»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-10-11 A válság nyara után

Ha az ember nem merül igazán sokat, akkor legalább van ideje elmélkedni róla...


Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 2 3 4 5 6 7
 213. mori 2009 okt 15. 10:42  
vezető kötél használata, max 30 perc. tömören...
 212. Bunny 2009 okt 15. 10:40  
Írd már be légyszives, az alapfokú CMAS könyvben mit tanítanak a jég alá merülésről. Nem cikizés, tényleg érdekelne!
 211. mori 2009 okt 15. 10:37  
milyen egy rugalamas oktató, a nitroxot összekötötte a bcomputer bemutatásával

 210. pygmy 2009 okt 15. 10:35  
igazad van. tök aranyos volt, amikor a merülésekre megjelenve az oktató meglátta a computert a karunkon. azonnal rohant, leszedte és boldogan mutogatta, hogyan kell állítani rajta a módokat. nála ez is a tanfolyam része volt:) nem mertem neki elmondani, hogy már rég elolvastam a használati utasítást...
 209. pygmy 2009 okt 15. 10:33  
nekem haha, ha te ennél többet fizettél:P
 208. mori 2009 okt 15. 10:32  
jaaaa, a Vanek-nek szántad :-)
 207. Vanek 2009 okt 15. 10:32  
Naláttya, így már tulajdonképpen tetszik. :-)
 206. Káplán 2009 okt 15. 10:31  
?????????

 205. mori 2009 okt 15. 10:30  
áááááááááááá, szóval 16 méter
 204. Vanek 2009 okt 15. 10:29  
Ok, de te csak egy közgarázda vagy... :-PP
És gondolom azóta is rengeteget használod a zöld-sárga táblát és nem pedig a komputeredbe ütöd be hogy hány százalékos a cuccod...
 203. Bunny 2009 okt 15. 10:29  
Ezt is lehet támadni, bár a legtöbben azt mondják (én is!) az egyik leghasznosabb és must do it tanfolyam, mégis főleg azért végzi el mindenki, mert amúgy nem töltenek nitroxot neki. De támadható, hiszen azt a pár dolgot, néhány képletet a haver is el tudja magyarázni, sőt még csak tudni sem kell.
Bali, tulamben, TTT bázis, nitrox merülés így zajlik. Jön a srác, hozza az analizátort, kalibrálja, nyitja a palacot, leanalizálja előttem a gázt. ő, én csak bólintok. Én beállítom a computerre a számot, amit láttam. Na ehez aztán nem kell tanfolyam, mindek a nitrox spec?

Szóval bármelyik spec támadható szerintem, és bármelyik megvédhető.
 202. Káplán 2009 okt 15. 10:28  
Tudatlan .:)
 201. mori 2009 okt 15. 10:28  
16 perc vagy 16 000 Ft hahaha
 200. pygmy 2009 okt 15. 10:28  
rácsesztél, oda is egyedül mentem!!! a Top Dive volt az utaztatónk, feleségemmel kettesben mentünk. más kérdést, hogy hozzácsapódtunk a társaság értelmesebb részéhez, ööö talán ezért nem beszéltünk akkor többet:)
botor módón azért már akkor megdícsértem a dc-t egyszer a merülés előtti készüléskor, ehh, fiatalkori baklövés:P
juhujj, az mekkora buli volt. valakikkel pont a minap dumcsiztunk róla privátban:))
ja, és soha nem oktatóval mentünk! egyszer még visszamentünk ahhoz, akinél az ow-t szereztük, gyakorolgatni, de utána rögtön elkezdődtek a kalandjaink az egyénileg szervezett utakon, különféle bázisokon, rengeteg különféle vezetővel... sok érdekeset láttunk, tapasztaltunk, de szomorúan útról haza nem jöttünk:)
 199. Vanek 2009 okt 15. 10:26  
Valóban hasznos, egyetértek. Sőt annyira hasznos, hogy szerintem az oktatásához szükséges 30-60 perc vígan bele kellene férjen egy OWD-be. Csak ugye a biznisz az biznisz.
 198. pygmy 2009 okt 15. 10:24  
nekem csak 16 volt :P és ebben benne volt két merülés ára is. de lehet, hogy rosszul emléxem:)
és különben is, két teljes estét végiszámoltunk a zöld-sárga táblázatokkal az oktató lakásán, ahol ment a fűtés, és még teát is kaptunk, meg nasit:)
 197. Káplán 2009 okt 15. 10:24  
Azért át kellene lapoznod egy "őskori" CMAS jegyzetet. Rengeteg dolgot tartalmaz már az alapfokún is. Ha elsajátitja a tanuló az elméletet, ugyan gyakorlatot mindenben (pl, jég alá merülés, stb) még nem szerez, de sok mindenről már lesz némi fogalma.
A francia nőre visszatérve: nem tudom a cápát mennyire tartotta volna vissza egy "plasztikkártya". A merülés előtti alapos eligazitás (ami felhivja a figyelmet arra is, hogy milyen állatokkal találkozhatsz és hogyan kell viselkedned) talán célratöröbb lett volna. Amúgy a halfelismerő tanfolyam igen hasznos, rámférne . Mi katalógusokat tartunk még a hajón is a látott / várható élőlények azonositására.

 196. mori 2009 okt 15. 10:22  
ez nem a reklám helye, de PDIC marketingmentes szervezetnél sokkal olcsóbban is megszerezheted a nitrox.ot, egyébként  továbbra is tartom hogy az egyik leghasznosabb speckó egyike.. 
Akinek van türelme, keressen rá a neten, hogy Magyarországon hol lehet elvégezni :-)
 195. Bunny 2009 okt 15. 10:20  
Dino, pygmy: Persze hogy persze, hiszen az oktató jó esetben főállású oktató, tehát ebből él. Nyilván szeretné, ha az illető tovább képezné magát (nála), a könyvnek szerepe, hogy erre felhívja a delikvens figyelmét sőt már a tanfolyam előadásai során is rá van vezetve, dehát könyörgöm ez üzlet az oktatónak, nem a két szép szemedért teszi. Ez nem is kérdés, az lenne a hülye oktató, aki nem tenné ezt. Egy tanfolyamon a nyereség nem olyan hatalmas, mint az sokat hiszik, de ha csomagot tudsz a tanulónak adni mondjuk túra, azon belül valami spec, ja és felszerlés, akkor már érdemes csinálni.
És a tanuló sem feltétlenül van átverve, hiszen mondhatja, mint ahogy sokan mondják is, hogy nem, én nem megyek a vörösre vizsgázni, jó lesz nekem lupa, aztán a haverokkal magunk szervezett úton elmegyek a vörösre. De amíg nekünk itt van haveri gárda, addig másoknak esetleg egy árva búvár ismerősük sincs, őt az oktatóval mennek.
Gondolom ti is első túráitokra oktatóval mentetek, sajáttal vagy mással, ez mindegy. Pygmy is szájal itt, de ott vigyorog a pár éve Dani által szervezett monstre shagrás csoportképen, meg én is az elején szervezett utakra mentem.
Szóval az, hogy iparszerűen csinálják az szerintem teljesen elfogadható, mert ez egy iparág ugyebár! Az meg, hogy nem engedik night nélkül éjszakaira és deep nélkül mélyre szerintem teljesen normális hozzáállás, főleg hogy ezeket egy advanced keretében el lehet végezni, szó nincs külön lehúzásról. És ahogy pygmy is mondja, azért egy értelmes adv (night,navi,deep benne) + nitrox spec szinte mindenhol elég, hogy merülhess. És ha van kitől ingyen tanulni, ezzel jó búvár is lehetsz, a vita arról szól, hogy kell-e a sok spec vagy sem.
Szerintem van akinek kell, van akinek nem, de azt mondani, hogy aki specet ad el az egy lelketlen gazember, aki lehúzza a búvárokat szerintem nem jó hozzáállás.
 194. mori 2009 okt 15. 10:18  
szerintem, a deep és éjszakai spec egy marketing, divat speckó. AOWD tanfolyamon ugye bár, kötelező a mélymerülés (18 m-nél mélyebb és éjszakai merülés is), ugyhogy ezeket en feleszlegesnek tartom. A nitrox és szárazruha viszont hasznos a hosszabb decomentes merülés érdekében és ugye bár a hideg víz sem túl kellemes (már aki merül októberben és novemberben az adrián).

Nem tudom hogy az a francia hölgy mit gondolt amikor a fehérfoltúval talalkozott, hogy muréna? Plane hogy a briefingen elmondják, hogy a cápával való talkozás alkalmával, hogy kell reagálni és viselkedni... aki ugye feszegeti azt a bizonyos határt....
 193. Vanek 2009 okt 15. 10:18  
Nitrox... Grrrrr...
----------
OWD: 2,8*0,4=1,12
AOWD: 4*0,4=1,6
----------
AOWD + mély: 5*0,32=1,6

Ezért kötelező idestova 35 ezerért?
Mondjuk nekem úgyse kell...

 192. pygmy 2009 okt 15. 10:06  
ez egy lehetőség. egyesek érvelnek mellette, mások felesleges pénzkidobásnak vélik. nem mindig találkozik a kereslet és a kínálat. aki úgy gondolja, csinálja. de odaáig azért ne menjünk el, hogy a topic elolvasása után egy advanced búvár érezze magát rosszul, mert "csak" ezt a minősítést tudja felmutatni; vagy más, mert renitens és önveszélyes bélyeget ütnek rá, mert nem gyűjti be az összes - a PADI könyvben felsorolt - specialitás kártyát.  baleseteket is lehet hozni példaként, persze. szegény francia hölgy is megúszhatta volna, ha előtte elvégez egy halfelismerő tanfolyamot, nem?
én inkább shark cikkeit olvasom, meg könyveket nézegetek:)
szóval azért vannak páran olyan búvárkák, akik boldogan elvannak a megszerzett egy-két minősítéssel, és mégis jókat merülnek. nem maradnak ki semmi jóból, ügyesen segítik egymást, segítőkész okosabb emberektől meg tanulgatnak egy keveset mindig. válság van, spórolunk:)
ja, speciel tőlem azt az egyet, ami van, mindig kérik. nagyon helyesen. a nitroxot.

 191. vizidino 2009 okt 15. 10:02  
"Pedig a dolog csak annyi, hogy a lehetőség biztosítva van, hogy elsajátítsd azt a tudást is akár, amit mások röptében, ingyen sajátítottak el - vagy hiszik, hogy elsajátították."

Nem csak annyi. Nem egy csapatot láttam itt liguriában, ahol deep spec nélkül nem mehettek 30 alá és night spec nélkül nem merülhettek éjszakait a PADI diverek. És nem (csak) az fog száraz meg night specit csinálni akinek tényleg szüksége van rá, hanem mindenki akinek bedumálják hogy az hű de fontos. És én úgy látom, hogy iparszerűen dumálják be, kezdve a tankönyvi utalásokkal.
 190. Bunny 2009 okt 15. 09:28  
Teljesen jó látod, ezek mind tanfolyamok, amiket szerencsésebb búvárok megkapnak a környezetüktől. De néhányan azt nem látják, hogy egy rendszer nem épülhet arra, hogy majd a tanuló a többi búvártól megtanulja, ellesi a fortélyokat, mert akkor meg azért lenne támadva, hogy nem ad lehetőséget fejlődni.
Ezért vannak a specialitások, amit itt többen parasztvakításnak, pénzkidobásnak mondanak lásd PPB, night, halfelismerő, szárazruha. Pedig a dolog csak annyi, hogy a lehetőség biztosítva van, hogy elsajátítsd azt a tudást is akár, amit mások röptében, ingyen sajátítottak el - vagy hiszik, hogy elsajátították. Ausztráliában még én is azt írtam a logbook-ba, hogy az a kék-zöld színes hal amiből sok van, mert egy vacak papagájhalnak sem tudtam a nevét. De senkit nem tiltanak le a merülésről, ha nincs halfelismerő specialitása, aztán persze ha megsimizi a kőhalat, beleúszik a tűzhalba mert nem volt épp addig senki, aki elmondja neki ezek veszélyesek, hát így járt. Persze, ezekről az OWD-n is lehet beszélni, le lehet adni az összes specet az OWD-n, csak akkor meddig fog tartani? Ki fogja megjegyezni, ígyis rengeteg információt kap az ember egy kezdő tanfolyamon, fizika, fiziológia, környezet, felszerelések, elevel víz alatt lélegzünk, gyakorlatok, iszonyú sok dolog.
Meg aztán az ember más szemében a szálkát, sajátjában meg a gerendát sem. Épp idei story, emléxel a két gyerekes családra Razanjba? Amikor a kislány a csónakban cikizett a másik hajóról egy búvárt, hogy milyen rosszul merül, kommandante finoman megjegyezte, hogy bizony ő is pont ugyanúgy függőlegesen áll, és teper, ami persze rosszul esett neki. Na ott egy PPB tanfolyam bizony elkelt volna! De te is Tenerifén egy PPB light tanfolyamot kaptál azzal, hogy elmondták mit változtass a merüléseden, hogy kevesebbet fogyassz.
De láttam én már sok ezer merüléses búvároktatót a tenger fenekén kúszni, korallokat lerúgni fotózás közben.

Én nem tartom életszerűnek a jelenlegi tapasztalatommal, hogy egy búvár pl. owd-ről tök mindegy hány merüléses és milyen rendszerű tanfolyam, sőt megkockáztatom, tök mindegy milyen oktató! szóval hogy ő tökéletesen, vagy legalább jól lebegjen. Néhány tucat merülés után már elő lehet venni, és egy PPB keretében pl. ki lehet javítani a hibáit, mert addigra már lesz ideje azzal törődni, az elején ezer más dolog vonja el a figyelmet egy vadonat új környezetben. Ez persze történhet úgy is, hogy a hajón egy jólelkű tapasztalt búvár segít, és elmondja, csak erre nem lehet építeni.
Autóvezető tanfolyamon sem kérik számon, hogyan vezess jeges pályán, az elején bizony jó, ha ideális körülmények között elközlekedik az illető. Aztán amikor a váltáshoz nem néz a váltóra, a pedálok rutinból megvannak és az autó orra helyett az utat nézi és levezetett fél-egy évet, eljöhet egy vezetéstechnikai tréning ideje, ahol továbbléphet.
Nem kötelező a tréning senki számára, mégis az utakon közlekedőket elnézve a 99%ának nem ártana, pedig a többségük meg van győződve róla, hogy Fittipaldi hozzá képest nyeretlen kétéves.
A búvárkodásban is ezért vannak a szintek, a specek ahol egy-egy dolgot részletében megtanulhat az ember, és bár vannak minimális merülésszámok néhol megadva, amiről persze lehet vitázni, senki nincs kötelezve, hogy 60. merülésén már DM legyen.
 189. mori 2009 okt 15. 09:25  
Kicsit vissazkanyarodnék ahhoz a gondolathoz, hogy mely rendszerben, milyen tananyag érhető el! Nos, legtöbben (én is) PADI által szerezte kártyáti. Ez mind szép, jó marketing, magyar nyelvű tananyag... Hoppppá magyar nyelvű tananyag.
Nos ez a tananyag csak magyarul van írva, de hiányzik a magyarság belőle, egyszerűen zagyvaság (mindha az 50-es években kiszakadt amerkikás magyar tartana oktatást). Olvassátok még egyszer el a könyveket, én jókat röhögök rajta......
Még jó hogy beszélek angolul!
 188. Luciferin 2009 okt 15. 08:57  
Milyen tanfolyamokat tartasz????
Olyan OW tanfolyamot ami 20-50 nyiltvizi merülésből áll??? Mert én ennek az üzleti hátterét (nem a szükségességét) vontam kétségbe.
Mert az, hogy valaki lebegés spec. tanfolyamot tart azzal nincs semmi bajom (2 db. merülésre kiadható a kártya PADI-ban ha jól tudom).
 187. VasMacska 2009 okt 15. 08:56  
Miért ne lehetne? (főleg, ha az autósiskola adja hozzá a böszme terepjárót? :))
Éppen tegnep beszélgettem az egyik helybéli bírónővel a parkolóban és kérdezgettem, hogy mennyire elégedett az új skodájával, amikor  elpanaszolta, hogy  másodszor veri le a garázsajtó a  bal oldali visszapillantót. és lám tényleg celluxszal  volt összetekerve. ( háromgenerációs női háztartás, ha lett volna egy egységnyi műszaki érzékű  egyed, akkor szig.szalag lett volna:)) Neki is jól jönne, ha valaki megmondaná hogy mire figyeljen  a beállásnál.
Egyébként van a forma1 pályán nem is kis pénzért, valami jeges, vizes nehezített körlümények közötti vezetési tanfolyam is.
Valljuk csak be szépen, hogy a lebegés megtanulása sem volt olyan nagyon egyszerű, és bizony gyakorolni kellett hozzá. Meg az se volt baj, ha valaki - jó esetben gyakorlott  állandó merülőpárunk- elmondta az apró trükköket. Aki sokat merült kezdettől, az a háromperces megállón gyakorlatozott, eleinte a kötél mellett, aztán attól távolabb. Hány  búvár van, aki kétségbeesve kapaszkodik a kötélbe ilyen alkalmakkor.
Aztán meg mindig akad egy egy elhivatott merülésvezető, aki tanítgatja a csoportot.  Tenerifén volt egy ilyen  német vezetőnk, aki minden merülés után elmondta, hogy ki mire vigyázzon, kinek miért nagyobb a levegőfogyasztása,  hogy ne far-, vagy fej -nehéz stílusban ússzon a búvár, mert akkor az ellenállás miatt fokozott a fogyasztás.
Ezek is mind "tanfolyamok".

 186. shark 2009 okt 14. 22:35  
É tartok ilyen tanfolyamokat. Beszoktak iratkozni  az ilyen tanfolyamokra. Fizetni is szoktak érte. Hasznosnak szokták tartani. Magabiztosabban lebegnek és úsznak a tanfolyam elvégzése után. Lehet  bizonyos készségeket gyakorolni az uszodában, a csempéhez viszonyítva, hogy emelkedik-e vagy süllyed-e a búvár 10 centimétert. És ha mindezek eredményeként a soron következő nyíltvízi merülésen már nem rugdossa szét a szivacsokat és javul a levegő fogyasztása, már megérte.

Üdv:

Shark


 185. Edka 2009 okt 14. 22:12  
Ez ugye csak vicc?
 184. Edka 2009 okt 14. 22:06  
Ehhez kérem már lánctalpas dózer kell, de legalábbis forgórakodó :))), kész állatsereglet, és akkor még bohóchalat nem is mondtad...
 183. Luciferin 2009 okt 14. 22:00  
Félre értesz. Én is keveslem. A 4-et is, a 60-at is, meg a 100-at is. De valaki ezeket a számokat átgondolta. Szerintem is több volt ebben az üzleti szempont, mint a búvár szakmai. Mi így gondoljuk, na és??? ők meg úgy gondolták, és szabvány lett belőle.
 182. Bunny 2009 okt 14. 21:11  
Jaj mán luci, látszik hogy te nem vagy cmas oktató ;-)
 181. aron5 2009 okt 14. 20:57  
számot nem mondok, de a 60-at és még a százat is keveslem. Nem hurrogok, csak keveslem. Nem irigylem, keveslem.

Szerinted - helyesen - 20-0 merülés kell a jó lebegéshez. A maradék alatt már dm lesz? :)

Nyilván lehet elméletben felkészült, de gyakorlatban nem. Szerintem.
 180. vizidino 2009 okt 14. 20:53  
kösz, ez szerintem is teljesen támogatható hozzáállás
 179. pygmy 2009 okt 14. 20:00  
hmm, most akkor mi van? el lett ismerve, hogy az oktatás (-i rendszer) nem tökéletes?
ja persze, ha mindenki szuperman lenne, nem kellene egy csomó dm, aki az első túrákon kiegyenesíti a dolgokat a kezdőnél, és nem lehetne eladni a többi tanfolyamot
sajnos pl. egy advanced kártya elég sokra jogosít, és nem mindenki ismeri fel az ennél szűkebb korlátait
 178. Káplán 2009 okt 14. 19:50  
Hűha. Mondta itt valaki, hogy alaptanfolyamon tökéletesen lebegő búvárt kell képezni? Mert én nem látom. Azt láttam és én is irtam, hogy meg kell tanitani lebegni. Van különbség a tökéletesen lebegő, a jó lebegőképességű és a fenéken csúszó mászó, fetrengő bűvár között. A kezdő búvár se fetrengjen a fenéken, ne szálljon el. Ha liftezget egy kicsit, az belefér. Majd simul a liftezés. Amúgy a másik irányba toltad el az egészet.
Érdekes viszont az, hogy a RUTIN szó fel sem merül. Pedig annak megszerzése  idő és merülés.
 177. Luciferin 2009 okt 14. 19:50  
Vanek lúúúzer...
ha nem engem választ...
 176. Luciferin 2009 okt 14. 19:49  
Helyesen: nitrox kártya SSI!!!
:-))))
 175. áááááávadász 2009 okt 14. 19:46  
szerintem csak kifogásokat keresel. egy jó oktató mindenkit kivétel nélkül megtanít a tökéletesen lebegni az alaptanfolyam során. már értem vanek miért nem téged választott.
 174. áááááávadász 2009 okt 14. 19:42  
mert akkor nem ugyanazt látod társlélegeztetésnél, mint a társad, akinek levegőt adsz.
 173. Luciferin 2009 okt 14. 19:40  
Ti ezen a világon éltek??? Ki találta ki, hogy a kezdő búvár tökéletesen tud lebegni? Nem lehet ilyen tanfolyamot tartani!!! 20-50 merülés kell ahhoz, hogy valaki elég jól lebegjen. (Van akinek 200 is kevés.) Ki az aki ilyen tanfolyamot tart? Ki az aki ilyen tanfolyamra fog beiratkozni??? (és ki is fizeti!!!) Ki az aki ahelyett, hogy búvárkodna naphosszat a medence csempéjét nézegeti, hogy elemelkedett e akaratlanul 10 cm-t. Ez egy optimum számítás eredménye. 4 merülés belefér időben, pénzben OW leszel. Néhányan szeretnek csodálkozni, hogy 60 merüléssel lehet valaki DM, 100-al oktató. Hasonló optimum számítással jött ki. Hányan lennének oktatók ha 1000 merüléshez lenne kötve. A csodálkozóktól kérdezem: szerintük hány merülés után legyen valaki DM? Ha mond valaki egy számot egy szigorúbb (vagy aki jobban megjátsza magát) mond egy nagyobbat... (ő hány merülés után lett DM (nana kis huncut elkapkodtad, kellett volna még ahhoz legalább 100))

Persze bizonnyal lesz néhány álszent lehurrogó hozzászólás, de aki ezen a világon él egy sötét szobában legalább magának bevallhatja, hogy: amikor jogosítványt kapott nem tudott olyan jól vezetni, mint 3 hónap intenzív vezetés után. Amikor előszor fényképezett víz alatt, nem voltak olyan jók a képei mint egy intenzív DC-s DD-s fejmosás után. :-)))  ... és a sor még hosszan folytatható az élet számos területéről.
Szerintem... (bár kicsit sarkosan...)
 172. pygmy 2009 okt 14. 19:39  
miért is nem elég az advanced egy hobbibúvárnak?
 171. pygmy 2009 okt 14. 19:35  
Autósiskolánk tanfolyamokat hirdet B kategóriás jogosítvánnyal rendelkező gépjárművezetők része az alábbi témákkal:
- 6 sebességes manuális váltó használata
- a biztonságos tankolás trükkjei
- parkolás mélygarázsban böszme terepjáróval.

 170. hopposztkopp 2009 okt 14. 19:28  
Tanultam úszni. Nem fulladtam meg elsőre, de mert olvastam, hogy csak az tud úszni aki képes egy órán keresztül folyamatosan  - nos törekedtem rá, hogy ez nekem is menjen. Mert aki egy órát tud úszni, az bármeddig elúszik. Erre ráment néhány év.

Most van itt néhány emberke aki azt mondja elég az advenced. Ideális helyzetben, kellőképpen rövid élettartam esetére igen. Elég. Nem sok de elég. Első nekifutásra.

El tudok képzelni olyan embereket akit bedobnak a vízbe és őstehetség. Millióból egy. A többi tanuljon, vagy kerüljön engem. Köszi.

Mert láttam társlégzést két haladó között és ugyanezt amikor az oktató csinálja. Utóbbi esetben a fejek egy irányba néztek. Miért is? Mert.
 169. shark 2009 okt 14. 19:11  
Sok olyan búvárral találkoztam, akit nem tanítottak meg lebegni  az alaptanfolyamon.

Üdv:

Shark
 168. shark 2009 okt 14. 19:09  
Az alapok lelkiismertes elsajátítása sem jelenti azt, hogy most már mindent tudunk. Amíg merülsz, addig fogsz tanulni még akkor is, ha már két-háromezer merülés van a hátad mögött. Én például biztos, hogy nem mennék el sebésznek még akkor sem, ha műtősfiúként  már végig asszisztáltam pár ezer vakbélműtétet. Elismerem, hogy a tudást sokféleképpen lehet megszerezni, de miért "ciki" a továbbképzés? Én sohasem éreztem azt, hogy a bölcsek kövét hordom a zsebemben, és  állandóan igyekszem továbbképezni magam. Örömmel tanulok akár szervezett keretek között is, általam nagyrabecsült szakemberektől. Minél többet ismersz meg valamiről, annál inkább rájössz arra, hogy még mennyi mindent nem tudsz. A tudást megszerezni és alkalmazni pedig igazi élmény, véleményem szerint.
 167. pygmy 2009 okt 14. 18:51  
ha tovább kötekednék, csípőből jönne a válasz, hogy ez - a tökéletes lebegőképesség - az alaptanfolyam része, addig ne adj kártyát míg nem lebeg:) de most inkább azt mondom, mert mi is megkaptuk, pedig ez nem volt nálunk sem 100% anno. de amikor megkaptuk a kártyát, mi ez tudtuk. nem csak azért, mert finoman céloztak rá, hogy gyakorolni kellene még, hanem mert mi is éreztük, tapasztaltuk. de mi jól viselkedtünk, és gyakoroltunk. nem rohantunk egyből Brothers szafarira vagy Bali mellé egy jó kis leáramlásos helyre. parti merülőhelyket jártunk végig, könnyűeket (Horváto. vagy pl. Dahabban a házi zátonyt péppé merültük:)). volt, hogy a korábbi oktatónkkal, volt, hogy idegen merülésvezetővel. szerencsére volt türelmük nekik és merülőtársainknak:) és nekünk is. szóval sok merülés ráment a dologra, míg beállt a lebegés, megjött a jó fogyasztás. lehet többe került, mint egy specialitás tanfolyam:) de jó volt így, mert azért mégis "merültünk", nem medencében gyakorlatoztunk...
ettől függetlenül ez a speckó nagyon vicces, legalább annyira, mint a kölyök mentőbúvár:)
 166. Káplán 2009 okt 14. 18:43  
Ezzel megerősitést nyert 42 hszom  egy része, miszerint:
"A véleményem az, hogy aki PPB hirdet, az 2 okból teszi: vagy sok olyan búvárral találkozik, akiket nem tanitották meg lebegni alaptanfolyamon vagy ........"

 165. shark 2009 okt 14. 18:32  
Bocs a megkésett válaszért, de csak most jutottam hozzá, hogy - az igen helyesen - termékennyé vált diskurzusba ismét beszálljak. Az Általad példaként említett speckókból a PPB-t oktatom, és számos  lebegőképességi képzést tartottam már. Belátom, hogy egy száz-kétszáz merüléssel rendelkező tapasztalt búvár számára a lebegőképesség uralása nem jelent problémát. De hidd el, - hogy rendszerfüggetlenül -,  a frissen végzett kezdő búvárok túlnyomó
többségének komoly gondjai vannak a lebegőképesség kontrolljával. Azon lehet persze vitatkozni, hogy  nem volna-e
helyesebb - akár az alapképzés törzsanyagának és idejének megnövelése árán  is - a kezdő tanfolyamok komoly részévé tenni azt, amit a PPB spec. képzés fog át. Én támogatnék egy ilyen típusú didaktikai törekvést. Csak személyes tapasztalataimat tudom megosztani Veled; a minimum három percig egy helyben lebegés, a tolatás, "rákúszás", fordulózási technikák illetve a súlyzási irányelvek alaposabb begyakoroltatása még egyetlen kezdő búvárnak sem vált a hátrányára. Az oktatóé a legnagyobb felelősség abban, hogy a tudása legjavát átadja a hallgatóinak, és ha kell, nem kettő, hanem négy vagy öt uszodai foglalkozás beiktatásával érje el az alapszintű tudás megalapozását. De; a kezdő búvárnak is van bizonyos felelőssége abban, hogy törekedjen a korrekt lebegőképesség elérésére.  Nem egyszer voltam részese olyan szívfacsaró látványnak, amikor a búvár hason vonszolta magát a szivacsokkal, és más menekülésképtelen alsóbbrendű állatokkal benőtt aljzaton. Nyomában üledékfelhőbe burkolt szivacs és moszatdarabkák repkedtek. Sajnos, a Vörösön is gyakran voltam hasonló "élmény" részese.  Némi uszodai
gyakorlással elkerülhetőek lennének a hasonló, természetkárosító esetek. Egyébként csak a korábbi véleményemet tudom megismételni, azt tartom helyesnek, ha az oktató csak olyan specialitást tanít, amelyben sajátmagának komoly szakmai tapasztalata és tudása van. Nyilván nem kínálnék például roncs specialitást, ha nem lennék biztos abban, hogy hasznos, és a tananyagot is meghaladó ismereteket nem lennék képes átadni a hallgatóimnak. Egyetértek Veled abban, hogy nyakló nélkül felvenni olyan specialitásokat amelyre nincs kereslet, vagy amihez maga az oktató sem ért,
felesleges dolog. Ami viszont hasznos és plusz tudást ad a búvároknak, az mindenféleképpen értéket képvisel.

Üdv:

Shark
 164. Káplán 2009 okt 14. 18:21  
A CMAS 1* nem. A CMAS 2* már igen.
Első   1 2 3 4 5 6 7
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Nelivaru Thila

Maldives

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 26m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelymantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés