»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-12-19 Száz méter szabadon

Mérföldkőnek számító eredményt ért el William Trubridge.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 2
 51. mogya 2011 már 22. 11:37  
Nagyon jól teccik beszélni. Ezt már szeretem. Mi max 12%-ot tárolunk izmainkban, ők 25-30%-ot. Szívritmusuk, anyagcseréjük szintén lelassul. Visszatérve a szabadtüdős emberi merülésekhez, Pipin 7 ütés/perc pulzust tudott elérni, ami egyszerűen elképesztő.
 50. Garfield33 2011 már 22. 10:32  
Brávó Luci! Ez szép volt.
Főleg a mioglobin meg a rezervoár...
 49. Luciferin 2011 már 22. 09:45  
A tengeri emlősök légzésvisszatartása és búvárteljesítménye csodálatos dolog. Nem lehet visszavezetni egy végső okra. Azt gondolnánk, hogy a nagy tüdejükbe nagyon sok levegőt tárolnak, és emiatt tudnak lent lenni sokáig. De ez nem így van. Gondoljunk csak bele, hogy a sok levegőnek mekkora felhajtóereje van. Az legyőzni rengeteg izommunka, ami sok oxigént fogyaszt. Van persze ez a búvár reflex, ami nagyban segíti a lent maradást. De ez sem úgy van mint az embereknél. Nyilván nehezen értelmezhető egy bálna, delfin vagy dugong esetében, hogy ha az arcuk (fejük) a vízbe merül, akkor beindul ez a reflex. De amikor merülnek, akkor beindul  és sokkal hatékonyabban mint például az ember esetében.
Nem elhanyagolható, hogy ezek az állatok sokkal jobban tolerálják a széndioxid felhalmozódását a testben mint mi. Ezenkívűl sejtszinten (különösen a test perifériáiban) nem lélegeznek hanem sok esetben erjesztenek. Ez tejsav felhalmozódással jár amit szintén jobban viselnek el mint mi emberek.
Nagyon lényeges, hogy a test izmaiban sokkal több a mioglobin mint a mienkben. A mioglobin képes az oxigén tárolására és leadására. Tehát nekik az oxigén rezervoárjuk többrétű mint a mienk, hiszen nekünk főleg a vérben van, nekik meg a vérben is meg az izmokban is. Nyilván a különböző élőlények esetén más-más mechanizmusok vannak illetve a fent felsoroltak is különböző fontossággal birnak.
Harminc évvel ezelött olvastam ilyeneket okos könyvekből. Ezt őrízte meg törékeny emlékezetem. Nyilván azóta a todomány is haladt előre. Talán a japán tudomány áldozatos munkájának is hála...
 48. mogya 2011 már 22. 03:47  
6. jokerke86
Elmesélek egy igaz történetet:
Egyszervolt, holnemvolt, de mégis volt egy palack. Abban lakozott 155 bar oxigén. Jött Micimackó és rátöltött 50 bar levegőt, majd elment kedvenc barlangjába és lement -39m-re.
Nem esett jó neki, de ma is él, míg meg nem hal.
Tanulság 1: Nem vagyunk egyformák és én óvakodnék az ilyen kategórikus kijelentésektől.
Tanulság 2: Ne bízz senkiben és mindig analizáld a kölcsön palackot, vagy tartalmával adományozd meg a légteret.
 47. mogya 2011 már 22. 03:27  

Luci!
Hát ki másnak?
Nem vitatkoztam veled, mert mint mondtam azzal nem is lehet, mindössze pontosítottam az általad leírtakat
és megkérdeztem, hogy egyetértesz-e vele.
Ettől nem lettél kevesebb, sőt.
Személyes véleményem, hogy az ilyen nyilvános fórumokon élettani kérdésekben nem szabad pongyolának lenni, mert abba súlyosan bele lehet dögleni.
Főleg a szabadtüdős merülésekkel kapcsolatban, ami egyébként is egy érzékeny terület.
A poénokért elnézést, de én ilyen vagyok! Nem kell komolyan venni.
Mindig Biztonságos Merülést!
Mogya


 46. Luciferin 2011 már 21. 10:55  
Kedves Mogyi!
Teniszlabda fikszációddal ne hozzám fordulj. Hozzászólásomban én is azt írtam, hogy ez NEM így van. Röviden én is azt írtam amit te. Valóban te hosszabban és elegánsabban fejtetted ki amit én hányavetien. Semmi vita nincs köztünk, szerintem.
Amúgy néhány teljesen lényegtelen dolgot megjegyeznék. Életem során láttam már néhány tüdőt (nem sokat). Patkány, sertés, marhatüdőt boncoltam is. Persze ez nem érdem, egyszerűen csak így alakult az életem. Láttam olyat is amikor emberből vették ki a tüdőt. Ezek után nekem nem a szalontüdő jut eszembe ha búvárok tüdejéről van szó. Én ilyen vagyok, más meg másmilyen, én elfogadom... Nem sokat tudok a tüdőről (sem) bár nyilván illenék vagy kellene. Azért van egy olyan sejtésem, hogy az a tüdő amit te a hentesnél látsz az már egy összeesett tüdő, tehát tovább már nem lehet összenyomni (sérülés nélkül). Pont azért amit te is írsz, hogy a mellkasban a mellhártyához tapadva a tüdő kifeszül. Amikor légmell lép fel ezért esik össze a tüdő, szélsőséges estben annyira mint a hentesnél.
Végül kérdésedre válaszolva ("Igaz Luci?") azt tudom mondani: Igaz, persze. Csak nem értem, hogy miért nekem szegezed ezt a kérdést.
Tényleg, miért...
 45. mogya 2011 már 21. 09:37  
Szabadtűdős merüléseknél a szervezetben zajló folyamatokat az emlősökre jellemző, un. búvárreflex vezérli.
Ez 4 fő elemből áll:
Szívritmuscsökkenés
A perifériás erek összehúzódása
A lép összehúzódása
Vérátrendeződés

A szívritmuscsökkenés az, amibe a szárazon vízbeugrók (21 C foknál hidegebb víz) bele szoktak halni (rossz esetben, persze csak akkor, ha az arcuk beleér a vízbe), de ennek nem sok köze van a teniszlabdához, szóval mehetünk tovább.
A fokozódó nyomás hatására 30m alatt a perifériás erek összehúzódnak és a vér a fő életfenntartó szervek felé nyomul: szív, tüdő, agy.
A lép egy nagy raktár, tele friss, oxigéndús vérrel. Az összehúzódás hatására ez a friss vér belekerül a véráramba. Ezt gondolom nem kell magyarázni miért jó.
A búvárreflex részeként a rekeszizom felzáródik a tüdőre, fixálja a mellüreget és teret enged az alatta elhelyezkedő szerveknek a bordák alatt.
A vérátrendeződés révén a végtagok ereinek összehúzódása miatt a tüdőbe kicsit megnövekedett nyomással tódul a vér. A tüdő ugyan feltapad a mellüreg falára, de nem tölti ki azt 100%-osan. Ezért a mellhártyán keresztül vérplazma (90% víz 10% szerves anyag) áramlik a mellüregbe, teljesen kitöltve annak üregeit.
Eközben a tüdő erei is pattanásig töltődnek vérrel és a túlnyomás következtében a kapillárisait és az alveolusokat http://www.pixmac.hu/kep/alveolusok+grafika/000048407163 vérplazma tölti ki.
Ennek következtében a tüdőben lévő LEVEGő összepréselődik és TÉRFOGATA, tényleg teniszlabdányira csökken, miközben a benne lévő gázok parciális nyomása megnő.
Ezért van az, hogy se az ámbrás cet se az elefánt fóka, nem merül le teleszívott tüdővel. a maga 1000-1500 méterére.
Feljövetelnél, a nyomáscsökkenéssel ez a folyamat fordítva játszódik le.

Mivel - mai tudásunk szerint - a folyadékok összenyomhatatlanok ez a reflex védi meg ezt a létfontosságú szervet a maradandó roncsolódástól.
Igaz Luci?
 44. mogya 2011 már 20. 13:50  
40. Luci! A személyes vélemények kivételével egyetlen mondatba se lehet nagyon belekötni.
Külön-külön mindegyik megállja a helyét, talán csak kiegészíteném az elsőt, hogy:
Fokozódó környezeti nyomás hatására a tüdőben a levegő összenyomódik. Na de miért? Azért, mert a mellkasra ható nyomás összehajtogatja a bordákat és megy vele a tüdő is? Vagy hogy?
"Azért az a teniszlabda enyhe túlzás." Ha nem is teniszlabdányira, de mondjuk a felére? Harmadára? Mennyire?
"a vérplazma beszűrődik a tüdőbe" OK, de hova?
"Az oxigén nagyobb nyomáson mérgező" Na ez TUTTI!

Azt mondanám: ügyes, naggyon ügyes - alapból -, de nem magyaráz meg semmit.

Na jó, nem genyózok, mert Bunny berak a Nagyszállóba, inkább leírom.
Majd ebéd után. (szalontüdő zsemlegombóccal) stílszerűen. :-)


 43. mogya 2011 már 20. 13:32  
Sok marhaságot olvastam már itt-ott, de ez mindent ver: "abban a mélységben a tüdő összeesik egy teniszlabda méretűre"
abban a mélységben... teniszlabda... "Te jó Isten!"
Látszik, hogy a társaság T bone steak vagy borjú bécsi környékén nevelkedett és hogy szalontüdővel csak sötét pincékben riogatták. El kell ballagni a csarnokba vagy egy jobb henteshez, kézbe kell venni egy gyönyörű szép tüdőt.
Hogy tud az összeesni teniszlabda nagyságúra?
Na jó, ez a dolog poén része volt.
A mellkasban vagy mellüregben vákuum van az tapaszolja a tüdőt a mellhártyához, ami a mellüreg falán található. Ha Ödönke nem kap PTX-et merülés közben, az onnan le nem jön.
Szóval a "Te jó isten" anlógiáján, itt is kifér legalább egy Jézus Mária.
Jézus Mária!!!

 42. hopposztkopp 2010 dec 24. 12:20  
Eltart néhány percig egy ilyen merülés. Azt is ki kell v.hogy húzni. Mikor lefelé csak süllyed, akkor felfelé úszni kell!
Röviden : van itt néhány "hideg" fejjel megoldandó feladat.
 41. aron5 2010 dec 21. 21:35  
Te Luci, a tüdőnek is van ökoszisztémája?
 40. Luciferin 2010 dec 21. 20:43  
Tüdőfolyadék... Te jó isten.
A nyomás hatására a tüdőben a levegő összenyomódik. Azért az a teniszlabda enyhe túlzás. Egy idő múlva már nem nyomódik tovább, hanem a vérplazma beszűrődik a tüdőbe. Szerintem ez nem tesz jót a tüdőnek, de a freediverek az ilyen kijelentéseimet nem szokták díjazni. Amikor jön fel a búvár, akkor a folyamat fordítva megy végbe.
Oxigén mérgezést (nitrogén narkózist) azért nem kap, mert a toxicitás (többek között) dózis függő. Az oxigén nagyobb nyomáson mérgező. De egyben biztos vagyok ha valaki egy levegővel 200 métert úszik nincs bővivel az oxigénnek. :-)
 39. jokerke86 2010 dec 21. 20:20  
Ez a " nem sokáig kell élni, hanem jól!" szoveg egy nagy baromsag. Igy elnek a drogfuggok, keveset es valami kurvajol a sajat kis vilagukban. En sokaig akarok jol elni.
 38. hopposztkopp 2010 dec 21. 20:06  
"" nem sokáig kell élni, hanem jól!""

Amikor az ember v.mit dönt, nem gondol a jövőre, csak a feladatra. Nincs is más. Se isten, se ember aki eltántorítaná. Ez az egyetlen egyetemes jog. Élsz és halsz. Csak.
 37. Grelex 2010 dec 21. 20:06  
Gondolom ez is olyan lehet, ami a "nem rendeltetésszerű használat " fogalma.
Minnél többet használod a szervezetedet, égeted a gyertyát minimum a két végéről, annál hamarabb elfogyasztod!
Szerintem.
Lásd a nyugdíjjas gyöngyhalászok klubbját!
Van?
És ha igen, átlagéletkor?
 36. Grelex 2010 dec 21. 20:02  
Bezony, de valszeg a bordái nem hajolgatnak csak úgy és csak akkorára.
Ezek, szerintem a levegővel teli térfogatokra vonatkoznak.
:-)
 35. jokerke86 2010 dec 21. 19:57  
Egyebkent az ilyen jot tesz a tudonek, vagy 50 evesen egyszercsak ugy fog donteni a tudeje, hogy azt a bizonyos gazcseret nemigazan vegzi el a tovabbiakban?
 34. hopposztkopp 2010 dec 21. 19:54  
Csak elképzelem ahogy néhány jóbarátom bordáját ráhajtogatom egy teniszlabdára. Nem túl szorosan, csak úgy lazán. Mindet egyszerre. Elég hülyén néznének ki. Nem? A manus meg önként, dalolva...
 33. Balage 2010 dec 21. 19:03  
Mostanában  próbálgattam a szabadtüdős merülést, még uszodában.
Az 50 es medencét simán átuszom, de ettől a pár sortól amit itt olvastam, hogy tüdőfolyadék a szájban meg ilyenek.. Hát nem mondanám, hogy még több kedvem lett. :o) Mindenesetre nem semmi a pacák!
 32. Grelex 2010 dec 21. 18:28  
Nem osztva az észt, de abban a mélységben a tüdő összeesik egy teniszlabda méretűre.
Namármost, elbeszélték a free diverek,hogy a tüdőfolyadék, ami a tüdő alján található, egészen a torkukig,sőt a szájukba is visszajön.
Érzik az ízét!
Szerintetek,milyen cseréről lehet szó?
NIncs csere!
Addig visszatart a lélegzet, relaxál,pulzus alfába lemegy, "nagy kékség" effektus!

 31. Garfield33 2010 dec 21. 08:08  
Csúnya rossz verhas!!!!
Most lebuktattad Káplánt, hogy nemcsak ő tudja a dolgot egyedül...  :-)
 30. verhas 2010 dec 20. 23:38  
Ebben a mélységbena tüdő összeesik, gyakorlatilag nincs gázcsere. Olvass utána még a sekélyvizi ájulásnak, az is hasonló okok miatt van. Dekó beteg sem lesz.
 29. Garfield33 2010 dec 20. 13:59  
Ti csak itten ne vicceljétek el a dógot...
 28. Bunny 2010 dec 20. 13:54  
Gondold el, oxigénmérgezést kapni szabadtüdősként milyen bukta lenne már :) Hiába, a modern orvostudomány már kopoltyút is klónoz, csak még nem kötik az orrunkra.
 27. Zook 2010 dec 20. 13:42  
kivonta a vízből a zokszigént, tok egyértelmű. jó, hogy nem tolta túl. mert akkor bajban lennénk, béláim.
 26. hopposztkopp 2010 dec 20. 13:29  
Belegondolva: lement, feljött és túlélte. Hát nem mindegy mi a fene történt a koszigennel a sejhajában ? Mert, már nekem tizennégy méteren minden bajom van - jobb napjaimon - tehát a száz az teljesen elképzelhetetlen.
Tud v.mit, amit el is tud érni,  mi pedig  nem.  Elismerésem.
 25. Káplán 2010 dec 20. 13:23  
No azt kétlem. Grelex megválogatja még a haverjait is :)  100 méteren is, mielőtt kiutasitanak  bennünket moderálásügyileg.
 24. Garfield33 2010 dec 20. 13:18  
Grelex a haverom.

Amúgy pedig nem ellened vagyunk, csak Lüszit támogatjuk. ő a legokosabb köztünk, talán eccer majd ő megért téged és egyszerűsítve továbbadja nekünk a titkot...

 23. Káplán 2010 dec 20. 13:16  
Jön még macskára piros troli.
 22. Garfield33 2010 dec 20. 13:06  
Hajrá Lüszi!!!!!!
 21. Káplán 2010 dec 20. 12:04  
No de kinek is? Mert ha igazad van, akkor pótolnám a választ.
 20. Luciferin 2010 dec 20. 11:41  
Igazad lehet. Végülis az is válasz, hogy megírod, hogy nem válaszolsz a feltett kérdésre.
 19. Káplán 2010 dec 19. 22:46  
Kinek nem válaszoltam? Álljon elő, de iziben.
 18. Luciferin 2010 dec 19. 22:05  
Ja, csak nem válaszolsz...
 17. Káplán 2010 dec 19. 21:19  
Priviben fogadok kérdéseket :)
 16. jokerke86 2010 dec 19. 20:12  
Persze, hogy nem sziv semmit a szabadtudos (kiveve a felszinen), de most attol fugg szerinted a mergezes, hogy a felszinen vagy lent szivunk be ugyanannyi levegot?? (ugy ugyanannyit, hogy fent 2.6 liter / 120m-en 2 deci)
 15. Káplán 2010 dec 19. 20:03  
De nem is ez a kérdés. Szabadtüdős nem sziv semmit. :) Kis vérkör, nagyvérkör, gázcsere a tüdőben. A többit Rád bizom. Remélem, nem szivod meg.:)
 14. jokerke86 2010 dec 19. 19:37  
Ne kimelj! :) En semmi kulonbseget nem latok oxinmergezes szempontjabol akozott, hogy tengerszinten beszivsz 2.6 liter levegot, vagy hogy 120 meteren beszivsz 2 deci levegot.
 13. Káplán 2010 dec 19. 19:31  
Ne akard, hogy őszinte legyek.:)

 12. jokerke86 2010 dec 19. 19:26  
Es melyik resze hibas szerinted?
 11. Káplán 2010 dec 19. 19:24  
Érdekes, számomra újszerű elmélet. Kár, hogy hibás.
 10. jokerke86 2010 dec 19. 19:18  
Nem arra gondoltam, h visszatartod olyan melyen, hanem, hogy kisebbeket lelegezve kevesebb oxigent viszel be es ezert marad el a mergezes.
 9. Káplán 2010 dec 19. 19:14  
Arra, hogy ha visszatartod a levegőt, akkor is folyik gázcsere a tüdőben. "Pörgesd csak, pörgesd":)

 8. jokerke86 2010 dec 19. 19:09  
Mire gondolsz?
 7. Káplán 2010 dec 19. 19:00  
"Egy kicsit még pörgesd a kereket" :)

 6. jokerke86 2010 dec 19. 18:56  
En is valami ilyensmire gondoltam, hogy nem eleg csak a parcialis nyomas a mergezeshez, hanem kell melleje a nagy mennyiseg is. Megerositi az elmeletemet az is, hogy 155m a suritett levegos merulesi vilagrekord, ami 3.46-os parcialis nyomasu oxigent jelent, es az jocskan halalos kategoria mar.
 5. Garfield33 2010 dec 19. 18:03  
Bár nem tudom, de logikusan belegondolva a tüdődben lévő levegő oxigénjének parciális nyomása ugyan tényleg 2.31, de a mennyisége (illetve az oxigénatomok mennyisége) nem elég a mérgezéshez.
Talán...
 4. jokerke86 2010 dec 19. 16:18  
En ertem, de amikor lemegy 100 meterre akkor a kulso nyomas osszepreseli a tudejet a benne alevo levegovel. 11 bar nyomas osszenyomja elmeletileg 1/11-ed reszere. Akkor ertsem iugy, h ha csak 1/11-ed tudonyi levegot vennek 100 meteren, akkor en sem kapnek oxigenmergezest? (most tekintsunk el attol h mas bajom azert lehetne a keves bevitt levego miatt)
 3. áááááávadász 2010 dec 19. 16:07  
nem sűrített levegőt lélegzett be...
 2. jokerke86 2010 dec 19. 10:23  
En mar ennek a negyedevel is megelegednek.
Egyekent miert van az, hogy nem kap oxigenmergezest 100 meteren, ami ugye 11 bar? Ahoz van koze, hogy ott csak nagyon kis terfogatot tolt ki a tudejeben a levego?
Első   1 2
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Tobia Kebir

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés