyel. Aki nem tudta vagy akarta vállalni ezt a hosszú felkészítést, simán kikopott, aki maradt, az részt vett a klubéletben, munkavégzésben, meg persze mélymerülésben, a rutinos társak felügyelete alatt, lépésről lépésre.

Aztán változott a világ, nagyon rövid, nagyon egyszerű lett a tanfolyam, de pár régi búvár még mindig rossz példát mutatott a most már korántsem olyan jól képzett búvároknak a mélymerülésekkel. Na, ez az, ami nem jó irányba vitt. A régiek közül elég sokakkal beszélhetsz, azt fogják mondani, hogy hát azért mai ésszel és tudással már nem igazán vállalnák be ezeket a mélyre "lecsúszásokat". De természetesen ma is akadnak búvárok, akik képesek viszonylagos biztonsággal ötvenre lemenni. A kulcs az, hogy a gyorstalpalót végzett búvárok megértsék, ha van is ilyen, sokkal jobban járnak a számukra meghúzott határok betartásával, és a mélymerülést azokkal a ma már tényleg elérhető technikákkal hajtják végre, amivel biztonságos. (Persze én azt szoktam magamnak mondani, amíg létezik olyan része a világnak, ahol 0-20 méter között szuper búvárkodás vár rám, és én nem ismerem, nem törekszek mélyre.) Pár éve a Búvárinfóban volt egy nagyon tanulságos cikkváltás egy magyar búvár tragikus halála kapcsán, aki éppen ilyen mélymerülés során vesztette életét.

A búvárok által aláírt nyilatkozat mitől védi a búvárközpontot? Arab országok jogrendszerét nem ismerem, az USA-ban jól megfogalmazott nyilatkozat mindentől védhet, de például kis hazánkban az ilyen felelősséglemondó nyilatkozatok által nyújtott védelem semmiképpen sem betonbiztos, mert itt a bíró mindent felülbírálhat. (Szakvélemény by Vasmacska.:)))
 757. seshat 2008 máj 01. 13:28  
szerintem szóvicc vót...
:-)
 756. VasMacska 2008 máj 01. 11:27  
A nevezetes 666 eléggé numero, és eléggé jellemzi is az ördögi macskát.
 755. nlq 2008 máj 01. 09:08  
vegre vegigolvastam a lemeradasomat (legalabb ebben a topicban)

tul sok hozzafuzni valaom nincs, csak ket aprosag:

1., jol szetoffoljatok a topikot...

2., most en is offolok:

Garfield irtad: "neked jutott a 666. hsz. Numero est omen"  
szerintem ezt jol bebénáztad... ugyanis Nomen est omen

persze ide megfelelt a te verziod is hiszen tudtad hogy en nem olvasom a topicot, a tobbiek meg ugyse jonnek ra :)
 754. asc 2008 ápr 30. 23:40  
1.6ppot meg eleg biztonsagosnak tartanak, a maximum amit elvisel a szervezet 2.8ppo. Nem is a megnovekedett oxigen parcialis nyomasa ami veszelyes egy hatvan meteres merulesnel hanem a nitrogen narkozis.
 753. Garfield33 2008 ápr 30. 22:21  
Lehet, hogy sosem akarsz mélyebbre menni, és akkor teljesen igazad van.
Aki akar, annak meg úgyis hiába beszélnek - esetleg meg lehet győzni őket, hogy nem érdemes, egyrészt mert semmi sincs odalent, ami jobb lenne, másrészt pedig mindig van, aki még annál is mélyebbre megy - és annak nem lesz jó vége. Kinek 50-en jön meg az esze, kinek sokkal lejjebb. Kinek meg már nem lesz rá ideje, hogy megjöjjön.

Amúgy a 60m az kb 1.5 ppo2, tehát az oxigént nézve 36m 32-es nitroxxal. Ott meg vidáman sertepertél a legtöbb ember.
 752. seshat 2008 ápr 30. 20:00  
monDjuk
 751. seshat 2008 ápr 30. 20:00  
egyebkent meg "jogilag" ha en vagyok a guide monjuk hajorol es valaki balesetet szenved 50 meteren akkor az szerintem nem az en hibam/felelössegem.
mindenki alairja a check-in-t, hogy nem merül egyedül, nem megy 30 alá, megiszik rengeteg vizet es a többi....es minden merüles elött van eligazitas ugyanezekkel a szabalyokkal es miegyeb.
 750. seshat 2008 ápr 30. 19:58  
jo en tul ovatos vagyok mert meg nem vagyok DM sem csak tanulok, mondom, a "kezdöket" (=friss owd, tizen-huszon x merüles, vagy aki evek ota nem buvarkodott) 10m ala se viszem :-D meg buddycheck agyba-föbe...

de eszembe nem jutna lemenni 60-ra nekem a 29 is eleg volt :-)))
lehet idövel majd le akarok ?

ahhoz nagyon-nagyon sokat kell merülnöm/tanulnom, hogy biztonsagosan erezzem magam olyan melyen
 749. Garfield33 2008 ápr 30. 16:47  
Igaz, rosszul fogalmaztam. "le is szoktam róla"
Meg lehet nézni a naplómat: a legmélyebb 46 m volt. Perze ez a nitrox hibája is  :-)

U.i.: te annyi évet sem fox megérni, ahol egyesek jártak  :-)
 748. áááááávadász 2008 ápr 30. 15:44  
" így aztán le is szoktunk róla"

Te is tudod, hogy nem igaz, de jól hangzik.
Én olyan sokáig el se tudok számolni, amilyen mélyen a mostan túrán voltak egyesek.
 747. Garfield33 2008 ápr 30. 10:15  
- Egykét kivételtől eltekintve a hímnemű búvárok csinálják ezeket a merüléseket, egyszerű atavisztikus maradvány az egész, mely szerint a falkában a legbátrabbak a vezérek és aki nem veszt részt ebben, az sokkal hátrébb kerül a rangsorban.
- Aztán férfiember hajlamos csak úgy egyszerűen maga előtt is bizonygatni a bátorságát (vagy a felelőtlenségét), ezt Freud bácsi biztosan jól meg tudná magyarázni.
- És van még egy dolog (ezt tapasztalatból írom), néha nagyon vonzó a kékség, úgy lefelé. Olyan jó, nyugodt és mélykék (valószínüleg hozzátartozik az adott mélységben beszedett nitrogén is a feelinghez, de tényleg van ilyen).

Anno mi is megpróbáltuk többször, néha elég mélyen voltunk. Persze ezt is lehet "okosan" és hülye módon végrehajtani. Mi mindig legalább 4-5-en, fenékkel alattunk csináltuk, nem az 500 m-es tengerben. De végül semmivel sem adott mást, mint egy sekélyebb merülés, így aztán le is szoktunk róla. Ha valakivel azóta beszélek, mindig azt mondom: nincs értelme.
 746. Bunny 2008 ápr 30. 08:24  
Ez szerintem olyan, mint hogy pl. legtöbben megnézik mit bír a verda (pedig azok azon a sebességen már épp csak az úton maradnak, irányításról szó sincs), meg hasonlók. Az ember már csak ilyen hülye. Jó esetben kinövi, rosszabb esetben meg tovább rontja a statisztikákat.
 745. békabúvár 2008 ápr 29. 23:13  
Jut eszembe, mindenkinek szeretném felhívni a figyelmét, hogy a roncsokra telepített fix kikötőkötelek nem biztonságosak a vörösön nagy szélben és hullámzásban, ezt arra alapozom, hogy két hete erős szélben nagy hullámok közepette merültük a Hebat Allah roncsot, és éppen feljövetel közben szakadt le a roncsról a kötél, másnap a Rosalie Mollar bójáját már meg sem találtuk, rossz időben nem érdemes arra készülni, hogy az ember esetleg a kötélbe kapaszkodva dekózik.
 744. békabúvár 2008 ápr 29. 23:00  
Ma már nem menő, de volt egy korábbi "leigázzuk a tengereket" felfogású korszak amikor még ezt-azt összeszedtünk a vízalatt, meg "öntudatosan" dobáltuk a 60-70m-es merüléseket sűrített levegővel (és még meg sem tudtuk mutatni senkinek az eredményt, lévén mechanikus mélységmérő és búváróra mint műszer, meg papíralapú merülési terv nylonzacskóban mint kompjúter, jó esetben:). Vakmerő hülyeség volt, most már tudom, akkor nem ez volt a szempont, mert meg kellett nézni a vörös korallt 68-on, meg ha az ember elolvasta  Cousteau csapatának kalandjait a csend világában, akik fürdőgatyában jártak le mondjuk 80-90-re, ahhoz képest ez még visszafogott teljesítménynek számított:) Az ilyen merülést tényleg nem szabad bázisról bevállalni, mindenki saját magának legyen hülye, csak mainapság a búvárok tetemes százaléka bázison kívül már nem merül és az ilyen igényeivel ott próbálkozik...gondolom az emberek egy rossz értelembe vett romantikus részében még megmaradt ez a "teljesítményhajhászás" a múlt ködéből származó olvasmányélmények által rögzült attitűd alapján ( vagy egyszerűen csak bizonyításikényszeres személyiségzavarban szenvednek)- ha elítélném őket az képmutatás lenne - holott most már van hozzá technika is meg tanfolyam is, csak pénz meg minimális rátermettség kérdése.
 743. seshat 2008 ápr 29. 18:34  
jo eltünt, kezdem elölröl...

szoval szerintetek miert van az, hogy valaki arra izgul, hogy benne van a komjutereben az 50 meg 60 meter...? szerintem ez technikai buvarkodas amugyis, itt most sima süritett levegös merülesre gondolok.
eleg sok ilyen vendegünk volt mar. akik mar nem kezdök, mondjuk 50-100 merüles körül, de annyira megis kezdök, hogy "teee, menjünk mar le hatvanra", felölem mehet, csak ne a mi bazisunkon...

meg amugy se mennek utana hogy visszahozzam, csak nem ertem, hogy felkeszületlenül, megfelelö felszereles hianyaban mi ertelme van..ez ennyire menö?? vagy en vagyok a tul paras, mert nekem eszembe nem jutna?
diszkobol is haza lehet vezetni hulla reszegen ketszazzal, de minek...
 742. Garfield33 2008 ápr 05. 20:53  
Akkor azt hitted, a pofozás csak az előjáték része????
 741. VasMacska 2008 ápr 05. 09:58  
Ki kell tehát bővíteni a merülés előtti társellenőrzési listát:ne feledd el megkérdezni a társadat, hogy extrém esetben agresszíven viselkedik-e? :)
 740. Luciferin 2008 ápr 05. 09:33  
Úr Isten ezt nem mondtad amikor merülőtársak voltunk...
:)))
 739. Bunny 2008 ápr 05. 08:16  
Na tessék, mire nem jó egy víz alatti rögbi :) Azt nem hittem volna, higy ilyen reakciót is ki tud váltani, de miért? Csak azért voltál agresszív, hogy jó passzt adj le, vagy azért, mert már annyira kellett az oxigén, és a játékostárs akadályozott a hozzájutásban?
Magyarul az "életedért" küzdöttél vagy sem?
 738. verhas 2008 ápr 05. 02:50  
>aztán ott ragadni, mert hiába sulykolja xéve, hogy ólomöv leold,
>neki nem jutott eszébe...
>...lehet, nekem sem jutna...?

Most már több mint egy éve vízalatti rögbit játszom, és igencsak tanulságos, megfigyelni magamat,
hogy miket művelek oxigénhiányos állapotban négy méter mélyen
magas adrenalinszint mellett.
Ezt a sportot (csak gyk) nem palackkal játszuk, és amikor már fogy
az oxigén bizony olyan helyzeteket hagyok ki,
olyan rossz passzokat adok, és néha olyan agresszíven viselkedem, hogy utólag (egy fiss levegővétel után)
el sem hinném, hogy mit tettem, ha nem tudnám magam, hogy éppen mit tettem én magam.
És olyan is volt, hogy nem is emlékeztem rá pár pillanattal később, hogy mi történt: ököllel
megütöttem egy játékostársamat.

Szóval jobb, ha nem kerülsz oxigénhiányos állapotba, mert nem tudhatod, hogy mire leszel még képes,
és hogy hogyan fogsz viselkedni.
 737. Edka 2008 ápr 02. 12:04  
Hehe, tényleg, azt mán el is feledtem, de nem ólom volt, hanem üvöltözött az egyik helyierő, hogy dolfin, dolfin, persze mindenki rohant a hajó orrába, és kiállt egy vaspöcök a padló, amit telibe találtam rohanás közben, persze a zarab csak viccolt, de lábujjam rendesen elrepedt. Na arra vegyél föl naponta 3x búvárcsizmát! rendszeresen láttam csillagokat nappal is, de szép is volt....!!! Mingyá' indultok gazok, hogy a pöröly kóstoljon meg! :-)
 736. Garfield33 2008 ápr 01. 15:26  
Az elég nagy baleset, ha elfolyik az olaj a kamera vezérlőjéből. S mivel víz alatti kamera, így a búvár is stimmel.

Nem a géped fagyott le. Úgy látszik, sok sületlenséget hordtál össze (benne volt az ólom a lábujjadra?) és már a windóz kimoderált alapból.
 735. Edka 2008 ápr 01. 15:04  
Na mos'már elég legyen a paraffinból, baleseteket kérünk, nyuszi nem lehet ennyire betojva egy macskától, hogy már ki se moderál!
A múltkorában írtam egy hosszú hozzászólást, elmesélve kalandós kezdő hibáimat és DM-ek súlyosabb felelőtlenségeit, de elszállt az egész oldal, lefagyott a gépem és nem volt erőm mégegyszer leírni. Csak a tanulságát ismétlem meg, te vagy felelős önmagadért, ne bízz a DM-ben, mégha a se..eden van a tojáshéj akkor is légy óvatos és mondj bátran nemet (mélységre, merülésre, áramlásra). Az arabdémontól sokat tanultam, mikor első utamon ki akartam hagyni egy merülést, mert fájt a fejem (nem ittam eleget), akkor az egyik búvár erősködött, és rá akart beszélni a merülésre. Démon jól összeveszett vele, hogy ne erőltessen, ha nem akarok menni, tartsa ezt tiszteletben. na ebből a fejem fölött zajló szópárbajból többet tanultam (köszi Démon!), mint a jelenlévő búvároktatótól és DM-ektől!
 734. Garfield33 2008 már 31. 08:31  
Köszi. Megkukkolom.
(én azt hittem, rossz esetben az olaj eszi meg a gumit. ezexerint fordítva...)
 733. Ugrik 2008 már 30. 22:42  
Szerintem elég mindegy, mit használsz viszkozitás szempontjából. De -> nem mindegy, hogy olajálló-e az O-gyűrű. 3-4 napig tedd a kiválasztott olajba,  és utána mérd meg , hogy nem  lett-e vastagabb.
 732. Kékbálna 2008 már 29. 21:55  
Hát díszvendés így biztos nem leszel egyen sem. :)
 731. Garfield33 2008 már 29. 09:34  
De nem is vagyunk semmilyen gálán...
 730. VasMacska 2008 már 29. 07:23  
A gáláns megoldás nem ez lett volna.
 729. Garfield33 2008 már 28. 23:55  
Már Jakartában vettem új műszert, de magamnak. A zaszony visszakapja a régit (a jót).
 728. Garfield33 2008 már 28. 23:55  
Nem mondasz butaságot - egészen. A glicerin csak hideg vízben nem oldódik, de asszem a szappangyártás során meleg vízzel vonják ki a glicerint. Különben is, aggódhatnék, hogy nehogy kénsav-salétromsav elegy érje, vagy hipermangán kerüljön bele; ez mind veszélyes eredményt adna.
És mégegy: megkóstoltam, ami benne volt gyárilag; nem édes, márpedig a glicerin az. Tehát valszeg valami paraffinolaj.
 727. Kékbálna 2008 már 28. 22:17  
Ha kisérletező kedved van próbáld ki a gricelin olajat. Elvileg megfelel a definíciódnak. Patikában lehet venni, állítólag szeriti a gumi. Emlékeim szerint a gumimotoros gépbe is ezzel kezeltük a "motort". Egy baja van. Víz eléggé nem oldja. Így ha közben minden összekensz anyázni fogsz. Ja és utána a gumira rátapad minden szösz. Le ne ejtsd. Ja és mesélj majd. :)
 726. Kékbálna 2008 már 28. 22:05  
Te macs!

Vettél már az asszonynak egy rendes nyomásmérőt az eBay-en? Vagy lesz ilyen magánszám Szudánban is?

Kékbálna
Első   1 . . . 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 . . . 105
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Nelivaru Thila

Maldives

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 26m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelymantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés