»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-02-06 A naptej árt a koralloknak

Egy új tanulmány szerint a búvárok testéről vízbe kerülő vegyi anyagoknak szerepe van a fehéredésben.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 31. vizidino 2008 feb 07. 13:52  
elvileg kb. '87 óta (legalábbis a montreali egyezményt aláíró országokban) nem használnak CFC -ket aeroszolokhoz (hűtési il. tűzoltási célokra voltak kivételek ill. átmeneti szabályok, de amennyire tudom már a CFC -ket először kiváltó HCFC -ket is nagyrészt betiltották)
 30. vizidino 2008 feb 07. 13:48  
talán egy indokkal magyarázható a búvárok ezirányú csesztetése: mi szelektíven pont a legszebb/legérdekesebb helyekre hordjuk a szennyezést, nem úgy mint a mezei strandolók
 29. DUPLA 2008 feb 07. 09:47  
Na, na! Az köztudott, hogy a nyúl a legsokoldalúbb állat, mivel nem csak hogy repülni tud, de még egy sast is cipel a hátán!
 28. azarabdémon 2008 feb 07. 09:33  
Köszönöm az esszét, professzor úr. Éreztem, hogy valami gond lenne a szudáni utam körül: elővettem volna a naptejet, és keresztben lettem volna lenyelve és cápáknak odahajintva. No, ezért nem megyek - nem merek. ui. Pedig ahogy a nóta is monnya: "Inkább lennék sasmadár, mint nyúúúúúúl"
 27. Luciferin 2008 feb 07. 08:32  
Istenem micsoda nő! Értem kiált. És már nem elöszőr :))).
Okoskodás: a naptej árt a koralloknak, meg minden másnak is. Eleve az, hogy olajos. Kb. húsz- huszonöt éve írtak már erről a magyar tenger kapcsán (bár ott nem korallal), szóval ez azért annyira nem új (csak nem akartam eddíg lelombozni a DC szerkesztőit).
Egy tesztelő medencébe beleraknak állatot és valami kemikáliát csoda ha nem mutatnak ki valami káros hatást. Ennek egyik extrém példája, hogy a tehéntejről is kimutatták már, hogy rákkeltő.
A most a naptejekben dícsért titán-dioxidért sem tenném tűzbe a kezem.
Valaki itt megemlített egy nagyon fontos tényezőt a mértéket. Nem mindegy, hogy egy testfelületről lemosódott olaj mennyiség mekkora ártalmat okoz és egy tanker balesetből adódó. Itt a környezetvédelemnek van egy érdekes kettőssége. Nyilvánvaló, hogy a "pógárnak" nem mondhatja azt, hogy szemetelj a strandon nyugodtan mert 2 km-rrel arréb egy miliós város szemétlerakója van és te úgysem árthatsz amellett túl sokat. Inkább nevelési céllal meghirdet szemétszedési akciókat például búvároknak. Közben meg azt reméli, hogy aki személyszerint nem szemetel az igyekszik a cégénél is érvényesíteni ezeket az elveket. De hát tudjuk, hogy sokszor nem.
A szelektív hulladékgyüjtés is ilyen. Ha sikerül rászoktatni az embereket (köztük a konténereket kezelőket is) akkor nagyon okos dolog. Csomó megtakarítást el lehet vele érni, csak persze technológiai fegyelem is kell hozzá.
A mai világban sokszor egyszerűbb, célszerűbb "ökölszabályokat" hozni mint hosszan magyarázkodni. Aki meg megszokta, hogy kérdezzen azt idegesíti a "csak" válasz.
 26. Mirci 2008 feb 07. 08:04  
Hát mi azért egy külön kategória vagyunk...  :-)))

(Vannak nálunk bizonyos lobbik, akik nem engedik a valódi hulladékgazdálkodást felfejlődni. De ez nem ennek a fórumnak a témája.)
 25. Jules 2008 feb 07. 05:12  
Hajaj, nincs egy üres állás arrafele? :-)

"hogy mielőtt felhúzod a búvárruhát a dm ujjteszttel ellenőrzi a síkosságod."

Bár a Démon már leütötte a magas labdát...

Ezért megérte ma 5-kor kelni....
 24. Garfield33 2008 feb 06. 23:15  
Én nem használok naptejet, de nem környezetvédelemből, hanem mert nem kényes a bőröm (bundám).
De ha mégis szükségem lenne rá, akkor sem kellene vennem, elég a közelben tartózkodnom, amikor egy vastagon bekent illető belemegy mellettem a vízbe és a szép kis olajfilm azonnal szétterül róla a felszínre és onnan pedig rám.
Azért nem hiszem, hogy ez olyan jót tenne flórának-faunának.
 23. azarabdémon 2008 feb 06. 21:57  
A "vadhajtás"-t csak jó példának írtam az ostobaságra.
Látod, ezexerint mégsem ment ki a divatból: szappannal lemosatják a naptejet - ami a tengerbe folyik...

A "szakemberek válogatják a szemetet" fejezetről pedig csak annyit, hogy magam is eleddig mindig elmentem a kettővel feljebb levő utcába, a színes szelektív konténerekhez. Kb 4 hónapja pont ott állt a szemeteskocsi, és mindegyik (értsd mindegyik!!) színes konténert kiürítette egyazon puttonyba,  majd bezúzta.
Hogy hova jutottunk.

 22. Mirci 2008 feb 06. 21:36  
HÚÚÚÚÚÚÚ...
De nagy vihart kavartam... Egy flakon naptejben.

Amúgy már rég kiment a divatból a tejesdoboz meg a vajasdoboz elmosása, mert az több szemetet (szennyvíz) termel, mint amennyit az egész ér... Ez csak olyan vadhajtás volt. Rájöttek, hogy jobb, ha szakemberek kontrolláltan válogatják a szemetet (hogy hova jutottunk), így a dolog a háziasszonyokat sem terheli. Amit nem érdemes kiválogatni, azt elégetik.
 21. azarabdémon 2008 feb 06. 21:30  
Az uccsó mondattal kifejezted, amit én nem tudtam leírni, bár nekem a "dm ujjteszttel ellenőrzi a síkosságot" kifejezés kicsit prájvitgold-os volt... :-)

A naptej szappannal sem mehet a tengerbe - a két vegyület ugyanis nem oltja ki egymást (de itt Luciferinért kiáltanék).

Egyszer, még nagyon-nagyon régen, Tirolban egy kedves család megtanította nekem, hogy mi a szemétszelektálás lényege. 4 db szemetesvödrük volt a konyhában, különböző feliratokkal. Igyekeztem eleget tenni a kérésüknek, és láttam értelmet a dologban.
Egészen addig a pillanatig, amíg:
egyik ártatlan reggelen egy kiürült vajaspikszist dobtam a "Plastik" feliratú vederbe, mire a háziasszony elsetétült arccal, tiroli termetéhez nem illő szoprán sikkantással emelte ki a kiürült vajaspikszist a szemetesből, és úgy nézett rám, mintha zöldséges kocsonyát főztem volna kedvenc macskájából. Pár óra múlva, mikor lehiggadt,  elmagyarázta a következőket: A Plastik az kizárólag Plastik kidobására való, viszont az én vajaspikszisem szerves anyagot is tartalmaz (úgymint vajacska!), és ezért ilyen állapotában nem lészen alkalmas a Palstik vederbe való kidobásra, hanem: elébb be kell rakni a mosogatógépbe, tisztára mosni, és szigorúan csak utána helyezhető a megfelelő vederbe.

Asszem, Dupla is ilyenre gondolhatott a környezetostobaság szó alatt.
 20. DUPLA 2008 feb 06. 21:21  
Elvonókúrán vagy?
 19. azarabdémon 2008 feb 06. 21:16  
Legközelebb majd lezárják ismét hetekre a Thistlegormot, és ki lesz írva, hogy Naptejkoncentráció miatt nem merülhető. "Szép új világ".

Aladár, én, itt, most, .... vétkezem. Sunnyogok is vissza ágyba rögvest. Ne áruld el senkinek, hogy itt voltam.
 18. DUPLA 2008 feb 06. 21:14  
Nos, az a gyakorlat, (két szezonban tapasztaltam Cancúnban) hogy mielőtt felhúzod a búvárruhát a dm ujjteszttel ellenőrzi a síkosságod. Ha rossz vagy és csúszol, leqr és személyesen instruálja, amínt a platformon szappannal lezuhanyozod az olajat - bele a tengerbe. Gondolom oldva már lehet?

Olyan kérdésekre, hogy van-e értelme napi x búvárt basztatni, amikor a parton percenként egymillió négyzetméter bőrfelületnyi olaj csusszan a vízbe, csak spanyolul hajlandóak válaszolni.

Nem a környezettudatossággal van a baj, hanem a környezetostobasággal.
 17. Aladár 2008 feb 06. 21:05  
Most kapcsolok, mit keresl te _most_ itt...? Ejnye.
 16. Aladár 2008 feb 06. 21:02  
Erről a Besenyő család öböl-átúszásos jelenete jut eszembe, de nem merem elkomolytalankodni a topikot....
 15. Kékbálna 2008 feb 06. 21:02  
Szafarin sose használok naptejet. Nem kell. Póló és árnyék. Ezek ketten elegek szoktak lenni. Jelzem, hogy a nem szobában ücsörgő őseinknek is volt annyi esze, hogy nem rohadtak kint a sziporkázó naposütésben a napom. Pl. voltak a családban egy páran régebben akik aratásba jártak. Na ott például minimális volt a szabad bőrfelület, hosszú újjú ing, hosszú nadrág, széles kalap. Nyáron a rekkenőbe. Persze a rendszeres szünetekben bebújtak az árnyékba és nem lényegében pucéran henyéltek órákon át a napon. Vigyázni tudunk a bőrünkre kencék nélkül is. Pláne ha döglesztik a korallt.

De hasonló gondot jelent még sok más kemikália, amit a nagyszerű reklámok miatt tonna szám eresztünk a csatornába. Hiszen a vízkővárba lakó baciknak dögleni kell. Aztán majd jönnek az immun betegségek, mivel a világ nem olyan agyon sterilizált, mint némely lakás.

Egyesek szerint egy egészéges gyereknek 3 éves koráig saját testsúlyával azonos mennyiségű koszt meg kell ennie. Na nem épp ma vacsira, de apránként. Jelentem mi jó úton jártunk. :) Az első tíz évük rendben van a kőcöknek (kopp-kopp). Remélem a többi is helyén lesz.:)
 14. azarabdémon 2008 feb 06. 21:00  
Igazad lehet.
Kár, hogy annyira nem vagyok profi a Mexikói öblök elképzelésében...:)
 13. azarabdémon 2008 feb 06. 20:53  
Neked négyszemközt bevallom, hogy nincs fújós dezodorom... csak kötekedem.... :)
 12. Aladár 2008 feb 06. 20:41  
Ha jól tudom, az a freon gáz, amit régen használtak a fújósban. Évek óta hirdetik a gyártók, h már nem használnak freont. Úgyhogy bártan fújj csak!
 11. elche 2008 feb 06. 20:38  
Nyilván nem könnyű modellezni, de én azért elképzelek egy sekély korallos öblöt mondjuk Mexikóban, ahova sok tucat amerikai turistát (nem csak búvárt, hanem sznorizókat is) elvisznek, és akik jó szokás szerint nyilván fülig be vannak kenve, hááááát... Elég sokáig gondolták, hogy a tenger mindent elnyel, és tényleg, sok víz ez, mégis mintha bizonyos tengeri élőlények húsában kicsit sok lenne a nehézfém. Szóval össze tudnak adódni a hatások.
 10. azarabdémon 2008 feb 06. 20:22  
Teljesen vállalható kompromisszum, és az egészséges gondolkodású ember oda is figyel rá.

Majd egy ráérős napon kiszámolom a Vörös-tenger megközelítő űrtartalmát, az egy évre eső átlagos búvárlátogatottságot, ezután minden második (nem környezettudatos) búvár vízben leoldott naptejköbmilliméterét, és szépen megkapjuk, hogy nulla egésznullanullanulllanullanullanullanulla... stb egy.

A cikkben említett modellezési minta ugyanis (számomra) nagyon sántít.
 9. azarabdémon 2008 feb 06. 20:15  
Az én természetes védekezőképességem a magyar napsugarak ellen alakult ki, a balinézek bőre pedig az egyenlítői napsugarak ellen védekezik stb... így én, magyarka,  délen naptejet használok -  vessetek meg, dobjatok a kútba, ...  úgyis kinyírlak Titeket a golyós dezodorommal!! :-)

Én konzervatív vagyok, és a napsugár ellen pl napszemüveget is használok (mea maxima culpa, micsoda civilizált romlottság!) - remélem, Ti nem meritek bevallani, hogy ugyanezt teszitek, ...  pedig évmilliók (ezredek stb) során a szem is kialakította a maga védekezőképességét....

Szóval nekem vicces, amikor a fújós dezodorról és naptejről áltat valaki, miközben autón (repülőn, Vörös-tengeri motoros hajón stb) közlekedik...


 8. elche 2008 feb 06. 20:06  
Ebben nem vagyok szakértő, de igyekeztem utánaolvasni, és ilyesmit találtam:
"Minden napozószerben fizikai és kémiai fényvédők keverékét találjuk. A fizikai rész nagyon finom mikropor, legtöbbször titánium-dioxid, amely a napfény teljes spektrumát visszatükrözi a bőrről, mintha annak felszíne parányi tükrökkel lenne bevonva. Önmagában ez lehetne a legideálisabb fényvédő, hiszen spektrális szélessége a legnagyobb, "alatta" tényleg árnyékban vagyunk... A fényvédők másik komponense kémiai. Ezek olyan ciklikus vegyületek, amelyek rabságba ejtik a hám felső rétegébe becsapódó nagy energiájú fényfotonokat, ezáltal azok genetikai károsító hatása nem jön létre... Ugyanakkor a kémiai fényvédők átalakulási, lebomlási termékei sem veszélytelenek, allergiát, toxikus hatást válthatnak ki a szervezetben, különösen akkor, ha a használók a fényvédő erősségét a mennyiség növelésével próbálják fokozni."

Tehát én, aki azért szoktam használni ilyesmit, azt hámoztam ki a dologból, hogy próbáljak odafigyelni az összetételére annak, amit magamra kenek. Ez szerintem még egy vállalható kompromisszum.
 7. Bunny 2008 feb 06. 19:55  
Én minden esetre nem használok fújós dezodort, szerencsére elég sok alternatíva van kevésbé ózonkárosító anyagokkal. Pl. sima levegő, a wc-ben pl, mezei pumpás légfrissítő van :)
Nap elleni védekezéshez meg nem naptej kell, hanem kalap és vékony póló. imho
 6. Mirci 2008 feb 06. 19:51  
Hát, kötekedjél.

Egyik oldalon: Az embernek évmilliók (vagy csak százezrek?) alatt kialakult a természetes védekezőképessége a nap káros sugaraival szemben. (Ez a nagy öltözködés, építkezés, meg zárttéri munka nem túl régi találmány.) Tény, hogy a sarkvidékek környezetében elvékonyodott az ózonréteg, ami odafigyelést igényel (pl. fel lehet kapni egy pólót...), de ez a trópusokra nem vonatkozik.

Másik oldalon: Az állandó lakásban és irodába ücsörgéssel persze nem nagyon trenírozzuk a bőrünket, így aztán szépen el is gyengül ez a védekező képesség. Ezt csak fokozzuk a naptej használatával. (Sőt, ha a gyerekeket is állandóan kenegetjük, eleve nagy hátrányba kerülnek.)

Az ózonréteg meg a fújós dezodorod miatt is vékonyodik. Sorry.
Bár tény, hogy nem az a legnagyobb baj.
 5. azarabdémon 2008 feb 06. 19:02  
Sziasztok, régen jártam a dc-n (máshol is nagyon régen jártam). Itt az idő kötekednem... :-)

Gondolom, ez a cikk egy kandikamerás szülemény, és készülődés az április elsejére.
Mindenesetre, aki komolyan veszi, és emiatt nem védi a bőrét - annak úgy kell.

Szerintem a cikk szerzői ugyanaz a "tudós csoport", aki azt is állítja, hogy ne használjak "fújós" dezodort, mert az ózonréteg és az egééész emberiséééég veszélybe kerül a hónaljam miatt.
 4. Bunny 2008 feb 06. 13:13  
Ismered a mondást, hogy bagoly mondja verébnek? :P Amúgy ez előny, mindig árnyékban vagyunk!
 3. Garfield33 2008 feb 06. 13:11  
Vagy olyan ronda szőrösnek lenni, mint te. Azon még a napsugár sem hatol át...  :-)
 2. Bunny 2008 feb 06. 13:04  
nem is beszélve arról, hogy úgyis leázik, összekeni vele az ember a neoprén belsejét, belebüdösödik utána ... a megoldás, annyit kell merülni, hogy ne tudjon leégni az ember :)
 1. Mirci 2008 feb 06. 12:27  
Már látom, hogy nagy gondok lesznek itt a naptej körül... Eddig se kentem magam, ezután sem fogom.

Már régóta téma az is, hogy a Balatonba egy jobb hétvégén tonnaszám kerül naptej, ami bizony nagyon is ártalmas az élővilágnak... Arról nem is beszélve, hogy a bőrnek is...
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Bare Island

Australia

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 2) könnyű körülmények
max: 16m, látótáv: 4-10m , áramlás

parti merülésscenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa csikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés