»» ««
  fórumok / Képtár megjegyzések / 2008 Jaws

Erre a fordulóra kizárólag cápákról (akár cápatojást is elfogadunk) készült víz alatti fotókkal lehet nevezni. Nevezési határidő: 2008. október 15., 21 óra

Megnézem a(z) 2008 Jaws albumot.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 2 3
 47. divefoto 2008 okt 05. 22:47  
Ez a kép tetszik..néhány pici hibája van.Gratulálok!
 46. OG-Lee 2008 okt 05. 21:44  
A Maldív szafari tetszene neked. 14 fotós - videós és nem igazán találkoztunk más hajó búváraival. Nincs csordázás. Hagyd a szigetet a túróba :-)
 45. Thomasbuvar 2008 okt 05. 21:24  
Oké, "Ha lehet". Na de ha most nincs?! :)
 44. Bunny 2008 okt 05. 21:00  
kék: szép megfogalmazása volt az itteni dolgoknak, főleg a verseny lényegének kifejtése tetszett. Tényleg egy grillparty, és ennyi, ezért is veszem zokon, amikor többen nem küldenek - pedig tudom, hogy van képük, és jó - mert "úgysem nyerek". És akkor mi van? Semmi, nem az a lényeg, hanem amit leírtál.

Thomas féle cápa dologra még annyit, hogy amikor elkészült az idei kiírás szerintem még nem volt így deklárálva részéről, hogy ő édesvízzel indul csak. Én örülnék neki, ha ez inkább "ha lehet" előtagot kapna, hiszen sporttárs nem csak édesvízben merül ergo hátrányos megkülönböztetés részéről, hogy a tengeri merülésein készült képeket nem indítja :D
 43. divefoto 2008 okt 05. 20:09  
Válasz az általános fórumon.
 42. Kékbálna 2008 okt 05. 19:03  
Bíztam benne, hogy ezt a kérdést valaki eldönti. Nyugtalanul menten volna aludni, ha nem én vagyok az igazi Kékbálna. :))))
 41. Kékbálna 2008 okt 05. 19:01  
Szia DD!


Nem vagyok oktató. Párban merülők és jól választok párt. Brunonak van több órányi story-ja az ilyen közös fotózásokról. Kép kevés készül, viszont a történet annál több van. De az életem párja is jól el van a homokos fenékekkel egy két merülésen át, amíg valami téma szerűt keresek. Bár aztán ő követeli a cápás áramlásos merüléseket. Áramlásba nem viszem a gépet. :)

Az önálló párban merülés híve vagyok. A csordában merülés hamis biztonságba ringat sokakat, így voltam én is. Ma már tudom, hogy egy 4-5 párból álló kígyó közepére sem ér oda a DM ha gond van. Egy fellövésnél akkor sincs esélye, ha teljes merülést háttal nyomja végig.

Ezért jó buddyt választok és vigyázok magamra és rá. Miért kell akkor a DM? Sokan tájolónak használják. Én úgy vagyok vele jobb az ha megtanulod. Láttam én már olyan DM-et aki hátra sem nézett az egész merülés alatt. Mondjuk, mi rugalmasan elszakadtunk tőle. Be is sz.rt amikor a hajó far kötelén számolta össze a bandát és sehol se voltunk. De levegője se volt senkinek, körben lógtak egymás octopusan. Mi szépen feljöttünk az orr kötél mellett. Így nem volt levegő gondunk.

Szóval jó, jó a DM és a csorda. Szerintem párban önállóan kell merülni.
 40. Kékbálna 2008 okt 05. 18:45  
Kedves Barátom!

Egyről beszélünk úgy látom. Hiszen ezért vagyok itt én is tanulni attól, aki többet tud. Sajna a szafarikon nekem mások a tapasztalataim. A zodiak összeköti a csapatot. Ezért nem veszhetsz el, marad a csorda. Ritkán tudok úgy merülni, mint két éve Fihalhohin. Patról besétáltunk a kedvenc búvár és életem társával és ő kint látószögön kívül várt rám 30 percet, miközben én egy makréla raj közepén készítettem 100+ csattanást sajna igazi koncepció nélkül. Legközelebb másképp fotóznám meg őket. De ez még odább van. :)
 39. elche 2008 okt 04. 20:26  
Természetesen lesz édesvízi forduló is, sőt, a fordulók túlnyomó része édesvízi képek számára is nyitott- példa rá Thomas sok versenyfotója.:) Azért tettük az év végére a cápát, mert bíztunk benne, hogy az év első felének szudáni túráiról is lesznek ilyen képek, meg esetleg macskacápát az Adrián vagy szirtit a Vörösön elcsípnek még páran. De igazán nem szeretnénk még ismételni a már lezajlott fordulók témáit, tehát jövőre még biztosan egészen másfélék lesznek, mint az idén. Én el tudnék képzelni egy "édesvízi ragadozók" témát, vagy akár egy "tíz fok alatt" kiírást, csak mindig az teszi nehézzé a dolgokat, hogy senkit nem szeretnénk már a kiírás pillanatában kizárni a potenciális résztvevők között valami szélsőséges kategóriával. Ezt persze vehetitek felhívásnak is: böngészhetitek az idei év témáit (/Sugo/1007), hasonló ötleteket várunk 2009-re is.
De előtte persze jöjjenek azok a cápafotók.:)
 38. elche 2008 okt 04. 20:21  
Igen, ez nem egyszerű téma. Az angyalcápa vagy hasal az aljzaton, részben homokkal betemetve, nem könnyű valamirevaló képet csinálni még akkor se, ha az ember csak karnyújtásnyira van. Ha viszont elindult, akkor gyorsan eliszkol. Itt is ez volt, valaki felriasztotta, és a kb. 4 másodperc alatt, amíg fotós távolságra (korrekt képhez sajna még így is túl távol) volt, gyorsan csináltam vagy két képet. Már annak is örültem, hogy nem homok felett úszott, mert a világos cápa a világos homokon nem lett volna nagyon izgalmas látvány.:)
 37. divefoto 2008 okt 04. 18:11  
Csak azok jönnek akirke szükségünk van.Senki más!NINCS CSOPORT!!!!
 36. divefoto 2008 okt 04. 18:06  
Én leszek a merülésvezető de csak azért mert én vagyok a rangidős, ha nincs kifogásod ellene,és azt csinálunk amit akarunk.Ez le van zsírozva .Mindkettönknek van annyi tapasztalata és helyi ismerete hogy nincs szükségünk senkire.Csak egy dolgod lessz hozni egy tollseprűt.
 35. aron5 2008 okt 04. 17:24  
Nana! Ismerve mindkettőtöket kijelenthetem, hogy Kékbálna az igazi Kékbálna! :))))))))))))))))))

(Bocs, Bálna! :) )
 34. Darth-Digilog 2008 okt 04. 17:03  
Én is annyit tennék hozzá, hogy mindig előre tisztázom ha lehet, hogy én fotózni jöttem nem csordában haladni. (a kinti divemasterek nem valószínű, hogy tudják ki az a DD, a szemükben én is koca búvár vagyok) Ha nem tudok előre szólni-egyeztetni akkor a helyszínen veszem kicsit határozottabra a figurát. Persze ha lehet eleve úgy próbálom szervezni az utat, hogy engedjenek nyugodtan,akár egyedül merülni. Kiváncsi vagyok, hogy divefoto, hogy áll ennek a szervezésével a novemberi dahabi úttal kapcsolatban!? Mert csak akkor lesz lehetőségünk kint jó képeket készíteni, ha nem kell csoporthoz alkalmazkodnunk! Ugye divefoto emlékszel, tavaly saját guideom volt akivel hajnaltól-estig tudtam magam merülni?! Valami megoldás most is kellene. Vagy te mint oktató szabadon mozoghatsz?  
 33. divefoto 2008 okt 04. 13:30  
OK!!El kell ugranom de kb 17-től itt vagyok.
 32. Thomasbuvar 2008 okt 04. 13:30  
E-mail ment!
 31. Thomasbuvar 2008 okt 04. 13:22  
Igen, csináljuk magánban! Mindjárt jelentkezem!
 30. divefoto 2008 okt 04. 13:19  
Nagyszerű!Emailon?
 29. divefoto 2008 okt 04. 13:17  
Igen ebben tökéletesen egyetértek veled.De azért ha nem durung a merülésvezető meglehet beszélni vele ezt azt.A Safarikon főleg.Annyira nem nagy dolog ez hogy ne tudná teljesíteni.Persze mindig a merülés helye határozza meg ezt a kérést.Lehet hogy kicsit más szemmel nézem ezeket a dolgokat, én nem sajnálom a merülésemet felálldozni egy jó fotóért.Fotózni videózni jobban szeretek mint merülni.Ugyan videózni már egyre inkább nem.Van nagyon sok barátom  akinkek semmit sem lehetne a kezébe adni mert a merülés az első nem a film vagy a fotó.Vannak olyanok is akik el sem tudják kébzelni a merülést  kamerák nélkül.Te nem vagy megszállotja a fotózásnak videozásnak,ezért beéred azzal ami van.Evvel is egyetértek.De én például nagyon szívesen veszem ha adnak ötleteket hogyan lehetne jobbat szebbet csinálni,és szeretek vitatkozni a témáról.Talán jól jöhet a véleményem annak akit érdekel.Mert tanulni mindenkitől lehet.Ha az ember törekszik az sosem baj.Egy-egy képet levettem a múlt havi és a mostani versenyképek közül,és egy kicsit foglalkoztam velük sokkal szebbek a mint ahogy azt felrakták.Én csak az igényességre probáltam,vagy probálom felhívni a figyelmet. Akiknek portfoliojuk van ők sem ebből élnek / egy két kivétellel / mégis törekszenek a tökéletességre.A kompakt gépekkel is lehet nagyon szép képeket készíteni mint ahogy van is rá  sok példa itt az oldalon.
Egyébként én sem vagyok egy kis darab  / a kékbálna rám is illene / ezért egy okkal több hogy ne usszon annyit az ember.Sok esetben meg lehet találni az arany középutat.
 28. Thomasbuvar 2008 okt 04. 13:13  
Ez szép volt! :)
 27. Thomasbuvar 2008 okt 04. 13:10  
Megtiszteltetés lenne számomra, szívesen merülök Veled! Egyeztessünk!
 26. divefoto 2008 okt 04. 12:14  
Az édesvizí fotózás engem is érdekel.Ha lehet szívesen csatlakoznék hozzád néhány merülésre a jövőben.
 25. Kékbálna 2008 okt 04. 12:12  
Hát igen. Te arra gondolsz, hogy a cápára rááldoz az ember 1-2-5-n merülést. Aztán gyorsan/lassan rájön, hogy is jó a cápának és neki. Végül lesz jó pár kép, ami jó.

Na ezzel egy gond van. Általában koca UW fotósok, búvárok vagyunk, mégha igyekszünk is átgondolni néha dolgokat és megjegyezni szabályokat pl. felülről ne fotózz halat stb... Jellemzően csordában párban merülünk, ami alapból némi ússzással jár. Így ha mi lehorgonyzunk egy témánál a klasszikus szabályok szerint elvesztünk. Na ha miattunk jön fel a csapat abból anyázás van. Ha szólóba merülsz anyázás van. Ha a buddyd 5 méternél messzebb van anyázás van. Ha közelebb van a buddyd csak makrózol. Persze ha nem rúgta fel előtte a kezdő csapat a környéket.

Így aztán marad a kapás lövés, amibe bele adunk minden meglévő - egyébként tudva levőleg kevés - itt és akárhol felszedett tudást. Végül az eredmény elég szedett-vedett. Ez van. Én például tudom, hogy soha nem tudnék a nyomdokába lépni egyetelen DC/portfolio tulajdonos kezdő képeinek sem. Nincs meg az adottságom hozzá és nem merülök annyit és úgy, mint ők. Tőlem már az is valami, hogy másfél mázsásan lemegyek és visszajövök és ezt csinálom már lassan hat éve. Ja és persze se Cousteau, se James Bond nem vagyok ettől. Csak szeretek merülni.

Így UW fotóban marad a családi emlék foto album és a néha elcsípett 6. hely. Ettől persze lehet azt mondani nem kiegyensúlyozott a verseny. Valóban. Ez a verseny arról szól, hogy van 20-30 ember az országban, aki valamilyen szinten fotóz/kattingat és lelkesen oda meri tenni a képet a publikum elé ezen a site-on. Legyen az a kép egy profi szín hiteles, tű éles protfólió elem vagy egy koca kék korszakból való éltelen kapás lővése.

Egy dolog a fontos, hogy mind itt vagyunk és beszélgetünk egymással és valamit tanulunk egymástól. Ki fotós trükköket, ki emberséget, ki mást. Ez nem VB. Ez egy kerti parti, amin a részvétel a fontos, hiszen ennyien vagyunk csak. Az itt lévők között vannak olyanok, akik bevállalják, hogy nem verik tönkre a mezőnyt bajnok képeikkel és vannak olyanok akik a versenyző tömeget adják. Olyan ez, mint a tömeges városi maraton futás. A lényeg legyen a trémába vágó bármilyen képed. Aztán tanulsz és tanulsz. Ennyi
 24. Thomasbuvar 2008 okt 04. 12:02  
Pont akartam javasolni! Lehet tematizált is. Ilyenre gondoltam, hogy tarkagéb, széles durbincs, bodorka stb. :)
 23. divefoto 2008 okt 04. 12:00  
Igen ez jó ötlet!!
 22. Kékbálna 2008 okt 04. 11:52  
Ez nagyon állat. Szerintem legyen egy édes vizi forduló is! Thomas rulez!
 21. divefoto 2008 okt 04. 11:29  
Igen!Egyébként ezekről a cápákról nagyon nehéz jó fotót készíteni,mivel életük nagyrészét a tengerfenéken töltik. Így nehéz  jó háttérben fotózni őket.A háttér nagyon fontos szerepet játszik a kompozicióban,legalább annyit mint a fő téma.
Ennél a képnél a háttér nem az igazi,kicsit zavaró a cápa környezete.Nem harmonizál a háttér, és a fő téma.Olyan mindha egy vulkáni közet között lenne.Ha viszont ott van akkor egy  jó cimmel ki lehetne védeni ezt a kritikát.Az a baj hogy nem tapad az ember szeme a képre,mégha egy ritka  faj látható a képen akkor sem.Kis mélység élességgel el lehetett volna mosni  jobban a hátteret akkor jobb lenne a kép.Igen a pozició sem az igazi. A felülről fotózás nem igazán jó.Ha az ember ilyen ritkánlátható állatot lát, mindenképp le akarja fotózni mindegy milyen szögből csak legyen róla egy kép.Én még nem is láttam ilyen halat.Viszont ha megvan messziről akkor lehetne gondolkodni azon hogy lenne a legjobb,feltéve ha a hal is úgy akarja.Kicsit lentebbről,kicsit szemből.Rászánni az időt.Az vettem észre itt a fotókon,hogy nincsenek átgondolva nincsenek jól megkomponálva a  képek. Kicsit le kéne ragadni a témánál ha érdekes,keresni a jó  poziciót.Hogy kinéz a képből, annyira nem.Hogy  a baloldalról utólag vágtál az jó. Az átszinezést máskép nem probáltad?  De hát itt a versenyben ez úgy sem  gond,viszont  mint érdekesség  nagyon jó.Kevesen láttak angyalcápát az biztos.
 20. elche 2008 okt 04. 08:57  
Az általános fórumon kérdezte...:)
 19. Vanek 2008 okt 04. 08:42  
Hm, ezt most milyen felindulásból magyaráztad el divefotonak?!

De engem meggyőztél, még véletlenül sem fogok rád szavazni. :-)
 18. elche 2008 okt 04. 08:38  
divefoto, hogy mi nem jó ezen a képen? Hm, hát kicsit felülről van (ez mondjuk most annyiban számomra nem katasztrófa, hogy jobban látszik a különleges formája), viszont kifele úszik a képből. Talán lehetne előtte kicsivel több tér. Alig látszik a mintázata. És hát persze azért fekete-fehér, mert színek az eredetiben egyáltalán nincsenek, egy nagyon kék paca az egész: távolról fotóztam, zoommal.
 17. horvathv 2008 okt 04. 07:26  
Cápás képem nekem sincs, harcsám az van. Már csak valami tudományos cikkel kell alátámasztani, hogy van rokonság és mehetnek a harcsacápás képek.

 16. csergezerge 2008 okt 03. 19:02  
Ez egy jópofa hari :D

Köszönöm!
 15. Thomasbuvar 2008 okt 03. 18:45  
Na jó! Csak Neked:
 14. csergezerge 2008 okt 03. 18:38  
A jómultkor jártam úgy Neufelden, hogy az analóg géppel fotóztam volna egy 5-6 kg-s harit, ahogy egy bólya körül keringett. Hát ne odament egy búvár, és elriasztotta egy érintésért???  Mit ne monjdak, ordítani tudtam volna...
 13. Thomasbuvar 2008 okt 03. 18:32  
Nem szeretném elsütni a versenyképemet, hátha indíthatom!... :)
 12. csergezerge 2008 okt 03. 17:17  
Thomas! kedvencem a harcsa!! Mutíííííííí (e-mailben is jó lesz!)
 11. elche 2008 okt 02. 23:18  
Milyen szomorú! Elbuktam az esélyét a tuti győzelemnek. Mindig így járok, elfelejtem leállítani a képküldést.:)
 10. Garfield33 2008 okt 02. 22:01  
Érdekes. Tképpen tetszik.
Olyan, mint öregapáink fotója a falon. Kicsit még antikolhattad volna.
 9. Thomasbuvar 2008 okt 02. 20:14  
Nem szeretnék tengeri felvételt beküldeni most sem. (Nincs is cápás képem) Van viszont cápa máretű harcsáról fotóm. Azzal nem indulhatnék esetleg?  :)
 8. Balage 2008 okt 02. 18:11  
Na majd Archi tesz be FRISS fotókat! :o)  cáPalist, meg cáPetist! :o)  Legalább is remélem .....
 7. csergezerge 2008 okt 02. 17:11  
Van egy müanyag cápám, a gyerek szafaris készletéből... kívánságra elküldöm gyorspostán :)
 6. Thomasbuvar 2008 okt 01. 21:20  
Hát a bohóchalat is megoldottam, igaz a nagyközönség nem értékelte a frappáns megoldásomat. :(
 5. Vanek 2008 okt 01. 19:45  
Ugyan, visz magaval egyet. Vegulis nem tilos...
 4. Bunny 2008 okt 01. 19:44  
Remélhetőleg most kivételt tesz, és mégiscsak tengeri képet küld. És küld :D
 3. azarabdémon 2008 okt 01. 19:40  
Ha Thomasbúvár - magához hűen - az ehavi versenyen is magyar édesvízi képpel indul, akkor asszem mégiscsak elmegyek Dorogra merülni....
 2. Kékbálna 2008 okt 01. 18:06  
Milyen kis huncut. Már meg van a győztes!:)
 1. elche 2008 okt 01. 12:11  
Megkezdtem a cápázást.:)
Első   1 2 3
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Merlo Reef

Sudan

4/8 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 57m, látótáv: 25m felett , áramlás , driftes

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés