»» ««

Felszerelés teszt az Adrián

(Hirdetés)

Teszteltünk egy 2007-es jacket modellt, egy belépő szintű reduktort, egy búvárkomputert és egy szárazruha aláöltözőt.

Ennél a tesztelésnél az eddigieknél is könnyebb dolgom volt, hiszen a pagi Blue Bay Diving Center a búvárok számára ez évtől lehetővé teszi, hogy többféle felszerelést teszteljenek, kipróbáljanak az Aquanauta Búvár Centrum jóvoltából.

BARE aláöltözőKét méretes állványt telepakoltak mindenféle földi jóval- vagyis inkább vízi jóval. Találunk itt többféle jacketet, reduktort, uszonyokat és maszkokat, igen komoly számban lógnak a neoprén búvárruhák is az akasztókon.
Aki pedig a kütyük iránt érdeklődik, a bázison a Suunto több búvárkomputer típusát is letesztelheti, a Gekkótól a D6-on át a vadonatúj Vyper 2-ig.

Mivel a neoprén ruhák azon a napon érkeztek, amikor én elhagytam a bázist, legnagyobb sajnálatomra le kellett mondanom a tesztelésükről, ellenben lehetőségem volt a Bare 200 grammos aláöltözetét kipróbálni.
Ez alapvetően ideális választás az Adriára, főleg késő tavasztól ősz végéig. Az aláöltözet kívülről vízlepergető hatású orkán, belül puha hőtartó anyagból áll, a derék és hónalj részeknél pedig neoprén betoldást találunk. Ezekről már tavaly hallottam, amikor a Bare egyik munkatársa sajtótájékoztatón bemutatta a ruháikat, és már akkor is szimpatikus darabnak tűnt az aláöltöző.
Nos, merülés alatt hogy úgy mondjam, hozta a papírformát. Kellemesen melegen tartott, teljesen kívül maradt a lecsapódó pára nedvessége, nem úgy mint a saját "bolyhosmackó" típusú aláöltözőmnél, ami bezony nyirkos lesz a merülés végére. Jól funkcionáltak a neoprén toldások, szépen megnyúlott amikor kellett, úgyhogy kényelmes viselet volt, megadta azt a pluszt, amitől az ember úgy gondolja, tényleg egy jól kitalált ruhát visel.

Beuchat Masterlift X-AirA merülésem "kiegyensúlyozására" a Beuchat Masterlift X-Air mellényt választottam. Ez a cég 2007-es, vadonásúj modellje, talán én merültem vele először. Feltűnt, hogy ismét egy újszerű súlyzsebet ismerhetünk meg, a hagyományos, elöről betolható zseb rögzítését egy ötletes, mindkét irányba nyitható kis pöcök teszi stabillá. Kicsit tartottam attól, hogy a legtöbb ilyen súlyzseb megoldású mellényekhez hasonlóan itt is gond lesz, ha telepakolom a zsebeket, de úgy suhant be az 5-5 kilóval megrakott zseb, mint az olajozott villám.
Rendkívül sok (konkrétan 15 kiló) súlyt rejthetünk el a súlyzsebekben, anyaga 1000-es cordura, és a levegő természetesen ahogy az manapság a felsőkategóriában szokás inkább hátra megy, ezzel is növelve a viselőjének komfortját. A mellény jó szabású, kellemesen párnázott, igazán jószándékú, ha lehet ezt mondani. A nagy áteresztő képességű inflátorfej gyorsan reagált, a mellény stabilan tartott víz alatt és felett, sőt a felszínen szerintem még egy mellény sem emelt úgy ki, mint a Masterlift X-Air.
Érdekes megoldás még a jacketen, hogy külön tárolási lehetőség van a késnek két gumi karika képében, amit én nagyszerűen hasznosítottam nyomásmérő tartóként, de kapunk természetesen csőtartókat is octopusnak, nyomásmérőnek, a palack rögzítésére pedig egy időtálló, fém csatot találunk.
A Beuchat új, 2007-es felsőkategóriás modellje bátran ajánlható mindenkinek, aki kényelmes, nagy emelőképességű akár sok súllyal is terhelhető mellényre vágyik.

APEKS ATX 20A mellény mellé az Apeks US4 első lépcsőjét ATX20-as II. lépcsővel szereltem fel. Ez a gyártó belépő szintű szettje. Az elsőlépcső fix, nem forgótornyos, nem fagymentes, 4 közép és 1 magasnyomású leágazással ellátott készülék.
Az ATX20-as második lépcső szintén belépő szint az Apeksnél, ennek ellenére van lehetőség a levegő nedvesítésére, sőt anatómiai csutorával kapjuk gyárilag. Ha nem akarunk extrém mélységeket döngetni, és nem vágyunk semmi extra állítási lehetőségre, az ATX20 kiváló választás.
A rendszeren érezni lehetett az addig használt szintén Apeks ATX-200-ashoz képest, hogy kicsit más a levegővétel. Nem volt nehéz, egyszerűen más volt a légzéskomfort, de azt azért tudni kell, hogy a két reduktor között nem egy nagyságrend a különbség árban (hanem több).
A különbség ellenére a reduktor kiválóan teljesített, nem volt vele gond sem kis, sem nagy mélységben, szépen adta a levegőt gyors és nyugodt légzésnél is, egyszerű felépítése miatt valószínűleg nagy sláger lesz az iskolák, bázisok üzemeltetői körében, de bátran ajánlható olyan magánbúvárnak is, aki olcsón keres megbízható reduktort magának, és ezért cserébe lemond pár kényelmi funkcióról.

SUUNTO Vyper 2.Felszerelésemet végül egy Suunto Vyper 2. búvárkomputerrel tettem teljessé. Mivel jómagam ennek elődjét a Suunto Vypert használom, nagyon kíváncsi voltam, mit tud az utód. Tavaly már módomban állt szintén a Blue Bay Diving Center és az Aquanauta Búvár Centrum jóvoltából kipróbálni a D9-es és D6-os modelleket, amelyek már tartalmazták a cég újításait, pl. a mátrix kijelzőt, a digitális iránytűt. Nos nagyon dióhéjban összefoglalva a Vyper 2 tulajdonképen megegyezik a Suunto D6-tal, csak más tokozásban. Sokan nem kedvelik a karóra jellegű búvárkomputert, számukra eddig a Vytec volt az egyedüli megoldás az új szériából. Most a cég kihozta a Vyper 2 / Cobra 2 családot (A Cobra gyakorlatilag ua. mint a Vyper, csak levegő integrált, tehát a palacknyomást is jelzi és kezeli) azoknak, akik nem tudnak áldozni egy Vytec-re.
Mik az újdonságok? Digitális tájoló, mátrix kijelző, 2 gázkeverék használata és váltása merülés közben, 80 órára növelt merülési profil memória, 150 méterre megnövelt kijelzett mélység. Kezeléséhez most már 4 gomb áll rendelkezésre, és természetesen a merülést a kijelzőn utólag már grafikus profillal is vissza tudjuk nézni.
Merülés közben tette a dolgát, jó nagy számokkal jelezte a fontos információkat, a digitális tájoló pedig nagy segítség volt, mivel a sajátomat elfelejtettem átszerelni a kölcsön felszerelésre. Jó dolog a két gázkeverék használata, egy-egy húzósabb merülést nitrox-szal kidekózni bizony nagy könnyebbség.
Azt hiszem nyugodtan kijelenthetem, a Vyper/Cobra 2. méltó utódja a híres Vyper/Cobra párosnak, ideális választás az igényes búvár számára, aki a hagyományos méretű, sallangoktól mentes, mégis okos búvárkomputert keresi.

-Sz.K.-

A tesztelt felszereléseket a pagi Blue Bay Diving Centerben bárki személyesen is kipróbálhatja, több márkakereskedő mellett pedig akár az Aquanauta Búvár Centrumban is megvásárolhatja.
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Merülőhelyek

Magic Point

Australia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 4-10m , áramlás

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa nagy rája egyéb tengeri emlős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés