»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-03-04 Az Atlanti-óceán

A tenger enciklopédiájának következő fejezete már jól ismert vizekre kalauzol.


Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 5. shark 2010 már 04. 13:31  
Számos tengeri élőlény vándorol az áramlatok segítségével. Hogy a kedvenc állatcsoportomnál maradjak,például a Golf-áramlatot használják transzatlanti migrációjukhoz a kékcápák. A Golf-áramlattal utazik a röviduszonyú makó is, egészen azokig az északi területekig, ahol a víz hőmérséklete 16 C fokra csökken. De a Golf-áramlatnak köszönhető, hogy a kalsszikus trópusi cápafajnak tekinthető tigriscápa nyári időszakban egészen New York magasságáig felhatol.
Valódi áramlatutazó a csigák világán belül szokatlan, nyílt-tengeri, pelágikus életmódot folytató vitorlás csiga, vagy például a "papír-nautilusznak" is nevezett hajóspolip.
 4. pygmy 2010 már 04. 13:06  
köszi. ööö, a másik kérdés, hogy van-e olyan faj, ami abszolut kihasználja az áramlások adta lehetőséget pl. utazásra, táplálékszerzésre, szaporodási helyre úszkálás... még konkrétabban: van-e pl.  Golf-áramlatnak rendszeres potyautasa?
 3. shark 2010 már 04. 12:41  
A Saragasso-tenger egyáltalán nem döglött víz, lényegében egy olyan nyílt-tengeri, óceáni terület, amely a Golf-áramlat "szélárnyékában" fekszik. A terület a nevét a barnaalgákhoz sorolható Saragassum moszatról kapta, amely itt kiterjedt felszíni mezőket alkot. Az úszó, lebegő hínármező különleges élővilággal rendelkezik. Vannak köztük olyan fajok, pl. egy, az Antennaridae családhoz tartozó békahal féle, amely csak itt fordul elő. Az úszó moszat-erdő kitűnő
búlóhelyet biztosít a rajhalak, illetve halivadékok számára. A Saragassum-mezőket, a bőséges zsákmány miatt, gyakran felkeresik pl. a nyílt-tengeri kékcápák is. A nyílt-óceáni merülés egyébként  semmihez sem hasonlítható élmény, nagy kár, hogy csak alig egy-két helyen nyílik rá lehetőség. Egyszer az Atlantin volt szerencsém ilyent ípusú merülésen részt venni, kékcápák, röviduszonyú makó, pilóta illetve hosszúszárnyú bálnák alkották a "terítéket". Sajnos, a Saraggasot eddig még nem sikerült becserkésznem.
 2. Thomasbuvar 2010 már 04. 09:33  
Egyediségét talán jellemzi, hogy a magyarországi vizekben is őshonos (sokan ezt nem is tudják) angolna, néhány év édesvizi élet után, nem túl rövid vándorútra indul és visszatér a Sargasso-tengerbe, mivel az angolnák ott, és csak ott ívnak. A kikelt ivadékok pedig újra megindulnak a szárazföldek felé, felúsznak a folyókon, patakokon, ha kell, közlekednek a harmatos réteken is és benépesítik Európa tavait. Persze ez a vándorlás is eltart pár évig... :)
 1. pygmy 2010 már 04. 09:01  
arra lennék kíváncsi, az olyan mozdulatlan vízterületeken, mint pl. a Saragasso-tenger, milyen élővilág telepszik meg? mennyire egyedi? mennyire változatos? az, hogy mozdulatlan, ugye nem jelenti azt, hogy ez "döglött" víz?
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

La Punta (Costa Paradiso)

Italy (Italia)

1/1 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 4-10m , áramlás

speedboat-os megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhelyföldközi tengeri muréna

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés