»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2011-03-02 XI. Búvárfotós OB végeredménye

A rekordszámú nevezést hozó versengés összetett győztese Előd László lett.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 2 3
 58. pygmy 2011 már 19. 08:34  
Nem tudom, nem az lehet a baj, a dc nem csak a fotósokról szó. A célközönség a búvártársadalom. És igen, sok közülük fotózik, de tuti nem akar mindegyik közülük világbajnok lenni, max. csak egy kicsit ügyesebb. Miért nem lehetne publikálni képeket merülőhelyekről, túrákról, a tengeri élővilágról bárkinek, főleg, aki érdekes, vagy ritkán látogatott helyekre utazik, de még ez sem fontos. Sarkosan fogalmazva, lassan oda jutunk, hogy csak Te, vagy az általád megnevezett emberkék mutathatnának be képeket, mert ugye a közízlést nem szabad rombolni holmi amatőr képekkel. Ugyan, nézzük már egy kicsit felnőttebbnek a közönséget, mert szvsz pontosan lehet látni, aki kicsit többet olvasgat és figyel, annak szépen fejlődik az ízlése az elvártak szerint:P Aki meg sokat veregti a saját vállát, vagy kicsit elszáll, azt kijózanítja egy OB, vagy egy cifra értékelés tőled:)
Szóval, sokan vannak, akik fenntartják a jogot, hogy "publikálhassanak" minden világverő szándék nélkül, és szerintem sokaknak lenne az nagy segítség, ha nem azt mondanád, rossz amit csinál, csak annyit, javult vagy fejlődött-e, jó-e az irány, amerre halad, stb. Nem kellene elvenni a kedvét senkinek, sem a középmezőnyből, sem az alja népből:)
A nagypályán úgyis kevesen játszatok, szvsz. Persze, lehet nem leereszkedni a kispályások közé:P
 57. Garfield33 2011 már 18. 22:21  
Ó, te azt már nagyon régen kezdted.
És Jimmy nem rúgott vissza, csak ütött. Már ha Fülig...
 56. Darth-Digilog 2011 már 18. 15:54  
Örülök, hogy mindenki figyelmesen olvassa a hozzászólásomat. :-)
1., Ugye nem úgy kezdődött, hogy Jimmy visszarúgott. Tehát a biztosíték kiverését nem én kezdtem, nem én degradáltam a kiírókat és akartam elmagyarázni hol tart ma a fotózás. Érdekes ezt senki nem tette szóvá! Miért is?
2., Mint írtam volt, a többi hozzászólóval ellentétben én csak akkor osztom azt észt, amikor bizonyítottan értek is hozzá, ez sajnos általánosságban azért nem mondható el itt. Tehát ha verem is a biztosítékot, legalább van mire alapoznom.
3., Nem is szeretnék peace brother-t játszani, mert én látom hányszor mond valaki mást és ír utána homlokegyenest mást. Én leírom a véleményem ha valami nagyon nem tetszik és vállalom is azt.
4., Az ellen küzdök, hogy míg a DC egyfelől nagyon jó, mert segít a fotósoknak fejlődni, addig azt látom, hogy a tulajoknál is van egy határ amire azt mondják ez a szint elég (nem tudatosan). Sokat beszéltem én Bunnyval és sokat panaszkodott, hogy hányan vannak akik a normális alkotói munkát hátráltatják a beszólásaikkal, most úgy érzem, hogy mivel a DC túllépett jócskán az elvártaktól -ugye szép eredmények születtek az OB-n- így már úgy érzi, hogy minden szuper és tök jó. Csak szerintem az a baj, hogy kialakult egy középréteg akik egész jól fotóznak már, de nem alakult ki a top mezőny. És a PS imádat nem is fogja segíteni a gondolkodásmód a kreatívitás fejlődését. Otthon hetek alatt megszülünk egy képet PS-el nem ugyanaz mint amikor a helyszinen fotózás közben rögtön beugrik. És ha a a fotózáson van a hangsúly akkor ez ki tud fejlődni. Ha azt hirdetjük, hogy ha van PS oldjuk meg azzal akkor megállítjuk a fejlődést. Sajnos 10 emberből 9 megáll egy szinten lustaság stb miatt. Láttam ilyet eleget. Nem szeretném ha a DC is hozzájárulna ehhez (a látógatói egy része úgyis megteszi) és egymás közepes képeit agyondícsérgető klubbá változna, ami óhatatlanul azt eredményezné, hogy mindenki elégedett lenne magával és veregetné a saját vállát. Nagyon sok fotóklubnak is ez a baja, kis közösség dícséri a saját emberei képét, és a végén még kiállítást is csinálnak, amivel rontják a közönség ízlését.

 55. áááááávadász 2011 már 15. 08:11  
attól függ, hogy lesz-e kaja.
 54. Garfield33 2011 már 15. 01:02  
Robbantósat?
 53. pygmy 2011 már 14. 15:24  
Buvarfotos balt szervezek. Nem ismeretek valami specialistat?
 52. Garfield33 2011 már 12. 23:07  
Kedves DD. Én nem szóltam hozzá az OB-hez, lévén közöm nincs hozzá, és a fotózáshoz sem értek, de szerintem a biztosíték kiverésében nagy valószíynűséggel te vagy az adu ász...
 51. Zook 2011 már 12. 18:53  
mielott teljesen lenullazod a nyul fotostudasat (jegyzem meg nem hiszem, h vedelmemre szorulna, ez nem is vedobeszed) de vess mar egy pillantast az eredmenyeire a nevezett ob-n.

tovabbi kellemes meruleseket kivanok.
 50. Bunny 2011 már 12. 18:51  
Azt nem értem, ha szerinted is olyan stílusban írunk mint te, akkor miért veri ki nálad a biztosítékot? Vagy csak neked lehet véleményed, akár sarkos is, másnak nem? Legyen már meg nekem is ez a lehetőség, hogy elmondjam a véleményem olyan stílusban ahogy akarom, max nem tetszik neked, erről szól a világ, vélemény-ellenvélemény. Én se degradállak le azért ahogy véleményezel, ez vagy, elfogadom. Elmondtam a magamét, te is, ennyi. A tényen nem változtat egyikünk sem úgy vélem, az OB-t nem mi szervezzük. Irgumburgum nincsharag :)
 49. Darth-Digilog 2011 már 12. 18:13  
Kedves Zook és Bunny és mindazok akik érzékenyen fogadták a hozzászólásomat. Az egész nálam ott verte ki a biztosítékot és erre meg én vagyok érzékeny, amikor úgy érzem, hogy egy nem szakértő nem fotós (ezen megint lehet megsértődni - főleg nem is az érintettnek hanem akik úgy gondolták, hogy meg kell védeniük- miközben minden elismerésem Bunny dolgaiért amit szervez azért, hogy legyen fejlődés a hazai víz alatti fotózásban, olyat ír ami szerintem degradálja a zsűrit és a kiírókat, mintha azok nem értenének a szakmájukhoz. A mondat így szólt: " Nem külön kategória kell, hanem végre megérteni, hogy a XXI. században nem XX. szabályok kellenek." Nekem ez azt jelentette, hogy már bocsánat a túlzott metaforáért, de mindenki hülye csak Bunny az egyszemélyes tudás birtokosa. Mintha a fociról lenne szó, mert elméletben mindenki tud, csak soha nem jutottunk sehova. Ez kicsit lehet magyar szokás. Szóval az hog y valaki mindnet megtesz a fotózás javításáért, nem jelenti azt hogy ő ért hozzá. Mondjon véleményt, vitatkozzunk róla, de nekem ez hasonlóan durva hozzászólás volt mint ahogy én szoktam vitatkozni. Csak a különbség az, hogy a vitáim általában a fotózásról szólnak, amihez meg talán jobban értek mint az eddigi vitapartnereim. (Talán egy vitám volt a fotózáson kívűl, ugye a Búvárbál, de ott írtam, hogy speciel tizen évig ebből éltem, tehát komoly rálátásom van rá). Bunny igazad van az OB nem természetfotós verseny, de két gondom van ezzel. Egyik te is tudod, hogy a zsűri egy része is az és az OB azért követi az ÉTF mint mérvadó hazai verseny szabályait. A másik pedig az OB a VB válogatója is általában, a VB-n pedig nem lehet hozzányúlni a képekhez.
 48. Archi 2011 már 06. 21:45  
Feltettem a SLIDESHOW -t ami a díjátadón ment, a kategóriák 10 legjobb felvételével!
 47. Bunny 2011 már 06. 10:51  
Mivel OB téma ezt még ideírom. Illetve először is szakadj meg Szudán miatt :D
Másodszor szeretném felhívni a figyelmedet a verseny nevére és címére:

Búvárfotós Országos Bajnokság

Kérdem én tisztelettel az érdemeid elismerése mellett, hogy hol a búbánatban látod te, hogy természetfotós verseny? Szerintem kevered az év természetfotósának víz alatti fordulójával a BOB-ot! Ez ÉTF-en megállja a helyét amit írsz, de szerintem a BOB más, vagy legalábbis másról kéne szóljon.
 46. atko 2011 már 05. 20:52  
Örülök hogy olyan témát dobtam fel ami nem hadja a népet közömbösen hallgatózásba burkolózni.
Osztom Zook véleményét abban hogy ebben a témában mindenkinek meg lehet sőt meg kell hogy legyen a saját véleménye, de ha  az netán nem egyezik meg a sajátommal azt még illendő módon illik tiszteletbe tartani.
Én azt vallom hogy rossz képből PS-el sem csodát művelni. Ha a kép az elkészülés pillanatában nem lett jól komponálja abból soha nem lesz jó kép. A kép elkészítésének pillanata az amikor annak szinte végleges formájában kell az érzékelőre kerülnie. A digitális technika követeli meg a szükséges utómunkát amit szűk korlátok közt szabad engedni, úgy ahogy azt ma a legtöbb versenyben teszik is. De a két dolog nagyon jól megfér egymás mellett. Lásd a mostani OB versenyt
Nem helyett hanem mellett.

 45. elche 2011 már 05. 18:42  
Ott is megvan ez a válasz, ott folytatódhat a téma.
Ki lehet ezeket a dolgokat beszélni nyugodtan. Hadd lássuk, ki mit gondol a témáról.
 44. Zook 2011 már 05. 18:37  
az, hogy minel radikalisabban fogalmazod meg a velemenyed meg nem jelenti azt h mondandod igazsagtartama novekedne (v akar csak nyomokban fellelheto lenne) es sokaknak, pl nekem is elveszed a kedvet a temaban megnyilatkozastol...

szerkesztok, rakjatok at masik forumba, ha ott folyt.
 43. Darth-Digilog 2011 már 05. 18:07  
Hát ezek szerint Thomasé nem fér bele és így nem tudok lobbizni Bunny óhaja miatt. Egyértelműen benne van, hogy az eredeti képtől nem elidegeníthető. Azt kellene megérteni, hogy a természetfotózás magáról a természetről és annak fotózásáról szól. Nem photoshop guruságról. Van egy csomó faja a fotózásnak aminél meg arról szól. Vitakozhatunk arról, hogy a sípályán mindenki léccel száguld akkor mi búvárok miért nem használunk léceket, csak nincs köze egymásnak a két dologhoz. Néha nehéz megértetnem embereknek akik pl felkérnek étel fotózásra, hogy nem tudom megcsinálni, mert az a fotózás egy olyan műfaja amihez nem értek. Más szabályokkal, más optikával, más fényekkel, más kompozíciós szabályokkal. Ha valaki vesz egy kompakt gépet és lő néhány képet, akár még jót is, nem fog mindenhez érteni a fotózásban, amikor én 20 év után tudom, hogy mennyire keveset tudok. A netes minél több embert és fotóst összegyűjteni akaró versenyek nagy része biztos mindent megenged, mert üzletről van szó elsősorban, de a nagy versenyeknek hagyjuk meg azt a színvonalat, hogy fotósokat méressen meg és nem kókler PS zsonglőröket. Ha Thomas is leírta, hogy meg tudta volna ill. meg is csinálta hasonlóan mint a végeredmény képe akkor tessék megcsinálni a fotózás alkalmával egy OB-re.
 42. pygmy 2011 már 05. 18:03  
Szerencsére Szudánban nem sok térerő lesz.
 41. elche 2011 már 05. 17:52  
Folytassuk a beszélgetést a fotós fórumban, ez maradjon meg OB-témának.
 40. Darth-Digilog 2011 már 05. 17:38  
Bunny! Először is üdv így Szudán felé félúton! Azon gondolkodtál már, hogy lehet ezt a kérdést fotósoknak kellene eldönteni és nem számítógépes szakiknak. Te sem szereted amikor "osztják az észt" a honlapoddal kapcsolatban. Kicsit átestél a ló túloldalára, ahogy fogalmazol az nem konstrúktív javaslat, hanem kicsit inkább mindenki hülye aki nem érti  meg, hogy te vagy a nagy fotós és szakértő és te tudod a tutit. Szerintem ha rábeszéled a BBC/Shell mitumén Wildlife Ptotograpeher of the year szervezőit arra, hogy innentől kezdve photoshop versenyeket rendezzenek szerintem mi magyarok is követni fogjuk. Csak egy nem fotós szerintem ne szóljon illetve szólhat csak ne ossza az észt abban amihez nem ért. Bocsi de te nem vagy fotós szerintem.  
 39. Luciferin 2011 már 05. 15:51  
Emmán eredetiben sem vót szép...
:-)))
 38. istvanv 2011 már 05. 14:12  
A Tiéd jobb alany erre a fogak és az ikrák miatt....
 37. aron5 2011 már 05. 12:52  
nekem is
 36. elche 2011 már 05. 12:44  
Hm. Úgy emlékszem, megjelent itt nálunk egy kicsit ezt a témát is feszegető írás, ami némi vitát generált. Úgy látom, nem simán fekete-fehér dolgokról van itt szó, van mit boncolgatni rajta.
 35. Thomasbuvar 2011 már 05. 12:19  
Nekem tetszik! :)
 34. Bunny 2011 már 05. 12:05  
Hát megvan a maga hatása a második képnek az biztos.
 33. istvanv 2011 már 05. 11:58  
Hirtelen felindulásból mekkeltem egy melletti kockából én is a'la Thomas...

 32. Thomasbuvar 2011 már 05. 11:17  
Még talán annyit fűznék hozzá, hogy közvetlenül ennek a kockának az elkészítése előtt állítottam át úgy az expoziciós időt (1/250-ről 1/50-re), hogy ne fekete legyen a háttér. Magyarul van olyan fotóm is, ami témájában megegyezik a vitatottal, de eleve fekete háttérrel készült... Tehát szimplán hülye voltam, hogy ezt választottam a versenyre, de így legalább van miről agyalogni... :)
 31. Thomasbuvar 2011 már 05. 11:05  
Csak hogy jobban lehessen követni, amiről beszélünk, ide tenném a kép vágatlan, módosítatlan eredetijét is és a már ismert "végeredményt", mely a szabályok keretein belül meg lett vágva, illetve a teljes kép egészét érintően le lettek húzva a fényerő, a színek, növelve lett a kontraszt. A szabály így szólt:
A képek korrekcióját helyesen kalibrált monitor segítségével sRGB színprofilban kell elkészíteni. A korrekció a teljes képre vonatkozó következő kis mértékű, természethű digitális módosításokból állhat: szintek (levels), gradációs görbék (curves), színegyensúly (color balance), színezet/telítettség (hue/saturation) és fényerő/kontraszt (brightness/contrast). Megengedett az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák: karc, vegyszerfolt, a fényérzékelőre tapadt por hagyta nyom, valamint az esetleges, csekély számban becsillanó lebegő szemcsék eltávolítása. Ezen túlmenő beavatkozás, illetve a kép egyes részeinek módosítása nem megengedett!
Feketével jelöltem, ahol a szabályok szerint határeset lehetett az én elvégzett módosításom...
Akkor itt vannak a fotók:
 
 30. Bunny 2011 már 05. 10:26  
Nem külön kategória kell, hanem végre megérteni, hogy a XXI. században nem XX. szabályok kellenek. Senki nem várja el manapság, hogy csak az az igazi fotó, ami előtt percekig mozdulatlanul ül az alany, mint ahogy a diát kell beadni és hozzá sem nyúlhatunk szabály sincs már. Emlékszem pár éve még a digi gépekkel készült képeket lenézték, a photoshop az ördög műhelye volt, most pedig mindenki használja és élvezi, mégis ragaszkodunk olyan dolgokhoz amihez szerintem nem kéne.

A legjobb módszer szerintem az, ahol a külön kategória a módosítatlan, ahol nincs vágás és módosítás, a többi kategóriában viszont pedig lehet mindent kivéve rátenni-kitörölni, vagyis az az út amit a mi versenyeinken is képviselünk, és mégsem photoshopverseny és agyonmódosított képek kerültek beadásra, sőt.  Szerintem az, ami jelenleg a magyar fotós versenyen szabály az olyan magyaros megoldás, sikerült megint két szék közül a pad alá kerülnünk. Ez persze az én magánvéleményem, nem feltétlenül igaz.

De thomas képe valóban rávilágított erre és talán 2 év múlva másként gondolkoznak a szervezők. Ugye a szabályok miatt ki kellett volna zárni egy igazán jó, kreatív képet amihez még a zsűrinek se volt szíve, így csináltak egy kategóriát neki. Salamoni döntés volt, és őszinte meglepetést okozott - méghozzá pozitív meglepetést, én már elkönyveltem hogy megy a levesbe a kép.
 29. Thomasbuvar 2011 már 05. 10:13  
Atko! Te vagy lázas vagy, vagy egy Úr vagy! :))) Ha az előbbi, akkor jobbulást!
Köszönöm szépen! :)
Amúgy pont a Te C6-os fotóddal (Éjszakai vadászaton) - ami "eredeti" állapotában is nagyon klasz - megcsináltam ugyanazt, amit a sajátommal és nagyon érdekes lett az is...
 28. atko 2011 már 05. 08:20  
Thomas különdíjja egy olyan jövőbe mutató irány kell hogy legyen ami fell kell hogy nyissa a hasonló versenyek szervezőinek szemét hogy  helye van egy olyan kategóriának a versenyek világában mint a KREATIV kategória.
Thomas ezzel a képével megmutatta hogy nem elég egy képet jól elkészíteni, megkomponálni de hasonló kreativitás kell a kép későbbi kidolgozásához, végső formájába öntéséhez.
Meg kell tudni mutatnia a fotósnak hogy mit tud kihozni a képéből.
A digitális fotózás korában így születhetnek meg az ehhez hasonló remekművek.
Én a verseny legjobb fotójának tartottam.
Gratula neki és így tovább ez a jövő
 27. Garfield33 2011 már 04. 09:29  
(OFF: holmi after partykkal kapcsolatban? Nem válaszolt)
 26. istvanv 2011 már 04. 08:46  
Csatlakozom az előttem szólóhoz :))
 25. atko 2011 már 04. 00:11  
Szeretném megragadni ezt a gratulálásban gazdag hangulatot és le nem maradva GRATULÁLOK én is minden pályázónak, résztvevőnek és díjazottnak.
Köszönet a verseny sztem nagyon korrekt lebonyolításáért mindenkinek aki időt és energiát nem sajnálva egy ilyen nívós versenyt hozott össze nekünk.
Folyt köv és szép fényeket mindenkinek
Aki szereti a szépet lapozza át ezt a magazint nem fog csalódni, mellesleg rólunk szól:

http://www.termeszetfotomagazin.hu/magazine.php?page=2011/1

Aki pedig a világ csodáiban akar 5 percig elmerülni azoknak küldöm az alábbi videót:

http://www.youtube.com/watch_popup?v=2HiUMlOz4UQ&vq=large =

 24. Thomasbuvar 2011 már 03. 21:49  
Szerintem válaszoltam. Amire esetleg mégsem, arra meg nem is akarok...
Zsűri tette a dolgát és akik nyertek, azok rászolgáltak. Ez még akkor is igaz, ha csak kevés  kategóriában egyezik az általam felállított végső sorrend a zsűriével, miközben az első tízbe szerintem arra méltó képek kerültek...
 23. Garfield33 2011 már 03. 21:29  
Hát igen, macok és horvathv a nagy meglepetésemberek. Nekik külön gratula
 22. Garfield33 2011 már 03. 21:27  
Gratulálsz a zsürinek vagy kezet csókolsz???  :-)

(amúgy szerintem nem válaszoltál levelekre)
 21. aron5 2011 már 03. 21:08  
Szüleidnek, testvéreidnek... stb. meg se köszönöd? Nem néztél elég díjátadót? :))
 20. horvathv 2011 már 03. 21:00  
Gratulálok a győzteseknek, és a helyezetteknek!
Köszönet a szervezőknek a lebonyolításért, és azért hogy a kompakt kategóriával lehetővé teszik, hogy egy magamfajta amatőr is fürdőzhessen a nagyok sikerében egy kicsit!
És köszönöm a Dc-nek, hogy kedvet adott ahhoz, hogy szappantartót vigyek a víz alá!
 19. istvanv 2011 már 03. 20:38  
Alias Váczi Márk...
 18. Thomasbuvar 2011 már 03. 20:35  
No meg Valóci névre hallgató versenyző sem... :))
 17. istvanv 2011 már 03. 20:25  
Salamon nevű zsűritag nem volt :))
 16. Thomasbuvar 2011 már 03. 18:15  
Most értem végre "gépközelbe"...
Gratulálok a győzteseknek és helyezetteknek. Köszönöm a kedves ismerősök elismeréseit, illetve hálás vagyok a szervezőknek, hogy ott lehettem. Köszönöm az ötletgazdának és gratulálok a zsűri Salamoni döntéséhez a "Sikoly" kapcsán... :)
 15. Balage 2011 már 03. 17:35  
Pontozásra gondoltam.
 14. zaja 2011 már 03. 15:09  
A pontok nem, csak a képek, amelyek a 4. fordulóban jutottak.
 13. zaja 2011 már 03. 15:07  
Nálam látszik.
 12. Balage 2011 már 03. 14:53  
Hmmm!  Akkor nem tudom minek irták le, hogy ma látni lehet!  :o(
 11. zorro 2011 már 03. 12:18  
Sajnos nem tudtam elmenni..
Gratulálok a győzteseknek ! Öröm , hogy új nevek , alkotók is neveztek , és nem kis sikerrel . Sok olyan kép volt , amit szívesen " birtokolnék " , de majd még csinálok ...
Üdv
 10. elche 2011 már 03. 12:08  
Voltak pontszámai a negyedik fordulónak? Szerintem ott a zsűri már csak többségi döntéseket hozott.
 9. Garfield33 2011 már 03. 12:01  
Nálam továbbra sem lácc... már a 4. forduló
Első   1 2 3
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Yamagiri Maru

Micronesia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilágcápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés