»» ««

A USS America elsüllyesztése

Egyéb

Többször írtunk az Oriskany elsüllyesztéséről. Ám nem ez volt az egyetlen repülőgéphordozó, amit a tenger fenekére küldtek.

A USS Oriskany ma számos búvárt vonzó látványosság, akiket lenyűgöz a hajó hatalmas mérete. Az elsüllyesztést gondos tervezés és munka előzte meg, a költségek az egekbe szöktek az újabb és újabb környezetvédelmi előírások miatt.

Természetesen mindez nem indokolatlan, hiszen senki nem akarna egy szennyező anyagokkal teli "időzített bombát" a tenger fenekén tudni. Ám a Navy alig egy évvel korábban lényegesen kisebb ellenállásba ütközhetett, ugyanis szinte titokban sikerült elsüllyeszteni a szolgálatból 1996-ban kivont USS America repülőgéphordozót.

A 84,000 tonnás monstrumot ráadásul nem búvárlátványosságnak szánták. Pontos helyzete egy ideig nem is volt ismert, annyit lehetett tudni, hogy Észak-Karolina közelében nyugszik, közel öt kilométeres mélységben. Az elsüllyesztés módszere miatt valószínűleg eléggé meg is rongálódhatott: a haditengerészet szakemberei azt akarták tesztelni a kiszuperált hajón, hogy mi történik bizonyos sérülések esetén, amit például egy torpedótámadás okozna. Ezért olyan helyekre tettek robbanószerkezetet, amivel egy háborús támadást tudtak szimulálni.

A hajó annak rendje és módja szerint el is süllyedt, de természetesen a katonák titkolózása továbbra is tart. Nincsenek látványos filmfelvételek a süllyedésről, a beáramló vízről- itt most a nyilvánosság csak szűkszavú beszámolókat olvashatott. A több háborús bevetést végigszolgált hajó veteránjai viszont igencsak felháborodtak, amiért a szeretett USS America ily módon került a víz alá. Azzal is érveltek többek között, hogy már csak neve miatt is több tiszteletet érdemelt volna, inkább múzeummá kellett volna átalakítani.

Természetesen ez már mit sem változtat a tényen. Meglehet, az itt szerzett tapasztalatokat később a valamivel kisebb Oriskany elsüllyesztésénél is felhasználták a robbantási szakemberek, és nyilván figyelembe veszik az új hajók építésekor is. A USS America pedig "a minden idők legnagyobb tenger fenekére küldött hajója" címmel büszkélkedhet.

Persze folytatódik a hadihajók búvárlátványosságként való elsüllyesztése is. Floridában, Key West közelében talál majd végső nyughelyre a második világháborúban is szolgált 162 méteres Vandenberg például. Sőt, van olyan hajó, mint például a USS Sailfish tengeralattjáró, aminek elsüllyesztéséért már két civil szervezet is harcol. A USS Americához kötődő tengerészeket mindez persze nem vigasztalja, hiszen ők is szívesebben látták volna, ha hajójuk valamilyen módon új életre kel, értelmes célt szolgál, mint hogy valahol egészen mélyen, szétrobbantva nyugodjon.

GR
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Hin Muang

Thailand

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés fal merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés