»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2014-01-09 GPS búvároknak

Új eszközzel segítik a víz alatti navigációt.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 14. Kékbálna 2014 jan 14. 14:05  
Természetesen alkotó párosra... :)
 13. Garfield33 2014 jan 13. 12:34  
(milyen párosra gondoltál??)
 12. kovax 2014 jan 10. 09:41  
Og-lee 1x nagyon közel volt ehhez... marmint az utolsó csiga észleléshez  :-)
 11. elche 2014 jan 10. 00:46  
A vízmotort nem adom, nekem jutott előbb eszembe!:)
 10. Bunny 2014 jan 09. 23:30  
Nekem legalább egy tucat találmányom van, amiről aztán kiderült, hogy más is kitalálta tudtomon kívül, sőt már meg is valósította. Igazán bosszantó :)
 9. Káplán 2014 jan 09. 15:54  
A technológia cca 70 éve megvan. Szonarnak hivják.
 8. sui 2014 jan 09. 15:47  
6-7 évvel ezelőtt találtuk ki egy barátommal, hogy majd ha lesz sok szabadidőnk, akkor csinálunk egy ilyen hardvert. Még nem jött el a pillanat... :)
Viszont a mai technológiák mellett (gondoljatok a okostelefonokban lévő 3 tengelyes gyorsulásmérőkre) már nem is olyan bonyolult a feladat. És az alkatrészek árai is sokat zuhantak.
 7. Káplán 2014 jan 09. 12:01  
Láttam a részletes leirást. Múködik, semmi svindli nincs benne.
De
igazából az alapötlet onnan jött - amit aztán rendesen meghágtak- hogy a hajóról pontosan látják merre vannak a búvárok. Ami ugye soxor nem baj.

Aztán, hogy a "divatmajmokat"  esetleg lehúzzák vele, az meg nem fáj nekem. Cseppet sem.
 6. Kékbálna 2014 jan 09. 11:40  
A honlapon írnak egy SOS funkcióról. Mondjuk csak átfutottam, de az a hajóra történő vészvisszahívásra szolgál. De a másik sem lehet gond. Megnyomod a gombot és minden búvár feléd indul. Majd megmutatod nekik életed első és utolsó boci csigáját. Mivel ezután biztos véged van.... :)
 5. Kékbálna 2014 jan 09. 11:39  
Szóval te is a távolság irány megoldás híve vagy. Egen a leírtak alapján ez egyre valószinűbb.
 4. Bunny 2014 jan 09. 11:07  
Ja ha már több millió dolláros ötlet meg jeladó, gps, belerakhatnának egy vészjeladós gps-es izét is amiről már írtunk. Amilyen bumszli simán elférne benne és akkor tényleg egy kütyüben minden benne van.
 3. Bunny 2014 jan 09. 10:59  
Egyébként végig gondoltam a dolgot, nem lehetetlen. Felejtsük el a háromszögelést, gondolkozzunk emberként. Hogyan tájékozódnak a versenyen? Van egy kiinduló pont (bója a hajó alatt) van egy tájoló és mérik az uszonycsapással a megtett távolságot. Tanultunk AOWD-n amúgy. Tájoló manapság már a legócskább telefonban is benne van, még földmágnesességet is érzékelik ami meg a víz alatt is műxik. Ha a távolságot a bójától elég precízen meg tudja állapítani, akkor pontosan tudja hogy mozogsz, az irány jön a tájolóból, egyszerűen csak naplózod a távolságot meg az irányt és szépen felvezeted a memóriában lévő térképre. Easy. A többi búvár hozzád való helyzete pedig jöhet a kütyük egymás közötti kommunikációjából, már most is van olyan computer ami több jeladót kezel.
Na most vagy kitaláltam hogyan működik, vagy leírtam egy több millió dolláros ötletet :)
 2. Bunny 2014 jan 09. 10:54  
Hehe, látom beleélted magad a témába :) Nekem se teljesen világos egy jeladóval hogyan akarják megoldani a pontos helyzetet, dehát ugyebár ... bámulatos hol tart már a tudomány. Amikor a gps szobában pár másodperc alatt pontos pozíciót ad pár éve meg a szabad ég alatt áltunk perceket, hogy végre legyen műhódkapcsolat én már minden elhiszek. 1200USD-ért már lehet benne valami okosság - vagy átverés, ki tudja.
 1. Kékbálna 2014 jan 09. 09:34  
Hm érdekes. Kicsit utána olvastam de nem értek mindent.

Várható 1200 USD ár szép pénz érte. De megéri ha on-line nézegethetem a párom 60 méterre 15 méteres látás mellett. Tudok is egy ilyen fotós-videós párosról, akik rohannak majd megvenni a cuccot. :)

Tudom az öregek meg azt mondják vegyél 60 méteres octopus tömlőt is párodnak akkor. Erre csak annyit tudok mondni akkor meg már minek...

Amit nem értek
egy GPS bója, ami hanggal(?) kommunikál a kézi egységgel, milyen elv alapján határozza meg a helyzetem? Háromszögelés szóba sem jöhet. Irány és válaszidő alapú távolság mérés meg addig szép, amíg látnak. Vagy reflexióból fogunk búvárkodni. :)

Gyanús nekem, hogy az utóbbi. A honlapon ugyanis javasolnak egy második (500USD árú) GPS gateway telepítést is a terep adottságainak kiküszöbölése miatt. Így tutira pontosan megleszünk. Na ott már, ha akarok lehet háromszögelni is. Most jut eszembe, a mélységet szinte biztos a kézi kütyü adja a rendszernek. Szépen térbe lehet rakni a játékot.

A cuccról még az jutott eszembe, hogy akár az autós navigációnál lesznek elsőre merülő helyet térképező búvárok. Na, ilyen szeretnék én lenni egy közepesen gyenge fizuval. Illetve lesznek a lúserek, akik majd az UWazze-n (Underwater wazze angolul tudó gyk-nak illetve Unterwasser wazze németül tudó gyk-nak.) térkép javításokat adnak le pontokért. Meg, hogy pajzsos Uwazze ikonod legyen, mikor a haveroknak mutogatod a merüléseid. "Látod wazze! Pajzsos búvárom van. Tudod mit jelent köccsög? Benne vagyok Magyarország legtöbbet merülő TOP 10% búvára közt. Ja és a múlt héten javítottam Rabon a Sika Tanki térképét. Nem volt meg csak 40-ig. most már 65-ig tutkóra meg van."
De az is felrémlik előttem, hogy a Vodafone megvásárolja Egyiptom összes parti merülő helyének frekvencia jogát és ilyen GPS gateway-el fedi őket. Oszt beleteszi a roaming csomagodba búvár extrát 15 Euroért. Így aztán nem veszel majd el az Elphinstone-nál. Sőt a tokozott iPhone-on fotózás közben tudsz angry bird-ezni és egyből fel lesz töltve a cloud-ba.

Ja kérdéseim eme lap olvasása közben merültek fel. http://www.navimate.com/
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Sha´ab Rumi, South Plato

Sudan

11/15 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) átlagos nehézségű
max: 48m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa delfin teknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés