»» ««

Búvárkarácsony

Egyéb

Közelednek az ünnepek, és kezdődik a loholás a szeretteinknek szánt ajándékok után. Ha búvárismerős van a családban, a helyzet egyszerre tűnik egyszerűnek és bonyolultnak.

Egyszerű, mivel minden, ami a tengerrel és a merüléssel kapcsolatos, biztosan tetszeni fog. Ezzel együtt viszont bonyolult is, hiszen úgy tűnik, a derék búvár már régen beszerzett mindent, amire csak szüksége van. Persze azért akad pár ötletünk, ha netán mégis hiányozna valami...

Apróságok

A búvárok szeretik valamilyen szinten jelezni rajongásukat a merülés iránt, ezért egy szép búvármatricának sokan örülnek. Van egy olyan típus, amit sok autón lehet látni, de néhány búvárboltban saját tervezésű, igényes, egyedi matricát is árulnak, tehát érdemes alaposabban utánajárni. Ehhez hasonló apró figyelmesség lehet még a kulcstartó is. Inkább hasznos, jó ajándék a tömlőtartó illetve a neoprén maszkpánt is. Ha netán feltűnt, hogy a búvárnaplót, a kártyákat mindig a lakás különböző sarkából kell előkeresni, és egy zacskóba bedobálva kerül a búvártáskába utazás előtt, talán nem haszontalan egy olyan kis mappával meglepetést okozni, ahol mindez sokkal kényelmesebben és biztonságosabban tárolható.
Azok, akik maguk is merülnek és jobban eligazodnak társuk, barátjuk felszerelései közt, még több ajándék közül választhatnak. Ha hiányzik a felszerelésből, akkor például egy kicsi, de a célnak pont megfelelő búvártőrrel lehet kedveskedni- bár a hagyomány szerint ilyesmit nem szerencsés ajándékozni. A saját készítésű búvárnapló szintén hasznos ajándék lehet (egy letölthető minta nálunk is megtalálható), vagy egy búvárfotókkal díszitett, szintén saját tervezésű naptár. Ez utóbbiak költsége nem nagy, viszont személyre szabható és biztos, hogy a búvárnak hasznára lesz valamikor. Ha aránylag tisztában vagyunk a kézmérettel, jó ajándék lehet még egy kesztyű is. A zsebes ólomövet pedig sokan kedvelik, de sokkal kevesebbeknek van ilyen, ezért akár a fa alá is kerülhet.

Gálánsabb ajándékok

Ha nagyobb összeget szánunk az ajándékra, akkor már megfontoltabban kell választani, és óvatosan kell kiphutalolni, mi is a szíve vágya az ajándékozottnak. A sokat utazó búvár számára hasznos lehet a görgős, nagy űrméretű búvártáska, ahol minden felszerelést együtt, megfelelő módon lehet tárolni, és mozgatni is jóval könnyebb, mint egy kézitáskát. A búvártáskáknál nem nagyon számít a gyártó, tehát érdemesebb az olcsó, de jó táskákat keresni a boltokban. Amire fontos odafigyelni, az az, hogy elég nagynak kell lennie az összes felszerelés számára, lennie kell kerekeknek rajta a könnyű mozgatáshoz, és nem árt, ha a táska egyik oldala megerősített, tehát keményebb műanyagból van.
Másik lehetőség az, hogy ha a divatos hasított uszonyok láttán sóhajtozó búvártól megtudakoljuk, melyik típusért epekedik, és lábmérete ismeretében akár meglepetésként is a fa alá tehetjük az új uszonyt. Az új, nagyon hatékony (és persze drága) hasított uszonyok közül ma már nálunk is megvásárolhatóak a legújabbak akár, aminek biztosan örül a legtöbb búvár.
Értelemszerűen próba nélkül nem tanácsos ruhát vagy mellényt venni, tehát ezt csak úgy javasolt ajándékba venni, ha az is ott van a vásárláskor, akinek szánjuk őket. Természetesen az öröme így sem lesz kisebb, és ha esetleg a korábban említett apróságok közül is kap mellé valamit az ünnep estéjén, akkor még a meglepetés sem marad el.
Amióta pedig az internetes boltok Magyarországra is bármit elküldenek, nem gond külföldről rendelni sem, ha valamit itthon nem lehet megtalálni.

Nem csak búvárfelszerelések vannak a világon

Ha bizonytalan valaki a felszerelések területén, akkor könyvekben is lehet gondolkodni. Létezik néhány nagyon szép magyar nyelvű könyv a világ legszebb merülőhelyeiről, roncsokról, de általában a tenger élővilágáról szóló könyveket is kedvelik a búvárok. Szerencsésebb eset, ha a búvár tud mondjuk angolul, mert akkor az interneten rendelve hatalmas választékból válogathatunk. Személy szerint például melegen ajánlom az angol AquaPress honlapját, ahol számos kategóriában találhatunk regényektől kezdve tankönyveken át merülőhely-kalauzig mindenféle könyvet. Az áruk természetesen nem alacsony, de ezek igazán egyedi meglepetések.
Ha az, akinek ajándékot keresünk, fotózik is, van egy kézenfekvő lehetőség. A legtöbb amatőr fotós ma már digitális gépet használ, amihez mindig jól jön egy új, legalább 256 MB méretű memóriakártya. A kiegészítők, mint mondjuk egy vaku vagy egy nagylátószögű előtétlencse választásába már mindenképpen be kell vonni a fotóst is, hiszen ezeknek az ára több tízezer forintnál kezdődik - nem érdemes nagyot tévedni.
Különleges és szép ajándék lehet egy olyan kis ékszer, ami valamilyen módon kapcsolódik a búvárkodáshoz, a vizek világához. Kis szerencsével talán itthon is lehet ilyet találni, de az interneten szintén érdemes szétnézni ilyen ügyben.

Határ a csillagos ég...

A fentieken túl természetesen semmi sem lehet akadálya annak, hogy egy alapfokú vagy továbbképző búvártanfolyammal esetleg egy búvártúrával kedveskedjünk, vagy reduktorszettet, búvárcomputert, netán egy teljes búvárfelszerelést vásároljunk valakinek. Ez utóbbi esetben nyilván szükség van az ajándokozott közerműködésére is, és mivel így Karácsony tájékán sok bolt kínál akciós felszereléseket, súlyos tízezreket lehet megspórolni. Ám nyilvánvaló, hogy az ünnep nem az ajándékok pénzben kifejezett értékéről szól, ezért igyekeztünk olyan kevésbé költséges ajándékötletekkel is szolgálni, amelyek minden bizonnyal szintén sok örömet tudnak szerezni.

GR
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

South West Rock, Fish Rock Cave

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésüreg vagy barlanghomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés