»» ««

Újfajta halfarmok

Egyéb

A Föld népességének növekedésével nő a tengeri halak fogyasztása iránti igény. Azonban a tengereket már túlhalászták, ezért szükség van a nagyipari mesterséges haltenyésztésre.

Ennek egyik lehetséges megoldási módja az amerikai Hawaii-szigetek partjától egy kilométer távolságban telepített újfajta halfarm.

Központi eleme a hatalmas oszlop, amelyből 12,5 m sugarú hálórendszer nyúlik ki. Ezt - az oszloppal együtt - még egy vízszintes gyűrű stabilizálja. A háló 10 m mélyen merül a tengervízbe. Ez az együttes 100 ezer darab 8-10 hetes halat képes befogadni. A halak tíz hónapon keresztül maradnak itt. Ezután következik az "aratás". Ehhez sűrített levegőt vezetnek az oszlopba és a gyűrűbe, amelyek ezért a felszínre emelkednek, és terített asztalon kínálják a halakat.

Mivel kedvezőek az eddigi tapasztalatok, a halbiológusok és a mérnökök máris a továbbfejlesztéssel foglalkoznak. A következő fázisban jelentősen növelni kívánják a tenyésztőrendszer kapacitását, és propellerhajtást is akarnak használni. Így a halfarm nem egy helyben lebegne, hanem a táplálékban gazdagabb vizekre "evezhetne". A hajtásra szolgáló üzemanyagot és a kiegészítő haltápot az oszlopban helyeznék el, míg a legénység az oszlop tetejében tartózkodna.

E terveknél is továbbmegy a norvég Sintef cég, amely embermentes halfarmokban gondolkodik. Egy ilyen intelligens halfarm jóval a vízfelszín alatt, nyugodt vizekben szabadon, de külön hajtás nélkül úszna, mint egy tengeralattjáró, és alakját az áramlási viszonyoknak megfelelően változtatná.

[ NOL ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Little Brother / Small Brother

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés