»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2016-01-04 Decemberi forduló értékelése

Rendhagyó módon a decemberi fotósversenyünk értékelése most külön érkezik a pontoktól.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 2
 55. Luciferin 2016 jan 14. 11:09  
Anonimitás.....
...és ezt pont te mondod, aki elöbb deríti ki, hogy ki csinálta a képet és csak utána nézi meg. :-)
 54. Garfield33 2016 jan 14. 10:48  
Az sem lenne rossz megoldás, de az anonimitás azonnal ugrana. A stílus, na meg a mexokott helyeírási hibák simán lebuktatnák a delikvenseket. Viszont jobban hasonlítana a dolog ahhoz a szituációhoz, amikor a fotós mutogatja a többieknek a képeit, és mindegyikhez hozzáfűz valamit szóban, kiemelve az alkotás erényeit és megmagyarázva a hibáit.

Szóval egész jó buli lehetne...


 53. Bunny 2016 jan 14. 09:37  
Bevállalnád, persze hogy bevállalnád. A te korodban már mindenkit bevállalnál, aki hagyja magát egy vén kecskének :P
Önértékelésnek nincs akadálya, mit szólnak hozzá a többiek? Srácok?
Szerintem még csak rejteni sem kell, miért kéne? Nem hiszem, hogy DD-t befolyásolná a zsűrizésbe, a publikumot meg ... hát ha valaki a szövegével sikeresen meggyőz szavazókat, akkor javaslom alapítson pártot vagy egyházat, mert tuti sikere lesz :D
 52. Garfield33 2016 jan 13. 16:49  
Bocsánat, hogy túl lelkes voltam :-)
Én bevállalnám. Persze ahhoz nyerni kellene párszor.

És az önértékelés? Már a saját előre értékelés? Csak 3-4 mondat. Van aki most is többet ír.
Akkor sokan rájönnének még a küldéskor, hogy hopp, van is itt pár hibácska a képen....
 51. Bunny 2016 jan 12. 22:07  
Vannak jó ötletek abban, ami írtál, de félek a többségtől már az is komoly áldozat, hogy képet küld. Egy értékelés elkészítése nem két perces meló, van már pár fórumlakó aki megkóstolta a túloldal kenyerét, és eddig még senki se volt, aki ne azt mondta volna, hogy zsűrizni, értékelni baromi nehéz. Nem hiszem, hogy ilyesmit kérhetnénk bárkitől is, plusz a DC sosem volt kötelező senkinek, hogy venné ki, ha valakit azzal csesztetnénk, hogy írjon értékelést pedig nem akar? A vége valószínűleg az lesz, hogy a mostani nem túl acélos képküldési kedv a töredékére zuhan "küldeni még esetleg, de értékelni biztos nem fogok" gondolat menetén.
Che és én bevállaltuk a közösségért a melót, de ezt senki mástól nem kérhetjük.
 50. elche 2016 jan 12. 20:31  
Szerintem a végső sorrend elég jól leképezte, ki milyen képekkel nevezett az idén, tehát úgy gondolom, ha nyilvános lenne a pontozás, ha nem, az sokat nem számítana. Egy-egy nickből úgyse látni, ki van mögötte, és miért van az kizárva, hogy nekem mindig X ember képe a legszebb?:)
 49. Vanek 2016 jan 12. 19:34  
Csak nehogy bölcsődalokat kezdjél énekelni, mert azt már nem tudnánk elviselni.
 48. Garfield33 2016 jan 12. 19:18  
Szerinted, ha én itten dícsérgetem meg pátyolgatom DD-t, abból nem lesz balhé?
De az összetett győzelem kicsint nyájassá is tett. Pár napra...
 
Azért csak nyugi, én itten kavagatom a málnaszőrt, fijjam.
 47. Vanek 2016 jan 12. 18:21  
Már a macsek sem a régi.
Tessék szépen összeveszni, akkor pörög a fórum. :-P
 46. Garfield33 2016 jan 12. 14:02  
Mivanmivan?
Miért kell engem kihallgatni?

Nem akarok túl szépen fogalmazni, mert még azt hiszi DD, nyalok nála a dícséretekért cserébe, de az a helyzet, hogy ő azon ritka profi fotósok egyike, akik nemcsak a képeiket mutogatják, (főleg nem mások képeit, hogy mi a hiba rajtuk), nemcsak "lájkokra" vadásznak, hanem szeretnének átadni valamit a tudásukból is. Ja és van is miből... És az most tökmindegy, hogy azért, mert szeretnék, ha mi földi halandók is okosabban fotóznánk, vagy csak egyszerűen nehezen viselik el ezt a sok hülyét. Én személy szerint sokat tanultam DD kritikáiból az évek során. Lassan eljutottam odáig, hogy magam is látom a képek hibáit. Most már csak az kellene, hogy előre lássam, még mielőtt meglövöm a témát.
Azt sem hiszem, hogy nagyon finoman kellene fogalmazni a képek értékelésekor, mert ami jó, az jó, ami szar, az meg szar. És ha amellett, hogy a besorolása=szar még ott van az is, hogy miért, akkor tessék szépen megköszönni. Tudom, hogy fáj, amikor az ember gyerekét lefikázzák, és biztos előfordul az is, hogy túlzottan negatívra sikeredik valamelyik mondat, de nagy átlagban nem lehet vitatni az értékelő meglátásait és véleményét.

Ha lesz még verseny, a javaslatom:
- hogy egy kicsit tanulja a nép a másik oldalt is, legyen kötelező az első (és akár a második) helyezettnek értékelni a következő hónapot. Nagyon jó kis vizsgatéma ez mindenkinek
- mindenki értékelje a saját képét pár mondatban még a beküldéskor (azon a helyen, ahova most versikéket szokott írni néhány ember), amit aztán az eredményhírdetéskor publikussá tesz a nyúl. Ez is nagyon tanulságos volna
- DD-t valóban kereszteljük át LL-re, na nem juniorra, mert abból már rég kiöregedett, hanem legyen ő a Lágy Lovag, akinek ebben az esetben nem a szívére, hanem az agyára gondolunk.
- nem biztos, hogy mindenki egyetért, de publikussá kéne tenni a szavazást is utólag. Szintén tanulságos lenne és milyen szép veszekedések lennének belőle. De ezzel legalább megszűnne a haveri/rokoni szavazások gyanújának még az árnéyka is

Ha nem lesz fotós verseny: akkor jó. Ahogy a videósban is, én leszek az uccsó győztes és majd az én nevemmel az ajkán emlékezik meg a DC-ről az utókor.



 45. Balage 2016 jan 09. 11:23  
Jó szemed van Bunny! :)   Jaja  rajta van.  Sajnos elnéztem a nyáktervezés során, a PGD lábat. a 2-es helyett a 3-asra tettem. Van még ott egy ellenállás is, amelyik az ACK lábat húzza fel +3,6 V ra.  
Dehát ez már csak ilyen.
Ahhoz képest, hogy először terveztem ilyen panelt, egész jó lett, hogy csak két hiba van rajta. :) :)
 44. Bunny 2016 jan 08. 21:02  
Néhány prototipusokra jellemző megoldást, mint a ráheftelt drótot az IC lábán láttam én már sorozatgyártott alaplapon is :)
 43. Balage 2016 jan 08. 06:44  
 42. Balage 2016 jan 08. 06:41  
Laci, lassan változtatni kell a nickneveden! Kicsit furán hagzik, de feldobnám mint lehetőséget : LIGHT-Digilog hoz mit szólsz? ;)  
És itt csak a megfelelő világításra gondolok.  ;)
Durva átvezetés, de tennék fel egy fotót, egy prototipusról, ami lassan, de biztosan ideér :)
ITTL_LED konverter.

 


 41. Vanek 2016 jan 08. 05:54  
Csak semmi nyugalom! Tessék még szépen veszekedni, az olyan szórakoztató. A kibékülés majd a századik hozzászólás körül esedékes, amikoris DD megdícséri elche kiskutyáját, amint az macskát kerget a víz alatti barlangban, de mégis egy nyulat harap tarkón és amit zook fotóz és macok a modell koordinátor.  
 40. elche 2016 jan 07. 23:36  
Természetesen nem akartam ellent mondani, csak arra utalok, hogy vannak olyan esetek, amikor nem racionálisan állsz a képedhez sem, és a kritikához sem. És olyankor aztán mindegy, ki mit és hogyan mond.:)
 39. Zook 2016 jan 07. 23:32  
Nem mondtal ellent nekem. Nem a tartalomra vonatkozott megjegyzesem, hanem stilusra. Ezt leszamitva egyetertek veled. Ha egy kephez erzelmek fuznek, nehez elfogadni, hogy nem feltetlenul az munkassagod egyik csucspontja. Persze minden relativ.

Hallgassuk meg a macsekot.
 38. elche 2016 jan 07. 23:29  
Szerintem meg ha valaki őszintén bevallja, hogy valamelyik képed nem tetszik, amihez te valamiért ragaszkodsz, azt elsőre mindenképpen elvtelen, gonosz kritikának fogod érezni, akkor is, ha a másik fél selyempapírba csomagolva, óvatosan próbálja beadagolni. Az általad is közepesnek vélt kép kritizálását könnyű elfogadni. Úgy érzem, az a leginkább bizalmi kérdés, amikor valaki egy nagyon szeretett fotójáról tényleg(!) őszinte(!!!) véleményt vár. Ezt az esélyt általában én sem adom meg mindenkinek. Ha mégis így alakul, akkor bizony eleinte nem őszinte a mosolyom. Aztán nekiülök még egyszer a fotónak, hátha tévedek. És általában igen. Ettől még kedvelhetem a fotót, csak már nincs rajtam szemellenző.
 37. Zook 2016 jan 07. 23:20  
En kerlelhetetlen ellensege vagyok/voltam a legdorongolo kritikai stilusnak mindig is, de az ures dicseret, bar jo, es udvos, onmagaban nem viszi elore a dolgokat.

Es amig allnak a szelmalmok, szuksegunk van lovagokra.
 36. Darth-Digilog 2016 jan 07. 23:03  
Big like! :-)
Bár az OB után meg itt is néha felüti fejét az összeesküvés-elmélet, de ki hiszi ki nem, én mindig próbálok a lehető legkorrektebb lenni. Én tudom milyen amikor valaki hiúságból, jó magyar módra, nehogy más is hasonló eredményeket érjen el, mert akkor azzal csökkenti a hírnevét, mindent elkövet azért, hogy a másiknak ne legyenek sikerei. Számomra ez annyira érthetetlen és távol áll, hogy mindig vigyázok arra, hogy inkább segítsek mint rosszat tegyek másnak. Elképzelhető, hogy néha hibázok, rosszul látom egy kép erényeit, rosszul döntök, de a jobbító szándék, illetve a korrektség vezérel.
A kép értékeléseknél is egyre gyakrabban hallom, hogy már nem az igazi sötét lovag stílusát követem, mint régen -ami pont a sok régebbi vita miatt van- mégis néha még ez is sok valakinek. Azt gondolom, hogy azok az emberek akik kértek tőlem már segítséget, képértékelést magánban stb. azok tudják miről beszélek. Szóval igen, azt gondolom, hogy teljesen feleslegesen ülök a gép elé és írom a kritikákat minden hónapban, mert ez egy szélmalomharc, de mindig attól félek, hogy ha már ez se lesz akkor végleg eltemethetjük a színvonalas víz alatti fotózást hazánkban. Ezért minden hónapban leülök és csak csinálom. Nem magam miatt, nem azért, hogy szivassak bárkit (kivéve Garfot, de soha nem tudom melyik az ő képe, ezért van, hogy sajnos megdícsérem-kivétel ugye a decemberi)  hanem, hogy legyen közös fotós élet és hátha valakinek egy fotózásnál eszébe jut egy mondatom, tanácsom és az alapján készít el egy jobb felvételt.
Na csak ennyit akartam írni. :-)
 35. elche 2016 jan 07. 21:08  
Elvtársak, én azt mondom, nem szabad olyan könnyen feladni. Nézzétek csak!
https://www.youtube.com/watch?v=-QubSzZOe7M
 34. macok 2016 jan 07. 20:40  
Mindenkinek igaza van, aki hozzászólt, Bunnynak is, DD-nek is, de legfőképpen 2twinsnek: Végül is mi x másodperc alatt feltolunk egy képet, DD viszont sokkal több időt tölt el a bírálatokkal. Úgyhogy én is köszönöm a havi értékeléseket!
 33. elche 2016 jan 07. 19:59  
"Sejtetted". Aha. Ezért lett az én baromi erős fotóm családi-baráti kép. Tudtam én mindig, éreztem, hogy valami nincs rendben, hogy megvan bennem a zseniális szikra, amit el akarnak tiporni a kemény kritikákkal.:)
 32. Darth-Digilog 2016 jan 07. 19:49  
Valahol egyébként sejtettem...
 31. Vanek 2016 jan 07. 19:39  
Abba ne hagyjátok! 😋

Amúgy elche nem lájkolta a vízalatti kiskutyás fotóitokat...
 30. Darth-Digilog 2016 jan 07. 18:49  
Milyen szépen megfogalmaztad! Megtaláltuk 2016 DC képkritkusát! Átadom a stafétát. Huhhhh....de jó...letudva..... :-)
Tényleg jó hozzászólás volt.
 29. istvanv 2016 jan 07. 17:13  
Macok leképezte amit látott, kivilágította az egészet nincsenek sötétben maradt helyek, a lámpa kicsit suta. Nélküle a modell jobban mutatna, de hova tette volna ha nem veszi a foga közé? Lehet én elvettem volna tőle amíg nekem pózol :) Lacinak igaza van szerintem! Az igazán jó nagylátós képek mindig nagyon ki vannak találva még ha nem is látszik elsőre, de próbáld reprodukálni és rájössz, hogy bakker nem is olyan egyszerű! Macok még mindig hadilábon áll a válogatással, de ez "édes" teher mert olyan sok képe van, hogy belefárad mire átfut rajtuk... Persze válogatni nehezebb mindaddig amíg el nem tud szakadni az ember a saját képek iránt érzett olthatatlan szeretettől. -- Dani szokta mondani: mit akartál megmutatni amikor ezt lőtted? Ha a válasz az, csak ott volt, nem tudom stb. akkor aki megnézi nem fogja azt mondani HÚÚÚÚ micsoda kép! Na mutass másikat! --
 28. Darth-Digilog 2016 jan 07. 15:34  
De szerintem már 6 élete odavan! 😀😁😂😃😄😅😆
 27. Bunny 2016 jan 07. 15:05  
Igen, sajnos a macskának jó szeme van (meg hát erős a szombathelyi maffia, ha érdig is elér a keze :O)!
 26. Darth-Digilog 2016 jan 07. 15:00  
2twins felvétele poénos így, a képkivágással az a bajom, hogy ha egy cápa lenne a "képen" akkor így lenne tökéletes, ha meg csak egy "uncsi" búvár (verseny fotós szemmel tekintve), akkor én nagyobbra venném a "képet" a képben, hogy jobban felismerhető legyen. Ez tipikusan olyan helyzet volt, hogy a fotós meglátott egy poénos lehetőséget, de a környezet nem adta meg a hozzávalót (ld. cápa), ezért főzött amiből tudott főzni. De sajnos néha maga az ötlet nem elég, kell hozzá a téma is. Így hasonló helyzetben a sokat dolgoztatott modellemnem gesztusként csináltam volna egy ütős emlékképet inkább. 2twins képe mint írtam, a kettő között készült el, tehát "művészinek" a téma kevés még ha az ötlet jó is, baráti emlékképnek pedig kicsit lehetne nagyobb a "kép" és látszódhatna jobban búvár, hiszen mindenki szereti ha jól felismerhető. Tehát csak így van gondom a képkivágással - remélem így hosszan kifejtve érthetőbb a problémám a képpel.
Macok képénél pedig persze csak egy példa volt a bedobott képem, de ha valaki komolyan veszi a fotózást, akkor tisztában kell lennie, hogy ma mi a trend, hacsak nem ő írja a trendeket. És ma a barlangos fotók hemzsegnek a rabszolgavakuktól és modellektől, de Macok képe még a régi diapozítives korszakban sem rengette volna meg a világot, nem látszik a képen a barlang szépsége és az alkalmi modellen látszik, hogy 5 perces modell volt. Meg kell tanulni, hogy néha az ember eljut egy szép helyre, akkor vagy le tudja szervezni, hogy ott tudjon "dolgozni" vagy nem lesz lehetősége eget rengető dologra. Én nem tudom amikor értékelem a képeket, hogy mik voltak a körülmények, nem is érdekel, leírom amit látok. Macok ha látja, hogy jogos volt amit írtam, akkor jó, és ha ebből azt tanulja meg, hogy a fotózás nem ott kezdődik, hogy komponálunk, hanem megteremtjük a lehetőséget a profi a fotózásra akkor sikeres lesz. Ha megsértődik mert az 5 perces felvételét érzelmi okokból kíválónak tartja akkor sajnos a következő és az azután következő sem lesz jobb, ami egyébként nekem nem gond, én csak jót akarok azzal amikor leírom a véleméynem egy képről. De  többször is felajánlottam, hogy ha valakit zavar a kritikám, az ő képét szívesen kihagyjuk.
Azért azon gondolkodjunk el, hogy az éves DC díjat egy videó fotó funkció gombjával vitte el valaki! Azért ez bár viccesnek hangzik, de sajnos nem az! Van még hova fejlődni, lehet érdemes meghallgatni azokat akik előrébb tartanak, még ha néhányan nem is gondolják így.
 25. Bunny 2016 jan 07. 14:06  
Minek azon vitázni, ki kit ölt meg, drága barátaim!

Egyébként meg a zsűri mindig szubjektív, még akkor sincs objektív zsűri döntés, ha több tagból áll. Lásd OB, vagy épp az ÉTF, ahol olyan még ne lett volna, hogy a zsűri egy-egy döntése ne verje ki a biztosítékot. A szöveges értékelés meg nem is lehet más, mint szubjektív.
Nincs olyan zsűri, ami mindenkinek tetszik, viszont azt mindenki eldöntheti, hogy úgy véli érdemes esetleg elfogadni a bírálatát is, vagy simán ignorálni, mert nekem így tetszik és kész.
Én már pl. teljesen letettem arról, hogy versenyeket nyerjek. Magam örömére fotózom, és bár meghallgatom a nálam sokkal okosabb, és sikeresebb fotósok tanácsait, de sokszor ignorálom. Ilyen pl. a középre helyezés ellenes fétisük, vagy a modell elhelyezéses dolog, és még sorolható. Viszont mindig megfogadom a technikai tanácsokat, és azért kompozícióban is meghallgatom, és ha nekem is úgy jobban tetszik, követem a tanácsot.
Ez az én egyéni döntésem, és együtt élek vele. De nem is küldök pl az ÉTF-re képet.

Pl. lásd mostani forduló, ahogy írtam nekem 2twins képe így üt igazán. DD szerint jobb lenne más kivágással, szerintem úgy már nem jön le a poén. Neki van igaza? Lehet. De nekem, és valószínűleg 2twins-nek is így tetszik. Arról vitázni, főleg sértődni, hogy kinek mi tetszik jobban szerintem balgaság. Ízlésről soha.
De ha egy kép alapvetően hibás, az nem izlés kérdése. Egy rosszul bevilágított, kék-zöld-sárga "színes" kép, el halfarok, egy homályos kép ... az nem izlés, az hibás kép.

Macok képe nekem se hibátlan, szerintem is inkább egy emlékkép. Persze amit DD linkelt az meg azért sántít, mert tök más célja van annak a képnek, ott sziluettekkel játszott nagytotál, Macoknál meg szerintem a barlang szépségét akarta megvilágítva visszaadni, és próbálta belekomponálni az alkalmi modellt. De DD értékelésében én semmi személyeskedést, bántót nem találtam.

Macok, szerintem neked rossz napod volt tegnap! Lefőtt a házissör rendesen? Iszol te eleget? :D
 24. Garfield33 2016 jan 07. 13:27  
Basszus, pont ilyenkor nem érek rá, pedig milyen jó kis pezsgés van...
Na majd este elolvasgatom.
 23. 2twins 2016 jan 07. 13:17  
És van itt még egy probléma. Én azt hiszem értem Macok érvelését (nem értek vele egyet) de ez azon nem változtat, hogy elismerjem DD bárkinél többet tesz, ha a DC-s verseny értékeléséről van szó. Úgyhogy azt megköszönni kötelességünk, mindenek előtt. (Köszi Laci!) Szerintem fontos, hogy legyen értékelés, mert ha nincs, végképp meghal ez az egész játék. Természetesen az értékelésnek vannak szubjektív elemei, de én azért úgy érzem, hogy Laci konkrétumokat is ír a szerző vagy akár mindannyiunk fejlődésére. Ráadásul ha az embernek kérdése adódik, akár a havi verseny képeivel kapcsolatban, akár bármilyen más fotós témában nyugodtan fordulhatunk akár DD-hez, akár Danihoz, Zookhoz, Béla bácsihoz (elnézést, hogy a lista nem teljes, de szerintem bárkihez akinek a szavára érdemes odafigyelni), mert segíteni fognak. Mindannyian tudjuk, hogy a magyar búvárfotós társadalom egy nagyon szűk réteg, itt nincs helye a személyeskedésnek.
Csak a nyílt, korrekt kommunikációnak. Ez nem mindig egyszerű, de nem lehetetlen.
 22. elche 2016 jan 07. 12:48  
Pár szó, ha már kivételesen van fórumélet, bár...
Szóval mivel DD értékelése a szavazás után jelenik meg, az ő véleménye nem számít a végeredménybe, igazán nem tudok mit kezdeni az ÉTF-es felvetéssel. Én ezt a dolgot elengedném, nem igazán értem, nem akarok rá több szót vesztegetni.

Maga az értékelés: arra kérjük az értékelőket, hogy mondjanak véleményt arról, amit látnak a képen. Röviden, tömören megfogalmaznak egy szakmai véleményt, és kész. Aki akar, tanul belőle, aki nem akar, az nem. Lehet vitatkozni is, nyilván.

Ám az egy egészen más műfaj, hogy olyan mélységekbe menjünk bele, mennyire voltak nehezek a készítés körülményei, hány perc volt a fotózásra, mennyire volt ügyes a modell, milyen gépet, objektívet használt a fotós. Ezt egyénileg ki lehet tárgyalni, de ennek az értékelésnek aligha férne a kereteibe. Egyébként igen, lehet tippeket kérni, hogy ha rövid időd van és a modellel nem vagytok összeszokott páros, a lámpát ne erőltesd mert szinte biztosan nem tartja jól, stb, stb, most csak mondtam valamit hasból. Amikor megkérünk valakit arra, hogy röviden értékelje a mezőnyt, nem várhatjuk el, hogy oldalakon át elemezzen (és néha így is kap az ember kézzelfogható tanácsot, mint például én a portré fordulóban nevezett kép forgatására és vágására!). Szóval azt gondolom, mi mind ismerjük egymást, egy-egy kritika után egészen nyugodtan fel lehet tenni a kérdéseket akár magánban is. Mindannyian beszélgettünk már egymással képekről, és szerintem mindenkinek ragadt meg ezekből sok fontos dolog.

De szerintem a verseny rövid értékelését elsősorban kiindulópontnak tekintse mindenki a saját tovább elemzéséhez. És amíg nincs benne olyan sor, hogy "véleményem szerint a legfontosabb tanács elche számára az, hogy örökre tegye le a gépet, mert fakezű és az is marad, ráadásul a múltkor nem lájkolta a kiskutyám fotóját, tehát ízlése sincs", addig kár személyeskedést emlegetni.
 21. Darth-Digilog 2016 jan 07. 08:32  
Macok. Lehet, hgy velem van a baj, de nem tudom követni a logikádat. Honnét jött ez a google, meg hogy negyedik kép? És hogy mire jó?
Amikor látok egy képet van egy elképzelésem vagy eszembe jut egy arról a helyszínről már látott felvétel. A te képednél is írtam, hogy sok melóval szebbet lehetne ott csinálni, mert előttem volt nagyjából, hogy láttam már onnét tök jó képet (ez a te google 4.-ed, ami nálam is az leellenőriztem).
Bár igazad van szubjektív műfaj, de nem annyira mint amennyire te látni akarod, mert az csak önigazolásra jó, hogy ne higyj a "szakértőknek", hanem inkább a haveroknak a családnak akik valószinűleg az egekig magasztalják a képeid, amivel hosszútávon a fejlődésed gátjai viszont. Szóval míg a google kép egy művészien kidolgozott felvétel addig a tied nem. És ha a két képet egymás mellé teszed és még mindig azt állítod, hogy nem tudod melyik a jobb akkor nincs értelme annak, ne is haragudj ezért rám, hogy képeket készíts, de annak pedig végképp nem, hogy vitába szálj olyannal aki talán már bizonyított valamennyit, mert akkor arra a szintre süllyedsz, mint amikor a Bochkorék Kobayashi úrról állították, hogy tök mindegy ki az aki kalimpál egy pálcával a zenekar előtt.
 20. macok 2016 jan 07. 00:49  
Laci. Beütötted a google-be: chandelier cave, és kiválasztottad a négy megjelenő képből a negyediket. (Legalábbis nálam ez jött le le erre). Ez most mire jó?
 19. elche 2016 jan 07. 00:40  
Az ÉTF? Nekem kötelező? Aha. Mindenkinek lehet véleménye minden versenyről (a mieinkről is, természetesen), így aztán arról én is azt gondolok amit akarok.:)
 18. Darth-Digilog 2016 jan 07. 00:37  
Akkor legalább eldőlt, hogy felesleges munkát végeztem, hiszen a szubjektivitás miatt nincs értelme az egésznek. Mindenki menjen a saját feje után. Kicsit kezd X-faktor válogatás feelingem lenni.
Ha nem tudod melyik a jobb, akkor tényleg nincs miről vitatkoznunk, saját magad ellensége vagy. Sajnálom.
 17. macok 2016 jan 07. 00:34  
Idén akkor Neked is kötelező!!!! Végül is, DSLR-el nyomod, nem?
 16. macok 2016 jan 07. 00:31  
Nem tudom, melyik a jobb. Az egyetlen olyan hazai fotós versenyen(egy Pagi DC-s verseny), ahol a zsűri tagjainak a konkrét képekre adott pontszámait, helyezését megismerhettük, világossá tette számomra, hogy a képértékelés egy rendkívül szubjektív műfaj.
 15. elche 2016 jan 07. 00:31  
A tévedés lehetősége azért is fennáll, mert egy harmadik kép (az enyém) szintén családi/baráti minősítést kapott. És én meg az ÉTF, háááát...:)
 14. macok 2016 jan 07. 00:25  
A mondat ETF- es részére vonatkozóan egy összefüggésre rámutató állítást fogalmaztam meg a tévedés lehetőségének megemlítésével. Hagyd figyelmen kívül.
 13. Darth-Digilog 2016 jan 07. 00:13  
Ezen a helyszínen készült felvétel ez is. Melyik a jobb?

Értem én, hogy DM volt, meg csak 5 perc volt, de akkor te is érzed, hogy ennyi idő tényleg kevés egy ilyen témánál. Akkor viszont nem értem mi bánt? Ha még tudod is a miértéket, hogy miért ilyen "csak" a képed, akkor nyugtázni kell, hogy igen, sajnos igaz és de jó lenne egyszer oda úgy visszamenni, hogy valami bitang képet lőhessek. Én csak megírom amit látok, a körülményeket te tudod. Nem az a baj ha a körülmények miatt nem sikerül egy kép igazán, hanem ha nem akarod elfogadni, pedig tudod (remélem), hogy most sajnos tényleg csak ennyire telt.


A kérdés még mindig kérdés, hogy próbálom értelmezni az ÉTF-es mondatod de nem értem mikor kire és mire gondolsz!?
 12. macok 2016 jan 06. 23:59  
Beszélhetünk a képről is, bár az lehet, hogy abszulút rossz, semmikképp nem a kép védelmében szólaltam meg. A csaj különben divemaster volt a szafarihajón, szóval nem barát/család, az egyiptomi srácokkal ellentétben kötelességének érezte, hogy nagylátós helyen (vagyis Palaun végig) minden merülésen mindenkinek modellkedjen. Mivel nem én voltam fotós egyedül(fotós liveaboard=mindenki fotózik), volt a témára vagy 5 percem, kisebb gondom is nagyobb volt, hogy tartja a lámpát... A hely valóban szép volt.
 11. elche 2016 jan 06. 23:57  
Abban nem értünk teljesen egyet, hogy a családi/baráti képen bele kell vigyorogni a kamerába. Van, aki számára talán érdekesebb úgy, ha nem annyira direkten néz az objektívbe.:) (Tényleg csak komolytalankodok, nem gondolomnám hogy az FB-ra való "jó" képek megvitatása lenne az érdekes.)
Szóval a gondom az, hogy alapvetően értem, nem árt, ha a modell néz valamit, de ez a környezet azért nem teszi könnyűvé a fotózást, nem? Esetleg még kommunikálni sem könnyű, hogy kéne mozogni, mit kéne csinálni. Szóval elismerem a kritika jogosságát, csak azt mondanám, a téma nem volt egyszerű. Én sem voltam sajnos tele olyan képekkel, amelyekkel maradéktalanul elégedett lettem volna, a kompaktos időkben roncsban vagy barlangban szinte képtelenség volt normális képet csinálnom, most meg kellene a jó helyszín, a jó modell, és hogy én se rontsam el a vakuállítást, például. Azért igyekszek fejlődni, de azt hiszem, roncsokban talán több esély van arra, hogy a modell valóban nézzen valamit, ne csak ússzon valamerre. Legalábbis én ezt a tanulságot vontam le.
 10. Darth-Digilog 2016 jan 06. 23:42  
Ezt nagyjából értettem, a vége az ETF-es rész nem tiszta. Ki volt az ETF-en és mit csinált?

Az elejére visszatérve, pedig nem először írom ezt a kifejezést, nem is sértésből, csak egy emlékképet nehéz értékelni, mert az a készítőjének nagyon értékes lehet, de egy versenyen egy zsűri nem tud vele mit kezdeni. Másról szól. Nem feltétlenül a tökéletes kompozíció az ilyen képeknél a cél, hanem annak a megörökítése, hogy xy ott járt. 2twins felvétele tök ötletes, de a téma nagyon egyszerű és nem túl érdekes, viszont emlékképnek ha nagyobb lenne a "papírkép" ütős lenne, mert egy emlékképet ezzel az ötlettel kreatívan oldott meg. A te képed nagyon szép helyen készült, de egy fürdőruhás leányzó egy pici lámpával, amit nem is tart szépen, inkább mesterkélten, szintén nem a hely hangulatát akarja érzékeltetni, hanem azt, hogy milyen szép helyen úszott. Azzal, hogy a kezébe adtad a lámpát, rontottál az emlékkép kategóriáján, mert modellt próbáltál faragni belőle, de ahhoz, hogy "művészi" kép legyen, meg kevés így a téma és annak kidolgozása. De sértettség és összeesküvés-elmélet helyett inkább beszéljük ki. Nekem ez a véleményem és nem muszáj vele egytérteni, nyugodtan vitatkozhatunk róla.
 9. macok 2016 jan 06. 23:07  
Valóban elég összetett mondat lett. A lényege, hogy - ha már szöveges a zsűri bírálat, és nem helyezés - akkor az segítsen és ne sértegessen. Mert a minősítésből a minősített nem tanul, hanem csak rosszul esik neki.
 8. Darth-Digilog 2016 jan 06. 22:45  
Ezt nem értettem. Lehetne még1x?
 7. macok 2016 jan 06. 22:18  
Nekem a forduló értékelésénél mindenesetre feltűnt, hogy azt a kicsit lesajnáló (le)minősítést, hogy "nem művészi", "családi/baráti" (amivel a bírált alkotó semmit nem tud kezdeni, mert nem konkrét, legközelebb javítható, egy hibára rámutató segítő bírálat, hanem egy minősítés), pont az a két versenyző kapta, aki DD-vel együtt versenyzett (hozzá hasonlóan közepesen eredményesen, 1,2, néhány képpel) az ETF-en. Aztán persze lehet, hogy ez teljesen véletlen.
 6. Balage 2016 jan 05. 19:52  
Sokan saját malmukra tudják fordítani DD nemes szavait, de nem mindig csak a tiszteleten és az alázaton múlik!   ;)
Első   1 2
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Sha´ab Jibna

Sudan

3/4 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 45m, látótáv: 25m felett , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés