»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-09-10 Öt órát hánykolódtak a tengeren

Az Open Water című filmet idéző rettegésben volt része két angol búvárnak, akiket a hajó a vízben felejtett.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 21. nlq 2007 sze 10. 22:10  
zanzasitva valaszolok nehany felvetett kerdesre
telefont vizala vinni szerintem minimum egy peli taskaban(letezik kicsi telo meretu is) + vizallo tasakban erdemes...a GSM telok max 30 km ig mukodnek a tornyoktol... ez egy gyakorlati korlat ugyanis a gsm jel idoszeleteket hasznal, es a 30 km feletti tavolsagnal kifut az idoszeletbol a jel
pelda erre a st johns szigetek 3-4 es terero van megsem tudnak a telefonok bejelentkezni a halozatra
(ez alol kivetel a thuraya rendszere, ami alapbol egy GSM telo, csakhogy az idoszeleteket megbarkacsoltak, hogy a muhold tavolsagbol mukodjenek)

szoval viz ala vagy satelit telot vagy epirb-t vigyel
a regebbiek 121es 243Mhzen sugaroznak es csak egy jellegzetes radiojelet, mig az ujabbak 406 Mhz en adnak, es a GPS kordinatakat sugarozzak sot asszem muholdon keresztul is bemerhetoek
egyebkent az egyiptomi szafari hajokon elvileg eloiras a satelit telefon, valamint a szabvany mentokabinok kontenereben elvileg benne van az epirb is...  (persze ezek mit sem ernek ha a hajo otthagyott...)

szerintem a raketa es a villanofeny a hatasos es jacketben elfero megoldas...

a Tag-eles a legolcsobb, a hajocsavar rogzites a legfurmanyosabb megoldas
 20. azarabdémon 2007 sze 10. 21:38  
Háát... én ügyvéd sem vagyok, akváriumom sincs, de biztosan nagyon inkomfortosan érezném magam a felfújt jackettemen ülve, a tenger közepén... a látóhatáron semmi, eszméletlen gyorsan dehidratálódsz, kéne az ivóvíz, de nincs, kéne a segítség, de nincs, nem is gondolkodsz azon, hogyan lehetne jelezni - mert nincs kinek - , szárad ki a torkod, de még mindig nincs és nem lesz ivóvíz, éget a nap, marja a neoprén a bőröd (vajon levedd? megégsz rendesen, ámde legalább szellőzöl, de ekkor a lebegőképességed megváltozik, ha leszállsz a jackettről... hagyd magadon a neoprént? izzadsz, mint a zállat, nem szellőzöl jól, valószínű már bele is pisiltél, kellemetlen az érzés), eszedbejut, mi lesz a gyerekiddel, a feleségeddel... Vérzik a karod a koralloktól, krrrva meleg van... stb.
Hát... asszem, én is elbőgném magam.
És utána jól elverném a divemastert.
 19. DUPLA 2007 sze 10. 21:16  
Az a tuti, ha merülés előtt magadhoz veszed a slusszkulcsot, ha nem megy még mindig felcsavarhatod a horgonykötelet hajócsavarra.
 18. Bunny 2007 sze 10. 18:40  
Kérdés, mi van ha TE KÉRED?! Azt mondod a hajón, gyerekek itt ez a marék kulcstartó, ha 8 darab van itt, akkor mehet a hajó, ha nem valaki a vízben van. Comprende?

Vagy, itt ez a füzet, táblázattal. Csak akkor indulhat a hajó, ha minden sor végén ott egy aláírás.

Vagy egyszerűen nagyon feltűnően kell viselkedni, legyél hangos, lógj ki a tömegből, vagy kiálhatatlan, kötekedő, vagy foglalkoztasd mindenfélével az egész hajót, így tuti észreveszik ha nem vagy a fedélzeten :D Persze lehet, direkt hagynak ott ilyenkor ...
 17. brekkk 2007 sze 10. 16:37  
Igaz ez amit írsz azokra az esetekre, amikor populáris merülőhelyekre szerveződik a túra nagyobb tömegek érdeklődését kiváltva. Viszont ha én a világ végére szeretnék elmenni, nem szokványos merülőhelyeket feltérképezni, akkor arra kevesen szerveznek nekem túrát, de ha mégis akkor jó nagy marzzsal dolgozva, amit ki lehet küszöbölni egyéni szervezésben. Viszont ennek nem tudok tömegeket megnyerni, pláne h ekkora felelősséget sem szeretnék a vállamra rakni. És egyébként pont ezek az isten háta mögötti helyek a veszélyesebbek ebből a szempontból, ahol nem rendelkeznek elég gyakorlattal a búvárközpontok a kliensek gardírozásában.
Vmi nemzetközi szabályozás kéne, ami kötelezővé teszi a kiérkezettek naplózását! Annyira nem jelenthet nagy fáradságot, hogy 1 ember a személyzet tagjai közül papírkát pipálgat, h ki érkezett meg, ki hiányzik még! Sokkal nagyobb fejfájást okoz az ha vkit otthagynak!
 16. békabúvár 2007 sze 10. 15:41  
Hát,szerintem a probléma legjobb,legolcsóbb és legegyszerűbb  megoldása ha nem önmagukban tinglitanglizó búvárok merülnek spontán befizetve egy hajóra, hanem egymást ismerő baráti társaságok közösen szervezett túrán ( régebben amíg ez nagyobb volumenben létezett, búvárklubok egymást ismerő tagjai:)) ) együtt mozognak, akkor azonnal kiderül a merülés után hogy "nincs meg aki nem szólt" Ez a problematika korszakunk személytelen tömeg (búvár) turizmusának terméke összességében, az elidegenedés mai szintjén valóban csak a jeladók olcsósodása hozhat eredményt, majd ha a zacskós leves mellé adják ajándékba, megveszik az arabok is a hajókra:)( A Vörös - tengeren terjedéstől függően mindkét parttól és Sínaitól kb. 45-55 km-es sávon kívül nincs térerő, csak VHF rádió, ha van.
 15. Hexen 2007 sze 10. 09:58  
a lehető leghülyébb dolgoktól kaphat pánikrohamt az ember, de amit írtál valószínűbb, amiket én olvastam meg hallottam. :)
de a pánik után is van még búvárélet. csak nem szabad feladni.
 14. adamax 2007 sze 10. 09:50  
Nem is beszélve arról, hogy ezt reklámozzák is: tegnap Az utolsó gyémántrablás c. filmben az RTL Klubon a vége fele van egy jó kis éjszakai búvárkodás egy roncsban - a lényeg annyi, hogy ez alatt az egyik búvár lecseréli magát és ellopja a felett horgonyzó óceánjáró hajóról a gyémántot -, majd miután kijöttek, csak úgy lazán megszólal az egyik: "de jó volt, ahhoz képest, hogy először búvárkodtam" :D
 13. Mirci 2007 sze 10. 09:48  
Hát, végülis el tudom képzelni: Mr. Schmidt, a jónevű dallasi ügyvéd, akinek az irodája egy légkondicionált felhőkarcoló 45. meletén van, a lakása meg kettővel feljebb, növényt csak cserépben lát, halat az irodája előterében lévő akváriumban, cápát horrorfilmben... Tengerre az évi egyheti szabadságán megy csak... barátja unszolására az idei egy hetet búvárkodással tölti... Ilyen előzmények után tényleg tuti a pánik egy ilyen helyzetben! Meg a leégés is!
 12. Hexen 2007 sze 10. 09:40  
nem kiszámítható kin mikor tör ki az első pánikélménye. a villamoson egy szombat reggel vegy a víz alatt... ettől még lehet valaki jó búvár.
 11. Zook 2007 sze 10. 09:32  
Discovery bite :D


 10. Mirci 2007 sze 10. 09:29  
Egyszer ez az idő is el fog jönni!
Ha meglátom a nagy és vérszomjas fehér cápát úgy 40 méteren, gyorsan felhívom az ügyvédemet, és bediktálom a végrendeletemet... Anyámnak meg küldök egy SMS-t ;-))) Viccet félretéve nemrég láttam egy dokufilmet arról, hogy tulajdonképpen a tigriscápa és a nagy fehér is alapvetően barátságos, persze megfelelőképpen kell közeledni hozzájuk... Azt meg régóta tudjuk, hogy csak kíváncsiságból harapnak, hogy eldöntsék, megfelelő táplálék vagy-e számukra...

Érdekes ez a pánik dolog is! Nem szeretnék egy ilyen buddyt! Nekünk azt tanították, hogy jól fel kell fújni a mellényt és ráülni törökülésben... Persze nagy hullámzásban ez nehezen megoldható!
 9. adamax 2007 sze 10. 09:27  
A síelőknél nem annyira, inkább az van, hogy a kabátba rejtenek egy RECCO passzív jeladót, az egész egy gyufásdoboz fele... A rádiós jeladó rendszer sem rossz, emlékszem az erről szóló cikkre. Előbb-utóbb el fog terjedni. Egyiptomban eddig a nyílt vízen is volt mindig térerőm, igaz, nem voltam még szafarin :D
 8. Bunny 2007 sze 10. 09:22  
Szerintem nem bírja, legalábbis zacsitokban biztosan nem, rendes plexi tok meg elég nagy meg minden. És mellesleg a nyílt vízen nem jellemző a térerő sem, a rádiós jeladó rendszert kéne jobban terjeszteni (és olcsósítani), erről már régebben csevegtünk, van ahol csinálják - mint a sielőknél pl.
 7. Hexen 2007 sze 10. 09:13  
pánikroham következtében olyan üzemmódra vált a szervezet amit józan ésszel nem lehet felfogni. izombénulás, -feszülés, légszomj, (a vér alacsony oxigénszitje meg ugye ájuláshoz vezet?), emlékezetkiesés, idő és térérzékelés elvesztése.. a tünetek is emberfüggők és a pánikroham inkább gyűjtőfogalom, sok tünet belefér. stb. szép szakirodalma van..
itt a stresszhelyzet, a sérülések és a cápák bőven elegendőek voltak ennek a kiváltásához. aki hajlamos rá azon ilyen helyzetben kitörhet.
 6. adamax 2007 sze 10. 09:08  
Ez a TAG-elés tetszik nekem :)

Régóta forgatom a fejemben, hogy a mobiltelefont végül is le lehetne vinni a víz alá, vannak vízhatlan tokok, abba berakva, be a mellénybe. És ha ilyen gond van, csak elő kell kapni... Vagy nem bírja ki az ekkora nyomást?
 5. Bunny 2007 sze 10. 09:01  
Nekem erről mindig Ausztrália jut eszembe, amikor felmásztál a hajóra ott ált egy DM kezében füzettel és egy törölközővel. Törcsire rátetted a kis kacsódat, majd megkerested a neved, aláírtad hogy kijöttél a hajóra. Mellesleg bediktáltad az idő/mélység adatot, nem egy nagy varázslat, de jó ötlet a DAN által nyomatott TAG-elés. Én vettem is pár tucat kulcstartót, színes, kb 100ft/zacskó. Ha lesz megint bunnytours út (nem tervezem) mindenki kap egyet névreszólóan. Ha vízbe megy, elviszi, ha feljött felakasztja, egyszerű és még egy írástudatlan pl. arab is látja, megvan mindegyik vagy sem.
 4. Mirci 2007 sze 10. 08:54  
Én meg lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de mitől vesztette el az eszméletét??? A pániktól? Komoly sérülése nem volt, ennyi idő alatt napszúrás, kiszáradás sem okoz eszméletvesztést... Szerintem.
 3. adamax 2007 sze 10. 08:54  
Zenei aláfestés :)
 2. _andras_ 2007 sze 10. 08:50  
Azt nem tudom, hogy miert lenyeges, hogy az egyik buvar sirogorcsot kapott. 2x is kiemeli a cikk.
 1. adamax 2007 sze 10. 08:35  
Rettenetes élmény lehetett nekik...
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Sha´ab Suadi, Blue Belt / Toyota Wreck

Sudan

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 61m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés