»» ««

Az újdonságok varázsa

Felszerelések

Azt hinné a hétköznapi búvár, hogy nehéz már nagy találmányokkal előállni a mai színvonal mellett. A gyártók azért igyekeznek, mi pedig 2007 újdonságaiból válogatunk.

A válogatást szó szerint kell érteni, nem törekszünk, nem is törekedhetünk a teljességre. Igazi, formabontó újdonságból kevesebb van, ezekről mindenképpen szót szeretnénk ejteni. De tesztelési lehetőség híján inkább csak fel akarjuk hívni a figyelmet pár érdekességre, hiszen hamarosan ezek a felszerelések nálunk is elérhetőek lesznek.

Az AquaLung is megjelent a maga alulvezérelt mellényével. A Pro QD i3-on alkalmazott megoldás az állítások szerint könnyen kezelhető, robosztus és nagyon egyszerű, tehát kevesebb a hibalehetőség. A Kronos Supreme különleges kialakítású, hideg vizekbe ajánlott reduktor, ahol a bajusz újdonságnak számító formájának köszönhetően a kifújt levegő nem a búvár arca előtt megy el.

A Suunto a jól ismert Viper és Cobra komputerek új változatát kínálja a nagyon szellemes Viper 2 és Cobra 2 néven. A D6-hoz hasonló tudású, többek között elektronikus tájolós és mátrix kijelzős több gázkeverékes komputerekkel a nem karóra méretű komputerek kedvelőit célozzák meg.

Az Apeks igazi újdonsággal jelentkezik, az XTX Status reduktorsorozatának első lépcsőjét LED kijelzővel látták el, amin felirat jelzi, hogy a középnyomással minden rendben van-e. Az állapotjelző hasznossága kapcsán azért merültek fel kételyek, ráadásul akár hiba forrása is lehet, szóval kérdés, a gyakorlatban mennyire fog beválni és elterjedni.

A Camaro Seamless Hydronomic 7 a gyártó állítása szerint olyan varrás nélküli technológiával készül, aminek köszönhetően szinte szárazruhának tekinthető. Az ára is azt mutatja, hogy hasonló kategóriájú azokhoz.

A Mares Nemo Wide komputere széles, nagy kijelzővel készül, a Superchannel egy olyan, az X3-hoz hasonlóan három csatornás uszony, ami elődjénél hatékonyabb a gyártó szerint, ára viszont ahhoz hasonlóan kedvező. Az igazi újdonságot talán a Liquidskin maszkok jelentik, amelyeknek a szoknyarészét a világon elsőként két, különböző lágyságú szilikonból készítik, így az a gyártó szerint rendkívül jól illeszkedik és kényelmes.

Oceanic HUDAz Oceanic nagy dobása a HUD maszk, amiben ötvözve van a búvármaszk és egy levegőintegrált komputer. A merülés alatt így aztán folyamatosan a búvár szeme előtt vannak a legfontosabb adatok. Azt persze még senki nem tudhatja, mennyire fogják szeretni a búvárok, hogy nem csak a tenger mélyének életét követhetik szemmel folyamatosan, hanem a dekóinformációkat is - az idő majd eldönti. Több, mint ezer eurós ára miatt mindenesetre nem lesz a tömegek kedvence még egy ideig. Az Atom 2.0 és a VT3 két új, nagytudású komputer, a V16 pedig az új hasított uszony.

A Scubapro is új termékekkel jelentkezik. A hasított uszonyok között a Twin Jet Max a következő a sorban, ez a Scubapro újabb próbálkozása ezen a piacon. Talán a korábbiak kritikája, hogy megint valami újat kellett kitalálni. A Galileo Sol nevű búvárkomputer is számtalan újdonságot vonultat fel. Egy pulzusmérő jeladóval kombinálják, így most már ezzel is számol az algoritmus, ráadásul kijelzőjének elrendezése is személyre szabható.

A Seemann Sub is piacra dobta három légzőgázt kezelni képes komputerét, az Epicet. Az új Extender trilaminált szárazruha Rockboot megoldása a DUI-ra emlékeztet.

Az Atomic is új hasított uszonnyal állt elő, a maszkok között pedig az Ultraclear (nagyobb fényáteresztő képességű és teljesen torzításmentes üveg) technológiával készült termékeivel akar piacot szerezni.

A Cressi-sub új Ellipse reduktorokat mutatott be, és az Edy komputert, ami az Archimede 2-höz hasonló tudású, de karóra méretű. Az uszonyok közt jelenleg a Reaction Pro típus a Cressi zászlóshajója. A Back Jack mellény hátlebegtetős és új a súlyrendszere.

Apropó mellények, a legtöbb gyártó kínálatában már ott vannak az újabb és újabb hátlebegtetős megoldások. A ruhák terén egyre több gyártó elasztikusabb neoprénből készült változatokat mutat be, ezeket könnyebb felvenni és jobban illeszkednek is, és terjed a több féle anyagvastagság használata egy ruhán belül is. Viszont aki valamilyen okból tarka ruhát szeretne, csalódni fog, a fekete és a sötétkék az uralkodó alapszín manapság.
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

I-169 submarine

Micronesia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 46m, látótáv: 25m felett

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés