»» ««
  fórumok / Országok fórumai / Szudán

Térség: Vörös Tenger
A merülőhely-adatbázis országleírásához kapcsolódó fórum. Ide várjuk a javításokat, kiegészítéseket, amiket beépíthetünk az országról szóló adatlap tartalmába. Emellett az országhoz kapcsolódó utazási élmények, útitárs keresés vagy más általános témák is helyt kaphatnak itt.

Tovább az ország adatlapjához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 . . . 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
 92. atengercsendje 2008 már 24. 11:02  
Na akkor kezdjük részletesebben. Pénteken kora délután indult a repülő. Az első böröndökkel nem volt gond, de aztán amikor rájött a csaj, hogy búvárcsoportról van szó, akkor elkezdte szívni a fogát a plusz súlyok miatt. Végül a supervisor kellett ahhoz, hogy megbeszéljék, hogy ezen a gépen csak egy búvárcsoport van, így nem lesz gond a plusz súlyokkal, így mindenkit felengedtek ráfizetés nélkül. Kairóban egy órával járnak előrébb, mint mi. A reptéren vártak mintek, és 5 perc alatt megkaptuk a vízumokat. Este nyolc, kilenc fele voltunk a szállodában. Vacsora ott nincs. A szálloda nagyon kellemes volt a Nilus partján, 5 percre az Egyiptom Múzeumtól. Másnap csak délután 3-ra jött értünk a transzfer, így voltak akik a piramisokhoz mentek, voltak, akik a múzeumot nézték meg. Nem balhéztak a szoba elhagyás miatt, mi is csak kettő körül hoztuk el a cuccunkat. Mi múzeum után kiültünk a Nilus partjára kávézni, és az ujjatlan trikómban háromnegyed óra alatt, szépen lepirított a nap. Akkor kezdtem gyanítani, hogy talán nem fogunk Szudánban fázni. Este hétkor indult a gép Port Sudan-ba, és egy órás késéssel el is indult. Figyelmeztettek, hogy a menetrend nem kimondottan megbízható, így az egy órás késés nem is tűnt soknak. Szudáni idő szerint 11 körül érkeztünk. Kb másfél óra alatt jutottunk ki a reptérről, mint már írtam, egyesével mindenkinek átnézték a csomagját. Bár nem pakolták teljesen ki a pakkokat, nekem úgy tűnt elég módszeresen túrják át. Ugyanakkor nekem csak a felső részét nézték át, az alsó rekeszt, ahol a búvárcuccok voltak becipzározva, azt nem nyitották ki. Kb fél egyre voltunk a hajón, akkor kaptunk egy könnyű vacsit. A hajón 13 kabin van, ebből azt hiszem 7 franciaágyas, hat két ágyas. Másnap hajnalban elindult a hajó és kb 2-3 óra alatt ért el az első merülőhelyig, ez Sha'ab Rumi volt, itt volt a check dive, ha jól emlékszem 9 órakor. Na innentől folytatom.
 91. atengercsendje 2008 már 24. 10:04  
Mindennap volt éjszakai merülés. Én egyszer voltam, de ott homokon és egy egy korallon kívül semmi nem volt. Voltak, akik minden éjszakain voltak, háromszor ők is csak homokot láttak, egyszer a Merlo reefnél falat merültek azt mondták, az gyönyörű volt. Az utolsó nap az Umbiát lehetett merülni éjszakain, de ott napközben olyan szar volt a látás, hogy azt mindenki kihagyta (mondván, hogy a délutáni is éjszakainak minősült). Cápát egyszer sem látott éjszakain senki. Ami azt illeti, hogy ott tigrisek előfordulhatnak, az igaz. De az idei szezonban egyszer látott az egyik szafari hajó tigriseket.
Néhány általános információ. A hajón van 4 vagy 5 dupla palack. Van néhány 15-ös is. Nitrox lehetőség korlátlan, de ha nagyon sokan mennek nitroxxal, akkor bizony bőven kell idő két merülés közt, hogy feltöltsék. Általában a nitrox 28-30 közötti, ami bizonyára adódik az arab nemtörödömségből is, de azért pont jól is jött, mert a merülések általában mélyebbek. A csoport nagy része 1,6-os határra állította az oxigén nyomást.
Mivel itthon a szokásos távollét utáni káosz fogadott, csak így részletekben csepegtetem Nektek a híreket, egy kicsit írok, aztán teregetek egyet. :)
 90. adamax 2008 már 23. 23:22  
Isten hozott, atengercsendje!

A rélszletes beszámolót nagyon várom már :)

Éjszakain voltál?
 89. atengercsendje 2008 már 23. 20:37  
Személyi motozás nem volt, de mind a feladandó cuccodat, mind a kézipoggyászodat kipakolják. Mindenkiéét. Kifelé is, befelé is. Bár azt el nem tudom képzelni, hogy kifelé mit keresnek.
 88. elche 2008 már 23. 20:27  
És milyen a szudáni határellenőrzés?
 87. atengercsendje 2008 már 23. 20:13  
:) A hajó OK, a Zodiacok még bírják, bár banánozni már nem vittek el minket, a guidok is élnek.... Az italkészletet sem ittuk ki, bár csak azért, mert az mindössze sörből, bűnrossz egyiptomi borból és valami Malibu likőrből állt. Erre készüljetek Ti is. :(
 86. Bunny 2008 már 23. 20:04  
Épp csak benéztem rokontól, ezexerint sikeresen megérkeztetek! Mesélj majd részletesen, remélem a hajóra vigyáztatok ;-)
 85. atengercsendje 2008 már 23. 19:41  
Néhány órája megérkeztünk Szudánból. Hát, ami azt illeti, szívesen visszamennék veletek áprilisban......
Nem fogtok fázni ne aggódjatok. A víz többnyire 26 fokos volt, a levegő napközben bőven 30 fölött, este is többnyire bőven elég volt egy strandruha. A napozófedélzeten kevesen bírták negyedóránál tovább. Az 5-ös ruhámban egyszer sem fáztam. Egy napon volt csak erősebb szél, a hajón senki nem volt tengeribeteg. Gyakorlatilag minden merülésen volt cápa. Az egy hét alatt legalább 80 cápát láttam. (hozzá kell tennem a mi csoportunk volt a legszerencsésebb, a többiek valamivel kevesebbet) 7 féle cápát láttam, volt egy longimanus, egy rókacápa, egy dajkacápa, és egy bizonytalanul talán silky-nek itélt cápa. 2 alkalommal a pörölyök kb. 2 m közelségben voltak és kiváncsian megbámultak. Egy helyen Angarosh-nál volt említésre méltó áramlat, de az is alig ütötte meg a közepes szintet.
Összefoglalva, bár - ahogy minden társaságban - itt is voltak olyanok, akiknek nem hozta a túra a várakozásait, de én pontosan megkaptam, amit akartam. Rengeteg, érintetlen gyönyörű korall is van. 2 roncs van, ezek közül az Umbria, izgalmas ezer helyiséggel, ahová be lehet úszni.
Kérdezzetek bátran, mindenre válaszolok, amire tudok, bár ma elég hamar ágynak fogok esni, mert hulla vagyok.
Még egy jó tanács, amíg el nem felejtem, Kairóban vegyetek Antinalt, mert komolyan senki nem betegedett meg, de azért többünkön átfutott az arab kór. (hasmenés)
 84. Garfield33 2008 már 23. 19:21  
Óh, nagy Don, ezexerint belefuthatunk elég nagy valószínüséggel a tigrisekbe?
Olyat én nagyon szeretnék látni, még hiányzik a leltáramból. Ha veszélyes, az sem baj, majd anyát küldöm előre (mire én odaérek, kezes báránycápa lesz belőle).
 83. Don 2008 már 23. 13:26  
Bocs' a késői válaszért, de -20 fokkal hidegebb helyen voltam a héten....:-)))))) Köszönöm a változtatást!

Természetesen, szívesen teszek fel merülőhely leírásokat rajzokkal - gondolom, főleg a Port-Sudan-tól Eritreáig terjedő terület tarthat némi érdeklődésre számot - de csak április 16. után, ha visszajöttem Szudánból:-)))))))
Addig még csiszolok a rajzokon.

Olvastam az éjszakai merülésekkel kapcsolatos hozzászólásokat. Én a bátortalanabb csapatba tartozom, éjszaka
sohasem merülök a platókon, esetleg a Sanganeb és a Sha'b-Rumi lagunája szóba jöhet, de ott sem túl szívesen a helyi tigriscápák miatt. Bár még nem volt baleset, de mi nem is merültünk éjszaka sokat. A késő délutánik - naplementekor befejezve - sokkal szebbek és mozgalmasabbak a platókon, csak a szürkék vadászterületét (áramlás felőli rész) kell óvatosan megközelíteni, sokszor már agresszívek ilyenkor. A harmadik merülés után amúgy is már csak a sör és a vacsora győz....
 82. Aladár 2008 már 22. 09:49  
Ha jól emlékszem, az előző túrán, amikor is a best divemaster volt a buddyja, hasonló problémái voltak, mármint nem deko, hanem hascsikarás téren. Nem lehet, hogy Mackónak ez a karmája?
 81. Garfield33 2008 már 22. 09:18  
Így van. Mi mind úgy értettük, hogy te egy gyakorlott, keveset fogyasztó, megbízható búvár vagy és tévedtünk.
Nem beszélve arról a traumáról, amit szegény Mackónak okoztál. Azóta is emlegeti, hogy nő miatt még sosem késett el a nagydolgának helyszínéről - egészen eddig...
 80. Jules 2008 már 22. 06:20  
Ez kétségkívül igaz... Izraelben elszakadt a nyakmandzsettám... Így vettem egy 5 mm-es ruhát. Meglepően kellemes élmény volt :-)
 79. elche 2008 már 21. 21:07  
Mivel nem szeretek csak a szárazruha inflátorára hagyatkozni (amúgy is csak akkor használom, ha tényleg nagyon hidegnek gondolom a vizet), ezért nekem két inflátorra is ügyelni kellene. De amúgy is inkább élvezem a kellemes vizet, mintsem szárazruhában töltsek ennyi időt. (Csendben megjegyzem, ennyi merülésnél bármi előfordulhat. Ha szakad egy mandzsetta, jó kis szórakozás lehet a fedélzeten ragasztgatni, míg egy szakadás a nedvesruhán nem vág falhoz...)
 78. Jules 2008 már 21. 20:05  
lobogó szárazruha?! inflátora? nagy duplapalackok? abból csak egy kell :-) Viccet félretéve, sok és hideg vízű merüléshez kifejezetten jó a trilam ruha. Az inflátor hogy jön be a képbe? Áramlással sodródni kell, keményen eleve nem úszom, mert akkor nő a fogyasztás, amúgy meg vegyél szkútert :-) A mély falakat megint nem értem... :-) Mit nehezít egy fal melletti merülésen egy jó meleg ruhácska? Rajtam nem lobog, épphogy beleférek :-)
 77. elche 2008 már 21. 19:32  
Na ja. Áramlás? Kemény úszások? Mély falak? Nem árt ha nem nehezíted a helyzeted lobogó szárazruhával, annak inflátorával és nagy duplapalackokkal?:))
 76. Jules 2008 már 21. 19:14  
Bizony, bizony. 25 fokos víz? napi négy merülés? Éjszakai? A kamera stabilan tartásához nem árt, ha nem remeg a kezed a vacogástól...
 75. Aladár 2008 már 21. 19:10  
Az egy sajnálatos félreértés volt.
 74. Garfield33 2008 már 21. 18:17  
Aladár, ez már összesen 200.
Hazudsz, kutya!
Meg aztán láttalak én 13 perc dekó alatt cserepalackért könyörögni...
 73. Aladár 2008 már 21. 18:03  
Jó ötlet! Az enyémmel is lehet valami baj, mindig 100-at mutat a merülés végén.
 72. Aladár 2008 már 21. 18:03  
Jó ötlet! Az enyémmel is lehet valami baj, mindig 100-at mutat a merülés végén.
 71. Garfield33 2008 már 21. 17:58  
Én is mindig száraz ruhában indulok. Oszt az első merülés alatt vizes lesz a szemét.
Viszont mostantól mindig 2 nyomásmérőm lesz. Az egyik a nullát mutatja, a másik meg a 200-at. Akkor mindig tudom, hogy az igazság a kettő közt van.
 70. Aladár 2008 már 21. 17:45  
Én 2 kompjúter és tájoló nélkül még a kerületet sem hagyom el. A dupla palack és szárazruha default.
 69. elche 2008 már 21. 17:27  
Én sem értem azokat az embereket, akik képesek szárazruha és duplapalack nélkül merülni indulni.:)))
 68. Jules 2008 már 21. 16:32  
Én tuti szárazruhát vinnék... De hát nem tudok menni...
 67. Garfield33 2008 már 21. 14:46  
Vagy bioprém...
Ez mindig így van: van, aki fázik és van, aki nem.
 66. aron5 2008 már 21. 14:40  
Egyrészt az nem neoprén, hanem bioprén (bocs, Bálna!) :) , másrészt Szudánban én 2,5 mm-es titaniumban merültem áprilisban, de 7mm-esben februárban. Volt aki félszárazban és volt aki shortyban. Na így legyetek okosak. :)

 65. Garfield33 2008 már 21. 14:34  
De az csak rossz szokás. Annyi saját neoprénnel lehetetlen fázni - egyszerűen bebeszéled magadnak.
 64. Kékbálna 2008 már 21. 14:31  
Te drága! Én fázós vagyok ám.
 63. Garfield33 2008 már 21. 14:26  
Te akár bugyiban is jöhetsz 25-26 fokba.
 62. Kékbálna 2008 már 21. 14:22  
Na ez az. Akkor most a dupla hetest tegyem be vagy a hosszú hármast? Azt hittem ott meleg lesz a víz (24+). Ooa helyezték át a jéghegyeket? Azért fogy a sarkokról?
 61. elche 2008 már 21. 11:20  
Az adatbázis bejegyzései szerint áprilisban már 27-28 fokos vizet mértek a kollegák, februárban meg 25-öt. Szerintem a vékony hosszú elvileg elég kellene, hogy legyen.
 60. Garfield33 2008 már 21. 11:17  
Ezt a kérdést még jegeljük, míg lesznek frissebb infók.
Én pl a 2mm-es hosszú titániumot viszem, max egy kis alöltözővel, de az kb jó a 25 fokos vízbe. Ha lesz annyi.

Ja, az inviteles kukacod ma visszadobálta a levelemet. Miért?
 59. Luciferin 2008 már 21. 11:07  
Hát valami illesmi lett volna a cél... :)))
De miért is akar az illető a fejemre koppintani???? :)
 58. elche 2008 már 21. 10:57  
A statisztikák azt mutatják, hogy szinte minden évben van egy hullámzás az aktivitásban, népszerű a december és a június, visszafogottabb március és szeptember. Magyarázatunk nincs rá, ez van.
Szerintem atengercsendje már azért kicsit jobb időszakban volt-van kinn, ha igaza van a Szudán sokszort megjárt barátunknak, az első 1-2 turnust nem csak kellemes meglepetések érhették.:)
 57. Ugrik 2008 már 21. 10:54  
Kérdés: melyik ruhámat vigyem az útra: a 7 mm-est (megdermed-e bennem a fehérje?) vagy elég a 3 mm rövidujjú s lábú (megdermed-e minden más?). Tudom, az 5 mm lenne az igazi, de nincs és nem akartam beszerezni.
 56. Garfield33 2008 már 21. 10:17  
Majd jön atengercsendje, és mesél. Vasárnap itthon lesz.
De a csendet úgy általában értettem, az egész fórumra, képküldési kedvre, egyebekre.
De majd most megpörgetjük...
 55. elche 2008 már 21. 10:10  
Csendes, békés hangulat volt itt mostanában. Mindenki arra várt, hogy egyszer valaki tényleg elmondja már, mi volt Szudánban. Pár rövidke infómorzsán túl nagy volt a hallgatás. Ti meg még soká jöttök.
 54. Garfield33 2008 már 21. 10:03  
Ha valaki olvassa még a fórumot egyáltalán...
 53. Garfield33 2008 már 21. 10:02  
Az ellenségesség nem a kívánság miatt alakult ki. Egyszerűen rossz a modorod. De most majd megnevelünk...

Jut eszembe, mi van a fórummal mostanság? Egy hónap alatt volt vagy 250 hozzászólás összesen. Alszanak a népek, vagy NYARALNAK????

Visszatérve a hiénázásra: Luci, te is adhatsz egy tétet. Sajna, a vis maioros búvártárs is tudja, hogy már csak diszkont áron tudja elpasszolni az útját, tehát bármi bejöhet, mint a lottón.  
 52. elche 2008 már 21. 09:58  
Hát, amilyen felfokozott most a Szudán iránti érdeklődés, szerintem lesz jelentkező a két helyre...
 51. Bunny 2008 már 21. 08:58  
Az ismerősöd majd jól a fejedre koppint! :P Különben is vigyázz, nehogy úgy járj, mint az illető, véletlen kapsz egy visszautasíthatatlan hiána ajánlatot, és ott találod magad a hibálódzó hajón két hétig, sok ellenséges búvár között egy cápáktól hemzsegő vízben!
 50. Garfield33 2008 már 21. 08:57  
Inkább gyere el, Malacka. Mostan óccsóbbért megkaphatod.
 49. Luciferin 2008 már 21. 08:49  
Jó szelet Szudánra. :)

Egy ismerősömnek ez múltkor bejött a kívánsága. Hátha nekem is :).
 48. Garfield33 2008 már 20. 22:00  
Nem tudok sokat. Az biztos, hogy egy darabig nem. És valószínüleg utána sem Szudán-színtű helyeket, tehát nem mélyet és nem (esetlegesen) komoly erőkifejtéssel járó (áramlásos) merüléseket.
 47. elche 2008 már 20. 21:52  
Hát ez tényleg kellemetlen. Egyáltalán nem is lehet ilyenkor már többé merülni?
 46. Garfield33 2008 már 20. 21:40  
Teljesen igazad van: ha valaki pacemakert kap és nem sok esélye van többet merülésre, az tényleg rossz ómen ( a párja meg persze, hogy nem jön egyedül). Sajna, vis maior mindig akad, de egy ilyen ok azért az igazán nagy szopás.
 45. elche 2008 már 20. 21:33  
Ilyenkor visszamondani az utat rossz ómen.:)
 44. Garfield33 2008 már 20. 21:29  
Ja, ha már Szudán, és pláne, ha te:

Nagyon úgy néz ki, hogy van két hely az áprilisi kéthetes szudáni útunkra. Ha valakit érdekel a túra, írjon ide vagy priviben.
Természetesen, mivel már csak 3 hét van addig, van esély az amúgy eredetileg sem magas árból további engedményre, tehát szokásos hiéna ösmerőseim se kíméljenek!
 43. elche 2008 már 20. 21:27  
Mi lenne, mi lenne? A cápa percekig köpködné a szőrt.:)
Első   1 . . . 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Koh Bon (pastel Ridge)

Thailand

1/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája jelentős halraj nyílt vízben cápa nagy rája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés