»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-11-19 Képzetlen vezetőkről vitáznak

Guam szigetén gondot okoz, hogy sok bázis minősítés nélküli búvároktatókat alkalmaz.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 2 3 4 5 6 7 8
 137. Káplán 2008 nov 20. 13:47  
Na de ekkora tömböt?
 136. Káplán 2008 nov 20. 13:47  
A PADI Oktató is saját számmal rendelkezik. Tök mindegy , hogy hol dolgozik.
A PADI csak akkor adja ki a kártyát, ha az Oktató a PADI nyilvántartása szerint  IS létezik

Rá is irja az Oktató nevét
Igy azért nehezebb sumákolni ....
 135. elche 2008 nov 20. 13:45  
Tévedsz az EN 14153-1 és 14153-2 szabvány előírásait tekintve. Az egy csillagos búvárok (VDST, Barakuda, DSF, stb.) a szabvány szerint 14153-2 önálló búvárok, azaz merülhetnek hasonló minősítésű társsal, de csak 20 méterig. Tehát a jelenlegi EU szabvány szerint a CMAS rendszerben oktató szervezetek ide sorolták be a képzésüket. Persze lehet, hogy a hazai CMAS rendszerű képzésben résztvevő búvárok képzettségét alacsonyabb fokozatra rangsorolták.
 134. Káplán 2008 nov 20. 13:44  
Engem meggyőztél, de a választás szabadsága miatt újabb  és újabb rendszerek fognak próbálkozni a terjeszkedéssel Nálunk
 133. Káplán 2008 nov 20. 13:43  
Jó Ötlet.
Csak ezt már az alapfokún tanitjuk.
A merülés előtti  eligazitás pedig természetes.

Hajós merülés esetén a hajó bemutatása és a hajón való tartózkodás speciális szabályaival együtt (például csak a szélalatti oldalon....)


 132. Vanek 2008 nov 20. 13:41  
Nem kavicsot, sziklát. Előre jeleztem :))
 131. Vanek 2008 nov 20. 13:41  
Adhatod, a Tiéd. :-))
 130. Káplán 2008 nov 20. 13:40  
Na úgy érzem, hogy ideje lenne egy kisebb sziklát hajítani az állóvízbe.


Szerintem elég nagy kavicsot találtál...
 129. seshat 2008 nov 20. 13:39  
hm...veszek egy vagon borítékot Hettlingenből, oktatok stikában, de jól, feladom a borítékot a padinak és küldik a tanulónak a kártyát...?? nemjó :-))) rá kell írni a bázis nevét és számát is... ha nem dolgozok bázison vagy búváriskolában, nem oktathatok...szerntem. legalábbis náluk nem.
vagy ráírom egy tetszőleges bázis nevét... pl ide sincs bejelentve a kolléganőm, mert nincs mindenkinek munkavállalási engedélye csak sima vízuma...de hogy a padi rákérdez-e hogy ő ténylegesen itt dolgozik, azt nem tudom...
 128. Káplán 2008 nov 20. 13:38  
Ezt én átadhatom az illetékeseknek?

"Az más kérdés, hogy a szabályozásnak úgy kell(ene) kinéznie, hogy van egy "konszenzusos" minimális szakmai követelményrendszer, amit ha teljesít az adott elismerendő szervezet, akkor el kell ismerjék (akár a VICC-et is), ha nem, akkor mehet a sunyiba, akkor is, ha a naaagy és erős USÁból származik."

Na ezzel vannak bajban
 127. Vanek 2008 nov 20. 13:38  
Az a baj, hogy a "világszerte" jogilag nem igazán megfogható kategória. Mert mit jelent ez? 2 ország? 3, 10? Országonként 1 db sufnibázissal? Valószínűleg egész olcsón össze lehetne hozni ezt, ahhoz képest, hogy utána egy kitűnő "világszervezet" létrehozója és tulajdonosa lennél.

Igenis minden szervezet szépen darabonként feleljen meg az előre és korrekten rögzített kritériumoknak, mielőtt  megkezdheti a működését.


 126. elche 2008 nov 20. 13:37  
Lehet, hogy én nem ismerem a hazai búvárpiac méretét, jellegét, de szerintem azért nem olyan roppant sokakat feszítő és nagyon indokolt dolog, hogy még pár rendszert meghonosítsanak nálunk. Aki viszont belevág, annak számolnia kell ezzel is, és még sok mással. Aki ma eredményesen működő rendszert akar Magyarországon, sokat dolgozik, és sokat invesztál- ez mindegyik prosperáló rendszerre igaz.
 125. Káplán 2008 nov 20. 13:36  
ők vezetett búvárok lásd MBSZ Merülési Szabályzat
Ebben a CMAS vaskalapos.
 124. Káplán 2008 nov 20. 13:35  
Hát ez igy pontosan nem áll meg a lábán
 123. seshat 2008 nov 20. 13:33  
nem? pedig a boot speciality az tök jó. két merülés, egy nap. dzseki felfúj, nincs alattam senki, óóóóóriáslépés, csobban, kar fölött okét mutat...és kész is vagy :-D
lehet, hogy megmutatják a hajó részeit, meg hogy mi hol van meg ilyenek? mondjuk azt nálunk a dm elmondja annak, aki nem volt még hajón...pénzt kéne szedni érte, mint speciality.
vagy egy féléves okj képzés, a vízi közlekedés története a fatutajtól napjainkig, hajótípusok, motorok működése, a mai búvárhajók kialakulása, szerkezeti felépítésük stb.. :-D

én szeretnék egy zodiac specialityt. sose merültem még zodiacról, képzeljétek.

de a tökéletesen lebegő az szerintem advanced-ben van, ilyen nagy hullahopp karikák közt kell lebegni... mármint, hogy ez alap, és úgyis a gyakorlattal lesz jobb és jobb. nehogy már kártyát adjanak ezért...meg pénzt kérjenek érte külön.

volt egy vendég és ő csinált magának két kártyát: egy DUGONG-divert, tengeri tehén fotó, fénykép, padilogó :-))) meg egy "peters tauchpartner"-t. kártya, padilogó, és a buddyjának a fényképe (innen ismerik egymást, és mindig egyszerre jönnek nyaralani és itt találkoznak, No-ban nem)... egyedül jött, becsekkolt, mondtam, hogy a hajón találunk neki merülőtársat, erre mutatta a kártyát, hogy neki már van. aranyos volt... :-)))
 122. Káplán 2008 nov 20. 13:31  
Egy kicsit másképpen áll a dolog

Ha egy itt (MO-n) még nem jelenlévő rendszer akar gyökeret verni, az gondban van.
A rendszert nem ismerik a "döntés hozók".
Ha átadod az anyagot az "elismeréshez", bizony évekig is tarthat , amig átfut rajta..

Addig mit csinál?

Invesztál és éveket vár?

Fenéket.

Már hirdet is: "Ha más rendszerekben elvesztegettél 4-5 évet, itt az ideje bepótolni, Gyere hozzánk"

Ja
 121. elche 2008 nov 20. 13:31  
A két egy csillagos búvár önálló merülésére céloztam. Bár az EU-szabvány harmonizációja óta talán már ez sem így van.
 120. elche 2008 nov 20. 13:30  
Itt nem kell bázisnyitási engedély, csak egy tanfolyam. Ahány ház, annyi szokás. De ezt a tanfolyamot sem szokták számon kérni, fogsz az országban elvétve olyan búvároktatót találni, aki sportoktatói nélkül dolgozik...
 119. Vanek 2008 nov 20. 13:30  
Hát seshat el kell szomorítsalak. Azért, mert egy oklevelet lefordítanak egy másik nyelvre, még nem jelenti azt, hogy el is fogadják a diplomádat. Nyilván szakmaspecifikus, hogy hol milyen módon lehet honosítani, de semmiképp sem automatikus. Ezért is vannak megállapodások az államok között, hogy a másik milyen dipomáját, milyen feltételekkel fogadják el.

És ez alapvetően helyes is. Gondold csak el, ha a VICC-es orvosi diplomát is el kéne fogadni idehaza, csak mert az eredeti titkárnyelvről lefordították magyarra (angolra). Szerintem nem örülnél, ha egy ilyen orvos diagnosztizálná nálad az ulcus pepticum tipikus esetét. (Pedig a VICC-en személyesen Winter tanár úrtól tanult.)



Az más kérdés, hogy a szabályozásnak úgy kell(ene) kinéznie, hogy van egy "konszenzusos" minimális szakmai követelményrendszer, amit ha teljesít az adott elismerendő szervezet, akkor el kell ismerjék (akár a VICC-et is), ha nem, akkor mehet a sunyiba, akkor is, ha a naaagy és erős USÁból származik.
Hogy ez a szakmai konszenzus hogyan alakul ki, na az egy szép kérdés, bár arra is lennének tippjeim.
 118. Káplán 2008 nov 20. 13:26  
"a CMAS búvár nem merülhet önállóan társsal,'

ezt honnan veszed?
 117. Káplán 2008 nov 20. 13:24  
72,3 %
 116. seshat 2008 nov 20. 13:23  
he..? nyilván megvannak az előfeltételei a bázisnyitásnak.
aztán bemutatnám a nemzetközileg elismert végzettségemet, ha meglenne a bázisengedély... nem kell az Egyiptomi Búvárszakszövetség által plusz tanfolyamra mennem, én erről beszélek.
nem mondtam, hogy mindenki oktasson, ahol akar! :-o
 115. elche 2008 nov 20. 13:20  
Szerintem meg ne érezd magad szarul, érezze magát úgy az, aki arcoskodik. A CMAS képzés meg maximum akkor alaposabb, ha az oktató alaposabb, de én nem hiszek abban, hogy két hét és négy nyílt vízi merülés alatt profi búvárt lehet csinálni. Tőlem lehet napokat foglalkozni a búvártáblázatokkal, a számolásokkal (most ez nem CMAS-ra vonatkozik, csak a sok elméletre úgy általában), de akkor is sokkal nagyobb biztonságban van a búvár egy komputerrel a kezén, ha fele annyit sem tud az elméletből. Az életre, a valós merülési helyzetre kell tanítani a búvárt. Hogy milyen rendszerben, az mindegy.
 114. Káplán 2008 nov 20. 13:19  
Az NRC nagyon jó kis NITROX keverő berendezéseket is gyárt.

AZ én NITROX anyagom 35 oldal. NUlla reklámanyaggal.

Nem a terjedelem számit. Az anyag sűritmény. Az előadáson kell kifejteni.

Nem azt számit , hogy CMAS vagy PADI vagy SSI. Hanem az, hogy mennyire alaposan tanitod meg a nebulót.

Amúgy csúnya dolog a köpködés.
Teljesen más a PADI és a CMAS filozófiája.

A köpködések ellen irtak alá egy megállapodást a PADI és CMAS vezetők.
Melyik fokozat melyiknek felel meg a másik rendszerben és vica versa

Hogy mit választ a vendég? Legyünk őszinték,  amerre az Oktató tereli őket

SSI: számomra egy rendkivül határozott  (már már arrogáns) marketing  módszerekkel operáló rendszer.
Náluk tanulhatsz on-line oktatással

Tőlük "nyertem" a tökéletesen lebegő " búvártanfolyamot.
A Hajóról merülő búvár tanfolyamot már nem fogadtam el.

 113. elche 2008 nov 20. 13:17  
Akkor felteszek neked egy kérdést. Kiutazol Egyiptomba, ötezer tanulóval a hátad mögött, és letűzöl egy táblát a strandon: búvároktatás itt! Szerinted megteheted? Engedélyezett? Ugyanígy kérdezhetem mondjuk Horvátországot, hogy ne menjünk messzire. Megtehetnéd?
 112. seshat 2008 nov 20. 13:16  
ezzel én is egyetértek...mégis sokan csinálják, és bizony a legtöbb az CMAS. tudom, hogy ott komolyabb az elméleti és a gyakorlati oktatás is, ez tény... de azért ne kelljen már szarul érezni magam, mert nekem másfajta kártyám van, hiszen ugye nem ezen múlik :-)
 111. seshat 2008 nov 20. 13:14  
nem, én nem estem neki, nem is értek hozzá, én csak kérdezek :-o

jó a szabályozás, csak legyen benne logika.

"...sportág nemzetközi szövetsége, a Búvár Világszövetség (CMAS) által hivatalosan elismert" ..ezt nem értem, ez így ebben a formában azt jelentheti, hogy a CMAS-nak kellene hivatalosan elismernie a többi szervezetet. az más, ha van magyarországon MBSZ, aki leellenőrzi, hogy bizony, ezek a szervezetek vannak világszerte amik elfogadottak, te meg választhatsz, hogy ssi oktató leszel-e vagy ha az tetszik, akkor bsac, mert miért ne. VAGY Magyarország úgy dönt, hogy ez CMAS ország lesz, a többi meg menjen a sunyiba, az is jó,  csak bárhol a világban különbözeti vizsgát tennél, mondjuk cmasról padira, ssi-ról nauira, nem kell  okj tanfolyamra menned, mert annak ehhez semmi köze, megvan "seperc" alatt, hiszen a lényeg nagyjából ugyanaz.
a többi az csak rizsa, ami a tananyagban van, hogy "mit jelent padi divemastenek lenni" meg a többi hülyeség.

én pont nem vagyok egy amerika-fan, nem a kultúra őshazája, mondjuk úgy, pont ezért a padi meg az ssi is olyan gyógy, amilyen, hiszen"bárki merülhet", éljen... és ennek ellenére mégis biztonságosabb búvárkodni, mint úszni.
az hogy én milyen búvár leszek, mégsem a szervezeten múlik, hanem inkább rajtam, csak arra szeretnék kilyukadni, hogy ami nemzetközileg elismert és worldwide, az Mo-n miért nem? űÉs ha én hazamegyek 2 hónapra és a gyékényesi strandon szeretnék oktatni nyáron, a változatosság és a tapasztalatszerzés kedvéért, nem tehetem meg, mert nem ártam előtte okj tanfolyamra. hiába lennék nemzetközileg elismert oktató, ötezer tanulóval a hátam mögött, akkor sem. és ez nem kóser.  
 110. elche 2008 nov 20. 13:12  
Nem tudom hány rendszer van, biztos több mint száz. Csak azt nem értem, miért kéne a maláj búvárok önképző körét elismernie látatlanban a MBSZ-nek, ha egy ilyen rendszerben dolgozó oktató sincs az országban. (És ugye a feltételek szerint az is elég, ha ezt a CMAS elismeri, ami azért elég nagy kör.) Szerintem az országban most jelenlevő rendszerek elég nagy kört fednek le ahhoz (visszakérdés neked: szerinted a világ búvárképzésének hány százalékáért felelhet az MBSZ által elismert rendszerek köre?), hogy egy karrierben gondolkodó búvár választhasson.
 109. elche 2008 nov 20. 13:08  
Az ilyen "kiröhögjük a másik rendszerben végzett búvárt" dolog kicsit komolytalan. Haha, a CMAS búvár nem merülhet önállóan társsal, haha, a NAUI Scuba Diver kártyán nincs szám, hehe, a PADI képzés felületes... Ugyan már. Bizonyítsa az ember a víz alatt, hogy búvár-e vagy sem. Láttak már szuper technikai búvárokat balfékeskedni öt méteres vízben meg eltévedni a zátonynál. És láttam már ügyes OW-t, aki a tanfolyam alatt is ügyes volt, és akármelyik rendszer oktatójától kapja a kártyáját, nem kell miatta szégyenkezni. Ráadásul nyilván nem vagyok vele egyedül, de nekem is van pár rendszerből kártyám. A barátnőmnek is. De Bunnyról is tudom. Na és? Akkor mi hűtlenek vagyunk, vagy széles látókörűek?:)
 108. Káplán 2008 nov 20. 13:08  
Maradjunk abban. hogy az MBSZ nagyon komoly fáziskésésben van ezen e téren.
Nem erre találták ki.
De van egy törvény, amit be kell tartni, hiszen szent a béke

Mi az ára a békének?


Oktatónak:
AZ OKJ-s tanfolyam. Befizeted az tanfolyamdijat/adót, levizsgázol, mert mindenkilevizsgázott eddig

Kapsz egy "liszenc"-nek nevezett laminált kártyát az MBSZ-től  és máris megváltottad a jogot Magyarországra.
Soha senki nem fogja kérni a "liszencet".
A Szövetség kérhetné, de nem kéri, mert tudja hogy van, hiszen a Szöv állitotta ki.

Amúgy a 10 nagyrendszerről ....

Saccold meg , mennyi elismert rendszer van a világon?


 107. seshat 2008 nov 20. 13:02  
minket is kiröhögött a CMAS csoport, amikor elolvasták az NRC nitrox II tankönyvét, hogy nemár, hogy mi ezt komolyan...és hahaha.
szabadidős búvárokat oktatunk, akiknek a lényeget kell tudni, hogy miazanitrox, mirejó, miértveszélyes, hogyanhasználjukbiztonságosan. ez bizony, belefér egy 50 oldalas könyvbe.
akit meg komolyabban foglalkoztat a téma, az úgyis komolyabban fog vele foglalkozni, de egy félévente 10-et merülő búvár bizony nem.
az egyik kolléganőm CMAS oktató is meg PADI is. a párom is. de hát az összes vendég padi owd-t választ, nem cmas*-t. pedig ugyanannyiba kerül.

én nem választottam, így alakult, nekem mindegy volt :-)
de Mo-n nincs is padi annyira, viszont SSI meg van! és azzal mi van?

 106. elche 2008 nov 20. 12:56  
Na akkor tisztázzunk pár dolgot!
Még mielőtt nekiesik itt még jobban pár ember a CMAS-nak meg az MBSZ-nek: húha, szörnyű, től van büroratizálva. Kedves seshat, ha valamelyik rokonod büszkén mondja, hogy most már ő is búvár lesz, mert beiratkozott a VICC rendszerű tanfolyamra, aztán kiderül, hogy minden háttér nélküli ember, a szeretteid életét kockáztatva merültet, nem kiáltanál hatóságért? Hogy állítsák meg a csalót? Ezeket a dolgokat nem itt találták ki elsősorban, hanem EU szinten. Hagyjuk már annak az ismételgetését, hogy "amerikai, amerikai..." És? Ami ott van, az mind jó és hibátlan? Joe egy arizonai kisvárosban nem alapíthat gagyi búvárrendszert, azt gondolván, hogy majd Magyarországra az is jó lesz, mert nekik minden jó, ami USA? A nagy rendszerek ma is elismertek MBSZ szinten, nehogy azt hidd már, hogy ha hazajössz, akkor te egy "senki" vagy itt, amíg a karodra nem tetováltatsz egy MBSZ-CMAS logót.:) Aki meg újként, az ismeretlenből előkerül, bizonyítsa csak be, hogy képes valóban korrekt tanfolyamokat szervezni és tartani. De ez csak az új _rendszerekre_ vonatkozik, nem minden egyes PADI, NAUI, SSI oktatóra. Aki a most jelen levő kb. 10 rendszer egyikében sem akar oktatói minősítést szerezni, mert neki egyik se jó, hát...
A sportoktatói egy másik kérdés. Itt meglehet, van egy kis magyaros ló túloldalára esés (mint a HACCP), de ha mondjuk te úgy vagy vele, nem izgat a gyékényesi búvártanfolyamok tartása, maradsz az egyiptomi, maldív, thaiföldi búvárbázisoknál inkább, akkor nem kell vele foglalkoznod.
Tehát bizonyos szabályozás az élet minden területén van. Vagy örülnél, ha bárkinek tanfolyam és a minimális vizsga nélkül fegyvert nyomnának a kezébe? Ha repülőgépet vezethetne, miután leoktatja saját magát? Ott is minek a sok hülye hatóság?...
 105. Káplán 2008 nov 20. 12:51  
Azért CMAS a "főcsapás", mert ez történelmi hagyomány a Szövetségen belül. Ráteszi bélyegét az egészre
Nézd meg a szervezeti felépitést, akkor látható ez.

Minden tisztségviselő CMAS Oktató. Sajnos, nagyrészt csak ezt ismerik.....
A CMAS pedig egy sajátos, igen régi rendszer.
Csak igen kis része a szabadidős búvárkodás,......

Ha az elfogultság látszata merülne  fel a CMAS iránt a Szövetség részéről, nem tudok ellenérvet felhozni.
Elfogult. Bár próbál nyitni, de........

Nekem van PADI AI fokozatom is , de még mindig megköpködnek  .....
 104. seshat 2008 nov 20. 12:43  
miért a CMAS azért mert az a neve hogy "búvár világszövetség"?
ennyi erővel, mondom, legyen inkább PADI, mer' az a búvároktatók professzionális szövetsége..hoppá...

nem a CMAS ellen vagyok, csak úgy mondom. vagy a CMAS a fő, és neki kell hivatalosan elismernie az SSI-t, Naui-t...stb... ez így úgy hangzik, pedig nem, egyik sem feljebbvaló a másiknál.
 103. Káplán 2008 nov 20. 12:33  
Most figyelj

Magyar Búvár Szakszövetség Technikai Bizottsága Hatálybalépés: 2005-01-01 Merülési szabályzat


3.3

Búvároktatást a 157/2004.V.18 kormányrendelettel módosított 168/2001.IX.14. kormányrendelet értelmében, csak érvényes Búvár Szakágban Sportoktató minősítéssel rendelkező sportoktató végezhet, kizárólag szervezett formában.

3.1 Elismert szabadidős búvároktatási szervezet: olyan minőségbiztosított oktatási szervezet, amelynek képzési tematikáját közzétett normatív dokumentumok tartalmazzák, és amelyben megtalálhatók a biztonsággal összefüggő minimális követelmények, fokozatos búvár/búvároktató minősítő rendszere van és a sportág nemzetközi szövetsége, a Búvár Világszövetség (CMAS), Technikai Bizottsága által, vagy Magyarországon az MBSZ Technikai Bizottsága által hivatalosan elismert.


Kicsit leszűkitik máris a világot.

Megvannak nevezve a helytartók(diktátorok), akik nyilatkozhatnak, kik oktathatnak  idehaza.

Ki álmodozott itt egységes tematikáról ?

EJ, ej,,,

Majd ők elmondják, ki a nemzetközi minősitésű.....
 102. seshat 2008 nov 20. 12:30  
jó, könnyebb ma diplomát szerezni, az igaz, és annyit is ér... jó volt ott elücsörögni, érdekes volt, azt' ennyi...
 101. seshat 2008 nov 20. 12:30  
(ezt kitörlöm mert 2x jelent meg)
 100. Bunny 2008 nov 20. 12:29  
Na jó, azért amit leírsz remélem te sem gondolod komolyan. Jó lázítani az embereket, csak a valósághoz azért kicsit távolról konvergál amit az MBSZ-ről írsz, vagy gondolsz. Nem mintha védeni akarnám őket, de azért ...
Agyon szabályozás, meg rendszerek elnyomása, keverése a CMAS-szal, sőt varjuk a nyakukba rögtön az OKJ-s dolgot is!
 99. Káplán 2008 nov 20. 12:24  
Jól látod. Túlszabályozott.
Az MBSZ eddig a CMAS Oktatókat próbálta irányitani, összefogni.
Hát hogy mennyi sikerrel ? Nem sokkal .....   Még mindig nincs magyar nyelvű oktatási anyagunk mondjuk haladóból.A rendszer őshonos Magyarországon.
Akkor mit fognak kezdeni az összes rendszerrrel ....

Semmit..
Próbálják agyonszabályozni.....
 98. PDIC 2008 nov 20. 12:23  
Jajj jajj !! Én nem vagyok eukonform... most mi lesz velem?    :-)
 97. seshat 2008 nov 20. 12:20  
nem, egyiptomban :-D
 96. seshat 2008 nov 20. 12:19  
...már arra gondolok, hogy ha van egy PADI oktatóid, oktathatsz padi rendszerben,elvileg. ha Mo-n van egy padi iskola, fel kéne hogy vegyenek oktatónak.hiszen az egy zárt rendszer, amihez megvan a képesítésed.
az más,  ha "búvárszakmunkás", arra nem jó a padi, menj okj-ra. de akinek nem kell, mert köze nincs hozzá, annak minek. (jó, tudom, pénz)
 95. Káplán 2008 nov 20. 12:18  
Nincs hát


Mondta valaki, hogy a törvényhozóink bölcsességgel megáldottak ?

Hülye törvényeinknek vannak haszonélvezői és kárvallottjai
DÖntsd el, hová tartozol ....
A magyr helyből okos. Ami jó a világon, az itt nem jó..
Nem itt élsz?
 94. pygmy 2008 nov 20. 12:17  
csak volt magas szintű:( tisztelet a kivételnek
 93. seshat 2008 nov 20. 12:15  
és a diplomával mi van? csak mert kaptam egy plusz lapot bele, angolul - azaz ezt azt jelenti szerintem, hogy külföldön is elfogadnák. s az a hülyeség hogy egy PADi oktató oktathat bárhol a nagyvilágban, de csak Mo-n nem??? miért? vagy amagyar cuccot elfogadjákbárhol, de a külföldit Mo-n nem...

jobb lenne ha minden kompatibilis lenne mindennel, bár állítólag a magyar oktatás magas szintű, lásd pl az amerikaival szemben, akik történelemből az elnökök nevét tanulják csak :-))

lenne egységes tematika mindenre, és amelyik országba mész, ha valami hiányik, azt kellene csak pótolni..mint egy különbözeti vizsga...de ha már oktató vagy, miért kéne a dartsklubosokkal együtt ülnöd valami hülye okj tanfolyamon, ebben nincs logika.

 92. Káplán 2008 nov 20. 12:14  

Elméletileg ,,,,

"Ám amikor MBSZ kérdésekben beszélgettünk, ott szóba került, hogy aki be tudja mutatni a rendszere képzésének háttéranyagait, az kis hazánkban nem túl bonyolult módon bekerülhet az elismert rendszerek körébe. Tehát létrejöhet a VICC"



Na a kiemelt részt gondolom viccnek szántad. Mert az.

Amikor a PADI, NAUI, SSI, stb küszködik, hogy megfeleljen egy magyar előirásnak, akkor kissé cinikusnak tűnik az olyan kijelentés, hogy nem túl bonyolult módon

Az bonyolult. Kurvára.


Vanek 82

"Magyar OKJ nemzetközi vagy sem, ez ugyanaz visszafelé: bármely ország szabadon eldöntheti, hogy mely ország milyen képzését fogadja el és melyiket nem"

Eddig miért nem volt gond ez? Eddig miért fogadták el ?

EZ olyan magyar elbonyolitás,,,,







 91. Vanek 2008 nov 20. 12:14  
És a búvárokra vonatkozó OKJ-s képzés elméleti anyagához az MBSZ-nek mennyi köze van?
Az MBSZ egyetért az OKJ-s képzés előírásaival, vagy nekilátott kidolgozni egy szakágspecifikus anyagot, amit aztán OKJ-s képzésként akkreditáltat előbb-utóbb?
 90. elche 2008 nov 20. 12:05  
Tehát egyfajta szakszövetségként a Magyar Búvár Szakszövetség lát el bizonyos szabályozási tevékenységet a szabadidős búvárkodásban. A Merülési szabályzat ír elismert búvárszervezetekről, ahol egyszerűsítve azt írják, vagy a CMAS technikai bizottsága, vagy az MBSZ Technikai bizottsága által elismert szervezeteket ismernek el. A képzéseknek pedig illeszkednie kell a 14153 és 14413-as EU szabványokhoz is, ahol meg vannak határozva a különféle fogalmak (felügyelt búvár, önálló búvár, stb.) A szabványban fel nem sorolt Certified Training Organisations között több olyan is akad, ami Magyarországon működik legalább egy oktató révén. Ám amikor MBSZ kérdésekben beszélgettünk, ott szóba került, hogy aki be tudja mutatni a rendszere képzésének háttéranyagait, az kis hazánkban nem túl bonyolult módon bekerülhet az elismert rendszerek körébe. Tehát létrejöhet a VICC, csak kell vele dolgozni egy kicsit. És akkor akár már jól is lehetne csinálni.:)
 89. Káplán 2008 nov 20. 11:59  
A sporttörvény rendelkezik a szakszövetségekről, megalakulásukról

A MAgyar Búvár Szövetség a törvény szellemében átalakult szakszövetséggé (Magyar Búvár Szakszövetség az új név)  és ezzel rögtön minden magyar búvár törvényileg a "fennhatóságas " alá került.

Ha egy Oktató OKJ-s minősitést akar (muszáj, törvényben előirt) , akkor el kell végeznie egy OKJ-s elméleti tanfolyamot  pl. Budapesti Szabadidő Sportszövetségnél. Gyakorlati képzést úgy van megoldva, hogy a Magyar Búvár Szakszövetség IGAZOLJA a gyakorlatot, ha az általa nemzetközinek itélt rendszer Oktatója vagy.
Ha nem vagy Oktató , akkor az OKJ tanfolyam előtt megszerezheted Náluk a CMAS Oktatói fokozatot

Reméle, nem bonyolitottam nagyon
 88. elche 2008 nov 20. 11:55  
A kolléga csak viccel. Azt hittem tényleg törvényi szabályozásról beszélünk.
Első   1 2 3 4 5 6 7 8
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

The Island

Egypt, Red Sea

4/6 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 19m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés