»» ««
  fórumok / Képtár megjegyzések / SUBMARINE fotósverseny nagylátószög

Július 7-13. 12 óra között a SUBMARINE fotósverseny Nagylátószög kategória képeire lehet szavazni, a szavazók között értékes nyeremény kerül kisorsolásra!

Megnézem a(z) SUBMARINE fotósverseny nagylátószög albumot.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 2 3
 55. Garfield33 2007 júl 11. 19:10  
Az a tiramisu már egy hete várja a Bunny-t.
Vigyázz, Nyúl, ezek meg akarnak mérgezni!
 54. Garfield33 2007 júl 11. 18:59  
Zorró, ha meglesz a tervezetedhez a bombázó meztelen csaj, de a kisegítő személyzetnek híja van, szóljál nyugodtan. Rendelkezésre bocsájtom magamat, valamint az octopusomat....
 53. Garfield33 2007 júl 11. 18:57  
Na látod, ezért jó a kompaktosoknak. Ha makró jön, azt lövi, ha cápa, akkor meg azt.
Na jó, makróhoz felteszi a fusizott szemüveglencsét, cápához meg leveszi.
 52. Darth-Digilog 2007 júl 11. 18:31  
Egyébként ez jó alapszabálynak - ne kérj érte elnézést, én is ezt szoktam mondani. Meg keményebbeket.
Sajnos ritka az alkalom, hogy minden összejön. A jó téma, a jó helyszín, a jó  fények, a jó objektív, a fotós gyors reagálása stb.. Ezért igazi versenyképek ritkán készülnek és sokat kell érte küzdeni, meg türelmesnek lenni. És tényleg senkit nem érdekel, vagy nem kell hogy érdekelje,hogy melyik feltétel hiányzott épp a jó képhez. Zorronak volt egy nagyon jó írása az egyik Submarineban, talán az volt a címe, hogy a: KÉP. Azt érdemes elolvasni,mert nagyon jól összefoglalja, hogy mit élünk át egy jó kép születésénél.
 51. Luciferin 2007 júl 11. 17:49  
" senkit nem érdekel, hogy egy képet milyen nehézségek árán..."

Ez egy csúnya oldalvágás volt. Bocsánat érte... Nem kell vele törődni, nem hogy vitatkozni. Sorry én ezt tartom humor helyett. :)

Istenem mennyit kell még szemétkednem, hogy képeket ajánljanak fel, vagy amire gondolni sem merek tiramisuzhassak. :)))
Vicc volt, vicc volt.
 50. Darth-Digilog 2007 júl 11. 17:39  
És írtam is, hogy nagyrészint igazad van. Ezt sem Zorro, sem én nem cáfoltuk.
A vita már erről szólt: "Engem, mint fogyasztót csak a végeredmény érdekel", és erről: "De azért itt néhányan már hallottunk olyan elvekről, hogy senkit nem érdekel, hogy egy képet milyen nehézségek árán". Ezeknek most itt nincs nagyon helyük, mert ezek a versenyképek kényszerszülte képek valahol.
Mindössze az összehasonlíthatóságról szól a vita. Ezeket nem lehet összehasonlítani más képekkel.
Amiről te beszélsz: Az más tészta, hogy valaki úgy gondolja ne koppintsunk le alapötleteket, főleg ne rosszabbul, de ez egy másik vita lenne,amibe azért nem akarok belefolyni, mert magam sem tudom melyik oldalra húzzak. Én nem tartom  sem helytelennek, sem helyesnek. Nem gondolom, hogy ugyanaz pontosan a két kép gondolata, de azt sem hogy annyira különböznének, hogy ne vetődjön fel a koppintás gondolata. Ugye a zenében 5 hangig lehet azonosat leütni? Nem tudom, hogy ez csak 4 vagy 6 hang már?!
 49. Luciferin 2007 júl 11. 17:03  
Hát igen.
Nem vagyunk kollégák kedves Analóg. Amit én azért sajnálok. :) (De persze megtisztelve érzem magam a szó eredeti értelmében.)
Nem vagyok gigász kedves (B)bunny. Amit én azért sajnálok. :) (Persze tudom nem is nekem írtad.)
A csigás dolgot én is akartam írni csak elfelejtettem. Hmm ezt is sajnálom. (Ámbár tegyük hozzá, hogy ez sem teljesen korrekt érv, de játékos piszkálódásnak elmegy.)
Egyébként nagyon sokban egyetértek abban amit a verseny lebonyolításával kapcsolatban és az elvárásokkal kapcsolatban írtál. Egyszer egy francia (egy másik) megírta a Három testőr történetét, amit azóta rengetegen feldolgoztak például filmen is. Aztán egy szerencsétlen sorsú, csavargó lelkű magyar megírta a Három testőr Afrikában című örökbecsű remekmívet. Kár lett volna ha nem írja meg. Szóval nem akarom azt mondani, hogy ha valaki valamit megcsinált akkor azt más soha többet. De a kezdeti véleményemet sem akarnám teljesen visszavonni. Annál is inkáb mert eléggé visszafogott volt. És persze vegyük észre az eredő bajt. A kép amit bunny megtalált nagyon jó!
 48. Darth-Digilog 2007 júl 11. 16:35  
Hívjál csak Darth Analógnak. És csatlakozz a sötét oldalhoz! Darth Tiramisu már vár téged!
 47. Bunny 2007 júl 11. 16:20  
Látom gigászok véleményei ütköznek itten kérem szépen, és ennek örülök (főleg, mert nem vagyok közöttük, hehe).
Analóg látod kihúztad a gyufát anno, hogy tüntetőleg nem szavaztál a csigákra, ott kezdődött minden ...
 46. Darth-Digilog 2007 júl 11. 16:06  
Na! Hát akkor:  Kedves Zook és analog-dialog illetve Analog-Dialog! Emiatt a mondat miatt gondoltam, hogy baj volt valamivel, talán az M-mel.
 45. Darth-Digilog 2007 júl 11. 16:03  
Akkor mégegyszer a kedves vendég kedvéért:
Ha nincs jó látótávolság-nem fotózom. Ha nem érdekes a téma-nem fotózom. Ha nem a megfelelő optika van a gépemen-nem fotózom. Ha nincs már időm-nem fotozóm. Ez mind igaz amikor elmegyek egy túrára. Mert elsősorban magamnak fotózom és magamnak akarok megfelelni. Csak jó képet szeretnék készíteni!
Egy versenyen ha nincs jó látótávolság-akkor is fotózni kell. Ha nincs érdekes téma-akkor is fotózni kell,mert valószínűleg másnak sincs. Ha nincs megfelelő optikám-akkor is ki kell valamit ötölnöm, hogy úgy-ahogy megoldjam. Ha nincs már időm (levegőm), és ott  a társam használom az ővét -ezt csináltam a VB-n, akkor is fotózok. Ugyanis ez egy olyan verseny ahol az ott készült képeket értékelik! Azaz mindenképpen fotóznom kell. Mint amikor bejön anyuka a műterembe,hogy a csúnya fiát fotózzam le. Nem fogom kirakni a kirakatba utána, hogy tessék mi ilyet csinálunk! De meg kell csinálni,mert ez a munka. A versenyre be kell adni a képeket, olyan képeket amiket akkor lehetőség volt elkészíteni. Nem ezek lesznek a csúcsmunkáink, de mégis érdekesek lesznek, hogy rövid idő alatt mennyi (egész) jó képet lehet készíteni. Jó példa a verseny arra, hogy bizony azért mindenhol akad téma és egész jól meg is lehet oldani. Nézd meg a Blue Bay honlapját,és hasonlítsd össze a felvételeinket az ott levő amatőr képekkel. Nekik volt idejük, nekünk nem. Mégis mennyivel jobbak a mieink! Bumbi már nem egyszer kijelentette, hogy ő az Adrián nem fotózik, mert nincs mit! A spanyol VB-re sem jött el,mert Földközi-tengerben nem fotózik!Sőt! A Vörös-tengeren is már csak egy téma lenne ami miatt menne! Pápuát akarod összehasonlítani az Adriával? 2 hónapos túrákat egy 3 napos versennyel?
Nem értelmezhető amit írsz, nem értelmezhető -írom mégegyszer- az összehasonlítás más fotós képeivel, mert a saját képeimmel sem hasonlíthatom össze a versenyen készülteket, mert nem lehet egy előre megtervezett vagy nagyon sok merülés legjobb képeivel összehasonlítani!
Az inteligens fogyasztó felfogja, hogy egy macska szépségversenyen nem mondhatjuk azt, hogy de nekem a kutyák sokkal szimpatikusabbak ezért a macskák nem szépek! Itt most csak macskák vannak. Nincsenek kutyák! Az egy másik verseny!
 44. Zook 2007 júl 11. 14:23  
Cheng. Eric Cheng. Vagy Jackie Chan, de szerintem inkabb ez elobbi... Pardon.
 43. VasMacska 2007 júl 11. 14:07  
Engem, mint fogyasztót csak a végeredmény érdekel. Nem érdekel a rizsa, hogy milyen nehéz volt, hogy nem volt hely, hogy nem volt idő hogy nem volt jó látótávolság,  hogy nem a nagylátóval szereltem fel merülés előtt.... semmi. _Csak_ a kép. Ha tetszik, akkor teszik, ha nem, akkor nem! És édesmindegy, hogy miért nem sikerült, ha nem sikerült. De ez már persze, elméleti jellegű vita, kérek minden kedves  Submarine - versenyen résztvevőt, szíveskedjék ne magára venni! ( persze a fotósok csak elemezgessék egymás között, hogy mit hogyan lehetett volna csinálni, és mi lett volna ha a zársebesség nem annyi, hanem több vagy kevesebb, ebbe én nem szólok bele, mert nem értek hozzá.)

DD vagy Eric Chan vagy Bumbi nagyszerűsége is abban rejlik, hogy csak a képet látom és az meg jó. Nagyon jó. persze nem árulok el titkot, azok között is van, ami nem tetszik.  És a házi versenyen is volt - van olyan fotó, ami tetszik, nagyonis, és lementettem a saját kis albumomba, hadd legyenek csak ott egybefogva a jó képek.  Nekem nem kell törődni a fényképezés alapjai című kiskátéba lefektetett elvek megvalósulásával, nem kérheti rajtam számon senki, hogy kedves zsűri, hol vannak a követendő elvek, stb. Van ami azért tetszik amit látok rajta, van ami meg azért, mert jól néz ki, és nem nagyon érdekel a miértje.
Mert én már csak ilyen vagyok...  A kép meg beszéljen  magáért.
( most viszont dolgozom, tehát eltűnök, majd este megolvasom miket írtatok...)

A nagy M-et percekig nem is értettem, hogy mi akarna ez lenni. Úgyhogy ennyire lényeges.... :-))
 42. bravo_lima 2007 júl 11. 13:51  
Szerintem Analógnak igaza van. Meg szép képeket is csinál :))))
 41. Darth-Digilog 2007 júl 11. 13:28  
Ügyvéddel a legjobb vitatkozni! Ugyanis jó hosszan lehet!

Szóval Luciferin kollega írta, hogy: "De azért itt néhányan már hallottunk olyan elvekről, hogy senkit nem érdekel, hogy egy képet milyen nehézségek árán..."
VasMacska (elnézést, hogy nem figyeltem régebben, hogy az M nagy) pedig bőszen kiáll DD nagyszerűsége mellett, a hazai "profik" ellenében.
But!... Van bizony egy nagyon fontos momentum, amit elfelejtettek, bár többször is szóba került. Ugyanis nem lehet összehasonlítani ezeket a  felvételeket más vagy DD felvételével!  Nem igaz a már sokszor elhangzott  Luciferin  idézet sem ebben a helyzetben. Ugyanis egy ilyen versenyen ahol akkor és azt kell fotóznod amire lehetőség van, nem feltétlenül tudod megcsinálni az év fotóját. Érdemes lenne véignéznetek a Világbajnokság képeit, ahol a világ legjobb 46 fotósa mérte például Spanyolországban össze az erejét. (Csak azért írom, hogy a világ legjobbjai, mert Zorro meg én is ott voltunk). Nem lenne talán dobogós a hazai bajnokságban egy sem! Zorro anno Franciaországban nagylátókategóriában 2.lett a VB-n. És? Itthon az OB-n azzal a képpel nem volt sehol. Miért? Mert nem lehet megváltani a világot egy ilyen versenyen! Össze lehet hasonlítani, hogy ugyanolyan körülmények között, ki mit tud kihozni a lehetőségekből, megtudhatjuk ki hogyan oldja meg a dolgokat, de nem lehet összehasonlítani egy előre tervezett vagy sok-sok merűlésből összejött felvétellel! Pont ez az érdekessége ennek a versenynek. 6 ember fotózta a roncsot.Mindenkinek volt 12 perce. Ki hogyan látja ugyanazt a témát? Ez volt a kérdés, és ezt kell eldönteni, kinek a látásmódja tetszik nektek. Ki oldotta meg színvonalasabban az adott témát. Van akinek DD felvétele olyan nyomot hagyott a lelkében, hogy meglát egy szép roncsot és hasonlót szeretne. Az egyik "gyertyát" ad a modell kezébe, a másik érdeklődő-szemlélődő búvárt örökít meg miközben az megvilágítja a roncsot. Van aki hagyományos modell-roncs képet készít ésvan aki a részletekre kiváncsi (kényszerbőlmert nincs halszem optikája). Más-más látásmód, más-más végeredmény. És mivel ez egy verseny, be kell vagy illik adni a jobban sikerült fotókat,összehasonlítás végett. Azután vissza lehet vagy kell térni, ha jó volt a téma csak a 12 perc nem volt elég és megcsinálni a tökéletesebb képet. (Én megyek szept végén) Mint ahogy Zorro is írta, DD sem biztos, hogy jobbat csinált volna itt. Egyszer az Unterwasser megbízta a fotósát, hogy a címlapra készítsen egy bohóchal fotót. Értitek egy bohóchalat?! Semmi különös, nem? A pasi, híres fotós (nem emlékszem pontosan ki volt már, de v.melyik nagynevű) 50 tekercs diát lőtt el, azaz 1800 felvételt,mire úgy tűnt meg van a kép! DD is több száz vagy ezer kockát ellő, mire meg van a hőn áhított felvétel! Bumbinak nem egy Indonéz vagy Papuás útja volt, ahol "valamit elrontottak a laborban". Ez van! Ez a szépsége a fotózásnak, hiába vagy profi, hiába tudsz már sok mindent a fotózásról, nem mindig jönnek össze a dolgok, talán csak gyakrabban. Eke írta anno, hogy a profi fotóst -többek között-az különbözteti meg az amatőrtől, hogy a profinak sokkal többször van szerencséje.
 40. Bunny 2007 júl 11. 13:17  
Lassan már a nevét is elfelejthetjük :)
 39. Zook 2007 júl 11. 12:51  
á, hagyad analogot, neki mar ugyis mindegy... :D
 38. bravo_lima 2007 júl 11. 12:50  
Sziasztok!

A magam részéről nem vagyok sem bánatos sem megbántott.
 37. elche 2007 júl 11. 12:49  
Lehet, valaki megsúgta neki, hogy ügyvéddel nem érdemes vitatkozni?:)
 36. Darth-Digilog 2007 júl 11. 12:46  
Látom Zook eladod még a lelked is, ha valaki kicsit is dicséri a képed! :-)
 35. Zook 2007 júl 11. 11:12  
azzal semmi bajom ha valaki nem tudja de kritizalja, mert szamos esetben ugye mas meglatasai vannak, stb, stb... terved meg dehogy esett kutba, contact me by phone, fax or email :)
 34. Luciferin 2007 júl 11. 11:07  
Már idéztem egyszer Cseh Tamás egyik nagyszerű sorát miszerint "Mondják jó nagy marha vagyok". Természetesen nem akartam senkit megbántani, valamint ilyen nagy vitát sem akartam generálni. Bár nem biztos, hogy ez baj. A versenyzőknek meg gratulálok ha lenne külső vakum én is beneveztem volna. Nyilván az én képeim a minőség alapján külön kategóriába sorolta volna az értő közönség és a zsűri. (Szerényen "Mindennek az alja" vagy valami hasonló.)
De azért itt néhányan már hallottunk olyan elvekről, hogy senkit nem érdekel, hogy egy képet milyen nehézségek árán...
De azért az is igaz, hogy a körülmények sem teljesen közömbösek...
Meg az is igaz, hogy nem a világ élvonalával kell versenyezni egy ilyen rendezvényen.
Bár azért én Örkényt idézném. ő irta, hogy az eső műveire a kiadó azt mondta, hogy "Közepes Márai, majd akkor jöjjön vissza ha hoz egy közepes Örkényt".
Persze abban is igazatok van, hogy tisztelgés, vagy üzenet.
Például az a gyertya dolog amit Analóg-Dialóg mond, az lehetett volna egy plusz dolog. Nyilvánvalóan egy roncsnál ennek helye lehet. Sajnos nekem ez az asszociáció nem jutot eszembe, a képeket újra nézve sem :(.
De szerintem, és ez igaz a barlangos képekre is, a készítők amikor megcsinálták a képeiket, nem gondoltak arra, hogy még három négy nagyon hasonló fog szerepelni. És amikor megtudták szerintem nem örültek neki.

Lányok nekem elég egy olyan modell aki csak monokinizik 3 méter mélyen és csak 10-15 másodpercre kellene visszatartani a levegőt. (Csak, hogy lássátok, hogy ha rólam van szó milyen megalkuvó tudok lenni.)
 33. VasMacska 2007 júl 11. 11:06  
Gondold csak át a másik oldalról szemlélve: Nekem akárki adhatna a kezembe egy Stradivárit, attól még csak macskazene lenne amit nyekergetni tudnék rajta. A fazekakról, és az abban készült ételeimről meg hozzátartozóim tudnának autentikusan mesélni. A szuper fotós apparátus is csak egy beáztatni való doboz lehetne az én kezembe.  akárki is adogatná nekem a hátam mögül a makros, vagy nagylátószögő szupi gépeket.
Dehát a véleményemet kérdeztétek... én meg elmondtam.  (mint ismeretes: Aki tudja csinálja, aki nem tudja csinálni, az  kritizálja.)
Belerugni(?), meg persze senkibe se akartam... ( a csudába, most aztán jól kúba esett a tervem is, hogy egyik másik képedről szeretnék egy megfelelő, engedéllyel készült, legális fotót  az irodámba:-(
 32. Bunny 2007 júl 11. 10:51  
nem fog :P
 31. Luciferin 2007 júl 11. 10:43  
Azt hiszem ilyenkor kell azt írni, hogy:
" Jó ez a kép, de ki az a fószer ott az Előd Laci mellett?"
Csak, hogy az a tévhit alakuljon ki, hogy rendes gyerek vagyok.
 30. Zook 2007 júl 11. 09:55  
szia limmmaaaaaaa! ne huzd fel magad ennyire, szerintem kicsit atlendultel, nem gyalogolt ennyire beled senki :)
mi az, hogy meg en is baratsagosan beszeltem veled? johogy! gondolj bele, ha nem, akkor bosszubol meg jobban horkolsz :D

mas: megoldas: kovetkezo versenyre elhivjuk DD-t is. tuti eljon mert fingja nincs kik vagyunk (na jo lacirol tudja hogy autogrammvadasz)

zorro: van ra 5 tanum, h tegnap este amikor azon gondolkoztunk, hogy hogyan lehetne roncs temaban tovabb lepni pont ezt talaltam ki, zsenialis! tenyleg tok jo lenne ilyet csinalni. lattam is egyszer egy fotos oldalat, aki ilyen kepeket keszitett, annyira jok a nagy vizterben lebego testek, hosszu hajak es latas nelkuli tekintetek, fuuu, bizarrr...

vasmacska: szerintem a hegedus poenoddal rugtal a legnagyobbat itt parunkba, reszemrol nem is kommentalnam tovabb a dolgot, ha igy gondolod, akkor maradj ugy, hogy mindegy a technika. sebaj.

aloha es joreggelt!
 29. bravo_lima 2007 júl 10. 21:32  
Kedves Műélvezők!

Bocsi, hogy vettem a bátorságot és azzal a szándékkal, hogy TANULJAK és INSPIRÁCIÓT kapjak beneveztem erre a versenyre. Az én képeim valószínüleg csak a darabszámot növelték, de nem érzem katasztófának. Sokkal fontosabb az a néhány új ismeretség ami kialakult az "ádáz küzdelem" alatt. pl. még Zook is barátságosan beszélgetett velem még azután is, hogy horkoltam neki...
Érdekes volt látni a különböző alkotók munkáját. Szerettem ott lenni, bocsi. :)

u.i:
DD jó fotókat tud csinálni...
Modell is biztos van jobb nálam, bár vissza tudnám tartani a levegőt 35 mp-is 30 méteren akár még meztelenül is de félek akkor sem felelek meg a kényes közönségnek... :)


Tervezem, hogy jövőre is megyek...
:) :) :)
 28. elche 2007 júl 10. 20:49  
Szerintem ha a versenyzők közül valaki csinál egy önálló galériát, benne a legjobb makróival, legjobb roncs- és barlangfotójával, azt mondjuk, érdekes, jó, szép. De így egymás mellett egy kicsit egymás ellen dolgozik a sok hasonló kép, amelyeket önállóan pedig talán szívesebben néznénk. Szóval ez egy speciális helyzet és speciális galéria.
 27. zorro 2007 júl 10. 20:11  
Üdv Mindenkinek !
Tegyük fel , kimegyek a Hungaroringre a saját kocsimmal , és megpróbálom megdönteni a pályacsúcsot ..
Szerintem hiába kötném be magam , biztos beledöglenék , pedig a pálya versenypálya, csak az én kocsim nem veszi 200-zal azt a kanyart amit Alonso simán bevesz..

DD megcsinálta azt a képet , ami áhitat , magány , csend , elmúlás egyben . TÖKÉLETES !
Az egyik kedvenc képem ! Emlékszem amikor először láttam , elakadt a lélegzetem , és azt gondoltam , na ez az , ezért fotózok én is a vízalatt , hogy egyszer ilyen hatású képet csinálhassak !

Versenypálya volt az a roncs is , és emlékeztek a fotósok arra a képre ..
Persze az a hajó nagyobb , tisztább a víz , talán nincs is olyan mélyen ...
DD hajójánál azt hiszem én is megtudnám csinálni azt a képet , ugyan úgy , ahogy ő !
Most hogy kitalálta , megmutatta , simán menne...
Ezek más képek !! Hasonló és azt hiszem a szerzők sem tagadnák hogy ismerik az eredetit !
Az érzést próbálták visszaadni . Baj ez ? Szerintem nem . Nyílván egy eredeti ötlet jobb , de volt itt idő rá ? 15 perc.. szerintem az kevés . A profi modellről meg ne is beszéljünk.. Van egyáltalán profi búvármodell Magyarországon ?

Kitaláltam én ezelőtt 7-8 évvel egy képet , de nagyon nehéz lenne megszervezni , kb.  4 ember kéne hozzá , és egy olyan lány , aki 30 méter mélyen meztelenül , levegőt visszatartva 20-30 másodpercig pózolna , és segítő búvárok lélegeztetnék , amíg a kép el nem készül ..( Vöröstenger a helyszín )
Na , csináljam meg ! A kép teljesen kész van a fejemben !

Szóval , én nem kritizálnám fotós barátaimat , azokat sem , akik azokat a képeket küldték be , amik annyira nem tetszenek Analógnak .. Résztvettek , dolgoztak , tanultak !

Az , hogy a "profik" erre voltak képesek , szerintem nem lebecsülendő !
Biztos lehetne mást , jobbat , de ezt csak azért mondhatjuk el , mert már láttuk ezeket a felvételeket !
Nem lehet mindenki a világ legjobbja ! Sőt az sem biztos , hogy DD jobb képet csinálna 15 perc alatt ezen a kis roncson !

Szerintem minden képnél lehet jobbat találni , hiszen rengetegen fotóznak , és azért a téma korlátozott , vagyis mindenféle herkentyűt lefotóztak már ezerszer , akkor én már ne is fotózzam le ?! Biztos lesz jobb kép az enyémnél ..

De azért lefotózom...
 26. Darth-Digilog 2007 júl 10. 19:00  
Röid válasz mert épp csönget Zook. Abban igazad van, hogy van olyan kép amit nem szabadott volna beküldeni. Emiatt már én is morogtam nekik. A DD-nek meg nem a gépe a jobb, hanem több van, é vannak segítői. Ha én makró optikával megyek a víz alá, hiába jön egy cápa nem tudom lefotózni. DD hátraint hogy 5-ös kamera és már kapja is a nagylátót.
 25. VasMacska 2007 júl 10. 18:51  
II.
Értem én azt is, hogy az embernek a saját gyereke ( képe) mindnél különb, mert azt fordította rá, ami egyszeri és visszaadhatatlan: az idejét. Igyekszem is így nézni a képeket, és empatikus készségemet végsőkig feszítve próbálom meglátni azt, ami megfogta a versenyzőt a pillanatban. ( mert itt nyilván nem úgy, mint mi, a többiek akik csak kattintgatunk, aztán vagy jön a barrakúda raj, vagy se - megnézitek, kiválasztjátok, körbejárjátok a témát, és a legjobbat igyekeztek belőle kihozni. Ez a fotóművészet, de én persze kitartok amellett, hgy az elkapott pillanatot ennél sokkal jobban szeretem, mint ahogy voltam szives emellett kardoskodni a korábban a-d-vel folyt beszélgetésünkben.)
DD meg kiszolgáló személyzettel, meg minden elképzelhető kényelmi és alkotási kedvet elősegítő, művészi szabadságát kiteljesedni engedő körülményt megkapve merül és készít képet, így hát alkossék csak szépeket. Az művészi fotó. Meg szép is, meg mondanivalója is van. Oszt mégse az ő képe van az irodám falán, hanem egyebek között egy ékszersügér, amit én is láttam élőben, és volt szives  a fotós rendelkezésemre bocsátani egy ajándékozási alkalommal, falra kitehető méretben és minőségben. ( családban maradóan:-)))

1./ A helyszín: nem jött át nekem a csodálatossága.
2./ nem tudtam, hogy ez a kép az övé, tudtam, hogy valahol már láttam ilyesmit, amikor a verseny képeket nézegettem, de én, ha  már megfogott ez a kettős, a búvár kicsisége, és a roncs nagysága, és tudom, hogy van ilyesmi beállítású kép, akkor én pl. felemelkedtem volna a roncs fölé, és onnan bizonyos magasságból fotóztam volna nagylátóval a csepp kis búvárt, meg a nagy roncsot. Csak ez a roncs kicsi ahhoz, hogy ezt a kontraszhtot érzékeltesse.  Szerintem a  kép - meglátási képesség nem abban van, hogy én is tudok olyan beállítású fotót készíteni, mint mások, hanem meglátom azt, hogy én, első x.y. fotózgató egyén, speciel mit is látok , és tudok megmutatni az itt nem levő többieknek ezzel a képpel.
3./ azt gondoltam, én butuska, hogy aki fotós versenyre megy, az profi. ( meghogy tudtam, hogy ott vagy, hát azt hittem épeszű egyszerű kattintgató halandó nem akar veled versengeni, a vereség biztos tudatában:-))
egyébként éljen a feltörekvő ifjúság. (csak szóljatok időben, hogy arrébb tudjunk gurulni  a járókánkkal:-)) ez persze csak a poén kedvéért állt itt, a saját labdámat is le kell ütni, nemcsak a másét...
4./ kevesebb- több kérdést, már érintettem.

És nem hiszem, hogy annyira vad lennék... Értő kezekben a dorombolás is megy elég jól.:-)

bocs ha valakit untattam a két hosszúval. legközelebb egyszavas válaszaim lesznek :-)))
 24. VasMacska 2007 júl 10. 18:26  
Na! Hát akkor:  Kedves Zook és analog-dialog illetve Analog-Dialog!
Persze, én is szeretlek benneteket. :-) Nem vesztem el, csak nyaralava után kissé elhavazódtam a melóban, és éjszakára már se kedvem, se szemem, se ébrenlétem nem nagyon volt a vitákhoz, de becsülettel elolvastam mindent, és képeket is nézgettem, ahogyan azt a-d feladta nekem leckének:-)
I.
Most hogy így kiderült, hogy mindketten alkottatok a Submarine fotós versenyén, ( lám-lám névtelen képek  előnyei....) gratulálok, mert bár nem tudom melyiktek mit alkotott, gondolom azokat követtétek el, amik nekme is tetszenek. ( ez itt a megelőlegezett bizalom hely volt:-) Sőt láttam mindkettőtök eddig képeinek jó részét, és  volt közöttük jócskán, ami tetszett.
Nem szólóm le amit ti csináltatok, a nagy profikhoz  képest szegényes feleszereléssel, de hadd álljon itt egy rövidke történet  a kedvenceim közül: Házi fogadást ad egy újgazdag és mint ilyen, rendkívül sznob és kevéssé művelt házaspár  a kiváló és méltán felkapottan ünnepelt hegedűművész tiszteletére. A ház asszonya imígyen fordul oda a hegedűművészhez: oh uram, ön annyira csodásan hegedül, bizonyára nagyon ritka és drága hegedűje ven, hogy ilyen pompásan tud vele játszani. Mire a hegedűművész visszakérdezi a ház asszonyát, hogy Oh kedves asszonyom, ön annyira kiváló vacsorát szervírozott itt nekünk, hogy önnek bizonyára a legjobb és legdrágább fazekai és lábasai vannak.

A kevesebb több lett volna: itt ebben a relációban azt jelenti, hogy vannak a nagylátóba olyan képek, hogy egyet kell értenem Garf kismesterrel, hogy azt a barátaimnak se mutogatnám, nemhogy versenyen. Hadd ne soroljam őket, mert persze megbántani nem akarok senkit, de ezek érdektelen illetve nekem nem tetsző képek. Persze a mérce nem az én izlésem. Azt meg, hogy miért nem teszik, nem boncolgatom, mert ránézek egy képre, és a tudatlan hályogkovács biztonságával megmondom, hogy teszik-e vagy sem. És kész. Nincs elemzés, hogy ha itt levágnád, meg ott homogén háttér lenne, meg ha ellenkező oldalra fordulna a hal, meg ilyesmi. Ránéz, eldönt,  világgá kiabál.


 23. Darth-Digilog 2007 júl 10. 17:30  
Közben Vasmacskához vagy inkább Vadmacskához megfogalmazódott bennem néhány kérdés.
1, Mi a bajod a helyszínnel? Szerintem a roncs gyönyörű a barlang is érdekes. Mi nem tetszik neked benne?
2, Miből gondolod, hogy DD istenadta tehetség, mikor ezen felvételét sem ismerted? (legalábbis úgy tűnt a hozzászólásodból) Pedig ismert ez a fotója.
3, Miből gondolod, hogy itt csak profik voltak, amikor ez a verseny tehetségkutató inkább, ez már többször kiderült, hogy elsősorban a feltörekvő "ifjúságnak" szánják a szervezők.
4, Mit értesz azon, hogy a kevesebb több lett volna? Számomra rz abszolút értelmezhetetlen, ezt ki kellene fejtened ha lehet ilyet kérni.

Örülünk, hogy visszatértél!
 22. Zook 2007 júl 10. 17:03  
bakker, irtam rengeteget neked valaszul es erre elment a szoveg, BBBBÁÁÁNNNNNÍÍÍÍÍÍÍ mit csinaltal megint?

Na de visszaterve: nem volt hiabavalo betenni ide azt a kepet, jo ranezni ujra es ujra es egyaltalan nem erzem ettol meg szegenyesnek a versenyen produkalt dolgokat. Szerintem te sem gondolod komolyan ossze hasonlitani egy kis orszag kis versenyenek egy-ket merulesenek eredmenyet egy DD projecttel. Vagy ha igen akkor az inkabb megtisztelo szamunkra... Most komolyan. Vedd vegig ahogy nevezett ur egyik otlete megszuletik, amig kikeresi hozza a megfelelo helyszint, amig osszeall a csapat, amig vegig probalnak sok sok sok beallitast, ahogy vegul sok sok merules utan letrejon a kep, amibe tenyleg nem lehet (egyebkent lehet csak nem kell) belekotni.

En azt tartom szomorunak, hogy igy leszolod azt amit mi ott muveltunk igen szereny ido es majdnem annyira szereny felszerelessel. Legalabbis en buszke vagyok ra, tetszett a hely es megint megismertem nehany kivalo embert. Es csinaltam 1-2 kepet aminek igen igen orultem, ahol ossze jott vegre eloszor a vagyott menetrend (kitalalom a kepet, benezem a helyszint, viszont latom az lcd-n azt ami a fejemben volt). Lehet, hogy "kevesebb tobb lett volna", de valahogy megsem igy gondolom.

Nem akartam szemelyeskedni, bocs, csak ez ugy kiesett belolem. De itt ez a topic ami arra valo, hogy elmond a velemenyedet az itt lathato keperol (ööö, miert is magyarazom ezt pont neked? :) szoval ha vn kis idod, menj vegig a kepeken, v csak azokon amelyek nagyon igen ill nagyon nem es meseld el miert...

(bunny, bakker, te meg postold mashova a dd-ket :D)
 21. elche 2007 júl 10. 16:55  
Más tészta ez, persze. Mellesleg ezzel együtt is, DD nekem pont nem a legnagyobb kedvencem, bár remek fotói vannak.
A Submarine versenyt teljesen korlátok közé szorítja, de ezzel együtt a fotósokat összevethetővé teszi az adott téma. Bár pár kép több pontot kapott az átlagnál, ismét szorosnak tűnik a verseny. Azt hiszem, nüanszok döntenek arról, hogy a hasonló képeknél ki melyikre szavaz. Ettől lehet kiegyenlített az eredmény. Talán már túlságosan is...
Az az igazság, hogy nagyon nehéz igazán újat, lehengerlőt nyújtani egy adriai fotós versenyen. Olyan sokan jártunk már ott, annyi mindent láttunk... Akinek mégis összejön, na az előtt le a kalappal.:)
 20. Darth-Digilog 2007 júl 10. 16:43  
Azért azt ugye nem feledjük, hogy DD 13 (igen, nem elírás) tizenhárom tokozott géppel merül, három ember csak kiszolgálja és a NatGeo pénzeli. Persze az is elképzelhető, hogy nem az Adrián 12 perc alatt kellett ezt a fotót elkészítenie, ugyanis mindenkinek ennyi idő jutott a fotózásra a roncsnál! De ettől függetlenül szeretjük és tiszteljük DD-t!
 19. VasMacska 2007 júl 10. 16:30  
Na, ezt a képet kár volt idetenni... A Submarine fotósversenyen elindult  hozzáértő és profi mezőny  fotógyüjteménye eltörpül emellett a kép mellett.  A Luciferin féle  hozzászólás teljesen jogos, a francia képén átjön az az érzés, amit akart a fotós, hogy átjöjjön: a romjaiban is fennséges nagyság, és a törékeny élő ellentéte, fekete fehérben. Hmm. nehéz ezek után a halvány  utánérzés - tisztelgést nézegetni. (persze tudom, DD csak egy van, és istenáldotta tehetsége is van ehhez a fotózához)
Elnézegetve a képeket a helyszín sem lehetett valami nagyszerű. Vagy csak ihlet  nem jött... Én, a hozzá nem értő úgy gondoltam, hogy a profik azért jobb képekkel jönnek majd. Vagy ahogy elche szokta mondogatni: a kevesebb több lett volna.
Mindenesetre tudok hármat választani, ami ezek között a legjobban tetszik. 

Majd kíváncsi leszek, hogy a szakmai zsűri és a közönség ízlése mennyire találkozott, illetve találkozik.
 18. Darth-Digilog 2007 júl 09. 20:05  
Kb. erre gondoltam amikor azt írtam, hogy kicsit azért igazad van.
But!.....   De úgy tudom a szerző(k) úgy gondolkodtak, hogy mivel mindössze 2 nagylátószögű téma volt a versenyen (ez a roncs és egy barlang) ezért, nem akarták a hagyományos felvételt csinálni róla, nem elfelejtve, hogy az év eleji magyar bajnokság Adria kategóriájában már szerepelt ez a roncs! (tessék megnézni a képtárban). Tehát két választás volt: 1, csinálni egy hagyományos már többszörösen is elkészült fotót a roncsról, vagy tisztelegve DD előtt egy olyan képet készíteni  amilyen még nem készült róla. Nekem egyébként a lámpáról inkább egy gyertyát tartó búvár jut eszembe....
DD felvétele egyébként klasszisokkal jobb, ez nem is vitatéma.
 17. Bunny 2007 júl 09. 14:29  
Ejnye, ilyent leírni :) Mondjuk én annyira azért nem vagyok elájulva ettől a modell felállástól, dehát izlések és pofonok. Az már jobban tetszik, hogy milyen karakteres a fényjáték a képen.
 16. Luciferin 2007 júl 09. 13:56  
Az nem lehet, hogy fekete buborékot fúj???
:)))
 15. Zook 2007 júl 09. 13:43  
mekkora fasz vagyok! de legalabb le mertem irni :D nem az en napom amugy sem
 14. Bunny 2007 júl 09. 13:11  
szerintem ha megnézed az árnyékokat a modell a roncs túloldalán térdel, ergó a buborékokat eltakarja a roncs. Szerintem.
 13. Zook 2007 júl 09. 12:52  
kemeny kep...

vegyuk eszre, hogy mennyi ideig nem vehetett levegot a modell, hogy buboreknak meg csak nyoma se legyen (jo tom letezik ujralegzo is). azert korical nehany eltevedt buborek az orrnal - no nem mint ha levonna a kepbol, tok mindegy...

duuurva...
 12. Bunny 2007 júl 09. 12:21  
A hozzám hasonló pór nép kedvéért (akinek gőze nincs miről van szó) az említett Doubilet kép:

 
 11. Bunny 2007 júl 09. 12:10  
Nem is tudom, a búvárfotózás szerintem már nem arról szól, hogy egy szokványos búvárcselekedetet lefotózzunk. Ettől függetlenül egyetértek a véleményeddel a képről.
 10. Luciferin 2007 júl 09. 11:56  
Én úgy gondolom, hogy vannak szokványos búvár cselekedetek. Ezeket le lehet fényképezni, ki így ki úgy. A térdelő búvár (ha nem oktatásról van szó) nem szokványos dolog. Egy roncs elött térdelő búvár az egy kompozició, azt ki kellet találni. Miért térdel ott? A francia képén élgondolkodtam, imádkozik?, egyfajta tiszteletadás a valaha volt hatalmas hajónak? vagy térdre hullik a természet erői elött amelyek képesek voltak megsemmisíteni ezt a hatalmas jószágot? Vagy a teremtő és a termtett ellentéte? Szóval sokféle irányba el lehet filozófálni a képen, ami technikailag is jól kivitelezett. Aki ezt mégegyszer lefényképezi ellopja az ötletet, ami nem bűn csak mindenki tudja, hogy utánérzés. Ha meg technikailag gyengébb mint az eredeti kép akkor meg minek. Aztán azt már groteszknek is tartom amikor a lámpa sugara ágyékmagasságból felmered.  De persze mindenkinek lelke rajta, tanulmánynak elmegy csak én nem küldeném be. Persze igazad van, hogy én meg életlen rossz képeket szoktam beküldeni, de gondoltam ne csak Téged szídjanak mint kritikust :).
 9. Darth-Digilog 2007 júl 09. 10:29  
És a roncsot megvilágitja egy másik búvár, vagy a roncs mellett pózol egy másik fotós, hányan fotózták meg?
Egyébként egy kicsit persze egyet is értek veled, de hát annyira jó a DD felvétele, hogy biztos vagyok ez ihlette meg a fotós(oka)t akik ilyen felvételt készítettek.
 8. elche 2007 júl 08. 22:21  
Végülis a tapasztalatom nekem is az volt, hogy a hasonló képek ellenére gyorsan leszűrtem 4-5 jobbra a mezőnyt, legalábbis általam jobbnak gondoltra.
 7. Bunny 2007 júl 08. 21:11  
Reméljük a készítő nyilatkozik --- ugye most milyen jó lenne tudni, kié a kép?!
Szerintem egyébként a zajosság miatt ez hiba kompenzálás lehet. Emellett a képeket nézve szerintem volt olyan versenyző, akinek nem volt megfelelő optikája (értsd halszem de legalábbis erős nagylátó), és ez tipikusan technikai sport kategória. Halszem nélkül jó roncsos képet elég nehéz készíteni szerintem. Persze a videósnak könnyű élete van, svenkel egyet és csá, dehát mi fotósok nem lehetünk ennyire mázlisták :P
 6. Garfield33 2007 júl 08. 20:55  
Viszont a nagylátós kategóriában sokkal könnyebb lesz szavazni, dacára annak, hogy minden témáról van mindenkinek fotója. Sőt, ahogy elnéztem, több is. Azért van néhány, ami nagyon ott van, ahogy számítani is lehetett. Van továbbá egykét kép, amit amatőr létemre még a haveroknak sem küldtem volna el, nemhogy versenyre nevezzem...

Kérdés: a fekete-fehérre csinált képek direkt ilyen zajosak, hogy ódonabbnak tűnjenek, vagy ..... ???
Csak azért érdeklődöm, mert az asszony is ilyennel - mármint fekete-fehérrel készül már egy hete a háziversenyre, és az övé egészen kontrasztos. Na most ha ez a trend, akkor szeretnék jó tanácsot adni neki  :-)
Első   1 2 3
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Fanous Reef

Egypt, Red Sea

5/9 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 2.9) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés