»» ««
osember hozzászólásai:

  fórumok / Hírek fórumai / 2010-12-16 XI. Búvárfotós OB Kiírás
316. osember Ugrás 2011 feb 13. 12:20  
Ismerem, de nem akartam a gazság szót használni, mert volt gyermekszobám.  Na jó, "eggyezzünk ki döntetlenben". A tatai liliomos viszonyokat meg ne itt tárgyaljuk meg, mert "a falnak is füle van". A Malatynskyt meg igyátok meg a "liliomtiprás" egészségére. Vagy vidd el a nagydíjas túrára, jól jön az a sisa szalonban:-))
312. osember Ugrás 2011 feb 13. 11:43  
Kedves Darth-Digilog! (Jut is eszembe, nem azért választottad ezt az aliteráló nevet, hogy a nagy DD-re hasonlítson, akit alább is emlegettél?) Én a Gere vagy a Bock borára gondoltam, de egye fene, jó a Malatynsky is.

A zsűri döntése már megvan, majd kiderül mi lett a végén. De vigyázz, bizonyos ellenőrzések még hátra vannak, kizárás lehetséges! Elfenekelés? Még lehet hogy rájönnek, a liliomot lehúztad a víz alá, hogy szebben mutasson. Aki megfogja a csikóhal farkát, az sok minden egyébre is képes:-)))

308. osember Ugrás 2011 feb 13. 10:58  
Egyéb elfoglaltságaim miatt nem tudtam képben, hangban, csetben követni a versenyt, csak néha néztem rá  az állásra. Így hát élvezettel olvastam most el itt vagy 4-5 oldalon a szurkolói hátteret. Nagyon egyet értek Bunny 168-as véleményével, majd beszélünk erről a programozóval. Persze ez sem segít az olyan furmányosokkal szemben mint DD, aki a regisztrációs számok és egyebek alapján félelmetes pontossággal kikutatja és felméri a helyzetet a 208-as jelentése szerint. (Igen, nem küldtem képeket az ősemberné miatt makróban és halban. A Császári párt sem, ami már lenyomta egyszer az ÉTF-en azt a négy nyamvadt kalmárt. Kíváncsi vagyok számíthatok-e ezért valami hálára? Mint mondtam már valahol, a villányi Cabernet Sauvignont szeretem:-)))
Egyetértek azzal is, hogy túlzott dolog 40% vágást engedni. Ezt korábban a nagyobb részvétel és a kompaktosok miatt engedtük meg, ma már van olyan fejlett a kompaktos mezőny is, hogy legfeljebb 20%-ot kellene engedni.
A zsűri szerintem okosan tette, hogy 600-ról 60 képre nem egy, hanem két lépésben (2. és 3. forduló) jutott el. Viszont a hibát ott követte el, hogy a 3. fordulóban már nem a min/max pontozást alkalmazta, hanem áttért a teljes pontszámos értékelésre. A min/max-ot éppen azért vezettük be az ÉTF-en, hogy az esetleges részrehajlás, vagy durva tévedés kiszűrhető legyen. Ez most is segített volna.
Összességében azért azt hiszem elég reális lett a döntő mezőnye, és mindenképpen fejlődött az OB. A tanulságokat, meg az esetleges változtatásokat majd a végén meg lehetne beszélni. Igaza van Archi-nak "De sajnos azt sehol nem látom, hogy milyen lett az új honlap, az online feltöltés, az INGYENES nevezés, a élő közvetítés és a többi újdonság... amiért nagyon sok ember nagyon sokat dolgozott, hogy ilyen szinvonalas legyen... :((("

137. osember Ugrás 2011 feb 06. 20:37  
Ne feledje senki a feltöltött pályázati anyagát ma este véglegesíteni, ha ez még nem történt meg.
136. osember Ugrás 2011 feb 01. 14:38  
K.u.K. 1914.
130. osember Ugrás 2011 jan 29. 08:37  
Természetesen utólag is adhattok címet a már feltöltött képeknek, ha még nem véglegesítettétek a pályázatot.
129. osember Ugrás 2011 jan 29. 08:35  
Szevasztok Fotósok!

Most értesültem a programozónktól, sokan úgy töltenek fel képeket a BOB-ra, hogy nem adnak neki címet, pedig az kötelező! Az sem cím, hogy "cím nélkül"! Meg az a kód sem cím amit a program generál. (Csak a képaláírást nem kötelező kitölteni a kép születési körülményeiről.) Majd rövidesen lesz a portálon nyilvános dörgedelem.
122. osember Ugrás 2011 jan 27. 08:16  
Köszönöm DD Mester!
119. osember Ugrás 2011 jan 23. 20:31  
Úgy van, ahogy Bunny mondja, ne legyen szélesebb 1400px-nél és ne legyen magasabb 1000px-nél.

Az egész kép élesítése (akár zajcsökketése is) megengedett, erre van tanács a "Hogyan pályázzunk" rovatban.

Másrészt vágni ugyebár bőven lehet, tehát a sarokhibák kieshetnek. Ha viszont az egész képet meg akarod tartani, de a sarkok sötétebbek, vagy világosabbak, vagy torzabbak, annak korrekciója már nem az egész képre, hanem csak egy részére vonatkozik, tehát tilos.




116. osember Ugrás 2011 jan 23. 14:31  
A kiírás 4. pontjában ilyen engedélyezett korrekció nem szerepel.
107. osember Ugrás 2011 jan 21. 18:32  
A pályázati képet (jpg) kell február 1-ig feltölteni. Majd a döntőbe került képeket kell felkérésre nagy tif-ben is feltölteni, és ha a zsüri ellenőrizni akarja az eredetit is, akkor azt beküldeni CD-n, vagy beadni.
103. osember Ugrás 2011 jan 20. 22:42  
Igen, jelöld e-vel a beszkennelt, korigálatlan tif fájlt, mert nem nyers fájl az eredeti.
79. osember Ugrás 2011 jan 15. 11:46  
Először is bocs, de tegnap este tudtam meg, hogy csak holnap tud életre kelni az új BOB portál. Nem könnyű egy ilyet összehozni, de szerintem szép és jó lesz, pláne ha később még a közel 40 évre visszanyúló múlt is feléled rajta.

Archinak és DD-nek is igaza van a maga nemében. "Fotóművész" titulust helyből csak a MFSZ tagjai használhatnak. De a MAFOSZ tagjai is kaphatnak bizonyos feltételekkel "MAFOSZ diplomás fotőművésze" címet, sőt annak arany ezüst bronz fokozatát. Én is hallottam hogy Zsolt kapott valamit, de konkrétumot nem tudok. Éppen tegnap kértem, hogy irjon magáról néhány sort, adatot - hogy a zsűrit jobban bemutathassam - de nem vette a fáradtságot.
52. osember Ugrás 2010 dec 24. 13:07  
Kompakt kategóriákban akármi lehet a téma.
42. osember Ugrás 2010 dec 23. 11:48  
Köszönjük DD a profi választ, a gyengébbek kedvéért:D
Az új www.buvarfotosob.hu portál és fóruma legkésőbb január 15-én éled fel, addig majd csak egy régi statikust lehet majd látni.
De ahogy Bunny mondja, itt lehet kérdezni, ha kell időnként megnézem én is, meg Archi is.
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
14900. osember Ugrás 2010 dec 15. 22:20  
Bocs, de én havat hányok meg lakást tatarozok egész nap és nem érek rá a gép mellett ülni. A győzteseknek gratulálok!
Ami meg az BOB-ot illeti:

1/ "A versenyen bármely magyar búvárfotós részt vehet..." ez áll a kiírásban, és nincs hozzátéve, hogy csak Magyarországról stb. Tehát külföldről is részt vehet aki magyar. Csakhogy ki számít "magyarnak" azt nagyon nehéz megmondani, beletörne a bicskánk, vagy olyan bonyolult jogi szöveg keletkezne, ami nem ide való. Szóval maradjunk annyiban, hogy így is pályázhat, aki magyar.
2/ A "Gyakori kérdések" összeállítás nem titkos, részben vagy egészben lehet közölni. Csak úgy gondolom, hogy inkább a verseny honlapjára való, meg még szaporodhatnak is a kérdések és válaszok. Az igaz, hogy a honlap terv szerint csak január közepétől fog élni, akkor lehet regisztrélni és feltölteni. Amit addig fontos tudni, az a kiírásban közzétett feltételek, pl. hogy etikusan kell fotózni, meg a fotósnak el kell tudni döntenie, hogy makró, vagy nagylátó felvételt készített-e. Ezeknek a háttér magyarázata van a GYIK-ben, de mindezt anélkül is tudni illik, nem lehet mindent egy kiírásban megmagyarázni.

14872. osember Ugrás 2010 dec 14. 19:27  
Tehát mi a javaslatod? Ne tegyünk semmi különbséget a két kategória között, vagy jobb ha meradunk egyetlen kompakt kategóriánál?
14869. osember Ugrás 2010 dec 14. 18:00  
Újabban a villányi Cabernet Savignon-t szeretem:D
Csak az a baj, hogy Bunnynak igaza van (mármint hogy a 28mm valójában kb 37 mm a vízalatt) és valami szakmailag indokolható határvonalat húzni kell az igazságos versenyzés kedvéért, nem?

Szolgálati közlemény: Bunny, bedöglött a levelezőm, ezért nem válaszoltam még. Az első kérdésedre nem is emlékszem, telefonod meg nem tudom. Ha felhívsz, visszahívlak. A hibát még tán este, vagy holnap megjavítja a fiam.


14848. osember Ugrás 2010 dec 12. 16:34  
Kompakt gépeknél mi számít nagy látószögű felvételnek?
A kompaktoknál nehéz egyértelmű választ adni e kérdésre a különböző méretű képérzékelők és a különböző előtétlencsék miatt. Abból kiindulva, hogy e gépek objektívje alapvetően síkablak mögött van, pályázatunkon az a kép tartozik a nagy látószögű kategóriába, amit 27 mm ekvivalens fókusztávolságnál rövidebb fókuszú objektívvel, vagy 35 mm ekvivalens fókusztávolságú (vagy annál rövidebb fókuszú) objektívvel és nagy látószögű előtétlencsével készítettek.

14816. osember Ugrás 2010 dec 06. 12:55  
Kategóriánként hat és a pontozás is a régi. Rövidesen lesz részletes kiírás, bár a 2009-es alig módosul.
14811. osember Ugrás 2010 dec 05. 12:47  
Csak itt és csak nektek, mert még néhány napot várni kell a végleges szövegre:

A Magyar Könnyűbúvár Szakszövetség és a Tengeri Só Alapítvány, a Fotoklikk.hu fotográfiai portál, valamint a búvársporthoz kapcsolódó más szervezetek és média szereplők támogatásával, megrendezi a 2011-évi Búvárfotós Országos Bajnokságot, a következő kategóriákban:

A: Nagy látószögű felvételek
B: Hal felvételek
C: Makro felvételek
D: Mérsékelt vagy hideg égövi felvételek
E: Kompakt géppel készült makro felvételek
F: Kompakt géppel készült nagy látószögű felvételek

A versenyen bármely magyar búvárfotós részt vehet, ha 2011. január 1 és február 1 között a verseny hivatalos honlapján (www.buvasfotosob.hu) bejelentkezik, elfogadja a pályázati feltételeket és feltölti a képeit. Nevezési díj ezúttal nem lesz!

  fórumok / Hírek fórumai / 2010-11-26 Irány a mélység
28. osember Ugrás 2010 dec 05. 12:34  
Luciferin alighanem azt olvashatta amit én írtam a  műkopoltyú témáról az Élet és Tudomány 1985.XII.20-án és 27-én megjelent számaiban két részben "Cousteau kapitány tévedése" és "A vér nem válik vízzé" cimmel. Abban szerintem minden olyan kérdésre választ találtok, amiről itt kissé tájékozatlanul elvitatkoztatok.

Akkoriban nagyon érdekelt ez a kérdés és nagy munkámba került összevadászni a hiteles tényeket. Azóta is figyeltem, hogy sikerült-e valami igazán használható megoldást találni, de nem bukkantam ilyen nyomára. Volt azóta egy izraeli találmány, de az sem az igazi. Ezt a marhaságot, amit az Independent cikkben leírnak, Cousteau apánk sütötte el először (valójában reklámcélból) még 1962-ben.

Bocsánat, csak most olvastam bele ebbe a hírfórumba, ezért ilyen hosszú a reakcióidőm (vagy a kor miatt?).
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-10-05 Búvárok a charter repülőn II.
3. osember Ugrás 2010 okt 05. 11:25  
Köszönjük Főszerkesztő úr, hogy felvette a kesztyűt az érdekünkben. Talán így már nem kell bojkottot hirdetni az ilyen pofátlanságok miatt és nem kell Bécsből repülni, habár onnan Marsa Alamba is lehet. Egyébként ez az 5 kg kézipoggyász is pofátlanság, hiszen egy könnyű repülős táska magas is 2-3 kg. Akkor már, szerintem, sokkal ésszerűbb súlyelosztás lenne 15 kg feladható és 10 kg kézipoggyász. No, de ezzel a szabályzással - ha betartják! - némi túlsúly fizetéssel  talán már együtt lehet élni.

  fórumok / Hírek fórumai / 2010-05-16 Könyvismertető: Egy expedíció naplója
4. osember Ugrás 2010 máj 17. 21:07  
A TV-ben nem biztos, de magán kézben megvan minden Pásztor és Natura búvár film, sajnos azon történelmi értékű filmek kivételével (pl.Tapolcai tavasbarlang kutatása 1960 és 1962), amit éppen a Pásztor tüntetett el. Persze egy csomó pénz és munka kéne a digitalizáláshoz és újra vágáshoz. Nem tudom, hogy megérdemli-e.
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
12764. osember Ugrás 2010 feb 06. 08:42  
Newbert-et ingyen is lehet nézni: http://www.rstours.com/Marine_Life_Gallery_1.html
12735. osember Ugrás 2010 feb 01. 20:53  
Egy újszülöttnek minden vicc új. 1992-ben a kubai búvárfotós vb-n merülésből jövet felakasztottam a gépemet a motorjachtról lelógatott kötelemre, aztán felmásztam és vetkőzni kezdtem. Mivel utolsónak jöttem ki, egy perc múlva elinditották a hajót. a tok meg ott pattogott a kötél végén a hullámokon. Nem lett semmi baja, a csavaros lezárású Subal tok bombabiztos. Bumbi a tanum rá.

Csak az Ikelite SS200 vaku volt ilyen beázós, a DS-ek már igen jók. Kétszázas ázott be nálam is, szerintem a kábel csatlakozáson át. Az Ikelite csatlakozó hollandija idővel könnyen kilazul. Azóta minden merülés előtt ellenőrzöm, ha el nem felejtem :-)). Habár a vakutest lezárása sem valami üzembiztos konstrukció.

Egyébként én is gratulálok, ha már... Zook-nak is az önzetlenségéért. Övé nem a dicsőség, hanem az érdem.
12710. osember Ugrás 2010 feb 01. 11:48  
Hiába, szupermen, aki a levegőben sem marad fenn soha :-)))
12706. osember Ugrás 2010 feb 01. 10:31  
:-)))
12705. osember Ugrás 2010 feb 01. 10:29  
Arra a kérdésre, hogy mi ázik el általában, mit lehet mondani? Először csak a tok belseje, aztán a gép teste, és legvégül az optika. Naná, hogy az optikának is árt a víz, a rekesz lemelláinak már egy kis pára is árt. De a digi gépeknél elég egy rossz helyre esett tengerviz csepp is, hogy ne érje meg a javítás. Habár a komolyabb DSLR gépek már csepegő, fröccsenő viz állók, de az objektivek között csak újabban van ilyen.

Több tanácsot már leszűrtem az előbb a történeteknél. Legfeljebb azt hagytam ki, hogy a kisebb váz elázás esetében, a tokot édesvizzel kimosva, kifújva és kiszáritva, a tartalék vázammal tudtam tovább dolgozni. Ugyanis mindig két gépvázam van a tokjaimhoz, az egyiket a szárazföldi fotózáshoz használom, a másikat meg igy nem kell ki-be szerelni a tokból. (Az is igaz, hogy csak egyszer döglött be más okból, mint elázás, egy F801-es vázam.) Azért is jó és biztonságot adó a két váz, mert bizony a DSLR gépeket és a hozzá való drága tokokat nem lehet 2-3 évente cserélgetni.

A DSLR tokok általában tágasabbak mint a kompakt tokok, ahova sokszor egy páramentesítőt is nehéz beszuszakolni, úgyhogy legtöbbször van hely egy kis szivacs elhelyezésére is a váz alatt, mellett. Az sem árt. De mostanra már én is megfogadtam a tanácsot, minden tokot ajánlott elektronikus beázás jelzővel vásárolni, vagy ellátni (még az átlátszó tokokat is), a villogása gyorsan jelzi a bajt, akkor még a nagyobb kár rendszerint elkerülhető.

Na, ennyit tudtam segíteni.


12697. osember Ugrás 2010 feb 01. 09:51  
Mielőtt a "bölcsek kövét" megpróbálnám megtalálni a kérdésben, ime néhány eset:
A régi tok-berobbanásokat nem számolva, az utóbbi 20 évben három balesetem volt az SLR-DSLR gépekkel, tokokkal. De a tapasztalataim barátaim eseteivel is gyarapodtak.

Először egy baráti eset: hosszú adriai merülés után szokás szerint kitettük a zárt tokjainkat a napra (ez jó módszer a legkisebb beszivárgás felfedezésére!), s a barátom tokjának ablaka csakhamar bepárásodott. Az édesvizes mosás és szárítás utáni gondos nyitásnál egy hajszálat találtunk keresztben a lezáró tömítéssen. Az analóg gépnek, optikának nem lett baja az 1-2 csepp viztől.

Egy régebbi Subal tokot készitettem elő a merülésre a Vörösön, és nem húztam meg a két lezáró csavart, mert még valamit akartam igazítani, csak közbejött valami. De elfeledkeztem róla és úgy indultam merülni. Vizbe merülve szerencsére működött az a szokásom, hogy néhány méter mélyen lefelé fordítva az ablakot alulról benézek a tokba. Ezúttal észrevettem a portba lecsurgó vizet és igy tartva mentem fel, mint az őrült. Szerencsére a viz még nem érte el sem a gépet, sem az optikát. Tanulság: a tokot mindig "véglegesen" kell lezárni. (Láttam olyan hasonló esetet, amikor a fotós így lefelé fordított porttal adta ki magyarul üvöltve a beázott gépét a bárkára, hogy megmentse, aztán a személyzet szépen megforgatta.)

Máskor már otthon teljesen előkészitett gépet vittem, de a repülőút miatt a tömítő gyűrüt nem tettem a helyére. Az első házisziti merülésen elfeledkeztem erről, leellenőriztem, hogy a gép rendben működik és nagy lelkesen igy adtam be a felségemnek. Na, hamar belefolyt vagy féldeci viz és eláztatta a gép (D200) alját. (Meglepő módon a gépet a szerelő idehaza rendbe tudta hozni, azóta is használom.) A mechanikus tokoknak egyébként nem történt baja, belülről édes vizzel kimosva redben voltak. Megjegyzem, volt olyan esetem, hogy a repülő  útra nem vettem ki a tömitést. Nem voltam képes a tokot kinyitni, csak miután forró vizzel felmelegítettem.

A harmadik, legsúlyosabb eset átlátszó Ikelite tokkal történt két éve a Lembeh-szorosban. Siettem a lezáráskor és nem vettem észre, hogy a puha kék poliuretán gyűrű a tok sarkán kicsípődött. Pont az Ikelite embléma alatt volt, de gondosabb ellenőrzéssel felfedezhető lett volna. Amikor vizbe kerültem, a feleségem, meg Feri barátom már néhány perce lenn volt. Sőt amint lemerültem, Feri már integetett, hogy jöjjek gyorsan a nejem után, mert valami izgalmas dolgot találtak. Elfeledkeztem a gépről és oda úsztam a kb. 10 m-re lévő lelőhelyre. Egy borzas békahal volt a nagy lelet. Mig vártam, hogy a nejem lefotózza, végre ránéztem a tokomra: akkor már több deci vizben fürdött a gép, egy D200 és a 60-as makro optika. Mindkettőt ki kellett dobni. És az Ikelit tok elektronikus paneljét a kábellel, csatlakozóval együtt újra kellett cserélni.

Folyt köv.
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-01-21 Újabb időtartam-rekord
14. osember Ugrás 2010 jan 24. 11:23  
Csak most értem rá visszanézni ide. De Vanek tökéletes választ adott a 6-oson. Ha bővebb info kellene, Maróthy Laci elérhető.
1. osember Ugrás 2010 jan 21. 08:28  
Magyar búvár történelem:
"1971. Bori Béla és Szirtes György az NSM-50 nevű búvártechnikai és orvosi kísérlet
során (szervezője: Maróthy László), 50 órát tölt a víz alatt."

Ráadásul édesvizben sokkal nehezebb, mert az ozmotikus nyomás kiszivja a sejtnedveket.
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
3668. osember Ugrás 2010 jan 10. 14:42  
Igen, két komponensű műgyanta ragasztóra. Én egy régi, egyszerű megoldást emlitettem. Ha manapság kapható jó tömszelence és kábel, csináld inkább azzal.
3665. osember Ugrás 2010 jan 10. 11:56  
Lozsa, nem tudom milyen a lámpatested meg a lámpafejed fala, ez a leskiccelt egy lehetséges egyszerű megoldás a sok közül. Nem elegáns, de nekem működött, és cserélhető is, csak arra kell ügyelni, hogy a furat átmérője lehetővé tegye a kábel cseréjét, ha a kábelvégen rá van forrasztva valami. Anyag választásnál alut és rezet, soha ne hozz össze.



A tech lámpáknál lehet, hogy tömszelencés vagy O-gyűrüs kábel tömités van, de akkor biztos hogy valódi gumi vagy inkább neopren köpenyű kábelt használnak. Nehéz olyat szerezni és drága.
3664. osember Ugrás 2010 jan 10. 10:23  
Kis türelmet, most más dolgom van. Majd kitalálok valami ábrát vagy képet vagy szöveget.

3662. osember Ugrás 2010 jan 10. 09:14  
Idetévedtem. Lozsa, hallgass Garf-ra, alapvetően igaza van. A múlt század 60-as, 70-es éveiben, amikor még az O-gyűrűs technológiához nálunk nemigen lehetett hozzáférni, tömszelencékkel, esetleg szimeringgel barkácsoltunk. A tömszelence fém tengelyen, rúdon használható megoldás, csak mindig nagyobb nyomatékkal kell meghúzni ugyebár, mint a környezeti nyomás. Viszont kábelen csak akkor működött megbízhatóan, ha a vezeték borítása valódi gumi vagy neopren, mert ezek tartósan rugalmasak maradnak. A legtöbb kábel már akkor is és ma még inkább valamilyen olcsóbb műanyag szigetelő anyag borítású, amely tartós nyomás alatt összetömörödik, vagy kenődik és így a tömszelence előbb-utóbb beázik. Ezek a kapható tömszelencék elektromos kábelen légköri nyomáson tartósan vizmentesek maradhatnak, de nem több bar nyomás alatt. Nekem is az a megoldás vált akkoriban be egy barkácsolt vakunál, hogy egy jól tömithető (szimeringgel, vagy inkább O-gyűrűvel) kissé kúpos fém hüvelybe műgyantával beragasztottam a kábelt. Manapság jó minőségű, enyhén rugalmasan maradó műgyanták kaphatók, persze az lényeges, hogy a kábel műanyag borítását ragasztani tudja.
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-01-02 Utolsó forduló, első eredmény
35. osember Ugrás 2010 jan 03. 14:44  
Bizony!!! Mi tudjuk, de remélem ezt sokan mások is észre veszik :-))
26. osember Ugrás 2010 jan 03. 09:49  
Örömmel olvastam nme győzelméről, én is szívből gratulálok neki. Sikere azt igazolja, hogy nem a technika, hanem az emberi tehetség a döntő tényező. Külön öröm, hogy hölgy fotósként a fehér hollók egyike.
(Arról el lehetne filozofálni férfi búvár társaim, hogy miért olyan ritka faj a fehér holló?)
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-12-21 Rendhagyó Canon G10 teszt
32. osember Ugrás 2009 dec 21. 21:55  
Ritkán van időm ránézni a búvárfotósok-filmesek cseverészésére - majd megtudjátok, ha nyugdijas búvárok lesztek, mennyi mindenre nem jut(ott) időtök -, de illendőségből válaszolok Garf-nak: nem, nem veszek kompaktot, csak többen tanácsot kértek az utóbbi időben ilyen ügyben tőlem, mert azt hiszik hogy értek hozzá :-)), azért művelődtem hát egy kicsit ezen a területen. Pedig ezen a területen a tapasztalatom messze nem ér fel nme, de még bunny praxisával sem, alulról kaparom az agyagot... A kompaktosoktól a mélységélességet, meg persze a kis súlyt sokszor irigylem.

Az Ikelite-nak szinte minden jobb gép tokozására van ötlete, nem is rossz, de azt nem akartam Bunnynak javasolni, mert tudom, hogy irtózik a nagyobb, nehezebb meg drágább tokoktól.

Szép álmokat.

.
15. osember Ugrás 2009 dec 21. 17:14  
Egyetértek a kezelhetőségi igényeddel, fontos. Viszont ma már én a 24-25 mm-től induló kompaktok között keresgetnék, a nagylátó a fontosak között talán a legfontosabb paraméter. Ha Thomas "rettentően élvezte" a 35 után a 28 mm-t, akkor 24-nél elélvezne?
12. osember Ugrás 2009 dec 21. 16:06  
Elsősorban Bunnynak: Már készült tok a Nikon P6000-hez a Fantesea Line által 60 m-ig, FP-6000 tipusjelzéssel. Kép még csak az FP-5000-ről látható: www.fantasea.com/s.nl/it.A/id.186/.f?sc=2&category=2 (súlya helyesen: 0,9 kg)
(A Nikonok kezelhetősége mindig is verte a Canonokét, az első DSLR Canon gép a D7 ahol végre észhez tértek.) Egyébként meg bizony nézd meg a DX-2G-t is, mielőtt döntesz.
Vagy várd meg azoknak a bridge méretű, de cserélhető optikás (!) olyan új generációs gépeknek a tokjait, mint a Panasonic Lumix GF1, Pentax K-x, vagy a Samsung WB5000. Egyébként az első kettőnek már kijött az első tokja is kb.600 EUR-ért, csak még kiforratlanok a kiépíthetőségben. Digiben a legkorszerűbbet célszerű megvenni, ha az ember nem tud 1-2 évente cserélgetni.
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-11-07 Krk 2009 - az eredmények
3. osember Ugrás 2009 nov 07. 08:44  
Van egy kis zavar a tálalásban: a zsüritagok véleményei természetesen a képek eredeti számozására hivatkoznak, viszont az ott található link nem az eredeti porfóliót hozza be, hanem attól eltérő sorrendben a képeket. Az olvasónak, nézőnek igy érthetetlen az összevetés.
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
11685. osember Ugrás 2009 nov 06. 14:38  
András, hogy te milyen tök ismeretlen kamerákra találsz, mint ez az Intova IC 800! Azért nem annyira olcsó, mert egy brit cégnél - hogy ne legyen vám - 261 font lenne, ami 83 eFt, plusz a szállítás. Az USA ár bizonyára olcsóbb. Az adatlapon a manuális beállíthatóságot én nem olvastam, viszont az obija csak 34 mm-től megy.
Kérdés aztán a minőség is, bár amióta láttam, hogy a tök ismeretlen, olcsó kis kompaktoddal milyen képeket csináltál, látatlanban nem szeretném leszólni az Intova-t sem.
100 alatt lenne tán még vakuval is a SeaLife, de olyat egyszer teszteltem régen a Vörösön, és olyan gyengének találtam a tokozást meg a vakut mechanikusan, hogy nem merném ajánlani.
De köszi az infót.
11680. osember Ugrás 2009 nov 06. 10:18  
Itt láthatod képpel is (és veheted) INON-nal kiépítve: http://www.unterwasserkamera.at/shop/catalog/product_info.php?cPath=45&products_id=2439&osCsid=43165f57d22904b039f56ee12b666e44
Persze ilyen áron már megfontolandó lépés a SEA&SEA DX-2G Pro Set YS-110a Alpha vakuval.

11675. osember Ugrás 2009 nov 05. 18:22  
Bocsánat Viktor és köszönöm utólag is. Ilyen korban már nem szabad kapkodni és csak a memóriámra támaszkodni. Istvanv persze nem tiltakozott :-)
11661. osember Ugrás 2009 nov 05. 13:15  
Nincs mit. Még jobbat, persze drágábban, korlátlanul tudunk ajánlani. De tudni kell, nincs olyan gép amelyik a víz alatt automatikusan jó képet tud készíteni (szárazon van). A viz alatt sajna meg kell tanulni a szárazföldi gépet befolyásolni, meg egyébként is, meg kell tanulni fotózni.
11635. osember Ugrás 2009 nov 05. 08:55  
Éppen a minap fordultam hozzátok olcsó (lehetőleg 100 eFt alatti) de viz alatt azért jó kompakt gép+tok tanácsért. Csak Garfield meg Istvanv próbált meg segíteni egy kicsit, köszönet érte. Tegnap mégis magamnak kellett nyomoznom a kérdésben és most bohóchal kedvéért közzéteszem az eredményt:

Találtam egy olcsó- mert kifutó - de viz alá elég jó tipust 28 mm-től induló objektivvel: Casio EX-Z100 ( http://www.kirakat.hu/digitalis_fenykepezogep/casio_exilim_zoom_ex_z100/ ), mindössze 27,5 eFt, és kapható hozzá EWC-140 tok is 47 eFt-ért ( http://www.argep.hu/product_757009.html ). Ezeket persze telefonon le kell egyeztetni, hogy még van-e. Később külső vakut üvegszálon minden kompakt tud vezérelni, de hogy előtétlencsék hogyan oldhatók meg azt nem tudom.

Van viszont egy még jobb összeállítás, igaz kicsit drágább, a gép most 61 eFt, a tok 58 eFt ( http://www.kirakat.hu/digitalis_fenykepezogep/panasonic_lumix_dmc_fx40ep/) Ez a PANASONIC DMC-FX40EG-K a DMW-MCFX40E tokkal. (http://www.argep.hu/product_947865.html )
25 mm-től indul az objektivje de az INON-tól később jó vakuval, meg makró-, nagylátó-, vagy akár halszem előtéttel is felszerelhető. Mellesleg HD videót is tud ( 1280 x 720, 30 kép/s).




11578. osember Ugrás 2009 nov 03. 13:21  
Köszi. Estére majd csak felébrednek, habár ha igaz pl. Bunnyval 3-kor találkozunk a Természettudományi Múzeumnál.

11576. osember Ugrás 2009 nov 03. 12:57  
Árlimit kb. 100 eFt.

És köszi a flash-t, megnéztük, remek, nagyokat kacagtunk az asszonytárssal, bár  ő nem F1 barát.
11574. osember Ugrás 2009 nov 03. 12:40  
Ha már beléptem ide, e hozzáértő és tájékozott fotós társaságba, kérem az aktuális tanácsotokat olcsó, de viz alá azért jó tokos kompakt gép vásárlás ügyében, mert én nem vagyok e téren jól tájékozott. Valaki tanácsot kért és nincs időm ezt az irdatlan nagy választékot áttekinteni. Ha van tippetek, előre is hálásan köszönöm.
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Sha´ab Maksour

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal nagy rája egyéb tengeri emlős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés