»» ««
  fórumok / Országok fórumai / Indonézia

Térség: Indo-pacifikus térség
A merülőhely-adatbázis országleírásához kapcsolódó fórum. Ide várjuk a javításokat, kiegészítéseket, amiket beépíthetünk az országról szóló adatlap tartalmába. Emellett az országhoz kapcsolódó utazási élmények, útitárs keresés vagy más általános témák is helyt kaphatnak itt.

Tovább az ország adatlapjához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 . . . 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 . . . 41
 580. DUPLA 2008 nov 04. 12:24  
Visszafelé az fog kiderülni, hogy tévedés történt, jogtalanul utaztál a BC-n, és kapsz egy pótszámlát. Ezt persze akár le is tagadhatnád, ha nem lenne itt ez a kép....
 579. Bunny 2008 nov 04. 12:17  
majd ha meglátod a képeket nem ezt mondod.
 578. Kékbálna 2008 nov 04. 12:14  
Zavaros az amit te írsz. Ha megtaláltad miért keresed? Mit értetlenkedsz? Nem elég, hogy meg van. :)

Remélem visszafelé a WC mellett kapsz helyet és süvít 10 órán át.

Nekem a régi TTT bejött. Mi a hátsó medencénél laktunk. Az a rész nem alig változott. A régi étterem is bejött nekem és főleg az, hogy jó kis dzsungel volt azon a részen. A fű nem hiányzik/zott. Nem vagyok én Nyúl. :)
 577. Vanek 2008 nov 04. 12:07  
Annál szarabb lesz hazafelé a futóműaknában utazni...
 576. Bunny 2008 nov 04. 12:05  
Ja, és ez a középállása volt a széknek, utána vízszintesre nyitottam, lábtartó! kinyit és hajcsi :P
 575. Bunny 2008 nov 04. 12:03  
Ezt mondtam én is, rakjanak kaput, szobrot, vagy legalább egy korlátot kapaszkodni,de állítólag nem állnak kötélnek. A hazautazás nehézségeiről annyit, hogy tudni kell előfoglalni, idefele bejött, visszafele majd kiderül :)
Így sínylődtünk a business classon, hol van ehez a vészkijárati sor!


Kék: Én megtaláltam, csak ti állítottátok az nem az. Nagy különbség! Egyébként ma kifaggattam a helyieket mi változott. NAgyjából minden, az eddigi beépített belsőteret egybe nyitották, az összes épület kikerült a telek 3 oldalára, kivéve a bár ami középen van. Így az összes szoba most seaview, és az egész telek egy nagy füves, virágos, pálmafás medencés nyugágyas csoda. Nagyon szép, és ahogy leírták a régit ég és föld.
 574. Garfield33 2008 nov 04. 11:57  
Nekünk most szerencsénk volt Tulambenben (is), mert az érkezésünk éjszakáján volt a Nagy Telihold Ceremónia. Meghívott bennünket a vezetőnk, adott igazi (nem strandi) sarongot meg övet is.
Viszont pechünk is volt, mert 23-án volt egy nagy temetési szertartás (az nagyon ritkán van), már hetekkel előtte készítették a nagy állatbábukat (abban égetik el a halottakat); de sajna mi 22-én eljöttünk onnan.
 573. pygmy 2008 nov 04. 11:35  
hehe, mi egyszer egy nagyon nagy ünnep előtt egy nappal néztünk be oda (szégyellem, de elfelejtettem az ünnep nevét, szept. derekán volt)
azt a felfordulást és forgatagot! hogy ezek mennyire komolyan készülnek?? a templom mögött disznótor!, rengeteg tyúk széttrancsírozva, asszonyok virágdíszeket és egyéb szép tárgyakat fonnak és preparálnak, férfiak kókuszt bontanak és reszelnek vagy rizst főznek (a disznótor mellett), mindenkinek az egész közösségnek megvolt a maga kis szerepe
zenekar is próbált, a templomot is dekorálták...
bár az előljárok (papok?) kicsit rosszallóan néztek ránk, mert mindenhova bekíváncsiskodtunk:)
 572. Garfield33 2008 nov 04. 11:20  
Akkor tesznek oda két oszlopot fekete kockás kendővel, vagy egy meghasadt kaput, és szellemnek máris annyi.

Mellesleg régebben bátrabbak voltak, egy hosszú betoncsík vezetett a vízbe, de amilyen betont ott csinálnak a vulkáni darálékból, a téli nagy viharok elvitték - nyoma sincs.

De már tényleg mindegy. Mostantól száradsz, izzadsz, pakolsz, kivergődsz a reptérre, kidobsz egy halom pénzt kilépési illetékre, utazol kényelmetlenül, itthon napokig kómázol, mire átállsz és melózol, melózol, melózol.

Ó, be szép is az élet nekünk itthon, trallala  :-)
 571. Kékbálna 2008 nov 04. 11:17  
Volt rámpa. Sikamlós volt. Használhatatlan. Ott vagy hetek óta és nem érzed az isteneket. Eh. Tényleg a tengerből jön minden. Mikor mi szénné h.nytuk a TTT-et akkor is a tenger felőli kapukba, később az ajtókba kerültek a tisztító füstölős kosárkák. Hatott is. Meg a Pepsin si vagy mi a túró. :)
 570. Kékbálna 2008 nov 04. 11:14  
Minek. Jöjjön csak haza és élvezze ezt a gyönyörű őszt szárazon. Aztán kezdjen el epekedni vissza. Miért legyen neki jobb? Az áldozat az első napokban játszott volna és akkor is nyúl pörkölt formájában. :)
 569. Kékbálna 2008 nov 04. 11:13  
Nézd Nyuszi! Rajtad kívül mindenki oda talált. A macska egy SMS alapján. Szerintem te tájolod magad félre. A leírást a macskára hagytam, mivel ebben az átrendezett TTT-ben ő tudja hol vannak a lejáratok. Régen a telek közepén volt egy lejárat, anno ott volt a bázis is. Ha ott lementél még egy rámpa is volt a vízben, ami mára eltűnt. (Megette a tenger.)  A lényeg a rámpán - vagy ha nem akartál seggelni mellette - legyalogoltál a vízbe hátadban a bázis kapujával. Na itt lementél 29 méterre. Aztán egy kicsit 5-10 méterre balra található a nagy tiszító állomás. A második 24-en van ha a lejtőenek szemben hasalsz a lenti álomásnál balra-fel átlósan. Pár méterre vannak egymástól a két hely. Hemzsegnek a rákok (több száz), murénák(4-5), sügérek (5-10). Forgalomtól függően. sok kis hal is van ott. Ha mákod van még cápa és titán beállhat oda. Egyébként ott mindent gombóc tisztító állomás. Ez egy nagyobb tisztító állomás.

Mondjuk most már úgy sem találod meg. Helyes ne csak én száradjak ki. :)
 568. Bunny 2008 nov 04. 11:08  
Na, bali hitvilág. Beszélgettem a helyi kisfőnökkel, szóbakerült miért nincs valami kiépített vízbejutási lehetőség, apálykor qrva nehéz átvergődni a köveken. Szóval a helyi hitvilág szerint minden baj a tengerből jön, ezért ha pl. ösvényt építenénk kijön a szellem. Hát ez van, mondtam legalább egy korlát azért jó lenne :)
 567. Garfield33 2008 nov 04. 11:03  
Bár az nem a balinéz szertartás része, de most talán tehetnének egy kivételt a Kékbálna kedvéért: Nyúl áldozatot mutatnának be.
 566. nme 2008 nov 04. 10:26  
Egyetértünk! Eddig mi kétszer voltunk ott és szerencsére mindkét esetben szertartás volt. Rettentően élveztem, főleg mikor a helyiek odahívtak maguk közé a belső templomba, elmagyarázták mikor mi a teendőm, adtak nekem is virágot az "imádkozáshoz" és részese lehettem a szertartásuknak. Félelmetes érzés volt ...... nem igazán tudom azóta sem megmagyarázni.  
A nyúlnak csak azért írtam, hogy ha szertartás van, akkor csucsi lehet, mert tudom milyen parás és aggódna, hogy lekési miatta a másnapi repülőjét :)))
 565. pygmy 2008 nov 04. 10:07  
Tampak Siring szép, ha ott vagy, merülj bele a forrásba, ettől örökké fiatal maradsz (már amennyire Te fiatal vagy)
ja, Suharto diktátor fia is ott épített egy luxus villát, és naponta lejárt fürdeni...annyira fiatal lett, hogy el is zavarták:)
pont az lenne a jó, ha szertatás lenne, sarong fel, aztán indulás fényképezni...eszméletlen arcokat lehet látni...mi direkt kerestük az ilyen lehetőséget, ahol nagy a nyüzsi, minden és mindenki feldíszítve, az áldozatnak szánt gyümölcskosarakra rájárnak a majmok, gamelan zenekar kolompol  - ez ám az igazi mulatság!
 564. Garfield33 2008 nov 04. 10:02  
A templom a majomerdőtől 3 percre van kocsival, attól függ, hol laknak, akár gyalog is elsétálhatnak oda.
A rafting pedig - tekintettel az utóbbi napok esőire - a Nyúlnak biztos elég lesz, ismerve őkelme megfontoltságát (avagy amjréküszöbét) max 2-es fokozatúra menne el - az meg egy lavórban is összejön  :-)
 563. nme 2008 nov 04. 09:53  
Bocsi, lassan írtam, emiatt ismételgetjük egymást.
 562. nme 2008 nov 04. 09:51  
Szasz Nyúl.
Én is örömmel olvasom, hogy most következik utatok legvacakabb része, a hazafele :)
Az 50 perc Taipeiben elég, nekünk még egy (két?) cigi is belefért. Amint leszálltok, átterelnek benneteket a tranziton a beszállás kapujához (közben persze átvilágít, ésatöbbi), nem tart tovább 10-15 percnél. Amúgy meg megvár a csatlakozás, múlt évben 2 óra késéssel indultunk, mert egy másik járatot vártunk.

Kocsit mi is mindenütt otthagytuk (Ubud, Sukawati) telecuccolva, nem volt vele gond.

Mint már írtam neked anno, Ubud felett a Tampak Siring nevű faluban van egy nagyon szép, szent forrásra épült templom,  Tirta Empul-nak hívják. Nekem nagyon tetszett és nem is kell érte messzire menni. Az viszont gáz lehet, ha szertartás van, mert akkor rendesen beáll a közlekedés a környékén. Egy próbát azért megér, ha már Ubudban vagytok.
Rafting most lehet nem az igazi. Amint Te is láthatod, eléggé vízszegény most a világ arrafele :(   szerintem most csak valami gyengécske raftingot tudnak produkálni.
 561. Garfield33 2008 nov 04. 09:41  
A Tenegri Palota, a Denevértemplom, a Besakhi anya Tulambenből Ubud felé az úton ejtendő meg. Mi is mindenhol otthagytuk csomagostul az autót, csak ne a fotóscuccot hagyd felül.
Rafting nem tudom, mennyira játszik ilyenkor a száraz évszak végén, de most voltak esők a hegyekben, szerintem jó lesz (Ubudtól pár percre is van).
A Duck tutu, alias egyben sült kacsa jó, csak előre kell szólni általában miatta.

Taipeiért ne foss, símán belefért 2 cigi is az átszállásba, amúgy a csapat 2/3-a a denpasari gépről száll át. Persze, nálunk nem volt földrengés, de nálatok még lehet...
 560. Bunny 2008 nov 04. 09:29  
22 a felső blokk volt,ami inkább kinéz úgy ahogy leírtad, most megnéztem az alsó aljának alját. Meg aztán annyira nem méricskéltem, hiszen ti váltig állítottátok a roncs felé van. Sukawati tervben van, majomerdőnél majd óvatos leszek, üzensz valamit a rokonaidnak? DC-s kedvezmény, ugyanmár, olyan nincs is. Remélem nem lesz azért olyan zajos, mindenki azt mondta, 9-kor becsendesedik a város. Kipróbáljuk a babigulingot, mondtak egy helyet ahol a lejgobb és mindig friss, meg állítólag a kacsa is finom. Tervezzük a anyaállat akarom mondani anyatemplomot, a tavakat, elefán és denevértemplomot, királyi részt megnézni, persze szakadó esőben módosulhat a terv.
Várjuk a tanácsokat Ubud és környékére, ti egyébként ott mernétek hagyni az autót csomagokkal mondjuk a partmenti templomoknál ami útbaesik ubud felé? Ja, és próbálta már valaki a raftingot, agyalunk rajta, ha nem lesz vacak idő.
Ó, mégegy fontos kérdés. Taipei-ben mennyire volt szoros az 50 perces átcsekkolás? Kissé tartok tőle, bár elvileg china-china gép, be kéne várjanak, nem?
 559. Garfield33 2008 nov 04. 09:18  
Töketlen barátom!

A 28.5 az már majdnem 29, te meg 22-ről rizsáztál eddig. A dagály akár 2 m-is lehet, tehát a mi általunk közölt 29 m egy jó középérték volt.

Örülök, hogy nem kell több merülési ötletet adni, de Ubudban is tudok jó helyeket mondani, garantáltan a felszínen.
Vásárolni menj el Sukawatiba (Ubudtól 15 perc délre), bár DC-s kedveznémyre vajmi kevés esélyed van, ott minden sokkal olcsóbb.

Ja, a majomerdőbe ne menj be, mert az őrök soha többet nem fognak kiengedni.
 558. DUPLA 2008 nov 04. 09:08  
Nem ázik be, de azért egyéb vizes trükkökkel előállhat.
 557. Zook 2008 nov 04. 09:05  
hoho, ubudban kaptunk aaaakkora esot rizsfoldek kozepen hogy ihaj. kisse nyuzsgo hely. jo mulatast. orulok, hogy nem kell tovabb olvasnom, hogy mennyi mindent lattal :)
 556. Bunny 2008 nov 04. 09:03  
Drága navigációs képességekkel nem túl jól megáldott barátaim. Ma megtettük. Elúsztunk 29m-en a bázistól a roncs felé. És úsztunk. És úsztunk. Aztán jött egy hátság aztán úsztunk. Aztán megláttunk pár búvárt, majd egy hatalmas árnyat. Elértük a Liberty roncsot. Ezekután meg tudom erősíteni a mostani bázisvezetőt, nincs az égvilágon semmi tisztogatóállomás kivéve azt, amit tegnap, és tegnap előtt is megtaláltunk. Ez viszont tökéletesen a bázisról kivezető lépcsővel szemben található, megnéztem, leraktam a computert a legalsó szalonnasütőnél a homokba, 28.5m, apály, lehet ez 29 dagálykor. Ennyi, keressétek meg a haladókártyát kiállító oktatót, és kérjetek korrepetálást navigációból banyek. Úgyhogy a jövőben idelátogató búvárok kedvéért valódi pozíció:
le a lépcsőn,le a víz alá, jobbkézre venni a mesterséges zátonyként működő L alakú rácsot, és 20-30 között egymás alatt több korallcsoport, tele rákokkal. Ez AZ a tisztogató állomás.
Egyébként ma is láttunk cápát, sáskarákot, levélhalat és végülis elmondhatjuk elúsztunk a roncsig. Sajna vége a merüléseknek, most átmegyünk Ubudba ahol ahogy nézem a hegyeket sanszon, hogy esik délutánonként az eső, hát ez van, hoztunk esőkabátot, az autó meg nem ázik be - remélem :)
 555. Kékbálna 2008 nov 03. 12:20  
A guide-ok alapból nem mennek 20 alá. Félnek. Rossz dzsudzsu. Tényleg nem tudják hol a hely. Misa tudta. Még is csak ő volt a resort vezető. Ennyi.
 554. Bunny 2008 nov 03. 12:12  
Én azt nem értem, te is a TTT-vel merültél, hogy lehet mégsem ismeri senki a helyet?
 553. Kékbálna 2008 nov 03. 11:48  
Szerintem is vak a Nyúl. 29,4-en van a szalonnasütő alja. Tényleg bazi nagy a helyi viszonyokban jellemző kis gombócok között. Mondjuk nem magas nagyon. Szóval nem egy Vörösre jellemző oszlop. Inkább egy kétszemélyes sátornyi széltében és magasságában is. Na de ezt úgy észre sem venni, hogy körben csak szürke vulkáni homok van meg max. megtermett karfiolnyi korralok. Na ehhez kell a Nyúl.

Rájöttem. Nem elég Taka II stílusú a magyarázó szövegünk. Ezért nem érti. :)
 552. Garfield33 2008 nov 03. 11:26  
Nem. Azt nem erőltetnénk.
Egy 3 m-es átmérőjü szalonnasütőt kellene megtalálnia, a parttól 50 m-re, 29m  mélyen.
Talán tegyünk oda répát?
 551. DUPLA 2008 nov 03. 10:09  
Azért ha belegondoltok, nem kevés abszurditás van abban, ahogy már-már mániás megszállottsággal próbáltok ránavigálni egy vak nyulat az Indiai óceánban, egy pár milliméteres, álcaruhába öltözött vizilóra...
 550. Kékbálna 2008 nov 03. 09:54  
Örülj ha hazatalál. Pedig már lassan már méter pontos leírást kap.
 549. Garfield33 2008 nov 03. 08:19  
Pedig állítom a 29-et, mert mi úgy találtuk meg.
De végül is mindegy, ugyanaz a felhozatal az összesnél.
Inkább keresd a lenti a pigmyt. Ez volt a hajón túl.
 548. Bunny 2008 nov 03. 02:49  
Ma lementünk, találtunk egy tiszítóállomást. Egy kráterben körben sziklák mint egy tűzrakóhely, körülötte elszórva köralakban továbbiak, én ezt úgy írnám le ahogy ti. Csak két gond van. 22m-en volt, és a bázissal szemben, ha beleszámolom az apályt és a sós/édes computereket akkor sem jön ki.
Próbáltam az elúszást 29-en a Liberty fele, de félbemaradt, inkább feljöttünk a sekélybe. Végülis nem bántam meg, mert szembejött 3 cápa, meg a tegnapi frogfish is ott dekkolt a rácson :) Hát így telik utolsó előtti merülési napunk.
 547. Garfield33 2008 nov 03. 00:00  
Csak a te kedvedért: valahogy így néz ki egy pigmy (vagy fórumtársunk kedvéért pygmy).
Kicsit gagyi a fotó, mert a videómmal csináltam...

 546. Kékbálna 2008 nov 02. 17:31  
Na mi van? Nyuszi vagy Bunny? :)
 545. pygmy 2008 nov 02. 14:37  
térj vissza Pemuteranban, keresd Ketut, egy helyi alkoholista és erős dohányos merülésvezetőt
egy üveg sörért és egy kis kretekért annyi pygmyt mutat neked, amennyit akarsz:)

egyébként ott a helyiek nem tudnak segíteni, vagy ez nem divat azon a "drága" bázison?
 544. Garfield33 2008 nov 02. 13:22  
Aztán majd jön a hír: dölött nyulat találtak Tulambenben a CG-ben, akinek elfogyott a levegője, mert a tisztítóállomást kajtatta...
 543. Zook 2008 nov 02. 13:17  
hallgass ram bunny: ussz el a roncsig majd ott a masodik kinyulo izetol le 30ra ott 14 uszonycsapas delnek es rogton ott is vagy valahol...
 542. Garfield33 2008 nov 02. 13:06  
Om mani padme hum...

Még Siddhatrha herceget is kihozná a sodrából egy ilyen töketlen, értetlen Nyúl.
Menj le a drop offnál és menj végig 29-en a Libertyig. Valahol csak ott lesz. De én levettem a kezemet rólad, meg Kékbálna is, bár jobb lenne inkább jó magasról rádejteni az ő pracliját.

 541. Kékbálna 2008 nov 02. 12:54  
Szerintem is kabbe.
Most vagy egy hármas összeesküvés áldozata vagy amibe az angyali macskával sikerrel bevontuk AD villám DD kollégát is vagy hülyék a helyi guide-ok akik 20 alá nem szívesen mennek.
Egyébként ha szétnéznél a DC (emlékszel még rá?) képtárában tudnád a választ. Kéred Misa számát? Csak, hogy jól összekavarjunk.
 540. Zook 2008 nov 02. 12:52  
buddha sarkonfordult :D
 539. Garfield33 2008 nov 02. 12:02  
Kabbe, köcsög.
Én itt akarom neked a jót és ez a hála.
Mi a Tauch alsó végénél mentünk be egyenesen, és onnan sokat kellett a roncs felé úszni. Tehát valahol a TTT túlsó végénél kell lennie. Egy biztos: 29 m-en van, és több is egymás felett.
 538. Bunny 2008 nov 02. 11:13  
Megkérdeztem a TTT-s guideokat. sosem hallottak arról az állomásról, van egy a lépcsővel szembe ahol lemegyünk a partra. Van pár a dropof felé, nade a Liberty felöli saroknál 29-en? Pedig a kisfőnök azt mondta, ő végigúszta már a roncsig 30-on, és nem emlékezik semmi ilyesmire. Ti szívattok, hogy menjek le potyára 30-ra sivatagot nézni? :D
Tuti ott van? Mert akkor megnézem, Kék, mond te a tutit, macseknak nem hiszek, ő simán leküldene homokszemet számolni ;-)
 537. Garfield33 2008 nov 02. 10:13  
Nyugi. Átitatott a buddhista-hindu mentalitás.
De a mélyben ott fészkel a gonoszság, ne aggódj. Meg aztán, ha a nyúl azt mondja, nem volt témája, azért nincsenek jó képei, akkor nem lehet olyan jóízűen lefikázni. így viszont majd...

Mellesleg nem értem, hogy az ő guide-jaik miért nem tudják a tuti helyeket; gondolom, ők is helyi srácok.
 536. Kékbálna 2008 nov 02. 09:33  
Te ott Balin nagyon ellágyultál.

Emberek! A macskát elcserélték az UFOk Balin. Most egy egy negédes cica-mica lelkű biorobot helyettesíti. Hová tűnt Garfied?
 535. Kékbálna 2008 nov 02. 09:27  
Ott hideg. Nagyon hideg.
 534. Garfield33 2008 nov 02. 08:43  
Kimész a Tauchból. Elmész a roncs irányába a Tauch széléig (ha nem ott mentél ki). Merőlegesen bele a vízbe. Ha lenn vagy 29-en, és nem látod, akkor a szintet tartva megnézed jobbra-balra. Meglesz. Van felette 25-ön is sőt lehet, hogy a 22-es is a környékén van.
Nem Stonehenge, mondjuk rá inkább, hogy szalonnasüső kör, nagyobb kövekből.
Ja, a drop offos pygmyt el is felejtettem, szegényem elég girhes, és csak egyszer láttam (mert másik 2 alkalommal tömeg volt). Itt is bevetettük a "late afternoon" merülést, mindjárt nyugi volt
 533. Bunny 2008 nov 02. 07:01  
A kinti pygmyket tényleg nem ismerem, a dropoffon lévőt láttam, de épp nagylátóra voltam szerelve. A coral garden-nél akkor ezért úsztunk lent, hmmm ... nem tűnt olyan nagyon nagy számnak, de majd megnézzük. Hol menjek le, az artifical reefek környékén? Találtam 22-n egy rákoktól hemzsegő részt, de az nem tűn stonehangesesnek. Mondjuk a sekélyesben is el lehet lenni 1.5 órákat.
Kék, garf, írjátok le hogy találom meg az állomást, és következőn rástartolunk :)
Csiga elég kevés van, és nem is a nagyon szépfajták. Mit mondja, ez van. Viszont bosszant, hogy a gyári 740mAh és az amcsi fazontól kapott utángyártott 1500mAh akksi ugyanaddig bírja, pedig már örültem, hogy nem kell 2 merülésenként szétszerelni.
 532. granuloman 2008 nov 02. 06:32  
Nézek, keresek, de nem találok sehol sem.
Pedig a google-val még a kulcsaim is elő szoktak kerülni.
Mutassatok nekem egy pymyt!
köszönöm

 531. Kékbálna 2008 nov 01. 22:52  
Egyébként annyit magyaráztuk neki, hogy tutira nem találja meg. :)
Első   1 . . . 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 . . . 41
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Tortugas

Mexico

1/1 db alapján:unalmas(átlag: 1) nehéz körülmények
max: 22m, látótáv: 10-25m , áramlás

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés