»» ««

Égi kommunikáció

(Hirdetés)

Manapság mobilja már a gyerekeknek is van. És mindenki ismeri az érzést, amikor nincs lefedettség.

Minap a kezembe akadt egy telefon. Na jó, nem csak úgy véletlenül, célirányosan nyomták a kezembe: "Ezt nézd meg, műholdas telefon!" felkiáltással. Hallottam én már arról, hogy léteznek ilyen kütyük, aztán volt arról is szó, hogy durva percdíjakért lehet ezekkel telefonálni, így csak egy meglehetősen szűk réteg használja az amúgy is meglehetősen bumszli, nagyméretű készülékeket. Nem is gondolkoztam egy percig sem azon, hogy nekem ilyesmi kell-e vagy sem.

Erre jön Dani, és a kezembe nyom egy sima mobiltelefont, hogy ez műholdas. Hmm. Alig nagyobb, mint a mostani GSM mobilom, és pihekönnyű. Ami gyanússá teszi, az a kihúzható, vastag antenna, no meg a bekapcsolásakor megjelenő föld körül keringő műhold.
THURAYA. Jé, én már hallottam ezt a nevet, elég sok általam kedvelt ismeretterjesztő csatornán futott a reklám: "Try Thuraya" (Próbáld ki a Thuraya-t)!
Azt mondja a gazdája, hívjam fel a ’zasszonyt. őrült vagy, kérdem tisztelettel, a gatyád rámegy a számlára. De csak erősködik, telefonáljak vele nyugodtan, a percdíj dollárcentekben van. Annyi idő alatt amíg olvastad a cikket, a telefon már rá is kapcsolódott a műholdra, lehet beszélni. Hát ez gyors volt, alig egy perc. Hívok, pár másodperc után csöng és tényleg, a hang okés, egy nagyon apró, talán tizedmásodpercnyi fáziskésést lehet talán észlelni, de nem biztos. Csevegünk egy kicsit, tökéletesen működik.

Thuraya. A mendemonda szerint volt egy arab sejk, aki nem tudott telefonálni ott és akkor amikor akart. Erre berágott, és felküldött egy hipermodern kommunikációs műholdat az űrbe, mert az mégsem járja, hogy miközben a sivatagot rója, haza se tud szólni, hogy mi újság a háremhölgyekkel. Nem tudom ez mennyire fedi a valóságot - főként a háremhölgyes rész - de már a logóból is látszik, hogy a rendszer arab gyökerekkel rendelkezik.
Jelenleg három műhold van fellőve, ezzel lefedték szinte egész Afrikát, Európát és Ázsia nyugati részét, ha jól tudom most készülnek a következővel, ami Ausztráliát fedi le. Az első műholdat 2000-ben küldték fel, mellesleg ezzel a valaha felbocsátott legnagyobb súlyú kereskedelmi "rakomány" címét is elnyerték. A műholdak a jelenlegi csúcstechnikát képviselik, mint például a digitális nyaláb-formázás, dinamikus teljesítmény módosítás és még egy csomó olyan technikai finomság, amit most nem fogok részletezni.
A lényeg, hogy a csúcstechnológiának köszönhetően egy hagyományos GSM mobil telefon méretével és súlyával megegyező készülék képes a GSM mobiloknál megszokott hanginőséggel kommunikálni a műholddal. És ez szerintem nem semmi.

Visszatérve a készülékre. 65 ezer színű kijelző, polifónikus csengőhang, megszokott kezelés, menüpontok, telefonkönyv, SMS -nem kell tanfolyam hozzá, kézbeveszed és azonnal tudod használni. SMS-t ingyen lehet rá küldeni az interneten keresztül, hoppá! Mivel műholdas készülék, beleraktak egy helymeghatározó (lásd GPS) funkciót is, figyelmes apróság. Feltöltőkártyás. Veszem, kaparok, beszélek. Először meglepődtem, hogy lehet valami ennyire logikus, egyszerű és átlátható a rendszer? Aztán eszembe jutott, de buta vagyok, hát ez nem magyar!

Kulcsszavakban a rendszer további szolgáltatásai: fax, adatátvitel (tehát internetezni is lehet vele), vészhelyzeti funkciók. És persze amint már írtam, bárhonnan tökéletes minőségű beszéd, és SMS. A komolyabb készülékek képesek GSM kapcsolatra is, nem kell két telefon, az alap telefon készülék ára egy drágább mobil árával összevethető.

Adva van tehát a búvár, aki külföldről is olcsón beszélne, vagy állandóan elérhető szeretne lenni. Mondjuk, mert üzleti érdekei megkívánják, vagy éppen csak szereti a gyerektől megkérdezni esténként, hogy telt a napja. Vagy búvárunk egy felelősséggel gondolkodó búvárvezető, aki a Brothers szigetekről is el akarja érni az orvosokat és egyéb segítséget. Esetleg kint hajózunk a horvát szigetvilágban, és ránéznénk a divecenter.hu-ra, hogy értesüljünk a búvárvilág híreiről? Hajózzunk csak egy kicsit ki a tengerre, vagy egyszerűen hagyjuk el a településeket és azt látjuk, hopp, nincs térerő a GSM mobilon- a műholdas telefonon viszont vidáman működik.

Végkövetkeztetésül mit is mondhatnék? Try Thuraya!

A készüléket a prezident.hu -tól kaptuk kipróbálásra, ahol a szolgáltatás és a készülék is megvásárolható.
Ha a tesztünk segített a készülék kiválasztásában, kérjük említsd ezt meg az üzletben!

Minden információt -ról.

Merülőhelyek

Varese wreck

Croatia (Hrvatska)

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajokcápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés