»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-02-23 Magyar búvár balesete Malajziában

Tragédiával végződött egy borneói búvártúra első merülése.


Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 2 3 4 5 6 7
 202. Garfield33 2009 feb 25. 18:13  
Azt a start-ot nem olyan nehéz megtalálni.
Én kérek elnézést Thomastól, hogy ezt nem feltételezed róla.
 201. Bunny 2009 feb 25. 17:56  
Thomas, nem is tudod mekkorát nőttél a szememben. Így iderittyenteni egy direkt linket egy konkrét hozzászólásra! Nem minta bonyolult lenne, de akkor is, gratula, tényleg!
 200. Biga 2009 feb 25. 17:41  
köszi, tanulságos történetek!
 199. Thomasbuvar 2009 feb 25. 17:36  
De, pedig az! Csak egy másik fórumban. Talán így egyszerűbb! Kattints rá a pirosra!
 198. Biga 2009 feb 25. 17:12  
bocs, ritka vendég vagyok itt, mi az a 885? arra már rájöttem, hogy nem hsz szám..
 197. Thomasbuvar 2009 feb 25. 16:27  
Ez a hozzátartozókat "szétszedem-nem szedem szét" dolgot egyszer már kifejtettem a balesetes 885 alatt. Példa is van mellette: 887 és talán a 889, bár ez utóbbi spontán megoldódott. Talán érdemes odalapozni...
 196. Biga 2009 feb 25. 16:13  
szegény, részvétem a családjának.
én is kábé 3-4 éve nem merültem már, de ha fogok még valaha, tuti elmegyek egy ismétlővizsgára. kísérteties az egyezés, régi merülőtársammal, exfeleségemmel kábé így voltunk, bár azért egycsillagnál jobb voltam, és úszni elég jól tudok, elpuhulva nem vagyok, de volt pár meleg helyzetem és más oktopuszáról is lélegeztem már... mondjuk én is sokat hallottam a "hozzátartozóval ne" utasítást én nagyobb biztonságban éreztem magam vele, mint bármilyen profival..
 195. Garfield33 2009 feb 25. 15:28  
Kb stimmel.
Ha nincs filmezni való a víz alatt és nincs áramlás, akkor verem a banda többségét fogyasztásban.
Amint áramlás van (vagy filmes akció) és melóznom kell, szépen átkerülök a sor végére.

Aszondják, a combizom fogyasztja a legtöbb oxigént. Egy laza békával 2x annyi ideig is ki lehet húzni.
 194. hopposztkopp 2009 feb 25. 15:24  
Aki kétéve nem búvárkodik, az nem fog ilyenre beruházni. Bár. Ha. Lenne a bázisokon ilyen bérelhető... Azt is be kell gyakorolni, időben elővenni, használni.
Még a saját jól megszokott dolgaink is okoznak meglepetést, az idegen meg idegen. Így mintha nem is lenne.

Megfejtettem ám a lusta macsek titkát. Nem kapkodni, nem mozogni, úgy tovább bírom. Erőnlét már nehezebb...
 193. elche 2009 feb 25. 15:16  
Még jobb, ha nem csak társalgunk róla. Akár azt is lehet persze, mondjuk inkább az általános fórumban.
 192. Aladár 2009 feb 25. 14:58  
indul a fittness fórum?
 191. Bunny 2009 feb 25. 14:52  
:)
 190. elche 2009 feb 25. 14:52  
Pl. több testmozgásból adódó növekvő tüdőkapacitás, nagyobb állóképesség, stb?
 189. Bunny 2009 feb 25. 14:46  
Ugye, mennyire hihetetlen? Magam is csodálkoztam rendesen az első tesztnél. Kellene valami alternatív levegőforrás, ami kicsi, könnyű és repülőn is szállítható ...
 188. aron5 2009 feb 25. 14:41  
Bakker... Bunny példájára kipróbáltam a negyedikre való felcaplatást levegővétel nélkül. AZ első emeletnél azt gondoltam: micsoda béna ez a nyúl! a másodikon már nem gondoltam. Na jó, én párosával vettem a fokokat, de akkor is gáz.
 187. tunyacsap 2009 feb 25. 14:27  
Itt alapveto tevedesek vannak!

Ez egy szimbiozis es nem mukodik mert sokan nem vegzik el a munkalyukat es sokan azt kepzelik,hogy kifizetik a merulest es nincs mas dolguk.

Oktatok es divemasterek van tapasztalat boven,de mi tanulok es buvarok valasztunk!
Kit valasztunk?
Volt olyan oktato akibol minden reggel a piaszag arad es csodak csodajara volt tanitvanya.
Nem volt panasz es reklamacio!
Anyuka rabizta a kisfiat!
Emberek jo reggelt!

Tisztaba kellene lenni mi is az az oktato.
Mi a feladata mi varhato tole.

A tanulok es buvarok..............

Nem erdekel a merules elotti megbeszeles.
Ellenorizze mas a felszerelesem.
Nem vizezem be a mellenyemen a tankrogzito ovet.
Nem szeretem,ha a sos viz belemegy a maszkomba.
Szamolja ki mas mennyi sulyra lesz szuksegem.

Tisztelet a kivetelnek!

 186. Vanek 2009 feb 25. 14:16  
Ja, de a jelek szerint ez a seggbebillentés (vagy a kápláni tökönrúgás) kb. annyit számít, mintha te DC-főmacskai ejnye-bejnyét mondasz rá. Bár lehet, hogy még annyit sem...
 185. Káplán 2009 feb 25. 14:15  
Elnézést kérek a Hölgyektől(is)  , de én a "tökönrúgás" kifejezést használnám. Az adott Oktatót pedig felfüggeszteném. De én  pesszimista  vagyok. Sógor, koma, cimbi. Mindig van valaki. Az Oktatógyártás pedig dübörög.
 184. Garfield33 2009 feb 25. 14:10  
Ha jól veszem ki a szavaidból a "más nevén oktatást", akkor szintén seggbe kellene billenteni az, aki a nevét adja mindehhez.
Aztán majd ő is más nevén oktat, de előbbutóbb csak elfogynak, nem?
 183. Káplán 2009 feb 25. 14:03  
Ehhez még  tedd hozzá személyes "tapasztalatomat": az emlitett "szakmai szövetségnél" egy tanuló bejelentés alapján komoly mennyiségű papir bemutatása után( merülési naplók, nyilatkozatok) még nekem  kellett magyarázkodnom, hogy miért nem tetszett a tanulónak a "szakmai szövetség" kötelező anyaga valamint, hogy 5 merülés után miért nem vagyok hajlandó kiadni az igazolványt. Szépen lefűzték az anyagokat, jó bürokrata módjára. És semmi
Tudod, itt pedig nincs papir.
Amúgy mit lehet tenni az ellen, aki más neve alatt oktat...... Én elkerülöm
 182. Vanek 2009 feb 25. 14:01  
Ha tovább tudott oktatni (és a jelek szerint köztudottan tehette ezt), akkor történt valami?! Mert szerintem kb. semmi, néhány ember feleslegesen verte a nyálát, hozott egy határozatot, ami senkit sem kötelez semmire és semmi következménye nincs a határozat figyelmen kívül hagyásának.

Ha semmit nem tudok vele tenni, akkor felmerül a kérdés, hogy van-e egyáltalán szabályozás, és nem csak egy szabályozásnak látszó vicc (kisbetűkkel) esete forog fenn.

Szóval "van egyfajta erőteljes szabályozás a rendszerben", vagy csak ezt próbálják kommunikálni az egyes érdekcsoportok?
 181. elche 2009 feb 25. 13:54  
Hát igen. Miközben van egyfajta erőteljes szabályozás a rendszerben, valahogy ez mégsem látszik érvényesülni minden területen. A helyzet viszont az, ha XY ki lett zárva valamely rendszerből, akkor mégiscsak történt valami, nem? Maximum megalapítja a VICC rendszert, ahol vezető oktató lesz belőle. Mit tudsz tenni vele?
 180. Vanek 2009 feb 25. 13:39  
Nem akartam beletitkárkodni az esetbe és a konkrét balesetbe, meg annak elemzésébe nem is szeretnék, csak a belőle kialakult diskurzus egy vonulata erősen elgondolkoztatott, aminek következtében egyes biztosítékaim elszálltak.

Úgy látszik az előbb nem fogalmaztam elég élesen.
Az, hogy de facto rendezhetnék tanfolyamot a VICC oktatói kártyámmal, az nem igazán újdonság. Ami szomorúbb, hogy ezek szerint már-már jogszerűen is megtehetném ezt. Ami nem kicsit durva.

De Nashuadive 103-as hozzászólása csapta ki nagyon a biztosítékot. Hogyan is működik ez a szakma?!

"Elhangzottak kérdések, hogy miért nem oktató az illető. Nos, igen sok minden tett azért, hogy végül hosszas vizsgálat után megvonták az oktatói minősítését. Megdolgozott érte. Hivatalosan soha többé, semmilyen szervezetnél nem lehet többé hivatásos búvár. Valószínűleg akik ismerik, már rájöttek, ki az. Szomorú, hogy ez az eset megtörtént, de akik merültek vele vagy nála, sokkal korábbra jósolták a hasonló baleset bekövetkeztét. Csak a szerencsén múlt, hogy ez eddig nem történt meg."

Basszus, vannak oktatók, minden bizonnyal többen is, akik tudják, hogy megvonták az oktatói minősítését. Minden bizonnyal azt is tudták, hogy továbbra is aktívan tevékenykedik oktatóként. És nem léptek fel ellene. Nem léptek fel, pedig ez nem rágalmazás lenne, nem szemétkedés, hanem a szakma jogszerű védelme a kóklerektől, a tanulók -leendő búvárok- életének a védelme. És ha nagyon vulgárisan közelítem, akkor az üzlet védelme is a konkurenciától. Hogy a búbánatos francba van az, hogy a szakma nem bírta (vagy inkább nem akarta?) kivágni a retekbe? Hogy lehet az, hogy az a szervezet, amelyik visszavonhatta a jogosítványait, nem tudott gondoskodni róla, hogy ez a visszavonás ne csak egy formális aktus legyen, hanem tényleges "húsba vágó következmény"?
Valóban ennyire nincs búvárszakma kishazánkban? Valóban ennyire nincs felügyeleti szerv? Az egész jogi szabályozása tényleg egy ekkora kalap szart ér? Valóban az a személyiségi jogi védelem, hogy a nem lehet nevén nevezni azt (a mostani balesettől függetlenül), akit "jogerősen elítéltek" és a szakma további gyakorlása révén kvázi "szökésben van"?  Bűnösök közt cinkos aki néma? (vagy ez utóbbi legyen inkább kijelentés?!)

És hogy van ez a személyiségi jogi védelem?  ElChe írta:

"(Még egy megjegyzés. Ma beszéltem egy újságíró kollégával, aki nem búvár, és először az eset kapcsán az MBSZ-nél érdeklődött. Ott azt a tájékoztatást kapta, hogy még senkitől nem kaptak baleseti jelentőt, így hivatalosan nem tudnak a balesetről.)"


Akkor hogy is állunk? Történt egy halálos baleset -nem egy szimpla dekókamrás, "a végén mindenki meggyógyult, mindenki örül baleset"- hanem egy halálos. És bő egy hónap után nincs bejelentve? Nincs bejelentve a "szakmai szövetségnél" (ami még csak szabadságvesztést sem szabhat ki) noha a fél internet (legalábbis a fél DC) ezen csámcsog? Akkor így mégis milyen felelősségre vonásra (de legalább korrekt kivizsgálásra) lehet számítani? Jól értem, hogy semmilyenre, mert éljenek a személyiségi jogok? Ilyen simán meg lehet úszni bármit, hogyha nem "jelenti fel" saját magát, akkor az ügy lezárva (azaz el se kezdve)? Hogy végleg eldurvuljak: tulajdonképpen ha egy merülés közben szándékosan vízbefojtom a társamat, akkor tulajdonképpen sima balesetnek eladhatom, és némi szerencsével még az is előfordulhat, hogy még egy futó vizsgálat sem lesz?! Ez így több mint durva...
 179. elche 2009 feb 25. 13:19  
Ezek már soha el nem dönthető kérdések. Meg persze, ha a check dive-ra mondasz nemet, melyik merülésre engednek el?
Mindenesetre engem is elgondolkodtatott a dolog. Bár én még a Nemo33-ban is szántam időt egy kicsi szabadtüdőzésre, maszkürítésre, de lehet évente egyszer azért egy kis frissítő, ennél alaposabb gyakorlás sem ártana.
 178. Garfield33 2009 feb 25. 13:13  
Pedig aztán nem vagyok futóbajnok, főleg nem szabadtüdős, de szépen kifújtam a levegőt és 30 mp-ig elvoltam.

De ez mind semmit nem számít. Ha a víz alatt lettem volt x méterrel, és tudom, hogy nem akkor veszek levegőt, amikor akarok, 1 mp múlva nekiálltam volna kapálózni és tűzni felfele.
 177. pygmy 2009 feb 25. 13:06  
azért ez mégis egy check dive volt, nem?
az összes merülésünk úgy kezdődik (ez meg pláne), hogy csobbanás után, mint a villám, körbenézünk (én elsősorban a társamat keresem, de sanda pillantást vetek a vezetőre is) ők általában visszapillantanak...
minden rendben velem, a társammal (a többiek sem fuldokolnak), a vezetőnek is mutattam egy fityiszt:) kezdjünk merülni
találgatok, de talán ez is elmaradt? ott egy feszengő, esetleg zavarban lévő, rég merült búvár, nem a legjobb fizikai kondíciókkal, nem is nagyon akar merülni, megy a szarakodás a cuccával, a többiek már a vízben toporognak és talán még sürgetik is...hát kire figyelek, ha nem rá...
mi fejeztünk be ellenőrző merülést kevesebben, mint keztük, mert a sekélyből szépen kizavarta az akkor éppen merülésre alkalmatlant a vezető, majd később különórákon foglalkozott vele; vagy ha nem küldte ki (fel), azonnal rácuppant az ügyetlenkedőre, és kísérte, "tanítgatta" különös figyelemmel egész merülés alatt

ok, szegény mondhatott volna nemet is az egész túrára, vagy konkrétan arra a merülésre...

 176. hopposztkopp 2009 feb 25. 13:01  
off.
(Most egy kicsit kipróbáltam, amit mondtam. 8 másodperc után gyakorlás nélkül, már tralalázott a búrám és kattogott a tüdőm. Erre azért nem számoltam. Most jössz Te. Fenékidő ?)
on.
 175. tunyacsap 2009 feb 25. 12:41  
Amennyiben vettem a faradsagot es megtanultam a konyvet,megneztem a videot tisztaban kell lennem alapveto szabalyokkal.

Ez nem jatek egy apro gondatlansag az ember eletebe kerul.

Nagyon nehez az,hogy amikor megtortenik a tragedia akkor elsosorban magunkban keressuk a hibat.

Pedig a tortenet lenyeget tekintev mar amennyit elolvastam mas is nagyot hibazott...................

A ferjemmel merulok en egy divemaster tanulo vagyok.
Ismerem a parom es kepessegeit.
Nagyobb tudasnak es tapasztalatnak vagyok birtokaban.
Egy oktatason nem csak elvezem a merulest ott komoly odafigyelesen vagyok a csoportom irant.
Tanultam a szablyokat es nem tunik fel,hogy itt santit valami?

Bocsanat  es tiszteletben tartom mas tragediaja,de nem gondolom,hogy az most segitene,hogy mas hibazott.

Nincs az a merulesem amikor annak ellenere,hogy nem a ferjemmel vagyok parban csak egy csoportban,hogy nem figyelunk egymasra.

Nagyon sok emberrel merultem es nem letezik,hogy az elso 10 perc utan nem kerdeznem :mennyi a bar?
30 percig itt senki nem kerdezte?


 174. Don 2009 feb 25. 12:36  
Nem mindig hagyja ott a fogát, de  - ahogy írtam is - valóban túlzás a kettőt összehasonlítani. Én életemben nem voltam uszodában készülékkel, de szabadtüdőzni rengeteget. Szerintem a valós környezetben való gyakorlás - ahogy többen is javasolták, akár rászánva az első merülés egy részét is  - jobb. És ha ezt a Sha'b-Rumi déli platón csinálod, még "zsüri" is lesz.... Szóval, vissza az alapokhoz!
 173. Káplán 2009 feb 25. 12:08  
Valami különbség azért van. Ha a pilóta elqrja, ott sok ember , DE ő IS otthagyja a fogát. Nem lesz vállvonogatás.
Ha pedig valamit nem csinál meg, ha van belőle gond , ha nincs,  ugrott a repülés, letiltják.
Amúgy a búvároknál lehet a szimulátor az uszoda. A lehetséges vészhelyzeteket gyakorolják. Reflex szerzés.
És akkor nincs "nézés," hogy mit is mutogatott a másik a viz alatt, amikor még redó sincs a szájában.


 172. Don 2009 feb 25. 11:14  
Totál egyetértek Veled! De valljuk be őszintén, általában - főleg tapasztalt, sokszázas búvároknál - sajnos, ezek a biztonsági rutin ellenőrzések lazulnak, helytelenül! Ha baj lesz, majd megoldjuk, gondoljuk. Pedig nem kellene, mert a velünk lévő kezdőknek ez nem ennyire természetes, sőt.....

Kedvenc összehasonlításom a repülés. Nagyon sokszor volt alkalmam teljes repüléseket - felszállástól leszállásig - a cockpit-ban eltölteni és mindig lenyűgözött, hogy a legalapvetőbb műveleteket is felolvasva, kettős ellenőrzéssel hajtanak végre. Persze, hogy álmukban is tudják, hogy futót kell engedni, vagy flap-et nyitni felszálláskor, leszálláskor, mégis végigmennek a check listán. Láttam ott vészhelyzet létrejöttét. Döbbenetes volt az a gyorsaság, határozottság, ahogy megoldották - nem véletlenül gyakorolják ezeket félévente(!!!) szimulátorban! Tudom, túlzás a búvárkodást a repüléshez hasonlítani, de a vészhelyzet az vészhelyzet, életet(eket) követelhet itt is, ott is. Az arra való felkészítést sokkal jobban ki kellene domborítani a képzés és a merülések előtt, és az első check-dive alatt is. Talán nem fogtok velem egyetérteni, de ez nem annyira jellemző, legalábbis az én tapasztalataim alapján.
 171. tunyacsap 2009 feb 25. 10:14  
Miutan megtanultuk az iskolaban,hogy 2x2 az nem 5 nem is hisszuk el senkinek.
Amit a merulesi szabalyokkal kapcsolatban megtanultunk abban is biztosnak kell lennunk mert az eletunk mulik rajta.
Nem szabad elhinni,ha valak azt mondta 5.

Az,hogy vannak parok akik mas jelzeseket alkalmaznak termeszetes.
Viszont merules elott van egy megbeszeles nem?
Merulesi terv felvazolasa.
Jelzesek.
Parok felszerelesenek ellenorzese merules elott.

Egy buvar aki nem merult 2 eve........
Ellenorzo merules:
Maszk urites,regulator visszaszerzes és kiuritese............
Mindenki tudja,hogy milyen melysegben vegezhetoek el a gyakorlatok.
Erezheto egy buvar viselkedesen,hogy milyen melysegig mehetunk.
Amennyiben ott a panik es a bizonytalansag a szemeben nem viszem le 20 meterre foleg az elso merulesnel.
Felmerni,hogy mekkora tankra lesz szuksege.

A parok beosztasa nem gondolom,hogy komplikalt feladat csak vannak szabalyok ( es persz arak).
Oktatas vagy pusztan buvarkodas?
Egy oktatast osszeparositani egy szimpla merulessel nagyon ritkan megoldhato.

A divemaster tanulonak pedig tudnia kell az alapveto szabalyokat.
Mindenkire oda kell figyelni a csoportban..........meg,ha van is parja.

Elmegyunk egy hajoturara es nem is erdekel minket,hogy van-e oxigen a hajon.
Meg,ha van is ki az aki ellenorzi,hogy van-e benne oxigen es mennyi?
Elsosegely lada...........
Radio es bevan kapcsolva?Mukodik?

Mikor megtortenik a tragedia nem segit,hogy az oktato vagy a divemaster volt hanyag.
Itt nincs az,hogy kifizettem es mas megoldja a problemat.

 170. Garfield33 2009 feb 25. 09:53  
Többet is ki lehet bírni, mé egy teljesen amatőrnek is, némi gyakorlás után.

Merülés közben sem az a baj, hogy nem tudnál úszni 20 m-t esetleg egy szusszal. Hanem az, hogy nem vagy felkészülve arra, hogy a következő lélegzetnél NINCS levegő.
 169. hopposztkopp 2009 feb 25. 09:46  
Üres tüdő: egy gatyóban lefeküdni a medence aljára csak így tudsz. Ha huszonöt másodpercet kibírsz , már dícséret.
Vannak akik így szabadtüdőznek, hát irigylem őket. Nekem ez már sohasem fog sikerülni. Mert az ájulástól félek. Akkor nincs tovább.
 168. Garfield33 2009 feb 25. 09:22  
Általában nálunk is.
De nem mindig van általában.
 167. Káplán 2009 feb 25. 09:19  
Nálunk a fotós/videós egy "önfeláldozó" árnyéktársat kap. Cserébe a szép fotókért/videóért :)
 166. DUPLA 2009 feb 25. 09:16  
Nem. De éjjel kettőkor, és télen nagyon sokaknak eszébe jut. Pedig a lényeget tekintve nincs semmi különbség a kettő között.
 165. Garfield33 2009 feb 25. 09:15  
Nem értettél meg.
Én mint videós, gyakram maradok el a többiektől. Néhányszor, egy-egy felvételt befejezve és látva a többiek távolságát, eljátszottam a gondolattal, hogy mi lenne ha most hírtelen nem lenne levegőm. Általában szépen megfulladtam...

Ha ilyen esetben az van a fejemben, hogy 2 slukk, akkor kész a pánik, csinálom a nem logikus dolgokat, netán a sznorimhoz kapok (milyen jó, hogy nincs nálam sosem). Ha viszont TUDOM, hogy 15 slukk, akkor teljesen más a helyzet.

 164. Káplán 2009 feb 25. 09:12  
Talán visszatértünk oda, amit nevezhetnénk emberi felelőtlenségnek ?
Remélem nem untatok semmit kedvenc mondásommal: "Vajon eszedbe jutna-e egy nyári pénteki délután csúcsforgalomban pirosban áthajtani az Astóriánál?". A válasz valószinüleg nem.  Szerintem hasonlóan veszélyes dolog felkészületlenül merülni. Amúgy nálunk senkit sem zavar, ha check dive során alapdolgokat be kell mutatni.

 163. Aladár 2009 feb 25. 09:07  
Erről az esetről legalább _valami_ napvilágot látott, ellentétben a nem is olyan régi adriai mélymerüléses esettel. Pedig biztos annak is volna tanulsága. Lássuk be, 'cover our ass'-ben sajnos túl jók vagyunk. Tiszteletem és részvétem az özvegynek azért, hogy ő nem állt be a sorba, hanem elmondta, mi történt.
 162. Don 2009 feb 25. 09:03  
Hmm, valóban, elnézést.

Szóval, kezdünk a lényegre törni, gyakorolni a vészhelyzeteket minden alkalommal, amikor csak lehet, akár a már jól bevált merülőtársunkkal is, hogy reflexszerű legyen élesben. Elvégre sokéves jogsival is mindig kipróbál az ember néhány manővert az első hónál, nem?

Eszembe jut egy jó pár évvel ezelőtti Brothers szafari, ahol a társaság - tapasztalt, 100 feletti merüléses búvárok - igen fel voltak háborodva, amikor  európai vezetőnk az első merülésen maszkürítést (hogy úúúútálom még mindig a sós vizet az orromban), regulátor eldobást-megkeresést és társ lélegeztetést kért. Aztán a felének sem ment!!! ő meg azt mondta, amíg nem megy, addig azok nem merülnek, passz! Ment, onnantól kezdve mindenki azt csinált párban, amit akart.
 161. Káplán 2009 feb 25. 08:57  
De milyen nagy boldogság az a plusz pár slukk.::))) Abból ritkán van baj, ha még marad 12 slukk levegő.
Abból már igen, ha hiányzik. 2 slukkal azért odalehet érni a társhoz.
 160. Garfield33 2009 feb 25. 08:54  
Válasz a Maldiv-ban. Nem ide illik.
 159. Garfield33 2009 feb 25. 08:53  
Persze, de az a nem jó, hogy úgy tudod, már csak 2 slukkod van, pedig még 15.
 158. Káplán 2009 feb 25. 08:52  
Igaz, de elég jól bemutatja a gyakorlat , hogy mi történik, ha kezd a "luft"  kifogyni. Ha nehezedik a légzés, tudatosodik Bennem, hogy  még van 1-2 slukkod,  azonnal indulás a merülőtárshoz.  Amúgy ha egy "keményebb" feladatot tudsz gyakorolni, akkor abban a helyzetben, ahol  "sokkal több lehetőséged van", nem igazán esel pánikba. Amúgy a gyakorlás a lényeg.
 157. Don 2009 feb 25. 08:48  
Ja, szerencsétlen cetcápa még ma is frászt kaphat - pedig már legalább a mozambiq-i csatornánál járhat ijedtében - ha visszagondol rá: mit akarhatott az a sárga szappantartós ürge kipréselni a kopoltyúiból!:-)))))) Ez a tojásokért volt!
 156. Garfield33 2009 feb 25. 08:43  
Ez is jó gyakorlat persze, de nem hallottam még olyat, hogy egy csap elzáródott volna a víz alatt (magától).
A palack elzárása után van 2-3 slukk. Inkább 2. Mélyebben másfél. Ha ez marad meg a búvár fejében, akkor ugyanúgy jöhet a pánik.

A palack ürülésekor sokkal több lehetőséged van, és - ha már elkövette azt a hibát, hogy ide jutott - nem árt, ha ezzel tisztában van az ember.
Nem oly régi, saját tapasztalat....
 155. Káplán 2009 feb 25. 08:29  
Erre mit mondhatnék anélkül, hogy bárkinek is a lelkébe tiporjak ? Talán csak annyit, hogy "nem volt elég alapos" az alapfokú tanfolyamod ? Jó módszer az a "még 1x"
151: alapfokún (is) gyakoroljuk úgy, hogy elzárjuk a szelepet. Lehet figyelni, hogyan változik a nyomás és hogyan nehezedik egyre jobban a légzés.
 154. Don 2009 feb 25. 08:24  
Örülök, hogy egyetértünk! Mit írtam, nem itthon tanultam, vizsgáztam, de nekem nagyon nagy hangsúlyt fektettek a levegő elfogyása miatti vészhelyzetekre a vetkőzés-öltözés gyakorlásának kárára. Igazuk volt, az utóbbiakra soha nem volt szükségem, az előbbire viszont....... Olyan ez, mint az ejtőernyőzés. Igaz, a merülések számával nő a tapasztalat is, de a nagy számok törvénye is érvényesül, előbb-utóbb beüt valami, főleg, ha még a határaidat is feszegeted. És akkor elsősorban magadtól függ az ügy kimenetele, mennyire tudsz higgadt maradni. Ha nem fejlesztik ezt a képességedet az elején, a nagy többség számára  - a relatíve kevés merülés miatt - magától nem is fog kifejlődni. Ha minden tanfolyam olyan, mint amit Káplán említett, az nagyon jó, de Edka szerint mégsem ilyen ideális a helyzet. Arra nem is merek gondolni, hogy az üzlet miatt netán nem akarnak valakit elküldeni: "Hölgyem/Öreg, ez nem neked való, keress valami mást!"
 153. Edka 2009 feb 25. 07:58  
No, ebből a felsorolásból nálam az owd-n az ólomöv levétel és redo keresés volt csak meg. A többi csupán elméletben. Csak elméletben! Azért hangsúlyozom, mert nem sokkal később, kb. 20 merüléssel voltam usziban kipróbálni az akkor vett használt mellényemet. Oktató (nem az eredeti) vízben gyakoroltatta a teljes felöltözést, egyszercsak (próbaképpen) mutatta, hogy elfogyott a levegője. Én bámultam rá, totálisan nem fogva fel, hogy mit mutat és hogy nincs a szájában redo. Feljöttünk (már nem kapott levegőt) és lehordott a sárgaföldig, hogy többször meghalhatott volna, amilyen hülyén bámultam, hogy mi baja. Na ennyi a különbség az elmélet és a gyakorlat között. Azóta nem tűnik mellékesnek, a másik mit mutat. Méghogy owd-n kéne tudni, hosszú időn át próbáltam behozni mindazt, ami nekem kimaradt a tanfolyamon.

Első   1 2 3 4 5 6 7
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Sha´ab Sheer West

Egypt, Red Sea

1/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 3.3) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés