»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-11-26 Irány a mélység

Egy tudós fantasztikus filmekben látott folyadéklégzéssel hódítaná meg a több száz méteres mélységeket.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 30. hopposztkopp 2010 dec 06. 17:01  
Bizony 85 óta eltelt némi idő. A technika látszólag sokat, a tüdő szinte semmit sem fejlődött. Ma sem szereti a vizet. A világűrben könnyebben és tovább működik minden emberalkotta, mint a mélyben. A Marson már mocorog, a Vénuszról egy kép után kuka. Nehezem képzelem el az ember "légtelenítését" és ha mégis  - szerintem az már nem is ember lesz. Mert nem ismerjük és nem tudjuk mire is használhatnánk -  tehát nem hasznos  - a gyakorlati jelentősége nulla.
Csak a kíváncsiság ami... de gondolom a fáról is így jött le néhány közös ősünk. Ki gondolta volna, hogy egy ilyen buta gép, ami csak annyit tud, hogy igen meg nem  - néhány év alatt mire "viszi". Már morse jeleket sem sokan ismernek az író és számoló gépekről sem tudják micsoda - a fotózásban is volt előhívás fixálás meg ilyenek. Mára multidő.

Lesz egy gyagyás aki búgatóport kever és megalkot majd v.mi olyat ami képessé tesz a vízben élésre.  
 29. Bevi 2010 dec 05. 20:41  
Igen osember valo igaz ilyen keszulek inkabb csak elmeletben vagy laboratoriumban mukodne legalabbis a mai technika szintjen, valos meruleseknel nem hiszem hogy hasznalhato lenne - mikor megneztem a keszulek tervrajzat a devicenationon, rogton arra gondoltam hogy ebben se szeretnem ha veletlenul ramjonne a hanyas. De anelkul is rengeteg szennyezodes kerulne a tudobe - bor, haj es szorszalak stb amit gazban lelegezve nem jutna a tudobe.
Az is kerdes lenne hogy lehetne latni vele hisz az emberi szem nem kepes folyadekban fokuszalni.
 28. osember 2010 dec 05. 12:34  
Luciferin alighanem azt olvashatta amit én írtam a  műkopoltyú témáról az Élet és Tudomány 1985.XII.20-án és 27-én megjelent számaiban két részben "Cousteau kapitány tévedése" és "A vér nem válik vízzé" cimmel. Abban szerintem minden olyan kérdésre választ találtok, amiről itt kissé tájékozatlanul elvitatkoztatok.

Akkoriban nagyon érdekelt ez a kérdés és nagy munkámba került összevadászni a hiteles tényeket. Azóta is figyeltem, hogy sikerült-e valami igazán használható megoldást találni, de nem bukkantam ilyen nyomára. Volt azóta egy izraeli találmány, de az sem az igazi. Ezt a marhaságot, amit az Independent cikkben leírnak, Cousteau apánk sütötte el először (valójában reklámcélból) még 1962-ben.

Bocsánat, csak most olvastam bele ebbe a hírfórumba, ezért ilyen hosszú a reakcióidőm (vagy a kor miatt?).
 27. hopposztkopp 2010 nov 29. 09:23  
Persze , házi. Az'é ilyen szelíd.  (megyek Balástyára....)
 
(Góbéra is van típusvizsgám, vannak még nagy koponyák)
 26. Garfield33 2010 nov 29. 07:55  
A szex a zagyadra ment.
És a szerkenytyű úrra gondoltam...
 25. istvanv 2010 nov 28. 21:15  
Tegnap 100 éve született Rubik Ernő, a Góbé tervezője. A kockás a fia...
 24. hopposztkopp 2010 nov 28. 20:03  
OFF:
Nemcsak házi nyuszikák vannak ám! Az a másik nem adja könnyen magát. Hacsak az lehetne búvár aki fogott nyulat
- nem lennénk itt öten sem.
ON.
 23. Garfield33 2010 nov 27. 19:17  
Ez a nyúlra vadászás, ez tecc nekem...
 22. Bevi 2010 nov 27. 12:42  
Akarmilyen melyre akkor sem lehetne merulni ezzel a keszulekkel, ugyanis az emberi szervezet nem kepes nagy nyomast elviselni, irtak hogy szaturacios buvarok 701 metert merultek - a COMEX egyik kiserlete volt nyomas
kamraban hidrohelioxal. Azt hiszem a legmelyebb valodi munka 600 meteren volt. Melyebb munkaknal 200 meternel melyebben mar jelentkezhetnek az ugynavezett HPNS - High Pressure Nervous Syndrome tunetei - mikroalvas, kontrolallhatatlan mozdulatok.
En magam is hallottam sztorikat hogy az amerikai haditengereszet mar hasznalja is ezt a rendszert. Elonye valoban lehet hogy a szervezet nem vesz fel annyi inert gazt nitrogent vagy heliumot akkor a dekompresszios idok is kevesebbek lennenek.
A folyadek maga termeszeten letezik ahogy irtak koraszulotteknel vagy tudomuteteknel hasznaljak azt hiszem hogy ne essen ossze a tudo arra - talan van itt valodi orvos a forumon aki tobbet tud errol.
Azt biztosan mondhatom hogy jelenleg egyetlen olajceg vagy melytengeri vallalat sem dolgozik ilyennel. Meg kiserletekrol sem hallottam.

 21. macok 2010 nov 27. 12:22  
Annál biztos jobb lehet, mint nyúlhátról lóval és agárral sólyomra vadászni... :)
 20. hopposztkopp 2010 nov 27. 11:49  
Még nem alkotta meg, az húsz évvel később volt. A Góbé viszont létezett és repült.
 19. zwaan 2010 nov 26. 21:34  
Rubik-kockával játszottatok, miközben Mikrobit néztetek? :-)))
 18. hopposztkopp 2010 nov 26. 20:54  
Gyerekként kitaláltunk történeteket .Az egyik szerint az űrben találnak egy kocka bolygót, ami rengeteg apró kockából áll és mindnek más a dolga. Elmozdulnak egymáson és alakulnak feladatuk szerint. Élőlények sincsenek rajta mert él az egész bolygó. Amikor a földről odaérkeznek az "űrhajósok" rájönnek arra, hogy mennyivel fejlettebb amit találnak, mert ezek az űrhajósok is csupán "gépek" amiket emberek irányítanak  - gondolati úton - a földről, ahol a "valódi" emberek már régen kockába zárva élnek és akik innen irányítják és látják az őket megszemélyesítő "űrhajósokat".

Nos a jövő is az emberről mesél majd, mikor már lélegeznie sem kell a nagy mélységben vagy magasságban sem fázik mert... Milyen áron? Biztosan ezt és így akarjuk.

Még mindig azt gondolom, hogy a világon a második legjobb dolog, amikor lóhátról, agárral és sólyommal az ember nyúlra vadászik. Bár nem kicsit maradinak gondolom magam. Nem is biztos, hogy igazam van.
 17. seshat 2010 nov 26. 17:33  
nem teszed fel a kepet? (vagy a telefonom nem mutatja). a devicenation.com-on fenn van a cucc: :-D
 16. MrBig 2010 nov 26. 14:45  
Igazad lehet! A hétvégére úgyis hideget, havat mondanak, ki is fekszem éjjelre....
 15. pygmy 2010 nov 26. 13:22  
Ne légy pesszimista! Simán hibernáltatod magad addig, míg nem tökéletesítik ezt a technikát, és akkor te is merülhetsz vele.
 14. MrBig 2010 nov 26. 13:15  
Nem kell lélegezni a feltaláló szerint, mert a tüdőt feltölti a folyadékkal, az oxigén átadása innen történik a sejteknek.
Tehát no légzőmozgás! Gondolom macera lenne azt az 1-1.5 liter folyadékot pumpálgatni ide oda, a folyadék keringetését szerintem máshogyan végzik. Verne is leírt pár dolgot amin akkor igencsak mosolyogtak, meg a föld forgásának gondolatáért is megégettek valakit azthiszem.... Tehát ki tudja, mi lesz?! Valószínű én már nem merülök vele... ;-)

 13. vizidino 2010 nov 26. 11:28  
" Az ok elmeletukkel ennyi erovel az is lehetne a modszer, hogy be kell  lelegezni akarmilyen folyadekot, es a kivezetett veremet egy gep majd  megtisztija a CO2-tol de ha mar ott van akkor oxigennel is feltolti. Meg  lelegeznem sem kellene, vegulis minek?!"

tudtommal az egyetlen ilyen, már sikeresen bevezetett készüléket hívják kopoltyúnak :)
 12. jokerke86 2010 nov 26. 11:12  
Jo na, atsiklottam a verbol kivonos resz felett. De akkor ki kell vezetni a veremet bele egy gepbe es az megtisztija. Na en ebbol nem kerek, biztos van ra jobb modszer. Szerintem egyszerubb (es kevesbe veszelyes) lenne tovabbfejleszteni a folyadekot olyanra, hogy oldja a CO2-t is, vagy esetleg belekeverni egy masik folyadekbol (ami nem mergezo es nincsenek karos hatasai) egy bizonyos mennyiseget, ami a CO2-t venne fel. Es akkor ezt a kettot tisztithata / dusithatana oxigennel az a gep es nem a veremmel szorakozna. Az ok elmeletukkel ennyi erovel az is lehetne a modszer, hogy be kell lelegezni akarmilyen folyadekot, es a kivezetett veremet egy gep majd megtisztija a CO2-tol de ha mar ott van akkor oxigennel is feltolti. Meg lelegeznem sem kellene, vegulis minek?!
A folyadeklegzessel meg az izomlazon kivul az lehet a baj, hogy egyre jobban faradnak a rekeszizmaid, egyre tobb levego kell, igy meg gyorsabban lelegzel es megjobban farad a rekeszizmod. Aztan 800 meteren azt veszed eszre h ugy elfaradtal h mingyart nem tudsz levegot venni. Szerencsere ezzel a cuccal ki lehet loni veszelyek nelkul uh 5 perc alatt fel tudsz jonni.
 11. Garfield33 2010 nov 26. 10:55  
Ed Harris már 20 éve azt szipákolta 8000 méteren...
 10. zwaan 2010 nov 26. 10:55  
Tulajdonképpen Dan Brown is megírta már az egyik könyvében a folyadék légzést...

De, ha belegondolunk, elsőre minden felfedezés fantasy-szerű volt. Aztán valamelyik bejött, valamelyik nem. Személy szerint azért maradnék a kis mélységnél és a levegőnél. Majd az onokám merüljön folyadékkal.
 9. Garfield33 2010 nov 26. 10:52  
Azt értem.
De nekem ne dugdossanak semmit sehova, hogy szénydijoxidot nyerjenek belülem!
 8. PDIC 2010 nov 26. 10:50  
a vízbű mega zoxigént
 7. Garfield33 2010 nov 26. 10:44  
Óvass, ember: "A széndioxid távozása sem kilégzéssel történne, hanem egy speciális eszköz révén, közvetlenül a vérből vonná ki a szerkezet."

 6. Luciferin 2010 nov 26. 10:43  
No tegyünk itt rendbe néhány dolgot.
Bár hangsúlyozom, hogy ehhez nem értek de harminc egynehány évvel ezelött olvastam erről valamit. Elsőként is nem folyékony levegőről van szó. Ezt csak úgy idézőjelesen kell érteni. Egy olyan folyadékról amiben jól oldódik az oxigén és a tüdőt feltöltve át is adja a szöveteknek az oxigént. Hamár a tüdő feltöltése megtörtént akkor minden további nélkül megy a légzés (értve ezalatt, hogy nem fog minden "lélegzetvételnél" fuldokolni a búvár. Állítólag az orvosi gyakorlatban használják is a módszert.) A gond az, hogy ami az oxigént jól oldja nem feltétlen oldja jól a széndioxidot. Meg amit jokerke86 ír az is problémás lehet, miszerint a folyadék kicsit sűrűbb mint a levegő és a légzőszervek nincsenek ehhez hozzászokva. Érdekes lehet amikor izomlázasak a bordaközi izmok.
 5. hopposztkopp 2010 nov 26. 10:08  
Mikor még az ujralégzővel is van némi "gond" - nos szerinted meddig hihető a mese, hogy lement nyolcszázra és eltévedt. Mert a technika már tökéletes, csupán a búvár lehet töketlen.
Kicsit vastüdő szagú az egész.
 4. jokerke86 2010 nov 26. 09:44  
Elmeletileg a CO2-t is kifujod kilegzeskor. Biztosan van valami rendszer, ami feltolti oxigennel ezt a lottyot es kioldja belole a szendioxidot. Mondjuk kivancsi lennek, hogy egy ora folyadeklegzes utan kegyelemert kialtana-e a tudom, mert szerintem rohadt nehez es faraszto lehet hosszutavon.
 3. Garfield33 2010 nov 26. 09:22  
Azé azt nagyon nem szeretném, ha merülés közben dializálnának a vér széndioxid tartalmának csökkentése érdekében...
 2. hopposztkopp 2010 nov 26. 09:16  
A legkézenfekvőbb a folyékony levegő lenne. A kopoltyú és a tüdő között azért van még néhány különbség - márcsak a kapacitás a felület és hatékonyság terén is. Anno oroszország elöljárt az ilyen ötletek terén.Most nagyolvasztó kemencékbe keresek merülő önkénteseket, mert a célom, hogy megnézzem mi van ennek a nagy vasgolyónak a közepén. (pénz is jöhet dögivel, ötletem is van még néhány :-(( - nyugdíjjig kitart)
 1. jokerke86 2010 nov 26. 09:00  
Kivancsi leszek, hogy mennyire fog elterjedni, mivel a folyadek belegzeset epp csak az agyunk akarja mindenaron elkerulni.
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Dhonfanu

Maldives

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 27m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés