»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-04-21 Fekete leves

Ebből az írásból megtudhatjuk, hogy zajlott le egy búvárfotós találkozása a cápamészárlás kegyetlen valóságával.


Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 20. grrrob 2010 ápr 24. 19:19  
Vége is lett... Komoly műsoridőt szántak a témára.
 19. grrrob 2010 ápr 24. 19:17  
Magellánban pont most van erről szó a TV2-n.
 18. hopposztkopp 2010 ápr 23. 18:16  
Történjen már valami jó is.
(mert aki csak a rosszra ... az azt hiheti hogy realista, pedig csak undok!)
 17. Garfield33 2010 ápr 23. 18:08  
... mondta magának hopposztkopp   :-)
 16. hopposztkopp 2010 ápr 23. 17:25  
Legyen a Te hited szerint!
 15. vizidino 2010 ápr 22. 09:13  
ami viszont nem valami reményteljes: a spanyol halászati cégek nem fognak abból jól élni, hogy a helyi halászok valahol afrikában mutogatják a cápákat...
 14. shark 2010 ápr 21. 23:40  
A kétségkívül nyomasztó problémák mellett, amelyeket említettél, sem lennék annyira peszimista, mint Te. Hogy miért  nem? Amikor még az "ántivilágban" elkezdtem búvárkodni, minden, magára valamit is adó búvár, - vagy ahogyan akkoriban hívtak bennünket,"békaember"-, kötelező felszerelési eszközét alkotta a szigonypuska, a gyűjtóháló, a kis fűrész, a kagylók letépését biztosító véső, stb. A búvárok úgy jöttek ki a vízből, hogy  gyüjtőhálójuk dagadt a sok szuvenírnek szánt csigától, kagylótól. Természetes sport volt a csillag és csikóhal szárítás. Jól emlékszem, hogy 30 évvel ezelőtt, amikor -még a szálloda és turista korszak előtt ,- először jártam Hurghadában, a városka tele volt "tengeri herkentyű" üzletekkel, ahol néhány piaszterért tonnaszámra lehetett vásárolni  szárított korallokat, kitömött teknősöket, cápákat, meg tengeri csigákból készült émelyítő giccseket. A korallhalászat és a szigonypuskás lövöldözés teljesen természetes volt, semmi és senki sem tiltotta. Egy mai búvár számára ezek már szerencsére felfoghatatlan dolgok. Össze sem lehet hasonlítani a búvártársadalom akkori,és mai környzeti tudatosságát. Más jó példákkal is lehet találkozni. Amikor a 80-as években betiltották a bálnavadászatot, az Azori-szigeteki tradicionális ámbráscet-vadász familíák is úgy élték meg a tiltást, hogy éhen fognak halni. Azután jött egy ötlet, és elkezdték megszervezni a "whale watching" túrákat. Ma már ebből, és az erre felépült turizmusból sokkal jobban megélnek, mint egykoron a cetek lemészárlásából. A volt ámráscet-vadászokból lettek a legharciasabb bálnavédők. Ugyanezt az utat járta be a világ egyik leghíresebb cetleső Mekkája, a dél-afrikai Hermanus is. A Fülöp-szigeteken  már néhány helyen rájöttek a helybeliek, hogy jobban jövedelmez élve hagyni és búvároknak mutogatni a cetcápát, mintsem felfalni. Csak a szemlélet változás hozhat áttörést, és a sok gond ellenére , erre is akadnak már példák.
 13. hopposztkopp 2010 ápr 21. 21:12  
Ahol már becsődölt a halászat, azért történt, mert elfogyott a hal. Lehet néhány fotósnak a legtökéletesebb lény (tiszta, egyszerű letisztult forma - volt rá néhány százmillió éve, hogy ilyenné válljon), de mindez nem hatja meg azon emberek egyikét sem, akik ebből élnek. Mire elfogynak a cápák (pillanatok alatt), már csak néhány kép marad meg az emlékezet. A fotós majd talál másik témát, de az a szerencsétlen aki ma halássza az elpusztítja a jövőjét. Csupán remélhetjük, van néhány ami soha nem jön az ember közelébe, vagy van olyan hely a világon ahová az ember soha el nem jut. Az ember minden bűnére talál mentséget, mert... csak nézz egy ötéves gyerekre akinek a szülei enni sem adnak és gondold el majd egy cápának kegyelmeznek?
Nekünk innen a konfortos életünkből már csak egy cápás kép hiányzik a falról. Repkedünk, fotózgatunk, nyafizunk. Egyetlen cápa életét sem tudom megmenteni. Haverom nem búvár, de hozott egy harminccentis cápát egy üvegben haza "spanyolból". Mutatós a kredencen.
 12. helka 2010 ápr 21. 21:03  
Gondoltam, nekiallok keresgelni. Szerintetek mi volt az elso gugli talalat? Recept... Azert az elso versenyzot megtalaltam:
Bambusz Sziget Étterem  Budapest 4. ker. Szent István tér 2.
Mar most forog a gyomrom...
 11. shark 2010 ápr 21. 20:29  
Tény és való, hogy a Távol-Kelet a cápauszony legnagyobb felvevő piaca, de a cápák pusztításában a "művelt Nyugat " is kiveszi a részét. Így pédául az uniós tagállam Spanyolország, a cápahalászat tekintetében, az élbolyhoz tartozik. ( Jelenleg Indonézia vezeti a listát, évi átlag 100.000 tonna cápauszony kereskedelmével. ) Noha a Barcelonai Egyezmény alapján az Európai Unióban a cápauszony kereskedelme ma már legalább részben korlátozott, a nemzetközi vizeken begyűjtött spanyol fogás nem is az európai piacokra, hanem teljes egészében a Távol-Keletre, egészen pontosan a legnagyobb elosztónak számító Hong-Kongba kerül exportáruként. Itt pedig fütyülnek az európai szabályozásra.Megemlítendő Norvégia is, amely ha nem is uniós, mégis csak európai állam. Norvégia vezeti a békés, és a veszélyeztetett  faj kategóriájába tartozó óriáscápa halászatát. A máj, pontosabban az ebből nyert olaj belföldön, a méretes, és emiatt igen jövedelmező uszonyok pedig a Távol-Keleten landolnak. A Shark Alliance kimutatása szerint a jelenleg leginkább veszélyeztetett fajok a kékcápa, a csipkés pöröly, a röviduszonyú makó, a nagy fehér, és az érdes(cet)cápa. Például, az elmúlt két évtizedben az atlanti kékcápa populáció 80, a nagy fehércápa állomány egyedszáma pedig 70 %-al csökkent. Pár éve San Diego környékén merültem, amely az egyik legjobb kékcápás merülési desztinációként van ( volt? ) nyilvántartva. A helyi operátor elmondta, hogy amíg a 90-es évek közepén, egyegy kihajózás alkalmával akár 80-100 egyedet is észleltek, addig ma már az is nagyon jó napnak számít, ha egy merülésen 8-10 példánnyal találkoznak. Szerintem közzé kellene tenni azoknak a hazai kínai éttermeknek a listáját, ahol cápauszony-levest is kínálnak, és bojkottot kellene hirdetni ellenük mindaddig, amíg nem törlik a repertoárjukból a cápás "finomságokat". Talán egy keveset, ezzel is segíthetnénk.
 10. aron5 2010 ápr 21. 14:39  
maradj
 9. pygmy 2010 ápr 21. 12:34  
"maradjunk csak Egyiptomnál..."
 8. aron5 2010 ápr 21. 12:21  
szudánban lényegében nincs parti őrség...
 7. pygmy 2010 ápr 21. 11:50  
szegény jemeni halászok:)
a kérdésem az, hogy kerülhetnek oda? akár Egyiptom, akár Szudán vizeire... de maradjunk csak Egyiptomnál. mit keresnek ott? ki engedi be őket? vagy besurrannak? ilyenkor mit csinál a parti őrség és mit csinál a HAPCI? lehet, hogy van engedélyük mondjuk snecire, de közben kifogják a cápikat? nem álszent dolog ez Egyiptomtól is??? vagy mi van most?
 6. medve 2010 ápr 21. 11:32  
a 9 mm-es lőszer ára csak 62 Ft. én éltem kínában, csúnya világ jön. sajnos viszont nem osztom a nézeted a csóró jemeni halászokról. mivel a tömeg, és a hozzá kapcsolódó primitív életszemlélet miatt a "marketing" teljesen esélytelen, szerintem egyszerűbb a halászt felkoncolni. gondoljatok bele, mióta elkezdték lőni az oroszok a szomáliai kalózokat, hány orosz hajót ért támadás? szar dolog, de rá kellene jönni: csak terrorral lehet féken tartani az embert, mert bár mindig lesz, aki próbálkozik, de a következetes és kegyetlen megtorlás viszonylag gyorsan célt ér. utána már csak fenn kell tartani. a kínaiak meg majd szépen átszoknak a kobe-i wagyu marhára, oszt máris megvan a májer feelingjük.
 5. grrrob 2010 ápr 21. 09:51  
Teljesen igazad van, a fő problémát itt a kereslet jelenléte jelenti. Ahhoz, hogy ilyen kereslet legyen meg egy nagyon "jó" marketing kampány kellett, ami a cápauszony levest a "menő" - azaz a fogyasztó gazdagságát szimbolizáló - ételek közzé emelte. Kellene egy még jobb "ellen marketing" kampány, ahhoz meg egy halom pénz. Csakhát a pénzt meg pont a cápauszony termeli, az ellen kampány meg nem. Szóval én borulátó vagyok, majd csak akkor kapunk észbe, ha elfogytak a cápák és borul a tengeri ökoszisztéma... (Remélem itt jogos az ököszisztéma kifejezés :) )
 4. pygmy 2010 ápr 21. 08:40  
helyettesíteni kellene a cápauszonyt mondjuk csirkelábbal, vagy malackörömmel... induljon a kampány, hogy sokkal jobb a hatásuk, az örök élet titkát hordozzák (igaz, jó mélyen), stb...
a jemeni és indonéz csóró halászt nem feltétlenül tudom elítélni, csak meg akar élni
a keresletet kellene elfojtani, de az meg egyre szaporodik. nem akarom az ördögöt a falra festeni, de ha a 21. századtól tényleg Kína lesz a világ vezető gazdasági hatalma (tágabban: Ázsia ugye a jövő)... hát, a cápiknak annyi. meg sok más élőlénynek:(

 3. zwaan 2010 ápr 21. 08:15  
Igazad van, finoman szólva is túlzás, de számomra értelmetlennek tűnik az ilyen vadászat, legyen szó cápákról, vagy Magyarországon lelőtt védett énekesmadarakról.
 2. Thomasbuvar 2010 ápr 21. 08:08  
...a világ egyik fele mindent megtesz az élővilág megmentéséért...
Hát nem is tudom... Gyanítom, hogy a világ eme "pozitív" fele nélkül, a másik fele nem is lenne annyira "negatív"...
A "mindent megtesz", szerintem amúgy sem dogmamentes...
 1. zwaan 2010 ápr 21. 07:50  
Nem igazán tudom megérteni, hogy miért van az, hogy a világ egyik fele mindent megtesz az élővilág megmentéséért, a világ másik fele mindent megtesz az elpusztításáért. Amíg van fizetőképes kereslet az ilyen különlegességek iránt, addig a teljes pusztulásig lesz kínálat is. De mi lesz utána? Lesz más ínyencfalat? Pl. töltött medúza?
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Richelieu Rock

Thailand

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben cetcápa csikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés