»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-10-08 Belevágtunk!

Ismét felbukkant tesztelő csapatunk az Újhegyi uszodában, ám ezúttal kizárólag hasított uszonyokkal tettünk próbát.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 26. zozoba 2007 okt 09. 17:45  
A hasitott uszonyosok táborát gyarapitom én is, miután párszor kiptobáltam Bunny Vortex-ét. V12-m van nekem is  meg mégy 1 srácnak is. A békázás kicsit furcsa az elején abban igaza van a tesztelö csapatnak, de gyorsan rá lehet érezni, és utána semmi gond. Alapvetöen és is békázva uszok, csak ha sietni kell , vagy áramlás van akkor uszonyozok normálba. Az tény , a hasitott uszonnyal nem lehet akkor tempot elérni, viszont egy elég jo tempot nagyon könnyen lehet tartani vele, nem fáradsz el, nem görcsölsz, és a levegöfogyasztásod is jobb ez miatt...
 25. Luciferin 2007 okt 09. 11:03  
Ööö... Nagy lány, az elsődleges nemi jelleg az az, hogy valaki fiú, e vagy lány. Azt meg a nemi szervekből lehet tudni. Az elevenszülő fogaspontyoknál ezt a hímek esetében gonopódiumnak hívják, magyarul párzó szerv a neve, hogy elkülönítsék a magasabb rendűek hasonló szervétől. De nem olyan nehéz ezt megjegyezni: a hosszúfarkú a hím.
Kedves Garf: sisázás közben én északait merültem nem akad. széket foglaltam. Erről van egy videó is (remélem jó mélyen).
 24. elche 2007 okt 09. 11:00  
11 merülést nyomtam le az Aerisszel Gran Canarián. Jó? Szerintem igen. Hatékony, tudok békázni, stb. Csak éppen gyorsan feltörte a lábam két helyen a kiváló lábrész, és teljesen mindegy, mennyire lehet vele úszni, ha egy kis csapástól is megfájdul itt-ott a seb. Bunny uszonya egyszer volt rajta, nem volt vele ilyen gond. A Quattrómmal se.
 23. Bunny 2007 okt 09. 09:59  
/Keptar/kep/3581

Látszik a lábtartásomon is, hogy nem krallozva szoktam merülni ...

Ja, és még valami. Én maximálisan elfogult vagyok, ezért nem én teszteltem, hanem objektív fórumozók. Szóval az én véleményem erősen részrehajló ...
 22. Bunny 2007 okt 09. 09:58  
őszinte leszek. Én a merülés alatt 90%-ban békázok, és maximálisan alkalmas rá. Egy 2 órás uszoda alatt 5 uszonyt nem lehet tökéletesen tesztelni, emellett nagyon sokat számít a gyakorlat. A tesztelők hagyományos uszonnyal merülnek, én meg már évek óta ezzel, nyilván vannak apró trükkök, amiket az ember az idők során elsajátít. Volt anno az index fórumon olyan vélemény is, hogy nem lehet vele tolatni. Szerencsére ez engem nem nagyon zavar, és csont nélkül forgok, tolatok, békázok. Alapvetően mindent meg tudsz vele csinálni, csak sokkal kevesebb energiával, bár elismerem, sokszor több lábmozgással.

Nyilván egy kemény uszonnyal meg lehet tenni, hogy "ráállsz", vagy pl. békánál, tolatásnál egy csapással nagyobbat haladsz, ez nem is vita kérdés. Ráállni persze nem lehet, de nagyon lassú uszonymozgás kell csak, hogy ugyanúgy megállj függőlegesen pl. (vagy jó lebegő képesség ;-) ), tolatni lehet vele de nyilván lassabban, több csapással és trükkösebb, de lehet. Békázni szvsz tökéletesen lehet, azt nem értettem a többieknek miért nem ment, de lehet egyszerűen máshogy kell, amit én tudat alatt csinálok ők meg a hagyományosnak megfelelően próbálták, nem tudom. Ellenben pl. ha haladni kell, hát ... nyilván akinek van vádlija, az hagyományosra esküszik. Én képes voltam még a quattro-val is begörcsölni, na a V12-vel nincs ilyen gond. Sokszor csak akkor tudom meg, hogy volt áramlás a merülésen, amikor a felszínen a többiek emlegetik. Simán leúszom vele egy teknőst, halat, és áramlásban is volt, hogy amígy a többiek küzdöttek, én előre úsztam hogy fotózzam őket.
Na ez az, amiért én soha többet nem fogok hagyományos uszonnyal merülni, az igazi tesz amúgy egy-egy túrán van. Nem véletlen, hogy baráti körben miután odaadtam nekik 1-1 merülésre a V12-t jópáran vettek is gyorsan maguknak.
 21. azarabdémon 2007 okt 09. 09:57  
ööööö.... az uszonyt jobb elfelejteni, nem a békázást..... :)
 20. fects 2007 okt 09. 09:41  
bunny, a V12-vel hogy boldogulsz békázás közben? Írtátok a cikkben, hogy gyenge, de mennyire? Lehet azért vele békázni, vagy azt jobb elfelejteni ezzel az uszonnyal?
 19. Garfield33 2007 okt 09. 09:14  
Így is felnézel rám műveccségileg, minek ezt még fokozni...???

U.i.: már megfigyeltem, a csaj a "kardfarkú" témára azonnal beindul
 18. azarabdémon 2007 okt 08. 22:16  
Köszönöm kifejtős válaszod, nem csalatkoztam :)
Lenne még egy apró kérdésem, melynek megválaszolásával teljes lenne a lenti kifejtésed: Mi az elsődleges nemi jellege az aszimmetrikus farkú mexikói kardfarkú halnak?
Remélem, Bunny nem moderál ki - engem tényleg csak a tudásszomjam hajt és nem hagy nyugodni.... :)
 17. azarabdémon 2007 okt 08. 21:31  
mindenttudásegyeteme, biológiai fakultás, akadémiai előadások a ványadt láb és aszimmetrukus farkak korrelációjáról, a vacsorára felszolgált zöldségek latin nevével spékelve (este kikérdezve) - léccci, lécccci vigyél diktafont az útra! :-)
ui. Egyébként pedig rádfér egy kis műveccség.
 16. Garfield33 2007 okt 08. 20:56  
A "miket tudsz"-ra reagáltam. Esténként megint akadémiai székfoglalókat kell hallgatnunk sisázás meg veszetkutyázás közepette...
 15. Luciferin 2007 okt 08. 20:50  
Mek van! A fókáknak príma osztott uszonyuk van.
Bár nem ketté vált mint kérdezed. Valószínűbb, hogy még nem fort össze.
Összegezve ez egy inkorrekt válasz.
 14. Luciferin 2007 okt 08. 20:47  
Te lány vagy???
 13. Garfield33 2007 okt 08. 20:46  
És én ezt nemsokára hallgathatom egy héten keresztül...
 12. Luciferin 2007 okt 08. 20:42  
Csak nem megmozzgattam a fantáziátok lányok??? :)))
Hogy én miket tudok...
 11. Mirci 2007 okt 08. 20:40  
:-DDD
De röhögünk... Pláne, hogy az alsó rész a hosszabb...
 10. Luciferin 2007 okt 08. 20:32  
Ez egy érdekes kérdés. Tulajdonképpen mindegyik (nem kerek farkú) hal farokúszója középen (többé kevésbé) bevágott. A kerek farokúszójú halak általában az aljzaton pihenkélnek (kőhal, szikla hal, az édesvizi gébek stb.) és nem igazán úszóbajnokok. Egy csomó, a víztestben élő hal farokúszója viszont középen bemetszett. De a delfinek és a bálnák farka is kissé be van vágva. A lassú lamantinok farka megint kerek. (A vizilóé meg bojtos :)).) Viszont néhány egyébként jól úszó jószágnak a farka asszimetrikus (tok félék, cápák). Szóval gyorsan szabadalmaztassuk az osztott asszimetrikus uszonyokat.
A párhuzam azért egy kicsit erőltetett, mert a halak másképpen úsznak mint az uszonyos ember. A halaknak meg van a kellő izomerejük is az uszonyukhoz. Az ember esetében pont az a cél, hogy a gyenge vánnyadt lábú is tudjon gyorsan úszni úgy, hogy ne szakadjon le a lába. Ezek ügyebár egymásnak ellent mondó követelmények ezért kell sokat törni a fejüket a mérnököknek, akik uszonyt terveznek.
A harcsának sem osztott a farok úszója és nem is kerek. A mexikói kardfarkú halnak is asszimetrikus a farka (ne röhögjetek!!!) de csak a hímeknek, és ott az alsó rész a hosszabb. De ez másodlagos nemi jelleg. Annyira vágott úszójú hal most nem jut eszembe mint amennyire az osztott uszonyoknál van. Gondolom majd ha elküldöm a hozzászólást akkor...
Kikerülted az egyenes választ, akkor mégiscsak én lehettem a szőrős :).
Igértem autogrammot?
Úr Isten, és még mit...? :)
 9. azarabdémon 2007 okt 08. 15:39  
Luciferin, te mindenek tudója, létezik-e olyan víz alatti faj, amelynek az egyedfejlődés és évmilliók során az uszonyuk hosszában középütt derekasan kettévált és a két uszonyrész közt egy kisebb (nagyobb) kontinuitási hiány képződött?
Csak merő érdeklődés.
 8. azarabdémon 2007 okt 08. 14:41  
Izgalmas volt, élő-eredetiben látni egy mammutrinocérosz-csontokat találó tudós hírességet. Sajnos a sérülésem miatt előbb hazamentem, de az ígért autogramot ne feledd.  :)  /apropó, sérüléssel uszonytesztelni: plusz 5 jutalompont/
 7. Luciferin 2007 okt 08. 12:17  
Te ilyen olcsó vagy? Én 5-10-szeres pontokra számítottam :).
Remélem nem én voltam a borostás.
Első találkozásra mindíg készülök... :))
 6. azarabdémon 2007 okt 08. 11:22  
Ah, igen, látszott, hogy az invitáló DC manager és almanager nagy gonddal, hosszú töprengés-fontolás után  választotta ki a profi tesztelőcsapatot, és e kevés résztvevővel sikerült tökéletesen lemodelleznie a magyar búvártársadalmat: volt köztünk sportos, nem sportos, nő, nem nő, biológus, nem biológus, borostás, nem borostás. Csak az M-L lábméretben mutattunk némi homogenitást. Munkától megfáradt korpusszal, a családi békés estét beáldozva (5 DC-jutalompont) kralloztunk a hideg vízben éjnek évadján (veszélyességi pótlék 3 jutalompont, műszakpótlék újabb 3 jutalompont), hogy új, drága hájtek csodákat kipróbáljunk. De itten is érvényes volt a mondás: csodák pedig nincsenek.....
 5. Bunny 2007 okt 08. 10:57  
Mi is szerettük volna a scubapro-kat kipróbálni, de sajnos nem kaptunk tesztelésre, nekünk meg nincs. Így ez kimaradt.
 4. Bunny 2007 okt 08. 10:52  
Egyébként érdemes elolvasni az első uszonytesztet, ahol hagyományosokkal lett összemérve a hasított. Ott van a kapcsolódó cikkek között.
 3. elche 2007 okt 08. 10:42  
Ezt a sebesség- és erőméréses dolgot csinálják páran, a Diverben meg a Rodale's-ben van ilyen. Egyrészt ennek vannak bizonyos előfeltételei is, amit mi nem nagyon tudtunk volna megoldani. Másrészt bár nem hangúlyoztuk, volt ott Quattro is, Stratos is, referenciaként volt aki ment egy kört. De elég tapasztalt búváraink voltak, megbíztunk a véleményükben, értékítéletükben. (Attól tartok, meglehetősen sportos tesztelőink egy kemény hagyományos uszonnyal eléggé legyorsulták volna a hasított cuccokat...)
Mellesleg hosszútávon tényleg a kényelem az első (nem véletlenül hangsúlyoztuk annyit...), elég ritkán van nagy gyorsúszásra szükség a mindennapi gyakorlatban. A békázásra való alkalmasság például nekem biztosan fontosabb a sebességnél.
 2. azarabdémon 2007 okt 08. 10:38  
Nem lehetett volna 50m-es tesztet csinálni: az Újhegyi uszoda népsűrűsége a japán nagyvárosok kánikulai vasárnapi strandjaira emlékeztetett, kissé békebeli gyékényes-látótávolság felhanggal.
Referenciauszony pediglen igenis volt: azt hiszem, a tesztelők mindegyike hagyományos (egybe)uszonnyal merül régóta.
 1. fects 2007 okt 08. 10:32  
Nagyon jó cikk, gratula hozzá! Azért egy pár megjegyzésem lenne :)
Az első, hogy bár sok uszonyt teszteltetek, azért néhányat hiányoltam. Az egyik a Vortex V16, de ez a szerzővel levelezve kiderült, hogy teljesen megegyezik a Seeman Sub XP-vel, viszont a Scubapro Twin Jet-re és Twin Jet Max-ra még kíváncsi lettem volna.
Másrészt valamilyen objektív tesztnek is örültem volna, amit persze nehéz megvalósítani, de például azt meg lehetett volna mérni, hogy kényelmesen úszva / sprintelve milyen időket lehet úszni 50-en az egyes uszonyokkal.
Szintén jó lett volna, ha van egy "referencia" hagyományos uszony (pl Mares Quattro), és ahhoz hasonlítjátok az úszás sebességét és a kényelmet.
De ezeket leszámítva tényleg jó a cikk, jópár hasznos információhoz jutottam, így már nagyobb tudással felvértezve vágok neki az uszonyvásárlásnak.
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Sha´ab Marsa Alam / Gota Marsa Alam

Egypt, Red Sea

7/11 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.1) könnyű körülmények
max: 24m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merülés roncs merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilágteknős cápa

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés