»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2012-12-02 A pöttyös győztesek

Izgalmasan alakult a hónapban a fotós és a videós verseny is.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 14. Garfield33 2012 dec 06. 20:28  
*5
 13. istvanv 2012 dec 06. 19:46  
Végignéztem mind a hetven képedet, amit itt lehetett... A máshol sikeres képeidet is megoszthatnád velünk, szívesen megnéznénk-megnézném.
Tavasztól késő őszig Dunaújvárosban (reptéren) töltöm a hétvégéket, leülnék Veled egy kis képelemzésre ha van kedved.
Olyan sokat tudnál még fejlődni, hogy az csuda, ha elsajátítanád a képkészítés "szakmai" alapjait, és alkalmaznád is...
Saját példámon látom igazoltnak a DC-s körünk erre jó út. Persze idő és rengeteg munka van benne. :)
 12. VasMacska 2012 dec 05. 21:52  
Hát nem biztos, hogy ilyen kerekítésről álmodozik az ember... :)
 11. elche 2012 dec 05. 21:48  
Elnézést az önteltségemért.:) Mindenesetre nem tudok ezzel vitatkozni, ezért fogalmaztam úgy, hogy több mint reális, de ennél több önostorozást már csak nem vállalok be. Meghagyom neked a kiigazítást.:)
 10. Darth-Digilog 2012 dec 05. 21:42  
Én annyiban nem értenék veled 1et, hogy szerintem Zook képei nem jobbak 6x a te képeidnél. Inkább 11,2x. Kerekítve! :-)
 9. elche 2012 dec 04. 19:38  
No akkor fussunk neki a témának - sokadjára. De ez egy örök sláger, megunni nem lehet...

1. Nincs tökéletes végeredmény. A mienken kívül is akadt már a világtörténelemben 1-2 olyan verseny (ÉTF, BOB, nemzetközi versenyek, stb.), amikor vitattak bizonyos eredményeket. Talán jogosan, talán alaptalanul, de akkor sem illik elvenni a döntéshozók (legyenek profi zsűritagok vagy laikus szavazók) jogát arra, hogy szubjektív döntést hozzanak vagy akár tévedjenek. A közönségszavazásban ezt mindig befolyásolja némileg a szimpátia is. Ebben a kicsi országban egyébként is nehéz dolog anonimitást számon kérni- az idei búvárfotós OB-n zsűrizők jó része biztos, hogy találkozott már a nevezendő képek jelentős részével. Én mégis hiszem, hogy tisztességes döntést akarnak hozni. A szavazók többsége is. Hogy esetleg eközben 1-1 szavazatot kap egy jóbarát képe? Netán szubjektív ízlése miatt egy jobb kép helyett egy másikat választ? Megesik.

2. Mert a helyzet azért mégiscsak az, hogy nagy általánosságban, összességében nézve a végeredmény nálunk igazságos. Akár a szavazók döntöttek, akár a zsűri, a versenyeink fődíjasainak névsora a magyar búvárfotózás élmezőnyét jelenti. DD, Zook, Thomas, istvanv, atko, nme és a többiek nem ajándékba kapták az első helyeket, és a zsűrinkben idén is olyanok kapnak helyt mnt Archi, osember, zorro és DD - veretes társaság. Ugyanúgy igaz a videós versenyre is, hogy a legjobbak vannak az élen. Nekem személy szerint is el kell fogadnom, hogy éves szinten sokkal színvonalasabb videóanyagot mutat be nálam Garf vagy sui. Lehet panaszkodni, esetleg egyszer-kétszer csalódni, de az összetett eredmény mégis a valós erőviszonyokat tükrözi. Szoktunk fórumon kívül is beszélgetni versenyről, pontozásról, és szóba került az, hogy a jelen szabályok szerint túl nagy külonbségek alakulnak ki. Nos, megnéztem a tavalyi éves eredményeket: Zook nyert 1112 ponttal, mondjuk a 13. helyezett (azért választottam őt, mert ez olyan stílusos szám, ha megsértődik az alany, az ő baja) 195 pontot szerzett összesen. Ha az egész évet nézem, akkor szerintem Zook képanyaga volt is hatszor olyan jó, mint az ő általa nevezett fotók, ez az eredmény több mint reális, és szerintem ezt az érintett 13. fotós helyezett már akkor is tudta. Biztos vagyok benne, hogy nem berzenkedett miatta, mert én voltam az...

3. Ami pedig a legszebb: a mi döbbenetesen értékes díjainkat tekintve szerintem az egész nem a sikerhajhászásról szól. Ez vagy az eredmény nem tetszik? Megesik. De szerintem sokkal nagyobb érték az, hogy meg lehet ismerkedni sok emberrel, lehet tanácsot kérni. Pár éve még Thomasnak segítettek sokan, ma már hozzá fordulnak tanácsért. És lehet, hogy az ember nem nyer túl sok versenyt, a képei mégis szebbek és jobbak, mint korábban, mert tanul a mások munkáiból. És ha megosztunk egy albumot, büszkék lehetünk rá, hogy ezeket a képeket én csináltam, mert nem életlenek, nincsenek bemozdulva, időnként kifejezetten jól sikerül elkapnunk egy momentumot. Az se baj, ha versenyre soha nem is nevezzük, egyszerűen csak örülünk egy-egy jó fotónak, és jólesik, ha ezért mások is megdicsérnek.

4. A mi versenyünk, bárki bármit mond rá, egyáltalán nem alacsony színvonalú, sok jó magyar fotós küld képeket rendszeresen. Igen, van olyan, hogy nehéz az embernek az élmezőnybe beverekednie magát, de ha sikerül, az nagy érzés (velem ritkán esik meg, ha mégis, akkor nagyon büszke tudok lenni). Ha az ember a mezőny hátsó felében végez, meglehet, azt érzi, igazságtalan a helyezése. De azt nem fogadom el, hogy ennek ellenére ne lehetne tanulni abból, amit lát azoktól, akik az élen végeznek. Igazság szerint engem sokkal jobban zavar az esetleg vitatható helyezéseknél a középmezőnyben az, hogy keveset beszélünk a fórumon a képekről. Az én felfogásom szerint ez sokkal inkább gond, mint egy-egy baráti szavazat. Ha magánban legalább vannak konzultációk, akkor persze ugyanúgy eléri a célját az egész verseny, de szívesen látnék több nyilvános beszélgetést, akár vitát is. Csak épp nem a szimpátiaszavazókról, hanem a képekről, a javítási lehetőségekről...
 8. Garfield33 2012 dec 04. 19:33  
Ezt már soxor és sokan érezték. Mindig van jópár kép, amelyiknek (persze csak saját véleményről beszélhetek) előbbre vagy épp hátrébb kellett volna végeznie. Ez főleg a középmezőnyre jellemző (ha nagyon kellene, le is tudnám vezetni, hogy miért), de elől is voltak már meglepik - persze lehet, az ízlésemmel van a bibi.

Valami javulást (ha nem is túl sokat) jelentene a pontozásos szavazás.
Aztán az is jó buli lenne, ha évente legalább egyszer, véletlenszerűen a hó végén publikussá tennék, ki mire szavazott. Ez talán visszatartana néhányakat a nem túl elegáns pontozástól, de mindensetre jókat tudnánk vigyorogni. Nem beszélve a dolog tanulságairól  :-)

       
 7. horvathv 2012 dec 04. 17:16  
Szerintem tíznél kevesebb azok száma, akik a képek 50-70%-nak készítőivel tisztában vannak. De ők is csak ha folyamatosan" figyelik a mátrixot". Persze vannak már ismert, vagy eredményt elért képek, ezekre az ember "könnyebben" adja a voksát.
Magunkfajta emlékkép készítőknél a tíz közt végezni is nagy eredménynek számít. Ha nincs témájában valami különleges, a remek fotósok (és tecnikák)közt egy egyébként korrekt kompaktos kép szinte esélytelen.
Amit leírtál abban annyi igazság van, hogy a te képed ebben a mezőnyben valahol középen kellett volna végezzen, de pl Zook képe előtt is van olyan fotó amelyiknek a tiéd mögött a helye.
Ha a videós verseny szerinti szavazási séma lett volna, én a te képedre valószínű 3 pontot adtam volna, tehát középmezőny. Viszont az öt közé látod nagyon kevesen választották a 14 pont ezt mutatja. Az az igazság ha mindeki full hozzáértőként szavazna, egy ilyen 30-as mezőnyből max 10 kapna pontot.

 6. Thomasbuvar 2012 dec 04. 17:00  
Magam is azt gondolom, hogy Robi fotója kicsit hátrébb végzett annál, mint ahogy én rangsoroltam volna...
Macok. Amit tanácsolsz, azzal részben egyetértek, de a dőlés szerintem itt pont nem zavaró, sőt... Állóban szerintem is jobb lehetne.
Kicsit maszíroztam a fotót és ez jött ki belőle (csak kis felbontásban loptam le, ezért túl zajossá vált):

 5. macok 2012 dec 04. 16:38  
Pedig én bátorítanálak, hogy küldjél még. Csak úgy lehet fejlődni, ha kitartóan teszteled magad. Van olyan kép, amelyik előtted végzett, de nem jobb a Tiednél. Az is igaz viszont, hogy elche képe, ami mögötted végzett, nekem pl. jobban tetszik. Nagy szavazóbázisa neki sem lehet... Van ilyen. Ez a fordulód jobban sikerült volna, ha a képed kevésbé dől jobbra, nem ennyire középre komponált, és esetleg ha álló képként készíted (vagy vágod), akkor talán a hal farka is befért volna, mert az nem jó, ha kilóg.
 4. GRobi 2012 dec 04. 15:39  
Gratulalok a győzteseknek.De sajnos le kell hogy írjam,még ha nem is kène,hogy szerintem ez arról szól ki kinek a barátja ès ismerőse,ès arra adjuk le a szavazatunkat.Mindenki tudja ki csinálta a kèpeket.Én nem gondolom,hogy tudok fotozni de nem hiszem,hogy csak a 23. helyre volt jo a kèpem.Sajnos már nem elöször èrzem ezt,ès tapasztalom,hogy mâs fotozasban jártas es elfogadott emberek vèlemènye más.Sőt más fotos versenyeken elôkelôbb helyen vègeztek a kèpeim.Nem akartam illetlen lenni,es nem ajartam senkit megbantani,de ugy Erzem több kepet nem fogok beküldeni.
 3. macok 2012 dec 03. 19:50  
Köszönöm, igyekszem. Azért a dobogó még odébb van.
 2. istvanv 2012 dec 02. 13:32  
Gratula mindenkinek! Macok "lassan" megtanul válogatni és címet adni.... :)) A fotózással már rég nincs gondja...
 1. Thomasbuvar 2012 dec 02. 10:00  
Gratulálok minden győztesnek és helyezettnek! Külön azoknak, akik új pályázóként egészen jó munkákat küldtek be a versenyre. :)
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Peltastis Wreck / Silói Roncs

Croatia (Hrvatska)

5/8 db alapján:érdekes(átlag: 3.9) átlagos nehézségű
max: 31m, látótáv: 4-10m

speedboat-os megközelítésroncs merülésmesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben csikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés