»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-06-18 Szívbeteg búvár tragédiája

Egy angol férfi balesete kapcsán a halottkém arra mutatott rá, hogy víz alá sem lett volna szabad engedni.


Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 2
 75. áááááávadász 2010 jún 28. 23:06  
kicsit elkapott a shoping láz.
mivel elég felkészületlenül érkeztem prágába cseh sör ügyileg, így hazafelé beugrottam egy könyvtárba, hogy itthon korrepetálódjak utólag baráti körben.
most látom csak, hogy az előbb rosszul írtam, szóval 57 üveg sör van a kocsiban, és 4 dobozos. kb 25 különböző fajta.

 74. Garfield33 2010 jún 28. 22:59  
Véletlenül italboltba törtél be?
 73. áááááávadász 2010 jún 28. 22:57  
tényleg. láccik, hogy fáradt vagyok. és még 37 üveg sört fel kéne cipelnem a kocsiból.
 72. Garfield33 2010 jún 28. 22:43  
No Bunnynál épp ez a baj.
 71. áááááávadász 2010 jún 28. 22:33  
vércukrot egy csomó patikában mérnek neked pár száz ft-ért.
 70. Bunny 2010 jún 28. 11:29  
Búvárorvosit búvárorvosnál végeztetem nem házinál, jogsim meg ... tényleg, érvényes még? :D
 69. Mirci 2010 jún 28. 10:58  
Búvárorvos? Jogosítvány hosszabbítás? Sztem te kamuzol ezzel az orvos témával;-)))
Amúgy meg van különbség az között, hogy felszedsz pár kilót, vagy disznó módon elhízol...
 68. Garfield33 2010 jún 28. 10:16  
A macska csak szégyenli magát, hogy az utóbbi időben mennyit cikizett téged, hogy girhes így, meg girhes úgy...
 67. Bunny 2010 jún 28. 10:12  
Na jó, de ennek mi a neve, mit néznek? Ne rettegj, nincs háziorvosom, nem szoktam dokikhoz járni max fülészeten voltam az elmúlt kb. 10-15 évben.
 66. Bunny 2010 jún 28. 10:12  
Igazából semmi rémisztgetési szándék nem volt, csak példának hoztam fel. Az érintette haverom egyébként így 35 körül lett cukros, előtte kutya baja sem volt. Azt nem tudom milyen a pedigréje, de az ő példája lebeg előttem, hogy attól hogy eddig nem voltam az, még nem biztos nem leszek. Elhízásról meg csak annyit, hogy a szemét macska már 200km-ről cikizett, hogy meghíztam (ami persze rágalom!) :)
 65. Mirci 2010 jún 28. 09:35  
Én ugyan nem vagyok orvos, de ez az állandó rémhírterjesztés a cukorbetegségről az agyamra megy...
Sokat kell tenni azért, hogy valakin kijöjjön az időskori (II.) cukorbetegség. A sógorom szenved benne, és alaposan körbejártuk a témát. Neki az összes férfi felmenője, akire emlékszik cukorbeteg volt. Egy sima ultrahanggal kimutatható, hogy fejlődési rendellenesség van a hasnyálmirigyében (nyilván öröklött) ami miatt előbb-utóbb előjön a betegség. A másik módszer, amivel cukorbeteget csinálhatsz magadból, ha disznó módon elhízol és szerencsétlenségedre a hasnyálmirigyed összepréselődik. A lefogysz, a baj elmúlik (a kismamáknak is emiatt magas a cukruk). Csakhát sajnos, ha egyszer ráállítanak inzulinra (és az orvosok ezt teszik), soha többet nem tudsz lejönni róla, mert a bevitt inzulin a szervezetben védekezést indít el (leállítja a hasnyálmirigy működését).
Szóval legalább itt ne rémisztgesssétek az egyszerű földi halandókat...
 64. Garfield33 2010 jún 28. 09:25  
Ezt már kitalálták rég, vannak általános és bővebb rutin vizsgálatok. Néhány cég meg is csináltatja a dolgozóival.
Persze ha csak beesel az utcáról, akkor eléggé fizetős a dolog. Hacsak az ismerős háziorvosod "pszeudo panaszok" alapján el nem küld rá (de téged csak ne vizsgáljanak az én adómból...  :-)
 63. Bunny 2010 jún 28. 09:03  
Mondjuk tényleg nem lenne rossz tudni, hogy milyen vizsgálatot és hol kell kérni ahoz, hogy megállapítsák van-e avagy nincs. Nyilván nyugodtabb az ember, én pl. nem vagyok cukros de egy barátom igen. Amikor évente bulin találkozunk szokott mérni nekünk vércukrot, van kütyüje hozzá (neki ugye ez életbevágó). Mindig normál volt, mégis megcsináljuk, biztos ami ziher. Minél idősebb az ember, annál fontosabb, hogy odafigyeljen magára. Jó lenne  valami olyasmi, mint az autóknál egy teljes átvizsgálás.
 62. OtsiFirst 2010 jún 28. 08:34  
Nos, én csak annyit tudok hozzá fűzni, hogy nekem most lesz a műtétem 2 héten belül.
18 éve búvárkodom, és tudtam, hogy gyerek koromban volt ez a velem született rendellenesség,
de a dokik azt mondták, hogy ezzel lehet élni, és ugyan úgy csinálni mindent, ahogy a többiek.
Most egy fejfájás miatt mentem el a dokihoz, ( Kméten Dr Lévai Nelli) fejfájással.
úgy gondolom  neki köszönhetem, hogy nem lett nagybajom, és ez kb 2 hónapja történt.
Már ki vagyok írva műtétre, Bp-ten a Kardiológiai intézetben.
1.5cm rés van a kamrámban, bevagyok tojva rendesen, mert nem igaz, hogy 45 évesen kell szembesülni azzal, hogy senkit nem érdekelt, hogy mi lesz velem, idősebb koromban.
A mostani segítség talán az életemet hosszabbítja meg, és a kedvenc sportomról sem kell lemondanom.
Minden tiszteletem a Kméti orvos csapatnak, a Bp-i Kardiológiai intézetben dolgozó Dr Temesvári
főorvosnak, és a kedves nővéreknek, akik segítettek a problémám megoldásának.
Tehát ha valaki tudja, hogy szív problémája van, keresse fel őket minél hamarabb.
KÖSZÖNÖM NEKIK
 61. grrrob 2010 jún 22. 20:20  
Nos, mivel gyermekkoromban voltak szív problémáim - aminek valamennyi hatása most is van - amikor elkezdtem búvárkodni alaposan kivizsgáltattam magam, illetve azóta is évi rendszerességgel elmegyek Annáékhoz, valamint egy privát kardiológushoz.

Annáék rákérdeztek nyitott foramen oval meglétére az első találkozáskor és elmondták ennek hatását is. Én akkor erről semmit sem tudtam, annak ellenére, hogy előtte is legalább évi egyszer látogattam kardiológust. Így a következő alkalommal a kardiológusnál rákérdeztem erre, aki ultrahangos vizsgálattal utána járt a kérdésnek. Szerencsére esetemben etéren minden rendben.

Nekem nem tűnt úgy, hogy ennek ellenőrzésére nagyon komoly rákészülés kellene, igazából csak kérni kell... Azt is azért, mert szerintem egy búvárkodásban járatlan orvosnak lövése sincs a nyitott foramen oval és a dekompressziós betegség kapcsolatáról.
 60. bálnabá 2010 jún 22. 20:17  

A nyitott foramen ovale ablak valóban nehezen észlelhető. Akinek ilyen van az viszont terheléskor észre fogja venni jóesetben. Rossz esetben már sajnos nem. Ez a kis ablak magzati korban nyitott a szívben. Így az anyaméhben a keringés gyakorlatilag áthalad a szíven keresztül oxigénestül, tápanyagostul.

Születéskor amikor a gyermek felsír és elkezd bömbölni ez az ablak bezáródik, majd a szövetek összenőnek. Vannak akinél részlegesen nyitva marad, vagy bezáródik, de nem nőnek össze a szövetek. Beindul az önálló keringés, elválik a fáradt elhasznált vér az oxigénben dús vértől.

Ezért ellenjavalt a fejjel lefelé történő, vagy gyors merülés, mert a szív kb.30%-al nagyobb terhelésnek van kitéve, ami felesleges túlterhelést jelent.

A probléma gyakorlatilag abból adódik, hogy az oxigénben dús vér keveredik a fáradt vérrel még a szívkamrában, így a szívből a keveredett és minőségileg oxigénben szegényebb vér megy ki az artériába, érrendszerbe, majd a szövetekhez. A szövetek egyszerűen nem kapnak elég oxigént, és a folyamat generálja magát és bekövetkezhet a legrosszabb.

Ismertem egy búvárt akinek merülés közbeni rosszulléte volt. Merülés után vizsgálatok otthon,majd meg is állapították, hogy 25%-ban nyitva van az ablak a szívben. (foramen ovale) Letiltották. De mi van ha szeretnél mégis merülni? Lehet ilyen esetben?

Két vagy talán három évvel ezelőtt egy budapesti TDI technikai konferencián egy rendkívül szimpatikus cseh orvos részletesen tárgyalta a problémát. ő ennek a műtétnek a specialistája. Bestoppolják a lyukat és elmondása szerint 1-2 hónap múlva merülhet a búvár. A neve nem jut eszembe a cseh srácnak sajnos. Amit előadott az viszont világszám volt. De tényleg.
 59. elche 2010 jún 22. 16:58  
Emlékeim szerint egy TDI konferencián láttam egy nagyon érdekes előadást egy cseh búvártól, aki beszélt arról, manapság ezt egy aránylag egyszerű és kockázatmentes eljárással lehet műtétileg orvosolni. Én is úgy tudom, hogy elég sok összetevője van a PFO-kérdésnek, Anna biztosan sokkal többet tudna erről mondani, szóval a magam részéről tévinformációt inkább nem terjesztek.:)
 58. vizidino 2010 jún 22. 15:34  
Főleg informatikai területen elterjedt az RTFM rövidítés. Búvároknál talán lehetne az RTFD -t használni: ha egészségügyi kérdése van az embernek, nézze meg, hogy a DAN honlapján mit írnak róla.

A legújabb cikk amit ott találtam nem valami friss, 2004 -es. Találtam nyomait egy idei cikknek is, de magát a cikket nem, csak pár sort belőle, amit viszont akár az alábbiból is vehettek volna:

http://www.diversalertnetwork.org/medical/articles/article.asp?articleid=70

a konklúziója:
"In short, having a PFO is not necessarily a contraindication for diving."

érdekes megfigyelni, hogy ebben a 2004 -es szövegben sincs sokkal több adat a DCI és a PFO kapcsolatáról mint egy korábbi, 1995 -ös írásban ugyaninnen:

http://www.diversalertnetwork.org/medical/articles/article.asp?articleid=50

magyarán 9 év alatt sem tudtak szoros kapcsolatot kimutatni a két jelenség között.

Ha valaki akar segíteni a DAN -nak (nem ellenőriztem, hogy a felhívás él -e még):

http://www.daneurope.org/web/guest/pfo1

egy érdekes idézet a felhívásból:

"The overall risk for DCS in sports divers has been estimated by DAN Europe at 1 DCS in 42.000 dives when the diver does not dive deeper than 30m, and 1 in 7.000 dives when diving deeper than 30m. Most divers will never suffer DCS in their whole diving “career" ! From previous studies, it seems that the risk of developing DCS when diving with a PFO is between 2 and 5 times higher than if no PFO is present. These estimates have been derived from “retrospective" studies, this means that divers that have already had DCS have been tested and then compared to a “standard" diver population. Although interesting, this is no scientific proof that the DCS risk is indeed 2- 5 times higher. In fact, it may be much higher or even lower !"

aztán ez is érdekes:

http://pforesearch.org/about/decompression-illnessscuba/

"Several studies have shown that a PFO will increase the risk of DCS; however, the DCS risk remains miniscule even with a PFO. The most common neurological manifestation of DCS is spinal cord injury, and the correlation of this disorder with a PFO is weak, as is the relation to musculoskeletal DCS."

jó olvasgatást


 57. kovax 2010 jún 22. 14:37  
de ellenkezője volt. úgyhogy köszönöm a sok dicséretet.  rendes vagy...   off

 56. Luciferin 2010 jún 22. 14:37  
Luci egy szívbeteg búvár, akit ezért többször megdícsérnek, bár meglenne nélküle, közben egy kicsit azért cikizik a helyesírását is...
Szegény jobb sorsra érdemes topikk.
:-)))
 55. Garfield33 2010 jún 22. 14:29  
Azé, mert te még nem kaptál tőlem ilyet.
De Luci már töppször. És megérdemli.
 54. kovax 2010 jún 22. 14:27  
mér van az hogy a te szádból még a dicséret is büntetés? :-)
 53. Luciferin 2010 jún 22. 14:26  
Ne menjek Szalk-ra, vagy mi kell?
Okosok akik nekem mondták, én csak tovább adom (egy töredékét...)
:-))))
 52. Garfield33 2010 jún 22. 14:03  
Luci, te nagyon okos vagy. De komolyan.
 51. Luciferin 2010 jún 22. 13:53  
Nem végzik el a nyitott foramen oval vizsgálatot hivatásos búvároknál. A gond az, hogy egyenlítéskor ezen az úton (a két pitvar között) megy át sok vér és így nem a szokott algoritmus szerint megy a nitrogén deszaturáció. Gond az, hogy erről tényleg nem tud az ember. Ezért (is) kaphatnak egyes emberek dekóbetegséget olyan profil mellett amivel a másik nem. Ezért is szoktam mosolyogni kicsit azon, hogy ismerjük meg a korlátainkat. Én például nem tudom, hogy lukas-e a szívem vagy nem. Amúgy ez főleg a kiélezett, dekós merüléseknél szokott problémát okozni. A hobbi(t) merüléseknél nem. De ezért (is) szigorodnak a hobbi merülési szabályok (a kezdetekhez képest) és ezért szoktak mindenkit a biztonságra inteni.
De mint tudjuk én sem vagyok orvos.
 50. pygmy 2010 jún 22. 11:28  
Ez fordítási hiba... ez egy komoly orvosi szakkönyv!
 49. Garfield33 2010 jún 22. 11:26  
Ööö, én sem vagyok orvos, de ez a "nitrogén buborékok a nyíláson átjuthatnak a tüdô-körbe és ott trombózist okoznak" elég nagy marhaság, már csak azért is, mert a nitrogén ugyi eleve a tüdő körből jön, és szerintem ott nincs olyasmi, mint monnyuk a vér-agy gát.
 48. pygmy 2010 jún 22. 11:11  
Kellene, hogy legyen. A leírásod alapján mindenképpen.
Kicsit olyan ez, mint a PÁV, nem? Színtévesztő vagy, az gáz... Vagy a pilótáknál az orvosi. Nincs térlátásod? Az is gáz.
Ennek finomabb megfogalmazása az ellenjavalt:)



 47. rezgaras 2010 jún 22. 11:01  
Az esettel kapcsolatban jutott eszembe egy korábbi dilemmám. Egy spanyol kollega egy francia könyvbôl készült az oktatói vizsgájára és beleolvastam a könyvébe. Az oldalon egy speciális szívbetegségrôl volt szó, az "atrial septal defect", vagy másképp (nem vagyok orvos, nem értem a különbséget és nem tudom a magyar nevét) "patent foramen ovale". Ha jól értem a dolgot arról van szó, hogy az emberek egy részében a szív két pitvara között a születés elôtt aktív nyílás nem záródik be teljesen a születés után. A jelenség igen közönségesnek látszik, az angol Wikipedia a felnôtt lakosság 25%-áról ír, a francia cikkekben "minden hatodik emberrôl" (16,6%) van szó. De amit a búvárvizsga könyvben írtak, az igencsak ellentmondásos.

1. A rendellenesség igen elterjedt. A mértéke azonban különbözô lehet és ennek megfelelôen a kihatásai is. Akinek nagy nyílása van, az persze tud róla, észreveszi, hiszen lehet, hogy a második emeletre sem tud felmenni. De az emberek többsége nem is tud arról, hogy ilyen rendellenességgel él (egy amerikai cikk a 10%-ra teszi azok számát, akik tudnak errôl a rendellenességükrôl)

2. A jelenség felismerése körülményes. A nagy nyílást sztetoszkóppal és EKG-val is lehet észlelni, a kicsit csak célzott ultrahangos vizsgálattal. Ezt csak alapos gyanú esetén végzik el. (gondolom a hivatásos búvároknál elvégzik, de az egyszerü sportorvosi vizsgálatnak nem része...)

3. Feltételezik, hogy a nyílás miatt a dekompressziós jelenségek fokozottan hatnak, mert a nitrogén buborékok a nyíláson átjuthatnak a tüdô-körbe és ott trombózist okoznak. Ugyanakkor erre sem klinikai bizonyítékot, sem statisztikai adatot nem tudnak (ezt én úgy értelmezem, hogy a veszélyt inkább józan ésszel feltételezik, mintsem egyértelmüen bizonyították volna)

4. A francia könyv szerint a betegség esetén a búvárkodás ellenjavallt.

Nem vagyok orvos, hanem mérnök. Elnézést kérek a leírásban szereplô hibákért, nem értek hozzá, laikus vagyok, az egészet csak összeolvastam. De nekem az egész rettenetesen furcsa. Van egy betegség, amit az emberek 15-25%-a hordoz. Kimutatása a legsúlyosabb esetektôl eltekintve körülményes. A búvárokra való hatása feltételezett, nem bizonyított. De tilos vele búvárkodni. Van értelme az ilyen tiltásnak?
 46. Edka 2010 jún 22. 09:05  
Nekem is tetszik a hozzáállásod. Nyilván erőteljes életmódváltás is része volt a gyógyulásodnak, mert gondolom az infarktus előtt nem éltél ilyen tevékenyen. Mióta búvárkodsz?
 45. Micu 2010 jún 22. 08:34  
Műtét után 1,5 hónappal leszázalékolás helyett dolgoztam. (Dokinak mikor adtam a borítékot nem fogadta el, azt mondta Neki mindennél többet ér ha tényleg vissza megyek dolgozni). 1 év kihagyás után ugyanúgy merülök, focizok, lovaglok, kenu túrát szervezek, félvadvízre járok.
Ha orvosom betartaná az előírásokat, elfogadta volna a borítékot én meg leszázalékolva eladva felszerelésem jajgathatnék, hogy nem sokáig élek.
 44. vizidino 2010 jún 21. 23:27  
Ez  a hozzáállás kifejezetten tetszik. Nem behódolni a betegségnek, hanem megtanulni együtt _élni_ vele, az élni szó szebb vonatkozásait is beleértve.
 43. Micu 2010 jún 21. 19:43  
Sajnos igen!
Szív beteg vagyok. Műtöttek is, infarktusom is volt már és nem merülés közben. Három éve probléma mentes vagyok. Ennek ellenére olyan már volt, hogy este sokáig felmaradtunk nem pihentem ki magam, ezért lemondtam a délelőtti merülést. A merülésvezető tudta miért.
Folyamatos orvosi felügyelet alatt állok, azaz félévente kell megfelelnem keményebb feltételekkel mint egy halandó merülő társnak. Ennek ellenére a merülő társaimnak mindíg elmondom, milyen gondjaim vannak.
Természetesen ha valami érdekes van odalent lemegyek szívesen.
 42. Luciferin 2010 jún 19. 20:03  
"ismeri egészségi állapotom"
Miért van???
Mármint valami ismert problémád?
 41. vizidino 2010 jún 19. 19:14  
"Pulzusmérő nélkűl nem megyek 20 m-nél mélyebbre, nem is nagyon  kivánkozom!"

ezt igazán kifejthetnéd kicsit jobban, akikkel eddig én merültem, azoknál nem nagyon volt szériatartozék a pulzumérő
 40. Micu 2010 jún 19. 18:20  
7, Kezdő búvár mit keres 30 méteren
 39. Micu 2010 jún 19. 13:03  
Sziasztok
Megpróbálom röviden összefoglalva leírni a véleményem:
1, Ha nem merülhetnék, biztosan összetörnék lelkileg.
2, Azért, hogy merülhessek, megpróbálok mindent meg tenni.
3, Ha nem érzem biztosnak a merülést akkor kihagyom.
4, Pulzusmérő nélkűl nem megyek 20 m-nél mélyebbre, nem is nagyon kivánkozom!
5, Saját felelőségre merülök
6, Csak olyan társsal merülök aki ismeri egészségi állapotom és én is ismerem az övét.
 38. pygmy 2010 jún 19. 06:14  
Visszatérve az orvosi igazolásra, az jutott eszembe, hányan vannak csak úgy, hogy nem foglalkoznak vele, mert ugye a legtöbb bázis úgyis kitöltet egy papírt... és hányan rohannak csak azért el a körzeti orvoshoz, mert jajj, merülünk és kell egy papír a búvárbiztosítás miatt?
Egyébként van már valakinek tapasztalata (hallott róla), ha gáz van, a biztosító meddig megy el a balesetet szenvedett "előéletének" kinyomozásában, azaz tényleg kérik az orvosit, és vizsgálják-e annak valóságtartalmát?
 37. hopposztkopp 2010 jún 19. 05:49  
Egy ötven év feletti embernek  már kevés ellenfele van. Legtöbbször csupán egy . Önmaga. Nem kellene hibáztatni másokat, mert a búvárkodás is vállalkozás. Saját "hasznára és kockázatára". Mit mond majd a patológus rólam - biztosan nem érdekel. Már nem mindegy?

Persze hangulat romboló, de meghalni bárhol lehet. Ne pont a jelenlévők legyenek már mindig a felelősek.
 36. verhas 2010 jún 19. 04:38  
Aszittem az jön, hogy "huhh... hát istennek negatív"
 35. nedori 2010 jún 18. 18:03  
Lehet, felületesen olvastam, de számomra a lényeg nem derül ki: a bázisnak az orrára koppintottak?
 34. Garfield33 2010 jún 18. 12:05  
Te buta
Felénk 52 fokosra nyomják, tehát legalább 53. Ha jó napom van.
 33. PDIC 2010 jún 18. 12:03  
51? :-))))
 32. Garfield33 2010 jún 18. 11:56  
Irreleváns.
És az IQ-mat sem. Bár az átlag pálinkánál erősebb!
 31. vizidino 2010 jún 18. 11:52  
"Én egy egészséges, sportos, sasszemű, 130/80-as vérnyomású, 88 kiló/187cm magas"

a korod bezzeg nem merted leírni :)

 30. Garfield33 2010 jún 18. 11:13  
Mindenkinek más fontos az életbében.
Nekem a nevetés a legfontosabb. Ahhoz meg sokat kell viccelni.

Ahogy egy nagy ember mondta: Az élet rohadt rövid ahhoz, hogy komolyan vegyük...
 29. Garfield33 2010 jún 18. 11:01  
Nem. Én egy egészséges, sportos, sasszemű, 130/80-as vérnyomású, 88 kiló/187cm magas, jókedélyű, ámde néha kicsit pimasz búvár vagyok.
Viszont.
Nagyon fejlett szociális érzékenységgel rendelkezem, ezért folyamatosan aggódom a nem egészséges, a kolerikus, a túlsúlyos, a vackorba harapott, valamint a mentálisan retardált búvártársakért.
 28. bálnabá 2010 jún 18. 10:52  

Nem igaz. Mivel egy Móka Miki vagy ezért mindíg lesznek körülötted, mert bevonzod a társaságot. Ne vicceld el a dolgaid. Sokmindenen lehet és kell javítani.

Vigyázz magadra! Mások is vigyáznak rád! Mert olyan jópofa videókat szeretnénk még sokat nézni, mint amilyeneket csinálsz.
 27. pygmy 2010 jún 18. 10:49  
Vannak hozzád hasonlóak, gyűjtöd is őket magad körül. Szóval ne izgulj! :P
 26. bálnabá 2010 jún 18. 10:48  
Garfield!

Nem kell orvost játszanod. Te ne korlátozz! Bizzuk ezt nálunk okosabbakra. EZért lesz az egyetlen járható út az akreditált, ANTSZ által felügyelt és egységes irányelvek alapjá dolgozó, spec. orvosok tömörülése.

Ami kizáró körülmény volt évekkel ezelőtt, mára már nem biztos hogy az és fordítva.
Most megdöbbentelek bizonyos szintű Cukorbetegséggel is lehet merülni, erre a DAN-nak is vannak már ajánlásai! bizonyos szabályok betartásával balesetmentesen merülnek évente több ezren. Erre is megvan a protokoll és az engedélyező és kizáró kritériumok. Most nem szeretném a nagyérdeműt ezzel untatni. Álatlában persze a tiltó listán szerepel ez a probléma. Tájékozódj.

A kezelt és nyilvántartott esetben, viszont kellemes, biztonságos merülések tervezhetőek.
Egyben tiszteletben kell tartani az oktató, divemaster döntését, ha azt mondja ő nincs tisztában a betegséggel és nem vállal számára ismeretlen kockázatot, akkor ott nincs tanfolyam és nincs merülés.

Az aggódásod alapján Te egy gyengénlátó, cukorbeteg, kövér búvár vagy? Aki ráadásul magas vérnyomástól szenved és itt viccelődik?
Első   1 2
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Drljanda / Kompkikötő

Croatia (Hrvatska)

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 4-10m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelycsikóhal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés