»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-07-06 Feltárult a Salem Express

Egy emlékezetes májusi vihar kiszakította a másfél évtizede elsüllyedt komp roncsának ajtaját.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 2
 41. Edka 2008 júl 26. 10:40  
Az egész topik tele van feldobott labdákkal, egy zsonglőr is megirigyelné, annyi van a levegőben.
Eddig meg sem néztem ezt a témát, de most nem bírom megállni, önuralomból nem állok túl jól :-).

Nem címzem senkinek, az veszi magára, aki akarja.
Szóval, ha egyesek véleménye igaz lenne, az egész régészet is (a temető és sírfeltárások) halottgyalázás és sírgyalázás lenne. Van is benne valami. DE!: Ha a bulldózerek elől, vagy a képviselő úr elől kapkodod ki a csontokat, rajzolod, fotózod, hogy ne vigye el a földet tele emberi koponyákkal a birkái alá, akik sz...nak rá (szó szerint), akkor kissé másképp fest a dolog. Igenis a múlttal (bátran) szembe kell nézni, szembesülni, és az a múlt nem számít, hogy 10 perce, 1 hónapja, 10 vagy 100 vagy 1000 éve volt. Ha megérted a múltat, a jövődet is jobban csinálhatod. Ehhez rá kell nézni, valóságosan és átvitt értelemben is. Sztem az a lelkület számít, ahogy viszonyulsz a dolgokhoz. Bemehetsz tiszteletttel és kegyelettel a szívedben a Salembe, és maradhatsz kívül sült bunkóként, nem ez számít. Én 3x merültem meg a Salemet és egyszer sem mentem be (nyomasztott és klausztrofóbiám is van a sötét roncsokban), ellenben több ezer sírt feltártam. Pár száz éveset is. Na most akkor van bennem kegyelet vagy sült bunkó vagyok? (Garf ez nem feldobott labda :-))
És voltam Auswitczben is kamaszként, és meggyőződésem, hogy igen el kell menni, meg kell nézni. Végigzokogtam az ott levetített filmet, és igen, fontos volt, sztem ezek azért kellenek, hogy a múltat megértsd, és akkor pl. talán nem zsidózol akkora pofával. És a cigányokhoz is máshogy viszonyulok, talán pont Ausw. miatt (?) (nem beszélve arról, hogy egyszer megmentettek, egy rikácsoló nénitől - akinek persze igaza volt -, amikor 20 évesen virágot loptam a szegedi főtéren :-)))
Minden régész is katasztrófatúrista? Ez tecccik.
A tisztelet nem itt kezdődik, hogy megnézed-e a roncsot belülről, az élővilág szeretete nem ott kezdődik, hogy nem eszel állatot vagy tengeri kütyüt. Egymást, az élőket kell tisztelni, ha eszik mindent, ha bemegy, ha nem, és nem minősíteni, akkor van hitele az érzékenységnek, előttem legalábbis.
Uff, beszéltem.
:-)
 40. seshat 2008 júl 09. 16:21  
mas mar elözöleg meghalt "egyszer" :-D

a vitat felfüggesztem es lezarom, de azert nem egy ember volt hanem ezer, akik sajnos mit sem sejtve bekesen szunyokaltak.. s mivel zarandokok voltak, ezert feltehetöleg melyen vallasosak is. de aztan biztos azt mondtak ra a helyiek hogy Insallah...
 39. DUPLA 2008 júl 09. 16:17  
Erről a tévedésről már annyit hallottam, hogy kedvem lenne kipróbálni!
( off: Ok, sarló a tiéd, de a kalapácsomhoz ne nyúlj, mert hamarosan szükségem lesz rá!!!!!!!!!!!!! )
 38. seshat 2008 júl 09. 16:16  
hihii :-)


p.s. de egyebkent sztem mar nincsenek holttestek a salemben biztos megettek a halak vagy szetmarta a sos viz stb.
 37. Garfield33 2008 júl 09. 16:00  
Miért ragaszkodsz? Nehéz lenne egyszer beismerned, hogy tévedtél?

(no, dzsanázok a garage-ba, oszt csorbítok egy kicsit a sarló élén, hogy jobban fájjon)
 36. Garfield33 2008 júl 09. 15:57  
Szerintem is elhibázta.
Bár lehet, hogy egzoterikusat akart írni, ami ugyebár azt jelenti, hogy "csak az egyiptomi emberek szűk köre által érthető és felfogható dolog..."
 35. DUPLA 2008 júl 09. 15:55  
Ragaszkodom az ezoterikushoz!
A negyvenöt év meg semmiség a hullák időszámításában:-)
 34. DUPLA 2008 júl 09. 15:51  
Az hagyján, de még új gáztörvényeket is alkottál. Szólíthatlak mától Daltonnak?
 33. seshat 2008 júl 09. 15:50  
Dupla: milyen ezoterikus? egzotikusat akartal mondani? :-)
nekem aztan egyiptom annyira egzotikus hogy hü. biztos a thistlegorm amugy jobban erdekelne, sajnos meg nem jutottam el oda mert innen tul messze van (es heti 1 szabadnapom van)

jo hat nekem mindegy, nem veszekedni akarok, nem köll itt idegeskedni. aki akar menjen be, sztem nem illik, szerintem ez egy "friss" roncs ahhoz... igen en sem lennek büszke magamra ha beusznek..nem mondom hogy "sirgyalazas" de nem jut eszembe mas, hasonlo kifejezes, ez meg tul erös...

de lehet a Thistlegormba se fogok beuszni, hanem megnezem kivülröl, de 45 ev különbseg az emberi idöszamitasban bizony nagy idö :-)
 32. Garfield33 2008 júl 09. 15:48  
Már miért akarnálak kihozni, mikor reggel óta kinn vagy!

Különben is, eszem ágában sem volt dehonesztáló nyilatkozatot tenni veled kapcsolatban, csak épp elmagyaráztam a többieknek, hogy most te voltál a gyenge láncszem. Ez bárkivel előfordulhat manapság. Ha ez megnyugtat, még és sem dobtam félre az avittas érvágót, de nekem most lényegesen könnyebb, egyrészt látva a te elesettségedet, másrészt pedig rettentő büszkén dagad a keblem, hogy a nagy titokra helytálló természettudományos magyarázatot rittyentettem.
 31. DUPLA 2008 júl 09. 15:38  
Falra hányt korsóként peregsz le közönyöm faláról, és még az önkényuralmi jelképeid fenyegető emlegetésével sem tudsz kihozni legendás nyugalmamból.
 30. DUPLA 2008 júl 09. 15:25  
1.) Gombát tenyésztek rajta. Taplót.
2.) Kérek felmentést (lakhatási engedélyt) seshattól.
3.) Belépek az Üdvhadseregbe.
 29. Garfield33 2008 júl 09. 15:24  
Félreérted.
Dupla egyszerűen elvesztette a hivatalosan meg sem hírdetett, de azért már régóta zajló önuralom versenyt. Ezzel - egyfajta messiáskén - például megmentett engem attól, hogy a napok óta egyre közelebbről nézegetett rozsdás sarlóval felnyiszáljam az ereimet.
 28. Zook 2008 júl 09. 15:22  
na de ha a furdokadad es a hazad alatt mondjuk egy kozepkori csatater fekszik...nnnna akkor mivan?
 27. DUPLA 2008 júl 09. 15:03  
Dehogy, csak rá kellett jönnöm, hogy tapló vagyok, ha olyan helyen merülök, ahol más már előzőleg meghalt egyszer. Ezt végiggondolva rá kellett jönnöm, hogy garantált taplómentes övezetként egyedül a fürdőkádam jöhet szóba, de ez még nem biztos, mert most kimegyek ,és ellenőrzöm a múltját az OBI-ban.
 26. békabúvár 2008 júl 09. 14:52  
Az ezotériának és legendakeletkezésnek: Miután rekkenő hőségben megmerültük a Salemet, éjszaka még fölötte horgonyozva - egyenesen éjfélkor - a fedélzeten aludva az idő közben kitört viharban a zászló géppuskaszerű csattogására riadtam fel. Másnap méretes hullámok közepette merültük a Hebat Allahot, aminek feljövetel közben leszakadt a bójázott fixkötele, rajta kapaszkodó 22 búvárral, ezután a Rosalie Mollar kötele már meg sem lett, azt letéphette egy másik versenyző. A Thistlegormig az erősödő szélben meg el sem jutottunk, mert csak a reefek belső oldalán szüttyögésre nyílott alkalom. Így jár mindenki aki beúszik a roncsba.
 25. Zook 2008 júl 09. 14:52  
tyu, duplakoma, mi tortent ma veled? tenyleg elkaptak a furge ujjak, mar ami a mai gepelest illeti :D
 24. DUPLA 2008 júl 09. 14:34  
Kedves seshat, próbállak követni, de- bevallom - nem egyszerű. A Thistlegorm és a Salem között mindösszesen kb 45 év különbség van, meg az, hogy előbbin angolok, utóbbin arabok lelték halálukat. Elfogadom, hogy a lelked nem tud megbirkózni a Salem ezoterikus hagyatékával, de legyél szíves kötelességszerűen borzongani a Thistlegormban is, az Abu Nuhason meg úgy kéne, hogy ütve fúrjon a lekiismeret.
A Blue Hole-t Dahabban nagy ívben kerüld, az ugyanis egy komplett kripta-túrisztika fellegvár. Itt évente több tízezer ember előre megfontolt szándékkal, aljas élvezkedési indokból, üzletszerűen halottgyalázza azt a sok mártírt, akik a parton kőtáblákba vésettek.
 23. békabúvár 2008 júl 09. 14:24  
Szerintem a roncsmerülés és katasztrófaturizmus kapcsolatában a kulcsszó a "fiatal roncs" olyan roncsokra merülve, ahol pl. korábbi hajóépítési technológiákat, szögecselési módozatokat, vagy bármilyen már nem evidens részletet lehet eredetben ismeretszerzési céllal megfigyelni, nem beszélnék katasztrófaturizmusról, az ismeretszerzés, attól függetlenül, hogy az adott katasztrófának milyen számú áldozata volt. A Salem még nem ilyen, de egy következő generációnak, aki nem látott már mondjuk kazettás magnót, csak képen, annak ilyen lesz. Azért amikor az ember ott van, nehéz volna megállni, hogy ne menjen be, még ha emiatt utólag nem is büszke magára feltétlenül.
 22. Bunny 2008 júl 09. 14:11  
No igen, ha van is olyan helyeken, ahová a baleset utáni kutatók sem mertek lemenni, ergo a mezei búvár oda tuti nem megy. És hát a végén ő is írja, hogy ugye más roncsokon is haltak meg emberek, ahol fel sem merül, hogy ne úszna be valaki. Mindegy, ez egyéni döntés nyilván.
 21. elche 2008 júl 09. 14:09  
Middleton szerint vannak benn holttestek, és mivel elég alapos elemzéseit olvastam már, szerintem ebben sem kamuzik. Bár nyilván nem az átlagbúvár által elérhető helyeken.
 20. Bunny 2008 júl 09. 13:58  
Nos, az hogy bent vannak még nem biztos, lehet szimplán tengerész legenda, "jól hangzik" amivel fel lehet spanolni a túristákat.
 19. Zook 2008 júl 09. 13:24  
ebben tok igazad van, egyetertek. de azert mas kicsit a helyzet, ha egy olyan roncsrol van szo, ahol tenyleg ott nyugszanak (de szep is a nyelv, baromi nyugodt lehet, aki egy ejszaka, alvas kozben belefullad egy hajotestbe) sokszazan. en nemtom meg mit fogok tenni, ha ott leszek. de beleborzongok, ha belegondolok, hogy esetleg beuszom. meglatjuk...
 18. elche 2008 júl 09. 13:23  
Érdemes átolvasni Ned Middleton hosszú leírását az esetről és a hajóról.
http://www.touregypt.net/VDC/Salemexp.htm

Ahogy ő is írja, mindenki maga dönt.
 17. Bunny 2008 júl 09. 13:18  
No igen, nyilván a roncsmerülésben - főleg a fiatal roncsokéban - van egy adag katasztrófaturizmus is, kár lenne tagadni, még ha nem is effektíve arról van szó, mint amikor a sok primkó megáll bámulni egy balesetet netán hullával fűszerezve.

De azért én ezeket nem hasonlítanám össze. Van aki azt mondja, az a roncs, ahol meghaltak kegyhely, és van aki nem eszik tengeri állatot. Ettől függetlenül én nem ítélem el egyik embert sem, és ez szerintem vica-versa működik. Én szeretem a roncsokat speciel, és úgy gondolom azzal, hogy megnézem nem teszek rosszat, persze a gyűjtögetésről nem mondanám ugyanezt.
Salemnek szomorú sorsa van, mint ahogy nagyon sok roncsnak, de ilyen alapon nem sokat lehetne merülni szvsz.
 16. Zook 2008 júl 09. 13:13  
ezt mondjuk en sem ertem, miert nem tettek meg. ha tenyleg be van heggesztve oda tobbszaz ex zarandok, akkor boven lenne ra ok...
 15. elche 2008 júl 09. 12:58  
Ez nem élvezetről szól... Ott egy roncs, van, aki szétnéz. Ilyen alapon elég sok roncsot nem lehetne megmerülni. Mellesleg ha az egyiptomi kormányzat úgy ítélné meg, lezárja. Van ilyen roncs a világon elég sok.
 14. seshat 2008 júl 09. 12:49  
hm... de mondjuk mas kerdes, ha pl lettek volna rokonaim vagy csaladtagjaim akiket deportaltak, lehet hogy emiatt elmennek pl Auschwitzba... vagy ha törtenesz lennek.

az összehasonlitasokkal nem ertek egyet, a piramisok törtenelem ez meg (meg) nem az...ha  lathato lenne benn az összes holttest, akkor elveznetek csak igazan, mi?
szerintem csak nem barmolok bele masok sirhelyebe, ennyi... nem illik, es kesz.

jo a bubis megoldas lehet ez is de azert az az ajto nem tegnap esett le, es mint kiderült, mindenki beuszik minket kiveve :-o marha jo.
 13. seshat 2008 júl 09. 12:44  
nem mentem be a piramisba sem meg auschwitzba sem bar szerintem ez a kettö nem összehasonlitaho :-p

a mumiak meg nem tiz eve haltak meg :-o de azt sem szeretem
bar inkabb a kitömött allatokat nem a termtud-ban böööeeeeeee
 12. Garfield33 2008 júl 09. 10:23  
Épp akartam mondani, hogy itt már jó ideje verseny folyik.
 11. Garfield33 2008 júl 09. 10:22  
Ezexerint elsőre te is a tudományos magyarázattal akartál előrukkolni, aztán inkább az elvontabb témák felé eveztél?

Azért azt hozzá kell tennem, hogy nagyon fontos dolog a elhunytak tisztelete.
Ennél talán csak egy kicsit fontosabb: az előké.   (forrás: Kölök)
 10. Aladár 2008 júl 09. 10:17  
Szép dolog az önuralom!
 9. DUPLA 2008 júl 09. 10:15  
Meg bírtam állni, hogy ezt a magas lasztit ne üssem le!!! Írd be a tartozások rovatba:-)
 8. Garfield33 2008 júl 09. 10:11  
De az is lehet, hogy a hátsó ajtó feltárultával a raktérben megemelkedett a parciális nyomás, a melegedő vízben felgyülemlett az eddigiek során a hajótestbe abszorbeálódott oxigén, és most az áralmlatok hatására ki-kilökődik a nyilásokon. Csak figyeld meg, néhány nap múlva csökkenni fog a zoxigékibocsátás intenzitása.
 7. DUPLA 2008 júl 09. 09:53  
Tényleg? Hát piramisban jártál el Kiscsillag? Auschwitz, Buchenwald, csupa ősbunkó zarándokhelye? Áhitattal nézed a múzeumban a kiállított egyiptomi hullákat, de két bőrönd leveri a lécet? Ne ítélj, hogy meg ne ítéltess! :-)
 6. békabúvár 2008 júl 09. 09:30  
Simán merülik...(korábban is bementek csak "zenésebb" volt ) az alsó szintet azért írtam, mert ott találkoztunk szembe kb. 20 orosszal a tejeskávé látásúvá felrúgott szűk térben. Mialatt ott horgonyoztunk kb. három hajó merültette meg a búvárait a roncs belsejében. Szerintem is etikátlan, megengedem lehet taplóság is, mégis bementem, és tán többen így lesznek ezzel...bár lehet mégegyszer nem megyek be mert ez inkább katasztrófaturizmus amit nem szeretek.
 5. seshat 2008 júl 08. 20:24  
tényleg ne menjetek már be ez olyan ... taplóság...
 4. seshat 2008 júl 08. 20:08  
kegyeleti okokból egyébként bemenni se szabad... senkinek. végzettségtől függetlenül.

basszus, de valaki volt benn. tegnapelőtt láttam, hogy kb 15-20 másodperenként törtek föl a buborékok a felső részen lévő nagy ablak sarkából, és nem is volt benn senki... biztosan vki benn járt és tele van a plafon (illetve az oldal) buborékokkal... vagy nem tommmm...
 3. selléna 2008 júl 07. 12:45  
Én még úgy 30 évig kihagyom...nem vagyok rá pszihésen felkészülve...
 2. békabúvár 2008 júl 07. 09:27  
Áprilisban jártunk ott, már a roncs feltárulása után, elég vegyes érzéseket keltett, hogy etikus-e merülni a korszakunkból származó személyes tárgyak garmadája között a csomagtérben. (ettől még merültem) A "legalsó" szint viszont eléggé érdekes "barlangi" körülményeket tud teremteni ha szembe találkozik benne két búvárcsapat... látás ekkor nulla és elég szűk a hely, erre célszerű pszichésen felkészülni.
 1. adamax 2008 júl 06. 16:57  
Dörzsölhetik a tenyerüket a bázistulajdonosok, egyre több búvárt fog vonzani ez a már amúgy is népszerű hely...
Első   1 2
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Princess Alice Bank

Portugal

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 35m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés