»» ««

Megfejtették a bálnák nyelvét

Tudomány

Óceánkutatók azt állítják, rájöttek miért énekelnek a kék bálnák. Több hangot különítettek el, amiket különböző helyzetekben használnak az állatok.

A kék bálna alighanem a legnagyobb valaha élt állat és még számos titkot rejt a viselkedése. Régóta tudjuk, hogy a bálnák 'énekelnek', most először gondolják azonban úgy a tudósok, hogy rájöttek, miért adnak ki énekléshez hasonlító hangokat a tengerben élő emlősök.

Több hangot is megkülönböztettek a vizsgálathoz kiválasztott bálnákra erősített elektronikus adatrögzítő készülékek segítségével. A planktonokkal táplálkozó bálnák jelzéseket küldenek egymásnak, ha táplálékra bukkannak, amihez minden csapat más hangot használ. Az ilyen kommunikáció a párzási időszakban is fontos: a hímek, hosszú, mély hangú dalokat énekelnek, hogy termékenységüket bebizonyítsák. A nőstények a nagyobb hímet választják a párzáshoz, ehhez nyújt segítséget a hímek dala: a nagyobb állat több levegőt tud benntartani és így hosszabban kitartja a hangokat.

Egy másik kapcsolódó kutatás azt is kimutatta, hogy a bálnák az óceán különböző régióiban más-más dialektust használnak. Világszerte kilenc ilyen régiót különböztettek meg, amelyek azonban nem egyenletes eloszlásúak.

[ Portfolio Light ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tobia Hamra

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágnagy rája teknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés