»» ««

Mély vízi kalandok

Egyéb

A számítógépes játékok piacából elég nagy szeletet hasítanak ki a különféle sportok adaptációi. A búvárkodás sem kerülhette el a sorsát.

Persze nem gond ez, hiszen az ember sok esetben nem művelheti a sportágat - elég kevesünknek jut lehetősége például egy Forma 1-es versenyautót vezetni. A búvárkodás eddig többé-kevésbé megúszta a dolgot, bár sok játékban volt víz alatti rész, igazi búvár sportprogram nem nagyon létezett. Orosz barátaink idén jelentették meg a Diver: Deep water adventures című búvár szimulátorukat. Kíváncsian vártam, hiszen a szimulátor szó a valóság minél jobban történő megközelítését ígéri.

A történet szerint Andy, a gazdag család sarja és Nicole, a szegény, viszont szép lány egymásba szeretnek, és úgy döntenek, közös víz alatti vállalkozást indítanak a fiú Atlantisz-rajongó régész nagybátya segítségével. A készítők fantasztikusan dús élővilágot, realisztikus búvárélményt, izgalmat, kalandot ígérnek.

A program számítógépigénye nem túl nagy, sőt az ingyenes demó mérete sem. Elindítva rögtön kiválaszthatjuk, szimulátor (valósághű) vagy arcade (játéktermi lövöldözős) módon szeretnénk játszani, naná hogy szimulátor. Kellemes kezelőfelület fogad, ahol rögtön elküldenek a helyi búvárboltba, hogy vásároljak magamnak felszerelést, majd utána egy tanfolyam elvégzését is melegen ajánlják.
A boltban javarészt Scubapro és Uwatec felszereléseket találni, ebből nagyjából lemérhető, hogy kik szponzorálták a programot. A felszerelésekről fényképet és a program számára átértelmezett technikai paramétertáblát is kapunk, lehet válogatni, mire költjük a pénzünket. Miután felszerelkeztünk, irány a tanfolyam.
Az oktatónk a tanfolyam előtt nyomatékosan felhívja a figyelmünket, hogy a játékban elvégzett búvár tanfolyam nem tesz képessé a való világban is a búvárkodásra, keressük meg a közelünkben található PADI vagy CMAS bázist, ahol boldogan kiképeznek minket. Helyes, helyes, egy amerikai képes és tényleg elmegy búvárkodni ezen tanfolyam alapján. Már dörzsöltem is a kezem, kíváncsian vártam a tanfolyamot.

A programban lévő képzés sajnos elsősorban a program kezelésére, és nem búvárkodásra tanít. Egy kicsit csalódtam emiatt, hiszen az elején szimulátor módot választottam, és ha nem is egy komplett Open Water tanfolyamot vártam, "a nyilakkal mozoghatsz, és a shift-tel tudsz gyorsan úszni" mint tudásanyag azért eléggé kiábrándító volt. Egyedüli valósághű dolog az volt, hogy inflátorral lehet emelkedni - süllyedni, de azt is úgy, mintha tengeralattjáró lenne az ember, valósághoz köze nincs. Ellenben az a virtuális úszómedence amiben a tanfolyam zajlott, nagyon király (egyébként a nemo33 nevü Brüsszeli medence virtuális mása). Az elején sekély, két oldalt mély kürtők, középen pedig kicsit zegzugos "barlangi" zárttér is található. Hű, egy ilyen tanmedencében nagyon jó lenne tanfolyamozni!
Ezután elvégezhetünk egy fotós tanfolyamot is, ami a fentihez hasonló módon arról szól, melyik gombbal lehet elkattintani a fényképezőt, fotós esztétikáról pedig a képernyő alján futó százalékos csík nyilatkozik. És természetesen alap tanfolyamokhoz tartozik a víz alatti szigonyos suli is, hiszen a tenger veszélyes hely. A tanfolyamok elvégzése után kibővíthetjük a felszerelésünket egy fényképezővel és mindenféle víz alatti gyilkoló eszközökkel: ne aprózzuk el, vegyük meg a víz alatti géppisztolyt.

A kikötőben ott ringatózik megtankolva a kis hajónk, palackunk feltöltve, és villog az email érkezést jelző ikon. Mint tapasztalt búvárt (épp most vizsgáztunk le Open Waterként) megbíznak, hogy hozzunk fel egy elsüllyedt hajóból értékes dokumentumokat, majd keressünk meg egy ritka halfajt, és fotózzuk le.

A merülőhelyre érkezve összeállítjuk a szükséges felszerelést, majd merülés! Egyedül, természetesen ahogy azt kell. Rögtön az elején felhívják figyelmünket a helyi cápákra, akik előszeretettel támadják meg a búvárokat! Ejnye, na mindegy, ússzunk. A víz alatti mozgás nem valami szép, de azért kezelhető, meg lehet nézni a komputert vagy a mélység- és nyomásmérőt (ki mit vásárolt), a távolban egy játékos defin jelenik meg, korallok, szép sziklák, nem is néz ki rosszul, és hopp, már itt is a roncs.
Menet közben információkat kapunk a hajón maradt barátnőtől, van itt egy repülőgép roncs is, extra pénzért 10 CD-t kell megkeresni, és hopp, ott egy barlang - nézzünk be, ott lehet a ritka halfaj. Be is úszom, jó kis szűk járat, valóságban minimum egy orsót használnék, és persze dupla rendszert, stb. Úszok, úszok, ránézek a mélységmérőre: 40 alatt áll. Ez vajon láb vagy méter? Szerintem méter, mert a nyomás is bar - tehát nem angolszász mértékegységben van, de akkor hová enged ez úszni? Megyek tovább, kiváncsi vagyok a nitrogén narkózissal mi a helyzet, jelentem semmi. Simán leúszok 70 méterre, felveszem a feladatot képező iratos bőröndöt és kicsit lejjebb lefotózom a halat, majd úszás kifelé. 70 méter, és ez az első, gondolom csak bemelegítő feladat a játékban!

Fent, miközben szedegetem a CD-ket megharap egy muréna, majd jön az üzenet fentről, meneküljek be a roncsba mert a cápák felém jönnek- és valóban. Ott köröznek a roncs körül, kicsit várok bent, de 20 bar körül úgy döntök kiúszom, és lesprintelem a cápákat a csónakig. Nem mondhatni, hogy betartottam volna bármiféle dekó megállót, ehhez képest a kikötőben vidáman számolgatom a keresett pénzt. Ez ám a realisztikus búvárkodás! Igaz, a palackot legalább meg kell tölteni, talán ez a szimulációs rész?!

Következő feladatunk, ki kell írtani két cápát ami kiszabadult a közeli akváriumból, és egy víz alá süllyedt város feltárását veszélyeztetik. Szigony-géppisztoly a kézben, merülés. Szép táj, halak, ősi romok, cápa van, de nem támad én pedig nyilván nem fogom lelőni, de mi történik?! A kép ráközelít az egyik romra, mögötte egy csúnya szigonypuskás búvárbácsi, aki már rám is lő ... nincs mit tenni, fejbe lövöm egy szigonnyal, közelről, szép látvány. Aztán jön két haverja, a harmadikat a szemem láttára tépi szét az egyik elszabadult cápa, aki utána nekem támad, le kell lőni. Feladat végrehajtva, fent kapom a tájékoztatót, ide bármikor visszajöhetek egy kis kincsvadászatra. Helló, műkincsvédelem smafu?

Nem tudok felhőtlenül örülni. Van egy búváros program- de jó! Van benne szimulátor mód is, hurrá! De a megvalósítás az katasztrófa, meg sem merem nézni, milyen az arcade mód, ha ez a szimulátor. Simán lemegy az ember 70 méterre, ahonnan sprintelve felúszik, a feladatok arról szólnak, hogy rabold ki, gyilkold le a tenger kincseit, a cápák már megint a rossz oldalon állnak. Nem tudom miért lett ilyen, ez egy egyszerű víz alatti lövöldözés, kalandjáték. Értem én, ez adható el - de akkor ne hirdessék úgy, mint búvár szimulátort - vagy az orosz búvár szerint ez a valóság? Nekem ugyan nem.

Azért javaslom a demó letöltését (több nyelven is) a cég weboldaláról , vagy valami gyorsabb helyről, egy 110 MByte-os fájl az egész, manapság ez gyorsan letöltődik. Kidolgozása átlagos, viszont a képek alapján jópofa dolgok vannak benne: repülő- tengeralattjáró- roncsok, rengeteg élőlény - legalább így tudok cetcápával merülni -, és ha elvonatkoztatunk attól, hogy a búvárkodás miről is szól, még az is lehet, szórakoztató a játék.

-Sz.K.-
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Angarosh

Sudan

5/5 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 45m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés