»» ««

Elefántfókákat fogtak munkára

Tudomány

Fókák, cápák és más tengeri ragadozók vesznek részt abban az egyedülálló programban, amelynek célja, az óceánok részletes, háromdimenziós térképének elkészítése.

A NASA Sugárhajtómű Laboratóriuma (Jet Propulsion Laboratory - JPL) és a Santa Cruz-i California Egyetem (UCSC) kutatói a hagyományosan az állatok nyomon követésére használt műholdas jelzőberendezéssel szerelték fel tengeri segítőiket, amelyek - e készülékek segítségével - olyan adatokat gyűjtenek és továbbítanak a szakembereknek, amilyen például a vízhőmérséklet és -sűrűség.

Az információt azután részletes háromdimenziós modellek megalkotásához használják, amilyen a Csendes-óceán északi részének alább látható hőmérsékletprofilja. Ennek elkészítéséhez hét elefántfóka szolgáltatta az adatokat.

"A műholdak kétdimenziós nézetet továbbítanak az óceánokról" - nyilatkozta a csoport társvezetője, Yi Chao, a JPL munkatársa. - "Az állatok az óceánok keresztmetszetéről adnak képet. Olyanok, mint az ellenkező irányba mozgó időjárási ballonok."

"Ahogy egyre több adathoz jutunk a tengerből és finomítjuk a számítógépes modelljeinket" - folytatta - "képesek leszünk rutin óceáni előrejelzéseket készíteni, ahhoz hasonlókat, amilyeneket a meteorológusok készítettek az elmúlt néhány évtizedben. A reggeli újságokat olvasók vagy a televíziót nézők láthatják majd a frissített óceáni előrejelzést, és ennek alapján tervezhetik meg a tengeri tevékenységeiket."

A csoport másik társvezetője, Daniel Costa, az UCSC tengerbiológusa elmondta, hogy a program segítségével a kutatók jobban megismerhetik az állatok és a tengeri környezetük kölcsönhatásait is.

"Éppúgy, ahogy különböző élőhelyek léteznek a szárazföldön, az óceán is sajátosságok finoman változó skáláját vonultatja fel, ami nagyon fontos az állatok számára" - jelentette ki Costa a médiaközleményben. - "Azt akarjuk, hogy az óceánra rápillantva olyasmit mondhassunk, ami megfelel a szárazföldön bevett "ez egy füves puszta" vagy "ez egy erdő" fogalmaknak.

[ National Geographic ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Neufeldersee

Austria (Österreich)

11/18 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.3) könnyű körülmények
max: 22m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely édesvizi élővilágjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés