»» ««
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás

Ez a fórum hivatott a búvárfelszerelésekről szóló eszmecserék helyszíneként szolgálni: itt lehet kérdezni ki mit ajánl vagy nem ajánl, mit szeret vagy sem. Megoszthatóak a jó vagy rossz tapasztalatok és minden a felszerelésekről.
Ebbe a fórumba várjuk a házibarkács ötleteket, eszmecseréket is.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 . . . 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 . . . 142
 1498. aron5 2008 dec 14. 09:25  
Jelen esetben a válaszban mindjárt ott a kérdés: milyen merülést tervezel az Adrián? Megéri a pakolászást, ólommal kiegyensúlyozást? Kíváncsiság vagy csak simán a biztonságérzet miatt viszed?
Tényleg érdekel, mert én nem bajlódnék vele.
 1497. Bunny 2008 dec 14. 09:19  
Jó, azért nem kell mindjárt keresztbe lenyelni valakit, csak mert kicsit rosszul ált a fórumhoz első alkalommal :) Látod utána rögtön levette Bálnabá, hogy ne reklámozzon, szóval tiszteljük meg egymást vagy mi a szösz. Én mondjuk ismerem személyesen, és hidd el jómunkásember!

Abból a szempontból egyébként elgondolkoztató amit írsz, hogy tényleg, Bálnabá a te felszereléseden van bármiféle társmentő alkalmatosság, vagy a zártrendszerű újralégzőknél gyakorlatilag mindenki oldja megy maga a gondját? Mert ha jól emlékszem a drager-eken van egy octopus ilyen célra is. Asszem.

Pónipalack témához egyetérve sokmindenkivel én azért örülnék, ha lenne nálam egy, de igazából sok értelmét magam sem találtam. Inkább ElChe és még pár fórumossal sok éve vettünk 5L-es katonai kispalackot, 200 bar, meg vettem rá egy használt, végletekig egyszerű reduktorny nyomásmérővel, az egész nem volt próbázással együtt 30 rugó. Ez persze alkalmatlan repülős utazásra a súly és mizéria miatt, de adriára jó lehet, jövőre remélem lesz rá lehetőségem kikisérletezni az ideális helyét és módját. Úgy tervezem a palack mellé csatolom egyik oldalra, a másikra pedig annyi ólmot hogy egyensúlyba legyenek. Reduktor mellégumizva vagy előlre hozva még nem tudom, majd kialakul.
És mondjuk ez a levegőmennyiség bőven elég ahoz, hogy feljöjjek egy 30m mélységből, aztán dekózzak egyet.

Ha meg mégsem válik be, van hozzá háttámla, uszodázni jól jön, ki lehet húzni vele az egészet és nem kell a 15-ös acélpalackomat cincálni :)
 1496. aron5 2008 dec 14. 08:23  
De ebben az esetben legalább ott a guide, aki nem fog otthagyni (remélhetőleg), és nem arra fog játszani, hogy valakinek a safety stopnál póni palackból kelljen túlélnie.
Én erre mondtam azt, hogy ha idegennel merülök, akkor legyen guide is. Így ha a balfasz idegen buddy lelép víz alatt, még mindig van egy helyismerettel rendelkező, tapasztalt valaki, függetlenül az én tapasztalatomtól.
 1495. divefoto 2008 dec 14. 02:08  
Szia Józsikám!   / Bálnabá /
Ez a nem merülök csak a megszokott társammal  idegennel soha! Hogy van amikor tanulókat viszel?Haladó vagy egyébb tanfolyamokat tartasz?Vagy amikor éppen Trimix búvárokat kébzel? Macoknak teljesen igaza van ha elmegy a családjával nyaralni akkor ne merüljön egy idegennel. Nagyjából le lehet  mérni már a  felszerelés összerakásánál a merülőtárs képességét.Kis előzetes beszélgetés aztán mehet a merülés.Nem lehet tudni hogy ki hogy viselkedne vészhelyzetben,mert más a gyakorlás és más az éles helyzet.Néha  abba csalódik az ember akiről nem is hinné.Jut eszembe amikor először merültünk eggyütt nem ismertél idegen voltam számodra mégis eggyütt merültünk.Egy oktatónak nem szabad ilyet kijelenteni mert minden helyzetben illene feltalálni magát, a merülök bizak benne megnyugvást kelt  a jelenléte. Ha valaki holnap odamenne és azt mondaná szertnék venni egy ilyen készüléket tőled de csak úgy hogy elötte probáljuk ki eggyüt, tanits meg nem merülnél egy potenciális  tanulóval vevővel?Ha nem akkor nagyon rossz ember ismerő vagyok.Ez az ujralégző biztosan jó dolog csak azért nem terjedt el mert k...va drága.Nagyon kevesen használják nincsenek tapasztalatok,nincsenek statisztikák.Mint ahogy arról sem hogy a nők terhesen merülhetnek e vagy sem.Senki nem meri vállalni a felelőséget egyszerübb azt mondani hogy nem.
 1494. macok 2008 dec 14. 00:52  
Bálnabá
Én kezdő vagyok, de

Először is Én tervezem meg a merülésem idejét, mélységét, gázszükségletét !
Én nyaraláskor, csoporttal, guide-al merülök(tem eddig). A merüléstervezés (breafing) néha a következő volt: ha az áramlás balra lesz, akkor jobb vállnál lesz a reef, ha jobbra, akkor fordítva. Meg a szokásos látnivalók bla bla, utána beöltözés, odaérve valaki beugrik, megnézni az áramlást, senki nem mond semmit, és ugrás...
Megszokott társammal merülök ! Idegennel, vagy akiben nem bízom soha!
Jó neked, én akkor még egyáltalán nem is merültem volna, mert az asszony nem merül. Én még csak idegenekkel merültem, és többször előfordult, hogy én, vagy más kérdezte a guide-tól (aki a fenti kimerítő briefing után úgy érezte, hogy már eleget beszélt, és merüljünk), akihez pl. 3 ember tartozott, hogy akkor most ki kinek legyen a buddyja.

 1493. DUPLA 2008 dec 14. 00:00  
Én sem gondolom, hogy kiváltaná az általános vészhelyzeti protokolokat. Általában egyébként arra kell, hogy ne kelljen kihagyni a safety stopot, ugyanis levegőidőre "oda" lett kitalálva.
 1492. elche 2008 dec 13. 23:52  
Én nem azt mondom, hogy a Spare Air sodorba veszélybe a búvárt, de ha egy búvárcsoport (aminek nem lehet minden tagját minden másodpercben figyelni) egyik búvárának mondjuk elakad a levegője, és abban a pillanatban rakétasebességgel elindul a felszín felé, akkor tökmindegy nála vagy másnál volt Spare Air. Én a tartaléknak ellenzője nem vagyok, nekem is van, csak épp két literes. (Azt tervezgettem, hogy mélyebb osztrák-horvát merüléseknél még vihetem is, csak ebből kevesebb van mostanság.) De még profi DM is követett el halálos hibát ilyen levegőelfogyásos esetben (a Rodale's-ben olvastam, sokat tanultam belőle), pedig "csak" abban tévedett, mire lesz elég a levegő kettejüknek. Szóval ha van, és vészhelyzetben képes használni a búvár, akkor biztos jobb, mint a semmi. Én azokat irigylem, akik kizárólag ilyen tudatos búvárokkal merülnek. A Nemo33-ban szemlélődve azt láttam, nem csak ilyen képzett és ésszel merülő emberek vannak.:)
 1491. DUPLA 2008 dec 13. 23:43  
Sztori? Nem egy eszközről diskurálnuk? De ha már szóba hoztad, nem a tanfolyamosokon szoktam látni...
 1490. elche 2008 dec 13. 23:37  
No igen, csak a sztori nem olyan búvárról szól, aki sokat merült és sok helyzetet meg tud oldani. Szerintem.
Amúgy tudatosan használva minden jó lehet, rosszul viszont semmi.
 1489. DUPLA 2008 dec 13. 23:25  
Pedig viszonylag egyszerű. 84 liter levegő a víz alatt pontosan 84 literrel több, mint a nulla. Na, most ha erre nincs szüksége az embernek akkor hajlamossá válik a nagyképűségre, vitathatatlnaul ez a gyakoribb. Ha meg mégis úgy alakul, hogy szüksége van rá, - ez a ritkább, van, hogy csak egyszeri alkalom - akkor valószínúleg sokkal szerényebb lesz, de az biztos, hogy nem fog eszébe jutni, milyen drágán vette.

Aki pedig komolyan hiszi, hogy a kellő felkészülés, a jó szerkó, a tudás és a tapasztalat garantáltan megvédi a víz alatti krízishelyzetektől (pl. levegőelfogyástól), az ne búvárkodjon, hanem oktasson filozófiát.

Amúgy senki nem mondta, hogy a pony kötelező kelléke kell legyen a merülésnek. Néhányan - köztük én is - viszont úgy vélekedünk, hogy vészhelyzetben egy ponypalackos búvár a tíz merülésével is sokkal hasznosabb "csapattag" mint te bálnabá, az hatalmas egóddal és az összes légzőmeszeddel együttvéve. Le lehet őket gyávázni, de hát valakinek mondani kell a beszédet a tuticsávók temetésén is.
 1488. elche 2008 dec 13. 23:15  
Hát igen, ebben jórészt egyetértünk. Merüléstervezés: a párom fia az idén kezdett búvárkodni, de jött velünk ide-oda, gyarapodnak a merülések is, és persze olyan helyeken mint Neufeld előfordul, hogy én vezetem a merülést. És eleinte láttam, hogy furán nézi, mi a fenének magyarázok, hogy ide megyünk, ezt ellenőrizzuk, így merülünk, ki hol úszik, mit fogunk látni, mire lehet számítani, ha hideg a víz mutatjuk és visszafordulunk, ha nem tetszik a mélység vissafordulunk, szóval átvesszük egy kicsit a dolgot- előtte. Ez még egy Nemo33 előtt is így volt. Ezt az 1-2 perc előzetes megbeszélést még hobbimerülésnél is érdemes megtartani. És persze figyelünk egymásra. Úgy gondolom, hogy aki búvárként ilyen szemlélettel találkozik, az majd amikor ő lesz kicsit rutinosabb, és neki lesz kezdő társa, akkor legalábbis törekedni fog egy kicsit a fegyelmezettebb búvárkodásra. Semmi baj nincs a minipalackkal, hát annyi mindenben bíznak az emberek ezen a világon! Csak _tudd_, hogy mire elég, és mire nem. És ebben van főleg igazad. Ha számol vele a tulajdonosa, ez tényleg csak pár slukk, és ennek szellemében használja, nem pedig még elkezd úszkálni a mélyben, mert még van "tartalék levegője", akkor esetleg neadjisten enyhítheti a baleset következményeit.

De továbbra is azt mondom, fontos a kontrollált viselkedés. Nincs levegő, mélyen van a búvár, társ sehol (ez így egyik pillanatról a másikra elég hihetetlenül hangzik, de tegyük fel)- jön a kapkodás. Hol a Spare Air? Kikapja, próbálja használni, egy nagy levegő, még néz körbe hol a társ, zihál, próbál megnyugodni- hopp, esetleg már ki is fogyott és még mindig ugyanott van a búvár, ugyanúgy levegő nélkül? Ennél sokkal egyszerűbb problémának látszó dolgokat sem tudtak búvárok megoldani (palack zárva, mellény nem felfújva, búvár süllyed, de ólmot dobni nem jut eszébe, stb.), és ezért úgy gondolom, ez is csak úgy működhet, ha gyakorol a búvár a kis cuccal, karbantartja azt is, reflexszerűen nyúl utána stb. Egyébként mit sem ér. Hogy hétköznapibb példát mondjak: lóghat a búváron dekóbója meg orsó- ha nem tudja használni őket, nagyobb baja lesz, mint ha nem lenne semmi nála.
 1487. bálnabá 2008 dec 13. 22:39  
Könyörgöm nyugtassuk már meg Békabélát, Garfieldet és azokat akik a mini és tartalék mini egyslukkos palackok mellett érzik magukat biztonságban. Vegyenek legalább kettőt az biztos! Megint olyan dolgon megy a fingfaragás ami kissé túl lett dimenzionálva.

A többiek pedig merüljenek a tanultak szerint. Krizsánbúvár és Bálnatesó véleményén vagyok.

Először is Én tervezem meg a merülésem idejét, mélységét, gázszükségletét !
Én rakom össze a cuccom !
Én ellenőrzöm le beugrás előtt, majd közvetlen merüléskor !
Merülés alatt folyamatosan nyomon követem a jégzőgázaim fogyását!
Megszokott társammal merülök ! Idegennel, vagy akiben nem bízom soha!
Merülés végén mosolyogva jövök a felszínre !
Kizárt a levegőelfogyás! Akinek ez még nem megy, adja vissza a kezdő kártyáját annak akitől kapta. ... Szerintem
 1486. Káplán 2008 dec 13. 22:24  
Volt szerencsém látni, hogan tesztelik a légzőautomatákat.
Igen fejlett a minőségellenőrzés.
Amelyik átmegy  azon a "nyúzásteszten", az csak akkor "hervad el".
ha a drága tulaj spórol az éves szervizen....
Aztán  amikor qrva nagy szarba kerül emiatt a viz alatt, gondolja végig  megérte-e a spórolást....
 1485. Kékbálna 2008 dec 13. 22:22  
Ezek a gyárak nem manufaktúrák és igen nagy szériában gyártják ezeket a cuccokat. A legkisebb hiba esetén tömeges visszahívások vannak. Ennek tükrében szerintem egy technikai hibára visszavezethető baleset esélye 2-3 nagyságrenddel kisebb, mint egy emberi mulasztáson alapuló balesetnek. Persze ezt a 100-1000-szer kisebb esélyű balesetet talán ki lehet küszöbölni egy ilyen cuccal. Ezért én nem cipelek magammal egy ilyen motyót. Inkább megpróbálok körültekintő lenni és a nagyobb esélyű balesetet elkerülni. Persze ettől bele szaladhatok egy technikai hibába, semmi sem biztos. :)
 1484. bekabela 2008 dec 13. 22:16  
Persze. Tulajdonképpen minden technikai hiba emberi mulasztásra vezethető vissza. Csak 30m-en levegő nélkül marhára nem azon gondolkodnál, hogy a gyárban aki csinálta az első lépcsőt mit cseszett el.  Te megmurdelsz, őneki meg jó levonják a túlóra pénzéből a selejtet.
 1483. Kékbálna 2008 dec 13. 22:15  
Hát ez. Ide is az András által írt IQ bővítő kellett volna, nem spare air. Mit ellenőriz az ilyen ember? Hülyeség ellen nincs spare air. :)
 1482. bekabela 2008 dec 13. 22:14  
jó nagy tüdőd lehet :o)
 1481. Kékbálna 2008 dec 13. 22:13  
Szerintem ez a téma átvezet szervizelős cikk fórumába. Egy jól karbantartott első lépcső nem mehet tönkre. Szerintem.
 1480. pygmy 2008 dec 13. 22:12  
nem annyira, nálam ez a tartalék:)
 1479. bekabela 2008 dec 13. 22:09  
Szerintem most nem arról beszélünk, hogy egy borotvaélen végrehajtott merülést hogy lehet szerencsésen befejezni. Mert erre ezek a készülékek nem alkalmasak. Meg amúgy is hülye aki így tervez és merül.
Arról szól a történet, ha bejön pl. egy technikai hiba mondjuk 30 m-en, amiről NEM tehet a búvár, hogyan tudja megúszni élve a dolgot. Miben tud segíteni ez a ketyere, van-e gyakorlati haszna? Ezek itt a kérdések.
 1478. bekabela 2008 dec 13. 22:04  
viccűsz vaze!
 1477. pygmy 2008 dec 13. 22:01  
mondjuk nekem elég egy slukk, ezzel máris kétszer olyan messzire tudok elúszni, mint az utolsó szippantássak a palackból:)
 1476. Kékbálna 2008 dec 13. 22:01  
Nekem vannak emlékeim az idei túráról, amikor az egyik kollégát nem akarták gépre engedni a Kairói reptéren a kézi poggyászban figyelő spare-air palack miatt. Hiába mutogatta a jól képzett biztonsági embereknek. Nincs nyomás alatt, hisz a nyaka sem volt becsavarva.

Egyébként ha valakinek ennyire nincs súlya vigyen ólmot. Bár ha jól emlékszem egy búvár saját cuccal épp a súlykerettel küzd általában. Mindig több a cucc súlya a megengedettnél.
 1475. bekabela 2008 dec 13. 21:58  
mellényben 200 BAR? A Sp.Air-ban 0,42x200=84 L levegő ban, egy poni 1L-es-ben 200 L levegő, Hát jó nagy dzsekid lehet! (sok ólmod) :o)
 1474. Kékbálna 2008 dec 13. 21:56  
Hát ez az. Ár-érték arányban ez a cucc gyengus. Most arról filózunk, hogy a bortva élén végrehajtott merülésnél esetleg túl lehet érni a merülést. Minek elmenni addig, hogy ilyen helyezetbe kerüljünk? Szerintem ez fölösleges.
 1473. Káplán 2008 dec 13. 21:54  
Nade ez emberi és nem technikai hiba.....

ha van pónija és ne felejti el kinyitni akkor tényleg jó lett volna nekije....
....
Ha ezt nem felejti el, akkor valószinüleg a palackját is ellenőrzi és akkor felesleges a póni.
::)))

Helyesebben ilyenkor a póni  az "önellenőrzés generátor" funkciót látja el


 1472. bekabela 2008 dec 13. 21:52  
Ez viszont a hülyeség katagória. A nyomásmérőt meg sem nézi és merül....
 1471. bekabela 2008 dec 13. 21:50  
Szerintem mindeki saját maga dönti el, hogy mit érez biztonságosnak. Ha egy biztonsági palakkal az oldalán merül nyugodtan, akkor tegye úgy. Ez esetben nem felesleges. Akkor, amikor én vettem és merülgettem vele, nyugodtabb voltam. Valószínüleg azért mert nem volt elég tapasztalatom. Most nyugodt vagyok nélküle is. Bizom a tudásomban a tapasztalatomban és a felszerelésemben. De biztos lesz olyan helyzet ahova elviszem, mert olyan lesz a szituáció és nyugodtabban fogok merülni. Ott és akkor, nem lesz felesleges megint.
 1470. áááááávadász 2008 dec 13. 21:48  
én egyszer tanuja voltam, hogy egy csóka elfelejtett átszerelni, vagy használt palackra szerelt át.
csobb, irány lefele, és lent egyszercsak semmi nem jött neki.
szerencséje volt, mert jött szembe egy csoport, és pont elkapta valaki, aki szépen felkisérte.
ha van ilyen palackja, akkor több esélye lett volna elérni valakit a saját csoportjából
ő béna volt, társrendszerre szartak, nyomást nem ellenőrzött, de makija volt.

nekem pl ez volt ami nyomatékosította végérvényesen, hogy nyomás ellenőrzés felszínen, és első pár percben kétszer háromszor a víz alatt.
 1469. pygmy 2008 dec 13. 21:47  
jaja
az nagyon nagy hülyeség, hogy ha már tartalék, akkor van valamennyi cucc a mellényben is, nem?
 1468. Kékbálna 2008 dec 13. 21:45  
Tényleg. Szép jövő. :)
 1467. aron5 2008 dec 13. 21:43  
Most populista csúsztató leszek: mi van ha tégla esik a fejemre az utcán? Jól jött volna egy sisak. Tehát ahhoz, hogy én kedvtelési búvárként jól érezzem magam (+biztosságban), és betartva az alapvető szabályokat merüljek, feleslegesnek tartok egy ilyen cuccot. Ha úgy merülnék, hogy sutyiban lemegyek 60 méterre egyedül, akkor lehet, hogy bebiztosítanám magam ilyesmivel, de mivel ilyet nem tervezek, ezért nem fogok élni vele. Nem állítom, hogy haszontalan, sőt, de szerintem túlbiztosítás.
 1466. bekabela 2008 dec 13. 21:37  
Pontosan így van. Mint már írtam, nekem is van és nem viszem. :o)
 1465. áááááávadász 2008 dec 13. 21:37  
igzazad van, azt jelenti. csak én ezekre nem tartalékként gondok, mint lent kifejtettem.

egyébként eddig akiknél eddig ilyet láttam, azok mind nálam lényegesen tapasztaltabb, és képzettebb búvárok voltak. jó részük nem kihaénnem típusú ember volt (talán egyet mondanék ilyennek), így a vagizást részt ezzel kizártam. nem maradt más, mint a gondolkodás, vajon nekik miért van. nyilván tisztában vannak mennyi ajer fér bele, és az mire elég. mégis vállalták a kellemetlenséget (reptér), és extra költséget.

 1464. bekabela 2008 dec 13. 21:36  
itt most nem ez a kérdés, hanem az, hogy mi lett volna akkor, ha akkor és ott a technika bedöglik.
 1463. bekabela 2008 dec 13. 21:35  
igen. volt ilyen. múlt évben az egyik srácnak az első lépcsője tönkrement a víz alatt. szerencsére csoportban merültünk és rögtön tudtunk segíteni.
 1462. aron5 2008 dec 13. 21:34  
Akkor összegzem a magam álláspontját: aki szeretne, vigyen, aki nem szeretne, az ne. Ez már csak elfogadható... :)
 1461. pygmy 2008 dec 13. 21:33  
hmm, szóval egyedül maradunk, ezért jó, ha van tartalék...
mit gondoljak az olyan öreg róka búvárokról, akik eleve egyedül indulnak merülni, monopalack, semmi tartalék, még néha BCD sincs rajtuk...előttünk csobbannak, a vízben nem találkozunk, mire kimászunk, ők már a hajukat szárítják:)
 1460. bekabela 2008 dec 13. 21:32  
Igen a merülőtást jó dolog ha olyan, amilyennel jól lehet merülni. Én pl. szeretek ott is merülni (pl. családi nyaraláson) ahol nem a megszokott baráti körrel lehet merülgetni. És itt bizony olyan embert kapsz magad mellé aki éppen van. Ez esetben eddig az volt a tapasztalatom, hogy jobb ha KIZÁRÓLAG magamra számítok és és azt is belekalkulálom, hogy a másikat segíteni kell!
 1459. aron5 2008 dec 13. 21:30  
Látod? Megtaláltad a helyes megoldást: feljöttél. Ehhez nem kell feltétlenül plusz palack. Nem 10 barral indulsz el felfele.
 1458. Káplán 2008 dec 13. 21:28  
Meséljetek, hallottatok olyat az elmúlt jópár évben, hogy valaki a technika hibája
és nem a saját hülyesége miatt került bajba?


Az emberi hülyeség elháritásának csak egy eszköze van:

a hordozható kézi IQ pótló processzor   ::))


Szerintem
 1457. aron5 2008 dec 13. 21:28  
Én nem szeretnék úgy merülni, hogy a társam idegen és nincs guide. Vagy ismerjem a társam, vagy legyed guide is, aki figyel a csapatára.
 1456. bekabela 2008 dec 13. 21:27  
Vaze! a német nem 10m-en hagyott ott, hanem 35 körül. oké, hogy nem estem kétségbe mert akkor már kb. 150 merülésnél jártam. Mondtam magamban, hogy a k... stb. és nézegettem tovább és szép kényelmesen feljöttem.
Csak most ahogy beszégetünk jön elő, hogy mival akkor ha... stb.
 1455. aron5 2008 dec 13. 21:26  
Spare air nem tartalékot jelent? Szíved joga, hogy vegyél és használd, ha megnyugtat. Én magamra gondolva úgy érzem, hogy soha nem fogok ezzel élni, maradok inkább a merülőtársnál. Ketten csak nem kerülünk egyszerre bajba, ha betartjuk az alapvető szabályokat...

A légzsákos hasonlat kapcsán is felmerülhet, hogy hány légzsákot szeretnél az autóba? Milyen jó lett volna, ha van térdlégzsák is vagy oldallégzsák? Ugyanígy merülhet fel, hogy még hány dologgal akarod magad bebiztosítani egy merülés során az "alap" felszerelésen kívül.
 1454. pygmy 2008 dec 13. 21:23  
biztos, ok, csak picit olyannak tűnt, mintha "szándékosan" is hoznátok magatokat ilyen helyzetbe, mert pl. el kell kóborolni egy jó fotóért, vagy ott a cápa, követem akár egyedül is:)
nekem inkább az a verzió teccik, amit később hoztál fel: nagyobb palack, külön reduktorral, akár lehet 12 l is:))
a néemt meg dögöljön meg, mondjuk nekem könnyű, fix a merülőpárom:)



 1453. bekabela 2008 dec 13. 21:22  
Igazad van azt hiszem itt mindenki (én is) rosszúl fogalmazott eddig. NEM TARTALÉK!!!, hanem ÉLETMENTő készülék. Egy utolsó lehetőség ami vagy bejön, vagy nem.
 1452. bekabela 2008 dec 13. 21:20  
Nézd a tartalék nem hülyeség. Ha ismert csapattal merülsz általában nincs is probléma a társad és a többiek ott vannak a közelben, mindenki segít mindenkin és kész. De lehet olyan eset (mint pl. velem is előfordult), hogy idegenek közé kerülsz. Engem pl. a német társam úgy otthagyott mint a pinty piszkosul nem érdekelte, hogy merre járok. Ha akkor beüt a menykő akkor kampeca.

 1451. áááááávadász 2008 dec 13. 21:17  
ki mondta, hogy tartalék?
szvsz ez egy életvédelmi eszköz, ha mindent elbasztál van egy pótkötél.
mint a légzsák, ritkán kell, de akkor nagyon.
nekem nincs, de régóta filózom egyen.

az a gáz, hogy mint lentebb írták 50e-ből kijön egy ilyen, mégis sajnálom rá a pízt.
pedig ha annyit nyersz vele, hogy a hirtelen felfele út után nem kerekesszékbe ülsz, vagy dobozba fekszel, akkor igen olcsóé mérik.

remélem senkinek nem lesz olyan szituja, ahol jó lett volna ha van egy ilyen.


 1450. bekabela 2008 dec 13. 21:15  
Az biztos, ha tartalék palackot vennék mégegyszer akkor nem vennék 0,42 L-est mert nagyon-nagyon kevés. Akkor inkább egy 1 L-es palack külön reduktorral. Sokkal kezelhetőbb és nem sokkal nagyobb. Ha baj van akkor csak egy reduktort kell előkapni és nem egy egész palackot mint a Sp.Air esetén!
 1449. pygmy 2008 dec 13. 21:13  
minek is kell egészen pontosan egy ilyen plusz palackocska? attól féltek, hogy elfogy a levegő, vagy bedöglik az első lépcső? valami horror árat olvastam itt...nem olcsóbb csak annyira elkóborolni egyedül, amennyit még az utolsó levegővétellel még úszva meg tudunk tenni a társunkig:)
Első   1 . . . 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 . . . 142
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Shelly Beach

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 12m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycápa csikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés