»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2014-09-10 DC-RSBH 2014 - az értékelések

Versenyünk lezárásaként közzétesszük a zsűritagok értékelését a kollekciókról.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 23. macok 2014 sze 21. 20:24  
Laci, köszönöm a részletes választ! Azt hiszem, értem, amit írsz, hogy fotózzunk tudatosabban, használva az említett eszközöket. Azért azt nem ígérem, hogy jövőre lesz modelles, slave vakus, vakuszűkítős, forgatott stb. képem. :) Félek, attól nem lenne jobb a portfólióm...
 22. Darth-Digilog 2014 sze 19. 22:33  
Macok! Az 5 képes portfoliómba tudatosan tettem be ezeket a képeket és tudatosan írtam, hogy nem egy erős válogatás. Van úgy hogy az embernek nem megy úgy a fotózás vagy nem talál épp tuti témákat, de akkor is összerak rutinból valami közepes dolgot. A red big eye fish csoport felvétel, Bunny kritkája ellenére egyébként nem rossz kép, lényege a megismételhetetlenség, ami alapja egy jó versenyképnek. Nem gyakran látni tátott szájú halat, főleg nem csoportosan. Tehát ez arról szólt, hogy próbáljunk ritka pillanatokat elkapni. A murénás felvétel lényege, hogy ugyanazokat a murénákat fotóztátok ti is a kis roncsnál, de mindenhol látszott háttér. A világításból talán feltűnt vagy feltűnhetett volna, hogy szemből jön a fény (a muréna feje sötétebb mint a "nyaka"), mert így a roncs nem kapott világítást és a homogén háttér már is megoldott. (persze ez sem gyakori kép, hogy a tisztogató hal ilyen szépen pihen a hal szájában). A világító hasú modelles képnél próbáltam érzékeltetni, hogy a modellel dolgozzunk, ne kapás lövés legyen, ugye itt a gorgónia bevágásába lett helyezve a modell. Nagyon sok képnél csak egy véletlenül arra úszó modellt láttunk vagy csak hevenyészetten volt valahova elhelyezve. A lágykorallos képnél a semmi, érdektelen témából is lehet valamit csinálni ha gondolkodunk hozzáállást próbáltam érzékeltetni, a roncsos képnél pedig a rabszolgavaku illetve a roncsnál is lehet nem belogó búvárral dolgozni képet próbáltam érzékeltetni. Minden képemnek természetesen van hibája, de mindegyiken látszik a tervezés. Nincs olyan portfólió ahol 5 elfogadható képet kaptunk volna különböző témákban, ahol láthattuk volna a szerző sokoldalúságát. Az enyémbe van makró, halraj, nagylátó, nagylátó modellel, roncs. Ezek után Macok te hova tennéd? Sajnálom, hogy ezek nem jöttek le a képekből, szerintem a tudatos fotózáshoz még több gyakorlat kellene a csapatnak és nem a betanult sémákat kellen hangoztatni egy-egy képnél, hanem látni is. Na remélem sikerül egy újabb vitát generálni, mert ebből lehet tanulni!
 21. Fefe 2014 sze 19. 16:06  
Szia Archi!

Bocs, de akkor valamit rosszul fogalmaztam meg?!
Nem a bántásra utaltam, hanem pont azt szerettem volna leírni, hogy tekintsünk el a megjegyzésektől és a nyelvezettől, hanem a leírtak lényegére koncentrálva nézze végig mindenki az értékelést miközben előtte vannak a képek, mert sokat lehet belőle tanulni!
Az én véleményem szerint 90%-ban telitalálat a zsűri véleménye, a kritika pedig kell a fejlődéshez!
A 10%  pedíg a szubjektivitás, hiszen maga a művészet is az! A jó kritika alatt, de nem azt értettem, hogy dícséret, hanem hogy részletesen megindokolt! (és ezt kaptuk:)  
A többivel amit leírtál pedig egyet értek!
 20. Bunny 2014 sze 19. 11:12  
Igen, ez egy örök kérdés. Azt gondolom a többségünk számára a víz alatti fotózás a merülés kiegészítése, és nem célja. Bár a mi túránkon vannak olyan merülések (pl. az open deck day, vagy csak amikor simán többet merülünk egy helyen) amikor a víz alatti képek elkészítése élvez előnyt. De szerintem még a mi speciálisan fotós videós túránkra is inkább az mondható el, hogy elsődlegesen búvárkodunk ami mellett fotózunk. Egy normál búvártúrán viszont azt gondolom nagyon nagy elhivatottság kell ahoz, hogy a fotózás legyen a cél és ne a merülés, hiszen többnyire 1-1 merülés után megy tovább a hajó.
 19. Archi 2014 sze 19. 09:27  
Sziasztok,

Azért tegyünk rendbe pár dolgot....

Nem hiszem hogy a zsüri egyetlen tagja is személyesen szeretne bántani bárkit is, én egy portfólión kivül a többi résztvevő kilétét tippelni sem tudtam volna... szóval tekintsük ezt anonimnak.

Azt sem gondolom hogy mindenki első áldozó lett volna ezen a versenyen... Ezért talán jogosan elvárható némi fejlődés vagy tudatosság.. De lehet be kellett volna másolni a 2 évvel ezelőtti értékelésünket mert az is pont idevaló lett volna és senki észre sem vette volna..

A világon nem hiszem h bárkit is előbbre vitt volna a dicséret.. viszont a kritika igenis előbbre vihet. Vagy kezelhetjük úgy ezt az egészet, mint egy buli haveri teljesen amatőr versenyt.. és oda ezek már tényleg elnézést "turista" képek teljesen jók... Vagy mondok egyet... indítsuk el más versenyeken ezeket a képeket.. talán van 1 de max 2 kép aminek lenne némi esélye bármire is..

De tényleg nem tud felizgatni: búvárportrék, véletlen modelles képek, bohóchalak és egyéb sémák...

Ja és mindenki felteheti magának a kérdést miért is fotózik a vízalatt...??
 18. Bunny 2014 sze 19. 09:06  
Én is úgy vélem ahogy te is mondod a zsűri bírálata mindenképpen hasznos, függetlenül attól, hogy az ember hol helyezi el magát a fotós ranglétrán. Persze titkon vagy kimondva mindenki azt szeretné hallani, hogy az ő képe zseniális és a fotósvilág most rendült meg és egy új Boticelli született :D

Szerencsére a mi csapatunkban nincsenek sértődős emberek, és mindenki belátja hogy a zsűritagok azért letettek már valamit az asztalra, úgyhogy a véleményüket legalábbis érdemes megfontolni még ha esetleg nem is ért vele egyet az ember, vagy elsőre bántónak érezné - ami nyilvánvalóan nem bántásból íródott, hiszen egyrészt a zsűri nem tudta kiről ír, másrészt meg miért akarna bárkit is megbántani?

Tény, hogy a csapatban elég vegyes a kép, hiszen volt több külföldi díjat bezsebelő fotós és a másik végletként aki a vadonat új gépét és tokját hozta el, és előtte esetleg nem is fotózott még víz alatt. Egy ilyen mezőnyt nehéz egyben kezelni, még nehezebb szövegesen értékelni úgy.  Szerencsére ahogy te is írod nincs gyilkos versenyszellem köztünk, hiszen elsősorban saját szórakoztatásunk, tanulásunk a cél a túrán, a verseny csak úgymond fakultatív extra móka, a hab a tortán pedig, hogy minden évben neves fotósok értékelik a műveinket. Ez utóbbi dolog szerintem nem lebecsülendő.
Nagyon kevés olyan helyet tudok mondani, ahol megkapja az ember azt, hogy az adott téma elismert esetleg hazai és nemzetközi színen is híres művelője az ő munkájával foglalkozik, és személyre szabottan neki véleményez.
Ez kb. olyan, mintha mondjuk beülne mellém Michelisz Norbi és véleményezné a vezetésem, mutatna egy-két trükköt miközben én a hungaroring pályavonalát igyekeznék elsajátítani a saját utcai autómmal.
Nyilván az ember csüngne szavain bármit is mondana, hiszen tudnád hogy neki van igaza.
 17. Fefe 2014 sze 19. 08:28  
Sziasztok!

Érdekes volt olvasni a zsűri értékelését, én a következőképpen látom ezt:

Nagyon örültem a Szabó Tamásnak a zsűriben, mert az Előd Laci és a Selmeczi Dani másképpen és máshonnan nézik a képeinket, mint aki velünk fotózott évekig a DC-s túrán (s ezzel nem a Tamást minősítem, mert nagyon tisztelem őt!) Én eddig kétszer vettem csak részt DC-s túrán, s a kompaktok között nem rossz eredménnyel, a társaság és az egész túra nagyon tetszett, különösképpen a szabadságra! - s külön tetszett, hogy nem volt az a "gyilkos verseny szellem" a merülések során:)) -  biztosan veletek tartok majd a jövőben is! Ez a túra nem csak a versenyről szólt:)  

Amikor feltöltöttem a képeimet és megnéztem mik kerültek fel, bennem is kialakult egyfajta vélemény.
(kb. azonos a zsűrivel, bár más sorrendet hoztam volna ki , volt pár kép amit előbbre értékeltem volna, de hát a zsűri mindíg szubjektív:)) részemről annyit is elég, hogy én sem tartottam erősnek az idei fotókat)
A zsűri véleménye nagyon szókimondó és helyenként bántó is, amikor először olvastam bevallom főleg a Daninál durva is volt - de hát ő ilyen! Azután végig olvastam még egyszer egyenként a portfóliókat is nézve közben, és nagyon sok helyen igazuk van, próbáljátok meg elolvasni a pejoratív sítlusú megjegyzések nélkül, és szerintem sok megjegyzés telitalálat, nyilván van amivel nem kell egyetérteni:) A jó kritika azonban segít a tovább fejlődésben!

Mivel kijártam már fotós iskolát is, és résztvettem már több fotós workshop-okon is (igaz nem vízalatti fotózásban), tapasztalatból mondom, hogy a képértékelés mindíg nagyon hasznos és rengeteget tanultam belőle, még ha nagyon szubjektív is tud lenni és sokszor fáj is:))

A Digitális fényképezésnél pedíg a fotók feldolgozása nem csak hogy elengedhetetlen, hanem kötelező is, hiszen nem véletlenül fotózunk RAW-ban, s pontosan tudom mit jelent ez, a kompaktoknál azért nem könnyű!
 16. Garfield33 2014 sze 18. 23:12  
Hmmm, még jó, hogy nem nemes shit
 15. PDIC 2014 sze 18. 15:56  
Nem lehetett könnyű lyukas hasú bávárt találni modellnek. Szép, ahogyan keresztülsüt rajta a nap. :)
 14. macok 2014 sze 18. 15:46  
Én nem kezdeném el ezeket a képeket fikázni, de érdekelne, hogy Te ezt az öt képet hova helyezted volna el a DC verseny portfóliói között?
 13. macok 2014 sze 18. 15:45  
Én nem kezdeném el ezeket a képeket fikázni, de érdekelne, hogy Te ezt az öt képet hova helyezted volna el a DC verseny portfóliói között?
 12. Bunny 2014 sze 18. 12:08  
Lehetne egy kis adok-kapok, vélemény ütköztetés pro és kontra, reméljük DD befejezi az oskolafotózást és jön egy kicsit darkoskodni :)
 11. Zook 2014 sze 18. 07:35  
Udvozlegy, Sotet Nagyur! Termeszetes, hogy nem tudhattad, hogy en vagyok, talan ez is az egyik nagy mazlim :) de sztem semmi baj azzal, ha az egyik kep nem tetszik neked, mar-mar kiveri a biztositekot. A muveszet egyik celja, hogy provokaljon es parbeszedet serkentsen. Van, akinek meg pont az a kep tetszik, a tobbi meg nem. Tudtam, hogy indulatokat valt majd ki a portfoliom, oszinten, azt gondoltam, hogy megosztobb lesz. Koszonom, hogy ertekelted a kepeimet, nemes Sith!
 10. Bunny 2014 sze 17. 22:29  
Na de hogy szakszerű legyek a piros halas tetszik szépen elkapott szerencsés pillanat, kár hogy levágtad a tátogató hal hátúszóját. A muréna nekem totál szűk, beleveri a fejét a kép szélébe meg balra néz és baloldalt a téma, szóval nálam ez totál rossz vágás. Gorgónia teteje szintén nekem túl szűk legalább annyi helyet hagytam volna mint jobb oldalon van meg hát nem is túl erős téma egy versenyre, viszont szép a vakuzása. Lágykorallos képről hiányolom a témát a roncs meg homályos kép. Na, elég DD-s voltam? :)
 9. elche 2014 sze 17. 22:24  
Ne mondjatok semmit, láttam az eilati shootout győztes portfólióját, és büszke vagyok magunkra.:)
 8. Bunny 2014 sze 17. 22:19  
Hát valóban nem sikeredett túl erősre :P
 7. Darth-Digilog 2014 sze 17. 21:38  
Hogy érezzétek a törődést, a fotózásilag nem túl erősre sikeredett ugyanolyan safarinkon készült 5 képemet feldobom ide, lehet fikázni! :-)
 6. Darth-Digilog 2014 sze 17. 21:30  
Zook! Nem tudtam, hogy a tied a portfolió, de a szellem pipahalad verte ki nálam a biztosítékot. Bocsánat, de amiatt a kép miatt még azon is gondolkodtam, hogy dobogóra sem engedem a portfoliót. Csak gyenge mezőny volt, a többieknél még több hiányosságot véltem felfedezni. Szóval az nekem ilyen ff feldolgozásban arról szólt, hogy valami kuka képből Lightroomal csinálok valamit, majd megeszi a zsűri. Én nem ettem meg. Bocsánat. :-(
Bunny! Én nem lövök ha belóg valaki a képbe, és nem lövök ha zavaros a háttér. A Thistlegormon is meg tudom oldani, hogy ne logjón be senki a képbe, pedig ott 100egynéhány búvár szokott lenni. Csak a fotózásra fókuszálok, a képre. Nem merülök, nem akarok mindent látni. Várok ha kell. Ha lövök is zavaros hátteret véletlenül, akkor meg nem küldöm versenyre, kidobom a kukába. :-)
 5. Bunny 2014 sze 10. 16:27  
Így-így, az utómunka fontos, bár a konkrét verseny esetén szerintem ezt pont ki is emelte a zsűri. Azt gondolom ez a szemlélet amit mondasz már kihalt, vagy max az étf hardkór idősebb bírái esetén jöhet max elő. És a víz alatti fotózásban különösen fontos, bár a felszínen is sokat számíthat a jó utómunka.

A ff kollekcióra reagálva értem én hogy dízelmotor meg villanymotor, de "mihajcsa"? Nekem is kicsit fura volt a választásod és darkos, de végül is bejött a dolog úgyhogy nincs szükség magyarázkodásra :) Azt, hogy képfeljavításra használtad ha tudták volna, hogy a tied biztosan nem mondják, hiszen azt azért mindenki elhiszi, hogy te már nem azon a szinten vagy, hogy ilyen trükkökhöz kelljen nyúlni. Sőt, megmondom a frankót én is volt, hogy néztem képet ff-ben, és volt hogy rosszabb volt mint színesben. Erről is lehetne majd beszélni, hogy mi kell ahoz, hogy igazán szép ff képet lehessen lőni.

Szóval lehetne egy utómunkás workshop valamikor, amit akár te is tarthatsz :P
 4. Zook 2014 sze 10. 13:54  
es egy masik gondolat: atsiklottam talan felette, vagy nem is esett rola szo, de nekem a legfeltunobb a kepek atnezese soran az volt, hogy mennyire nem foglalkozunk utomunkaval. szamoljunk le egy komoly tevhittel:

AZ A TISZTA ES IGAZ KEP, AMI KIJON A FENYKEPEZOGEPBOL.  -› NEM! HAMIS!

es raadasul mar az analog korszakban sem volt igaz. ott, amikor vki csak beadta hivatni a nyaralas kepeit, talan igen, ambator mindig akadtak helyek, ahol a laborans kicsit jobban figyelt, kicsit jobb volt a vegyszer, kicsit mas beallitasokkal ment a gep, kicsit "jobbak lettek a kepek". de ha valaki tevedt valaha sotetkamraba, akkor tudhatja, hogy szamos eszkoz all a laborans rendelkezesere, hogy szelektiv fenyeljen. filmeknel is (mozi, reklam) a legfontosabb fazis, amikor fenyelunk. es neha a legdragabb is, ezert fenyelunk csak hasznos snitteket, de messze kerultem, magaban a photoshopban is (hasznal valaki meg ilyet? surgosen terjen at a lightroomra!) meg a lightroomban rengeteg eszkoz neve magabol az analog laboreljarasok angol neveibol jonnek, szoval szerintem:

A KEPKESZITES NEM OTT VEGZODIK, HOGY LENYOMJUK A GOMBOT.  Az igazi varazslat ITT INDUL. es a dolog majdnem olyan elvezetes tud lenni, mint a safari maga. hiszen ez is egy utazas.

ne hagyjatok magukra a kepeiteket. foglalkozzatok veluk. meghalaljak, tudom.
 3. Zook 2014 sze 10. 13:46  
ó, ha reagalhatunk, en a kovetkezo megjegyzesre reagalnek: " de azt is érezni, hogy a ff koncepció inkább a képek feljavítására volt hivatott"

nos, nem arra volt hivatott. a ff vilag a palyazatomban az egesz anyag hangulatat volt hivatott tolmacsolni, azaz inkabb megadni (tone setting). igen, a delfineknel jol jott, ellenben semmi szukseg nem volt ra sem a szellem pipahalaknal (egy masik blogon lathatok "natur" valtozatban), sem a roncsnal (szinten lathato szinesben), sem az uveghalaknal. Talan picit segitett a hatteren a tuzhalnal, de erre mar biztosan nem emlekszem. Formakat, struktutakat szerettem volna palyazatommal megragadni, kiserletet tenni arra, hogy ha eltekintunk a legnyilvanvalobbtol, a legszembetunobb dologtol, amely kapraztat minket a mindennapi eletben, szoval ha elhagyjuk a szineket, vajon marad e ugy sorozat, alkot e ertekelheto egeszet az elkepzeles es a kompozicio, ha csak a fenyek es azok hianya alkotja a kepeket.

tehat a szerzo az ff vilaggal pont, hogy nem feljavitani szeretett volna, hanem egy kiserletkeppen elvenni, megvonni. mindenki dontse el maga, hogy ez sikerult e.




 2. elche 2014 sze 10. 10:43  
Nézd, még csak az sem kellene. Meggyőzni a guide-ot, amikor épp nem tervez merülni, hogy jöjjön, és váltásban modellkedjen a fotósoknak mondjuk egy Thistlegormban- ez simán megoldható. Lebegni tud, lámpát vagy vakut a kezébe adni lehet. Én valahol cikinek is érzem, hogy ennyi év után még mindig alig vannak előre megtervezett képeim, pedig nagyjából tudja az ember, mire számíthat. Meg persze az is jogos, ha találsz egy helyzetet, mint én a visszatükröződő búvárral a roncsban, miért nem maradunk ott még pár percet a modellel, hogy normálisan megcsináljuk? Ezeket nehéz vitatni.
 1. Bunny 2014 sze 10. 10:38  
Köszönjük a zsűrinek az értékelést! Az enyémhez 2 válasz reakció:

1. Valóban nem volt makró kép, az indokot már mindenki tudja (rászorult a dome port a tokra), persze ezt a zsűri az anonimitás miatt nem tudhatta.

2. DD mondatára viszont reagálni kell. "Érdekes, hogy a mai napig is kapjuk a zavaró hátteres képeket, pedig minden alkalommal, mint alapszabály leírjuk, hogy nem elfogadható egy versenyen (csapatos csapatás)."
Ez alapvetően egy túra, és nem, nem várható el senkitől, hogy eltűnjön azért mert én fotózom. Ilyenek miatt vannak az open deck day-ek, de sajnos ezen a túrán az időjárás közbeszólt, így nem tudtuk azt megvalósítani. Így aztán vagy belekomponálja az ember a többi búvárt a képbe -ha sikerül- vagy lefotoshopja amit viszont még mi sem engedünk.

Az viszont megfontolandó, amit a zsűri a vacsoránál mondott, hogy jobban össze kellene dolgoznia a fotósoknak. Egyik modellkedik, aztán csere, stb. Nem feltétlenül oldható meg mindig, de valóban kéne ilyen irányba mozdulnia a csapatnak! Na majd jövőre próbálunk úgy párokat alkotni :D
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Madivaru / Manta Point

Maldives

3/4 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 26m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelymantarája jelentős halraj nyílt vízben cápa nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés