»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-03-03 Az EP a bálnavadászat ellen küzd

Továbbra is tiltaná az Európai Parlament a bálnák kereskedelmi célú vadászatát és beszüntetné az állatok tudományos céllal engedélyezett leölését.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 24. Kékbálna 2009 már 08. 20:21  
Az ilyenben témában könnyű préda vagyok. :)
 23. raindrop 2009 már 08. 20:15  
reméltem, hogy legalább neked tetszeni fog. ja, pénteken volt egy film az egyik ismeretterjesztő csatornán a bálnákról, szép felvételekkel, érdekes feltevésekkel, amit aztán megpróbáltak a tudósok bizonyítani "terepen". csodálatraméltó lények.
 22. Kékbálna 2009 már 08. 20:10  
Nagyon tetszik! :)
 21. raindrop 2009 már 08. 17:31  
és egy jó nagy - életnagyságú - poszter a bálnáról
 20. Vanek 2009 már 04. 10:15  
Hm, nem lehet, hogy esetleg a városi embert kéne betiltani?
Meg azokat a "környezettudatos" mérnököket, akik a szép korszerű légkondis irodákban alkotnak nagyszerű terveket jobbnál-jobb dolgokat kiagyalva, amik végülis különböző módokon (gyönyörű autókkal, halászhajókkal, stb...) járulnak hozzá a környezet rombolásához? Aztán persze este megvacsiznak egy elegáns étteremben, friss tenger gyümölcseit rendelve. Közben szörnyülködve diskurálva a bálnavadászatról...
 19. Káplán 2009 már 04. 10:12  
Ha van elegendő "zsákmány"táplálék, akkor a ragadozók(emberek) a kedvező körülmények között elszaporodnak.
De mi is történik, ha túl sok a "ragadozó" és a táplálék mennyisége véges? Belép a természet önszabályzó rendszere?
Nem derűs kilátások ........
 18. pygmy 2009 már 04. 10:08  
ja, egy csomószor nyomták már a képeket hírműsorokban is, most inkább a gyerkőcök jelenléte volt érdekes...

hmm, az eszkimóka is kirántja a vízből a fókát, a narvált vagy a bálnát s minden porcikáját hasznosítja az utolsó szögig, ilyen szempontból a japán halász tette is elfogadható, ha annyit szed ki közülük, amennyit megeszik. de sajna, tényleg több az eszkimó, mint a fóka
nagyon rég láttam egy filmet, ami a jövőben, a Földön játszódott. Címét nem tudom, de Charlton Heston nyomta rendesen bennne. kihalt mindent, a maradék emberiség küzdött a létért. táplálék semmi, csak valami keksz vagy mi. a végén a csattanó: a kekszet egy gyárból nyomták, ahová elhalálozott embertársaink kerültek feldolgozásra. bocs, ha elkalandoztam...
 17. Aladár 2009 már 04. 09:52  
Akkor ugyanazt láttuk.
 16. Káplán 2009 már 04. 09:18  
"a mértékkel, a léptékkel van baj. sokan lettünk, ennyit nem bír el a természet,"
Bizony itt a baj szerintem is. Azért "megy" ennyire a tengerek "lerablása" is, mert kell a táplálék. Sokan úgy gondolják, ott a tenger, ingyen adja gyümölcsét. Most még igen, de meddig? És utána?
 15. pygmy 2009 már 04. 09:11  
a minap láttam (ismét) egy filmet a japán delfingyilkolászásról. brutális, párom nem is nézett oda
az volt a döbbenetes, hogy mindezt egy csomó iskolás gyermek előtt csinálták, akik talán "környezet vagy hagyományőrző órán" kilátogattak az öbölbe, és tanáraik vezetésével megnézték a mészárlást
semmi pánik, sőt inkább kíváncsiak, érdeklődőek voltak...
nesztek, itt az újabb generáció, akik már kicsi korukban hozzászoknak ehhez, és teljesen természetesnek tartják ezt a hagyományt és megtanulják, hogy ebből (is) lesz hús, élelem! aztán majd tárgyalj velük a delfinek védelméről, ha felcseperednek...
tudom, hülye analógia, de kisvárosban nőttem fel, a nagyszülők falun éltek...a mészárlás,  a trancsír ott zajlott a szemem előtt (legyen az disznó, nyúl, csirke, őz vagy birka) nem hat meg ennek a látványa, a gyilkolászásnak a tudata (sőt, szúrtam már malackát), mert hozzászoktam, tudom, hogy ettől lesz (lett) tele a kamra, stb...
a mértékkel, a léptékkel van baj. sokan lettünk, ennyit nem bír el a természet, szvsz


 14. Mirci 2009 már 04. 08:54  
Azért a halfarmokon tenyésztett halak és a háziállatok között van különbség. Ez egyfajta átmenet. Igaz, a tógazdaságban nevelt ponty és a Dunából kifogott között nagy a különbség: a tavi ponty jóval kövérebb.
De pl. a fácánt vadállatnak gondoljuk, pedig javarészt már azt is tenyésztik. Előbb-utóbb átsorolják háziállatnak. Ahhoz meg sok idő kell, hogy pl. a húsa elveszítse vadhús jellegét.

A halászat teljes betiltása hosszabb időre a regenerálódásra és a természetes egyensúly helyreállítására kell.
 13. medve 2009 már 03. 22:33  
még nem eleget. pl. nem tudják azt, amit egy magyar tengerbiológus tud, hogy a bálnákat nem a szonárok késztetik a partra, hanem egy parazita, ami elég, ha csak a vezéregyed agyába veszi be magát, és úgy dönt, hogy megöli azt. ezzel kiírtja az egész csapatot, mert az összes bálna a vezért követi - adott esetben ki a partra... egyébként meg botrány. 15-20 éve megy a tudományos vadászat? ennyi idő alatt mindent kéne már tudnunk a bálnákról, ehhez képest minden mondat a nat geon úgy kezdődik a bálnákkal kapcsolatban, hogy " keveset tudunk erről"...
 12. raindrop 2009 már 03. 22:27  
hm, az a tudományos célból történő elpusztítás, az azért elég kérdéses. Nem öltek már meg eleget, hogy azokból az adatokból vonjanak le következtetéseket? Meg egyébként vannak mindenféle kíméletes tudományos módszerek is manapság.
 11. Bunny 2009 már 03. 22:26  
Persze, de az én javaslatom azt mondaná, halfarmról a népkaja, ami most a lehalászással folyik, és a "vadhús" pedig hagyományos halászattal.
De amúgy igazad van, amíg nem lesz valami drasztuikus tiltás, mindig megtalálják a kibúvót. Sok helyen segített már, hogy időszakosan lezártak területeket a halászat elől. Persze amíg pénz az isten, addig nehéz lesz átvinni.
 10. medve 2009 már 03. 22:08  
1értek, de nehezen tudom elhinni, hogy majd azt mondják a nagy halásztársaságok, de még a kis halászbárkások is akár, hogy oky, akkor most 3 évig csak hagyományos hálóval, és csak a fogható halakat halászunk. lehet, hogy drasztikus, de talán az egyetlen üdvözítő megoldás az lenne, ha tényleg betiltanák a halászatot, mondjuk legalább egy évre. ami a halfarmokat illeti, nos, azért lássuk be, a vaddisznónak teljesen más ize van, mint a házi disznónak... hol az igazság? valahol középütt, drasztikus halászati korlátozások, és high tech halfarmok. és a bálnákhoz, cápákhoz, teknősökhöz senki egy ujjal sem!
 9. Kékbálna 2009 már 03. 21:17  
Vigyázz mert rád teszi a kezét a 4 mancsika!
 8. áááááávadász 2009 már 03. 21:00  
előre a halak kényszertömésért:-)
 7. Bunny 2009 már 03. 18:58  
Alapvetően nem a halászattal van a baj. A baj ott van, hogy
1. olyan módon halásznak, ahogy (fenékháló, stb)
2. a kifogott cucc javarésze a fenti módszerek miatt szemét, és kukázzák
3. olyan dolgokat is lehalásznak, amit nem kéne (védett fajok, fenékhalászattal tarvágás a tengerfenéken, stb)

Tehát a halászat alapvetően jó, és az embernek szüksége van a tengeri táplálékra. Csak amíg régen a hagyományos módon jóval kisebb mennyiségben és szinte 100% felhasználással halásztak, most meg nem.
Mellesleg pedig rá nehetne álni a halfarmokra jobban, engem pl. marhára nem érdekelne hogy az adott hal farmon vagy vadon nőtt, el kéne jutnunk odáig amíg a szárazföldön. Senki nem patáliázik, hogy nem fácánt és vadkant eszik naponta, hanem csirkét és házidisznót.
 6. medve 2009 már 03. 18:30  
nem buta ötlet, annak idején én is tettem ilyen jellegű javaslatot, de nem hallgatott meg senki. mondjuk gáz, hogy i) rengetegen élnek halászatból - mondjuk pech, egy csomó más ember is utcára kerül most 3-5 évre - hej, akkor most tényleg meg lehetne csinálni!; ii) a tengeri népek nem eszik meg az édesvizi halakat.
 5. Mirci 2009 már 03. 16:29  
Szerintem egyszerűen be kellene tiltani az ipari tengeri halászatot úgy, ahogy van legalább 5-10 évre. Aki meg tengeri halat akar enni, vegyen egy pecabotot, azt fogjon magának. (Amúgy meg annyi halkonzerv van raktáron, hogy alig tűnne fel a dolog. Legfeljebb Japánban.)  A halászhajók meg addig begyűjthetnék a tengereken úszó szeméthalmokat.

Sőt, tulajdonképpen ezt a természetes édesvizekben is meg kellene tenni. Lassan a Duna is holt víz lesz.
Aztán esetleg lehetne gondolkozni valami szabályozott halászaton.
 4. Káplán 2009 már 03. 10:18  
Valószinüleg arra, hogy nincs több profit. :(((
 3. Aladár 2009 már 03. 09:22  
Nemrég a NatGeon arról volt egy film, h ultrahanggal egy öbölbe üldözik a delfineket, és ott vágják le őket. Az első pár delfin halál után a víz csupa vér volt, nagyon durva felfételek voltak.
 2. Bunny 2009 már 03. 09:17  
Ilyesmiről mindig a húsvét-szigetek jut eszembe, vajon mire gondolt az az ember, aki kivágta az utolsó fát?
 1. shark 2009 már 03. 09:12  
A rizsevők nem ismernek irgalmat, milliószámra irtják a cápákat, élenjárnak a"tudományos" bálnavadászatban, olyan
ritka, és súlyosan veszélyeztetett fajokat sem kímélve, mint pl. a törpe csukabálna. Kevéssé közismert,hogy a Földközi-tengeren is az egyik legnagyobb tonhal-halász flottát tartják fenn, és előkelő a szerepük az itteni kékúszójú
tonhal populáció állományának drasztikus lecsökkenésében. Jellemző módon, a tonhal halászatot az állomány védelme
céljából korlátozni kívánó barcelonai egyezményt sem írták alá, vidáman gyilkolásznak tovább mindenütt a világtengeren. Több Sea Shepard és Paul Watson kapitány kellene!
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Tobia Hamra

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágnagy rája teknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés