»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-02-23 Magyar búvár balesete Malajziában

Tragédiával végződött egy borneói búvártúra első merülése.


Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 2 3 4 5 6 7
 152. aron5 2009 feb 25. 07:05  
vagy építs négyemeletes házat
 151. Garfield33 2009 feb 24. 23:05  
Bár elvileg nem történhetne meg ugyebár, hogy valakinek elfogy a levegője, de úgy látszik, mégis megesik.
Szerintem jó lenne, ha az emberek gyakorolnák, milyen érzés, mikor a palack nyomása eléri a középnyomást.

Aki nem tapasztalta még, milyen, bepánikolhat és kész a baj.
Pedig nem árt tudni, hogy olyankor még sok slukknyi levegő van a palackban, amivel símán elérhtő egy 10-20 métrerre lévő társ, vagy 20 méterről vígan fel lehet jönni (persze biztonsági megálló nélkül).

 150. mobydick 2009 feb 24. 23:01  
A párok együtt merülése ( elsősorban tanfolyam esetén ) több problémát is felvet néha.

1. Az egymás elvárásainak való túlzott megfelelni vágyás, ill. bizonyítási kényszer sokszor stresszes állapotot idéz elő. Ha az egyik félnek könnyebben megy , akkor a másik gyakran ettől kétségbe esik és tényleg leblokkol.

2.  Gyakran előfordul, hogy az egyik fél csak azért jön tanfolyamra, mert a másik akarja így. Ezesetben az akaratosabb gyakran kioktatja  a másikat, de előfordul, hogy az oktatót is , kvázi használati utasítást ad, hogyan kell az ő párját oktatni.

3. A kizárólag  egymással merülő párok gyakran sajátos jelzésrendszereket alakítanak ki, melyet egyedül ők értenek, s ha mégis úgy hozza az élet, hogy mással kell merülni, nos akkor ismét komoly stresszhelyzet alakulhat ki.

Mindazon által ez elsősorban tanfolyami időre vonatkozik, de nem árt más merülőtársakkal is merülni néha, hogy ne túlzott megszokás rabjává.

 149. tunyacsap 2009 feb 24. 22:34  
En a ferjemmel szeretnek parban merulni es nem engedik?????????????Mentobuvar is vagyok!!!!!!!!!!!
30 perc alatt elfustolni 20 meteren az osszes levegot? Tank 12 l? 15l? 18l?
Kepesitese?Max melyseg?
Elso merulesre 20m?
Nem merulok ugy,hogy nem ismerem a felszerelesem...............
Ki is a felelos?
 148. elche 2009 feb 24. 22:12  
Remélem elhiszed, egy-egy ilyen esetnél én magam is átgondolom, mit tehettem volna korábban, és mit kellene ezután tennem. Ha emlékszel a pár hete felmerült húszezer forintos intrómerülés témájára, bizony a terveim közt van az, hogy ennek a témának is lehet cikket szentelni, és fogunk is. Most pedig, mivel a téma aktuális, azt is át kell gondolnom, hogyan lehet az oktatói minősítésekről írni úgy, hogy pont az általad említett igazi nyaralós búvároknak legyen hasznos információforrás.
Szóval nekem a baleset okainak vizsgálatán túl is van min gondolkodni. De ettől függetlenül sem vállalhatom fel a magam részéről a minősítést. Többen megtették, én jeleztem, hogy ehhez talán nem vagyunk elegendő infó birtokában, de törölgetni nem fogom a hozzászólók véleményét, mert eddig normális keretek közt maradt a társalgás. Természetesen nem ért mindenki mindenben egyet, ez is nyilvánvaló. Belefér.
 147. Bunny 2009 feb 24. 22:09  
Nagyon így van, sajnos erősen átestünk a fene nagy demokrációban (is) a paci túloldalára. Na de ez mán politika lenne, amúgy is gyanítom mindenkinek azonos lenne a véleménye.
 146. mobydick 2009 feb 24. 22:08  
Még egy gondolat : a levegőzésnek valóban jól látható jele van; de a víz beszívásának ? Egy rosszul karbantartott reduktor második lépcsőjének szakadt membránja bármikor okozhat vízbenyelést. Ezt pedig azonnal egy másik búvár nem veszi észre, hisz távolról semmi látható jele nincs. Sajnos láttam már olyat is, hogy egy vízzel telt maszkból orral szívta le a vizet az ember, pedig korábban tudott maszkot üríteni. Hidd el: az élet nem mindig a tankönyv szerü eseteket produkálja....
 145. Kékbálna 2009 feb 24. 22:05  
Az a baj, hogy ennek hírverés nélkül is működnie kellene.

Falusi gyerek vagyok. Mostanában olvasgattam helyi műveket a kis falumról. Volt egy lelkes ember, aki írt ilyeneket. Volt a "falu füstje", mint intézmény. Na ott gyorsan és közösen megoldották a sok napi csibészséget és deres volt a történet vége a sok disznóságért. Nem is lopták el a falusi temetőből a virágot, mint most. Ezeket az erkölcsi és kisebb jogi kérdéseket jól kezelték. Nagy ügy meg ritkán, inkább nem volt. Megoldották.

Most meg vergődünk. Nem találjuk az erkölcsöt és a jogot összekutyultuk.


 144. Kékbálna 2009 feb 24. 21:57  
Na ez az, amire azt írtam "Különben mivé lesz a világ?" Az ilyenek ellen kell küzdeni, nagyjából és egész pontosan az utolsó szívdobbanásig.

A szart fel kell takarítani, nem kenegetni kell mint sokan teszik.

Ennyi.


 143. Kékbálna 2009 feb 24. 21:55  
Az.

Ki is cibálom a szoba bringát holnap a szoba közepére és felpattanok.
 142. mobydick 2009 feb 24. 21:52  
Ne felejtsd: a levegő víz alatt szinte kivétel nélkül kilégzés után fogy el. Vagyis: tedd meg ugyanezt a távot holnap üres tüdővel, megdöbbensz a különbségen ! Amúgy visszatérve a helyzetre : idáig, -vagyis, hogy koppra szívd a saját palackodat- soha nem szabadna, hogy elmenjen a dolog, ha valaki ezt nem képes kontrollálni (ami annyira egyszerű ) annak el kell gondolkodnia, hogy merüljön-e valaha. Vagy ?  
 141. zorro 2009 feb 24. 21:48  
sajnos ez így van
 140. áááááávadász 2009 feb 24. 21:47  
"Majd az illetékes szervek vizsgálódnak, nálam tapasztaltabb és az ilyen helyzetek elemzésében jártasabb emberek adják a szakvéleményt, így aztán a mostani információink alapján az itt jelen levő közösség (amit nyilván felzaklatott az eset) többet nem tud elmondani, mint amit eddig leírtunk."

menj már...
Te melyik országban élsz?
szerinted lesz bármi következménye ennek valaha is?
de tegyük fel 5 év múlva lesz egy jogerős ítélet, ami elmarasztalja, ha elmarasztalja.
és addig?
nyugodtan szervezheti a túrákat, tanfolyamokat?
igen is hírverést kell csapni az illetőnek és szerencsételnségnek, mert szerintem jobb egy ártatlan ember meghurcolásásnak rizkója, mint egy esetleges újabb áldozat.
ez az eset nagyon tanulságos mindenkinek, de a dc-t pont azok nem olvassák, akiknek a legfontosabb lenne ez a hír, a "kocabúvárok", akik évi párat merülnek, és a vízbe töltött 5-6szor 50 percnél többet nem is foglalkoznak a búvárkodással.
de persze ez csak az énvéleményem.

 139. DUPLA 2009 feb 24. 21:45  
Bizony, Don, ez egy picit más ország. Itt meg lehet tenni büntetlenül, hogy egy háziorvos a 7 késszúrással meggyilkolt mamáról agyvérzéses halált állapít meg, mert nem volt kedve dolgozni és ezzel futni hagyja a gyilkosait. Itt meg lehet tenni, hogy szabadidős zsaruk mi közöm hozzá alapon végignézik egy fél kézilabdacsapat lemészárlását és nem hogy nem bünetik meg őket, de még csak meg sem kérdik tőlük, hogy nem röstellik-e a pofájukat?

Amúgy pedig ez nem egy bírósági tárgyalás, hogy minden tanút meg kell hallgatnunk, hanem egy fórum és ha én a rendelkezésre álló egyetlen szemtanú elmondása alapján úgy gondolom, hogy ez bizony bűncselekmény, azt itt leírhatom, mert ez a véleményem, de attól még nem kell börtönbe vonulnia senkinek.

Senki nem vitatta az áldozat felelősségét a balesetben, de mivel ez nem szóló műfaj ezért itt nem lehet megállni. Jó ha mindenki tudja és jól bevési az agyába: ha meghal a buddy-d a víz alatt, az a te lekeden szárad. Persze nem mindegy, hogy mennyire. A választóvíz, hogy megtettél-e minden tőled telhetőt a baleset elkerüléséért. Jogászilag szólva ha a tőled elvárható figyelmet és körültekintést elmulasztottad, igen. És akkor is, ha tisztában vagy, hogy elmulasztottad, de könnyelműen bízol azok káros következményeinek elmaradásában. (jogászok ne támadjanak, egyszerűsítettem)

Ehhez nem kell oktatónak lenni. Elég egy OWD, hogy tudd mi a tőled elvárható figyelem és körültekintés a társadra vonatkozóan egy merülés során. Ennek a balesetnek az elkerüléséhez nem kellett volna kockáztatni a saját vagy mások életét. Egyszerűen csak ismerni, tisztelni és alkalmazni kell bizonyos szabályokat. Mert például vannak országok, ahol nagyon keményen megbüntetik azokat akiket ez nem érdekel.

Mexikóban merültem az ország legnagyobb divecenterével, 200 hajójuk és 1.500 alkalmazottjuk van. A vízben és a hajón is volt dm. Amikor jöttél ki, a hajóparancsnok kipipált a papírján, hogy megjöttél, megnézte a nyomásmérőt és beírta a leolvasott adatot. Kérdeztem miért? Azt válaszolta, ha bárkinek 50 barnál kevesebb értéket mutat a műszere, a merülésvezetőnek azonnal bevonja az engedélyét. Igaz, ez egy olyan ország, ahol sok az amerikai túrista és a laza csávók produkciói sok pénzbe (évbe) kerülnek a bíróságon. Ez meg még nem egy ilyen ország. De attól még nem nem kell szeretnem, hogy így van.
 138. Bunny 2009 feb 24. 21:31  
Nos igen, egy ideje már magam is gondolkozom ezen, hogy mennyire tré is az állóképességem ilyen téren (is). Azóta a gyalog megyek fel a 4. emeletre reggel gyakorlatot kibővítettem azzal, hogy az emeletek közötti távot egy levegővel igyekszem letudni. Nem nagyon megy, pedig nem vagyok pánikban, és a normál lépcsőmászó tempó közel sem olyan oxigénzabáló, mint egy pánikszerű úszás. Az idő amíg vissza kéne tartani a levegőmet kb. 10mp. A második emeletig még megyeget, után már gúvad a szemem - ergó valószínűleg megdöglök, ha ezen múlik odalent.
Ki lehet próbálni, nem statikus ücsörgés, pici terheléssel mint a lépcsőn gyaloglás. Szánalmas a legtöbbünk állapota gyanítom.
 137. Don 2009 feb 24. 21:26  
Bingó!
 136. Káplán 2009 feb 24. 21:25  
Nem tudom. Csak azt sejtem, hogy nem vált benne reflex cselekvéssé, hogy mi a teendő levegőelfogyás esetén
135: Igen, igen. Sokan még túra nélkül is eljönnek gyakorolni.
 135. Kékbálna 2009 feb 24. 21:25  
Ezért szoktam én a csapatot uszodába terelni a túra előtt. Sokan egy éve nem merültek és jót legóznak a cucc szereléssel. Maguk is meglepődtek mit felejtettek el. Volt olyan, hogy a maszkürítést negligáló kollégáról egy másik kolléga kérésemre egy OK után levette a maszkot és kezébe adta. Gyakorolni kell.

Ja és minden első dive check/refresh dive. Ez van. Pedig csak AOWD vagyok.
 134. Káplán 2009 feb 24. 21:24  
Bizony. Uszodai gyakorlatok 5 méteres vizben. Kimeritő úszási feladatok.  Oktatók kedvenc "szavajárása": még 1x :)
 133. Don 2009 feb 24. 21:24  
Úgy érted, a szerencsétlenül járt búvár nem végezte el ezeket a gyakorlatokat a TANFOLYAM, VIZSGA során?
 132. Káplán 2009 feb 24. 21:21  
Nagyon sok jó és alapos  Oktató van idehaza. Sajnos, vannak kivételek is.  Most egy ilyet láttunk.

 131. Kékbálna 2009 feb 24. 21:20  
Egyetértek. Nagy darab, túl súlyos búvárok - mint én is - nagyon széles skálán tudnak fogyasztani. Szudánban 14 l volt a végén két hét után 16-ról indult. Most Maldívon 17 l volt a fogyasztásom. Nem voltam jó passzban.

Ha pöfögök egy ekkora tüdővel lazán 30 felé lehet menni. Ezért egy tapasztalt oktató a levegő oszlopot is nézi az első merülésen a párja felett sok minden más mellett. Pl. mennyire kalipál. Ezek mind-mind magasabb levegő fogyasztás nélkül jeleznek. Műszer nélkül. Szerintem 15 perc az első kérdés ideje. Mindig. Nincs felmentésem nekem sem semilyen hiba alól.
 130. zorro 2009 feb 24. 21:18  
nehéz iskola ez , igen ..
de ma már ÜZLET !!!

fizikailag nincs már olyan követelmény mint régen !
anno mindenki ( szinte ) sportot csinált abbol , meddig bír leúszni egy levegővel , meddig bírja statikusan stb.
ma már ez nem kötelező ... sajnos ...

 129. Don 2009 feb 24. 21:13  
Ha ennyire jók itthon az alapfokú tanfolyamok manapság - én régen végeztem el és nem itthon, talán ezért írtam felesleges dolgokat - akkor itt mi történt????? Ismétlem, akik ott voltak, kb. 2 méteres távolságról beszélnek! Sznori csőről!!!!
 128. zorro 2009 feb 24. 21:11  
szerintem :
- ha az illető szétválasztja a házaspárt , mert " ő" aztán nagyon ért hozzá , és tudja hogy az nem jó ??? MIÉRT is Nem jó ?!! aztán ad neki egy új felszerelést , majd zsupsz a vízbe , chek dive  , le 20-ra , irány horány , nézelődjünk , szépek a halak , a társam meg jöjjön utánam ha bír , úgyis olyan nagy melák , majd én megmutatom ki a tuti... !!!
A házaspár együtt szokott merülni , nyilván ezért volt csak 1 computer , egymást kezét is foghatták akár , házaspároknál nem  ciki ...
Don : persze , meg kéne hallgatni a másik felet is ! Semmi gond : gondolod ki fog állni a nyilvánosság elé ??
A gond az , hogy itt felelősség semmi : pont mint a politikusoknál , majd ha elcsesz valamit , kap egy másik zsíros állást ---
szegénnyel a merülés előtt biztos aláiratták azt a papirt amit szoktak : ergó a felelősség letudva !
 127. Kékbálna 2009 feb 24. 21:05  
Tudod ez egy léletani helyzet. Nagyon nehéz egy nagy tudású, ledületes, jó dumájú DM-nek azt mondani, miközben bent úszik 10 ember a hullámzásban "Állj! Hogy is van ez?".

Igen, a vizsga anyagok szerint, ha nem érzed 100%-osan tökéletesen magad inkább mond le a merülést, mondta nekem a kezdő oktatóm. Ebbe bele értette a lelki békét is. Abszolút egyéni habitus kérdése, hogy a csapat iránti azonosulási vágy vagy az egyéni döntés kerekedik-e felül.

Szegény alkalmazkodni akart. De ez magában semmiképp nem vezetett volna ehhez a helyzethez. Kellett a többi sok és súlyos hiba, amit az ő kárára követtek el. Ez a nagy gond.

Ráadásul az első ötven merülésig lógsz a DM-en, mint egy csoda lényen. Le kell tudni szakadni róla. Ezt sokszor nem történik meg. El tart egy darabig amíg rájössz: egyedül merülsz. A buddy közel van. A DM ott van valahol. De te merülsz. Ezért neked kell döntened mit teszel és mit nem.

Állítottam én meg őrült franci merülőpárt 35-ön. Elején megmondtam nem megyek lejjebb 35-nél. 42-ről nézett rám, hogy gyere megyünk ötvenre ott is homokos a fenék. De ez nem az első ötvenben volt. Nagyon-nagyon nehéz lecke ez és sokan nem tanítanak meg rá. Ezért adok valahol hálát annak, hogy OWD 4-en az Indiai-óceán közepén volt időm egyedül elmélkedni a vízben a hajóra várva, milyen kis pont is vagyok ebben a nagy vízben. Ki is készültem ott. Közel voltam a pánikhoz. Aztán feldogoztam és erősebbé tett. Nehéz iskola ez.
 126. Káplán 2009 feb 24. 21:05  
Nem értem. Az alapfokú tanfolyamon (is) szinte minden vészhelyzetet gyakorolunk (vészhelyzeti felúszás, levegőelfogyás, önmentés ólomöv eldobással,  levegőelfogyás imitálása palack elzárással, redó keresés,  stb).
A fotós kisérése önkéntes alapon megy (sok sörért). Pont azért, ha elbámészkodik, ne legyen egyedül ....
 125. Don 2009 feb 24. 20:57  
Dehogynem! Csak fotósok, videósok sokszor felelőtlenebbek, mint az egymás kezét fogók, ezt őszintén be kell ismernem.
Ezért "néha" előfordul, hogy egyedül maradnak, ami természetesen nem helyes. Én csak a pánik elkerülésére, a vészhelyzet érzésének a megszokására próbáltam utalni, hiszen ebben az esetben ez életet  menthetett volna - kb. 2 méter távolság leküzdéséről volt szó...... Gondold el, ha egy pilótának sohasem kellene tanulnia a dekompresszió, vagy hajtómű leállás esetén teendő eljárást és élesben kellene ezt először végrehajtania!
 124. Kékbálna 2009 feb 24. 20:50  
Nem értek veled egyet. A buddy itt oktató is volt. A felelősség legalább 90%-a övé. A maradék fogható a helyi guide-ra. De nem tudod miben egyezett meg a két oktató. Lehet, hogy a helyi guide is azt az utasítást kapta " Ne törődj vele. Figyelek rá." Aztán mikor a helyi guide ismét képbe került rég későn volt. Nem is volt lehetősége bármit helyre hozni kapott egy végzetes kifutású helyzetet.
 123. Káplán 2009 feb 24. 20:50  
Benne van. Igaz, nem 18 méterről. Kontrollált vészhelyzeti felúszásnak hivják. De nem egyszerűbb odaúszni a társhoz, levegőt kérni ? Alapfokú tanfolyami anyag. Check dive során is megcsináltatják velünk.
 122. Kékbálna 2009 feb 24. 20:46  
Hát a középnyomás 8-10 bárra van beállítva. Szóval ott már nagyon-nagyon kétségbe esetten kell szívni. Gyakorlatilag 10 barnál úgy érzed nem jön. Egyszer kipróbáltam 15 méteren úgy, hogy egy DM volt velem és a kezembe volt az oktopusa. Elmentünk elfogyásig. Tanulságos volt.
 121. Don 2009 feb 24. 20:44  
"Melyikőtök fuldoklott már tizenméteren? Ha nem gyakoroltátok ( ugyan miért tennétek?), majdnem lehetetlen észnél maradni." Ismerek olyat: 18 méteren, egyedül (a mantát leszámítva), utosó két slukk, 75 másodperc a felszínig, a lehető leglassabban, kis áááááá-val. Igaz, utána napi rutinként gyakorolva medencében: egy levegővétellel hány percig? Ha eléred a hármat nyugiban, biztos lehetsz benne, hogy vészhelyzetben lesz egy perced, az pedig nagyon-nagyon sok!!!
Én betenném az oktatásokba, ha csak egy ember kerülné el a pánikot, már megérte. A pony palackot meg sem említem.....
 120. elche 2009 feb 24. 20:42  
Igen.
 119. Kékbálna 2009 feb 24. 20:41  
Egyetértek veled. Az oktatót összehoznám az ügyésszel. Ez szerintem jogilag minősített eset, amiért büntetés jár.

Tudom rettenetes a fájdalom és a szerető Apa/Pár hiánya. Miatta és azok miatt akik ilyen nem törődöm emberek miatt halhatnak meg ezt az ügyet jogi úton is folytatni kell.

A legkevesebb a jelen esetben az örökös eltiltás. Bár a büntetési tételekről VasMacs tudna részleteket mondani.

Egyszerűen ilyen bűnös hanyagság mellett nem lehet elmenni, különben mivé lesz a világ?


 118. Vanek 2009 feb 24. 20:40  
Akkor megint ott tartunk, hogy tulajdonképpen az én VICC oktatói kártyámmal teljes nyugalommal szervezhetnék tanfolyamot?!
 117. Káplán 2009 feb 24. 20:35  
Nem meglepő ....
 116. elche 2009 feb 24. 20:28  
(Még egy megjegyzés. Ma beszéltem egy újságíró kollégával, aki nem búvár, és először az eset kapcsán az MBSZ-nél érdeklődött. Ott azt a tájékoztatást kapta, hogy még senkitől nem kaptak baleseti jelentőt, így hivatalosan nem tudnak a balesetről.)
 115. elche 2009 feb 24. 20:14  
Csatlakozom. Majd az illetékes szervek vizsgálódnak, nálam tapasztaltabb és az ilyen helyzetek elemzésében jártasabb emberek adják a szakvéleményt, így aztán a mostani információink alapján az itt jelen levő közösség (amit nyilván felzaklatott az eset) többet nem tud elmondani, mint amit eddig leírtunk. Az viszont biztos, hogy mindanniyan elgondolkodtunk, és ez nagyon is komoly eredmény.
Az oktatói státuszról: lehet, hogy kártya volt vagy nem volt, de annak hiánya nem jelenti azt, hogy az érintett mindent elfelejtett volna a korábbiak évek tudásából. Ez most csak mellékkörülmény.
 114. mobydick 2009 feb 24. 20:12  
Maximálisan egyet értek az általad leírtakkal. Mondtam: a lavina még csak most indul. A magyar focihoz ugyanúgy ért mindenki, csak éppen nézzük meg hol tart...
 113. hopposztkopp 2009 feb 24. 20:03  
Az első : én döntök. Ha a nejem nem velem merül, akkor ő nem merül. A második: csapat az nincs. Mindenki kicsit önző módon csak magával van elfoglalva. Van néhány lelkes kivétel, ritkán. Nem képzelhetjük - épp elmével - , hogy azok az emberek ott valahol távol, a "barátaink", segítőink vagy hasonló.

Sajnos az emberi gyarlóság itt is jelen van. Ki hiszi is egyetlen pillanatra is akár, hogy a bázisnak ez több volt mint egy numera. Rosszul sült el. Nagy a világ, majd jön másik.
Cinikus ez nagyon. Akár szégyellhetném is. Magamnak miért hazudjak?

Melyikőtök fuldoklott már tizenméteren? Ha nem gyakoroltátok ( ugyan miért tennétek?), majdnem lehetetlen észnél maradni. Már az rettentő hosszú idő, míg a társad felfogja mit akarsz tőle. Akkor meg már ott vagy mellette. Ha még távol is van... A merülőpárom nem örzőangyal, nem is vigyáz rám, csupán egy utolsó utáni lehetőség. Mindegy milyen címen fut.
A tényen nem változtat - elveszett egy társunk. Figyelmetlenségből. Legközelebb jusson eszünkbe. Tegnap ő, holnap akár....

 112. Bunny 2009 feb 24. 19:57  
Szerintem a cikk lényege, hogy elgondolkozzon mindenki, hogy a balesetet előidéző helyzetekben ő vajon mit csinálna, esetleg már nála is elő-előfordult egy-két necces helyzet, amit jószerencsével megúszott, és lehet nem kéne cincálni az oroszlán bajszát? Talán egy picit nagyobb megfontoltságra sarkallja az olvasókat, hogy valójában ki mennyire volt hibás azt valóban nehéz a partvonalon túlról eldönteni, tényleg jó lenne más résztvevőtől is hallani mit láttak és tapasztaltak.
Bár a baleset kapcsán én sem tartom szerencsésnek a túravezető nevének közlését, hiszen az ártatlanság vélelme mindenkit megillet. Az képesítés nélküli oktatással kapcsolatban meg ... talán nemárt némi elővigyázatosság, de ezt már leírta ElChe anno - gyanakodjunk, ha nem az oktatást tartó ember neve szerepel a kártyán!
 111. Don 2009 feb 24. 19:43  
Még mindig nem ismert a hiteles szemtanúk általi összes körülmény.....
 110. nashuadive 2009 feb 24. 19:19  
Pontosan ezért nem jelenik meg itt az illető neve.
Különben mennyire számít ebben a sportban a bizalom, hoszen ha belépsz egy bázisra, ahol fogad egy ember, oktatónak mondja magát, egy laikus honnan tudhatja meg, hogy valóban végzett oktatóról van-e szó?
Persze, ha bárki veszi a fáradságot, fórumokon utána olvashat, de ha bizalomgerjesztő emberről van szó, senki nem néz utána.
A magyar jogrendszerről meg csak annyit, hogy bárki nekiállhat búvárokat oktatni, amíg nincs baleset, lehet, hogy évekig nem derül ki valóban oktató-e.
 109. Don 2009 feb 24. 19:07  
Még mindig nem olvastunk egyetlen, szemtanútól származó, hiteles leírást az esetről, az előzményekről, a konkrét történésről - kivéve az özvegyet, akinek a bátorságát és feltáró szándékát igen nagyra értékelem. Gyászát mélyen tisztelve, hogy van ez, senki más nem látta, mi történt? Így nagyon egyoldalúvá vált a dolog, a nyilvánvalóan sokaknak
unszimpatikus túravezető össztüzet kap azoktól, akik ott sem voltak. Komolyan átgondolandó, hogy legközelebb legyen-e merülőtársam??? Hiszen ha ennyire gyorsan megtörténik a baj, amit a másik nem tud kezelni, elég tíz-húsz másodperc is, amíg az ember fotókat készít és elfordul a társától, nem??? Aztán mehet a bíróságra? Autóban , friss jogsival elgázolni valakit mentőkörülmény, hogy nem tudtam, melyik a fékpedál? Tudom, elég provokatív, amit írtam, de legyünk már pártatlanok, legalább a hivatalos vizsgálat lezárásáig! Tudjátok, vannak országok, ahol míg be nem bizonyították, hogy bűnös vagy, addig ártatlannak kell, hogy tartsanak! Lehet, hogy nálunk ez egy picit más?
 108. pufók-ufók 2009 feb 24. 19:03  
miért a Te végzetségeddel félnél elmenni vele...
amúgy osztom a nézetedet
 107. vizidino 2009 feb 24. 18:08  
"Valószínűleg akik ismerik, már rájöttek, ki az"

De akik nem azok nyugodtan menjenek el vele merülni addig amíg nem ismerik meg?
Ha valamire jó lenne a nyilvánosság, erre igen...
 106. azarabdémon 2009 feb 24. 18:07  
Én a párommal merülök, évek óta. Nincs az a DM, aki szétválasztana minket. Benne bízom a legjobban, ő figyel engem a legjobban, összeszokott páros vagyunk. Én is magasabb képesítéssel rendelkezem, mint a zuram.  Épp ezért már a kezdeti lépést nem értem: miért "nem szerencsés" a (házas)párok együtt merülése? Hát ki az, aki a legjobban ismeri a szokásaidat? A levegőfogyasztásodat? A felszerelésedet? A hangulatodat? A testi kondíciódat? A mimikádat és rezdüléseidet? - épp a Párod.

Sajnos több szafarin is megtapasztaltam a "jalla-jalla, igyekezzünk, mindenki be a vízbe uzsgyi" mentalitást, és ezt sem értettem sosem. Hát nem érünk rá veszettül egy szafarin? Miért nem érünk rá elmagyarázni, hogyan működik egy új műszer?

(Sajnos egyre több sportbaleset van. pl magyar síelőkkel is tele vannak az osztrák kórházak. Megfáradt emberek, akik évente egyszer elmennek síelni (előedzés és rákészülés nélkül).. Sisakjuk nincs, nem ismerik a kresz-jeleket a pályákon, de száguldoznak ezerrel. Ebbe is bele lehet halni.  )




 105. Thomasbuvar 2009 feb 24. 17:56  
Az általad leírtak tükrében a cikkben szereplő sorok egyre érdekesebbek:
"...A mentőbúvári tanfolyamot tartó férfi beszélte rá a merülésvezetői tanfolyam kapcsán a házaspárt egy borneói utazásra, a Kapalai Dive Resortba..."
 104. mobydick 2009 feb 24. 17:51  
Igaz, azonban a hozzászólások kb. 85%-a arról szól, hogy v.milyen felelőst keresnek, vagy neveznek ki úgy, hogy sem személyes jelenlét, sem megfelelő információ ill. szakmai hozzáértés nem áll rendelkezésre. A hölgyet - sem pedig a bemutatott profilt- nem vádolta senki elfogultsággal, azonban rengeteg olyan körülmény lehet egy baleset során, amit még egy búvárcomputer sem "lát" vagy mér. Ezek általában ok-okozati összefüggések, ami a tisztán látáshoz nélkülözhetetlen volna. Az objektív igazság alatt a valójában megtörtént eseményt értem, azt, amit végül egy adott vizsgálat végeredményeképpen a szakértő ismertet, vagyis ami ténylegesen történt. Így tehát úgy érzem : van egy objektív igazság és ennek a kiderítése az illetékesek elsősorbani feladata. A hivatalos jelentésről annyit, hogy a másik fél -tudomásom szerint- első feladataként leadta az erre illetékes magyar szervnél, úgy olvastam a szabályzatukban, hogy ilyen esetben ez minden magyar búvár kötelessége. Mivel a vizsgálat jelenleg is folyik, erről tehát milyen hivatalos információt szeretnél még tudni ?   Mindazon által az a tény, hogy a hölgy felvállalta a döntést, miszerint megosztja a sztorit velünk, nos ebben teljesen egyetértünk, valóban nagyon tiszteletre méltó dolog, de ezt már írtam.      
 103. nashuadive 2009 feb 24. 17:49  
Elhangzottak kérdések, hogy miért nem oktató az illető. Nos, igen sok minden tett azért, hogy végül hosszas vizsgálat után megvonták az oktatói minősítését. Megdolgozott érte. Hivatalosan soha többé, semmilyen szervezetnél nem lehet többé hivatásos búvár. Valószínűleg akik ismerik, már rájöttek, ki az. Szomorú, hogy ez az eset megtörtént, de akik merültek vele vagy nála, sokkal korábbra jósolták a hasonló baleset bekövetkeztét. Csak a szerencsén múlt, hogy ez eddig nem történt meg.
Szerintem attól, hogy már nem hivatásos búvár, a felelősség mégis az övé, hiszen a szükséges képzettsége megvan, hogy megmentse valakinek az életét, aki hasonló helyzetbe kerül. Jogilag nem tudom, ilyenkor ki a felelős, hiszen ugye mindig a helyszínen lévő legmagasabb végzettségű búvár az, akinek kezelnie kell a helyzetet. Most tulajdonképp a helyi dm magasabb minősítésű...
Első   1 2 3 4 5 6 7
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

La Punta (Costa Paradiso)

Italy (Italia)

1/1 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 4-10m , áramlás

speedboat-os megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhelyföldközi tengeri muréna

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés