»» ««

Nem épül óriáshíd Sharmnál

Vörös-tenger

A három milliárd dolláros beruházás ötletét az egyiptomi elnök, Mubarak utasította el.

A közelmúltban röppentek fel hírek egy rendkívüli építményről, ami a Tiran-szoros felett átívelve kötötte volna össze Egyiptomot és Szaúd-Arábiát. A közel húsz éves tervet állítólag leginkább a szaudi király, Abdullah támogatta.

Az egyiptomi muszlimok számára a mekkai zarándoklatot egyszerűsítené le a híd, a szaúdi oldalról pedig a gazdag turisták érhették volna el sokkal könnyebben a Sínai-félsziget népszerű üdülővárosait, elsősorban Sharmot. A zarándokok utazásáról akkor esett több szó, amikor tavaly egy zsúfolt komp süllyedt el a viharos tengeren, számtalan emberéletet követelve. Ez a fajta átkelés azóta nem is igazán népszerű a zarándokok körében.

A 25 kilométer hosszú híd építésének terve azonban természetesen aggályokat is felvet. Mondani sem kell, a világ egyik legismertebb búvárúticéljának környékén ez a hatalmas beruházás igen nagy károkat is okozhat. A környezetvédők tehát egyből tiltakoztak, de Izrael sem igazán lelkesedett a tervért. ők ugyanis biztonsági garanciákat szerettek volna, hogy a közös egyiptomi-szaúdi építményt nem használják fel majd a Vörös-tengeren közlekedő izraeli hajók elleni támadásokra, hiszen azoknak mindenképpen át kellene alatta haladni. Szaúd-Arábia és Izrael között ma sincsenek ugyanis diplomáciai kapcsolatok.

Mubarak elnök, mérlegelve a tervet, bejelentette, hogy Egyiptom nem támogatja azt. Bár környezetvédelmi okokra hivatkozott, nem lehet tudni, hogy esetleg politikai megfontolás is van-e a háttérben.

[ A DIVE híre nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Abu Nuhas, Giannis D Wreck

Egypt, Red Sea

8/10 db alapján:érdekes(átlag: 4.2) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés