»» ««

A harmadik évfordulónkra

Egyéb

Gyorsan elszaladt ez a három év a divecenter.hu életében, és ez újabb alkalmat ad egy kis összegzésre.

Úgy fest, nem igazán lehet hátradőlni egy honlap gazdájaként. Amikor indítottuk az oldalt, már tele voltunk tervekkel, mit fogunk majd egyszer megvalósítani. Aztán ahogy jöttek az új szolgáltatások, növekedett a látogatószám, kénytelenek voltunk folyamatosan újragondolni a divecenter.hu felépítését, külcsínjét. Olvasóinknak hála, egyre nagyobb forgalomhoz kellett igazítanunk az elképzeléseinket.

Tavaly év végére jutottunk el oda, hogy a fazonigazítás már kevés volt. Egy vadonatúj, teljesen saját fejlesztésű portálmotor készült, majd ennek tesztje után jöhetett a végeláthatatlan egyeztetés a megújult dizájnról. Harmadik évünk egyértelműen legnagyobb és legfontosabb változása volt ez, technikailag és tartalmilag is. (No és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy közben tárhelyszolgáltatót is váltanunk kellett.)

Az új divecenter.hu dizájn miértjeit már feszegettük régebben, de akkor még nem tudhattuk, mi mennyire fog beválni. Nos, remélhetően rendszeresen visszajáró látogatóink már megkedvelték, és az új vendégek is hamar kiismerik magukat az oldalon. Mindenesetre a látogatószám azt látszik igazolni, hogy a forgalomra nem lehet panaszunk. Cikkeink szerzői között új neveket is felfedezhettetek, és igyekeztünk a nemzetközi és hazai sajtóból továbbra is az érdekesebb írásokat kiválogatni a számotokra. Persze a látogatói szám bővülésében nagy része van a végre elinduló saját fórumnak, ahol néha örömtelien nagy a pörgés: egy hetes nyaralásból hazaérkezve van mit olvasni. Több ezer hozzászólás és kis híján másfélszáz hozzászóló az eddig eltelt szűk hat hónap "termése".

Apropó, fórum. Sajnos nyomós indoka lett annak, hogy ismét szóba kerüljenek a búvárbalesetek. Egy magyar búvár, fórumtársunk tragikus halála indított el egy beszélgetést, ami minket arra sarkallt, hogy átgondoljuk, milyen formában lehetne az olvasóknak lehetőséget adni a balesetek közzé tételére, elemzésére. Több ötlet után végülis a búvárbalesetek, veszélyhelyzetek fórumának életre hívása mellett döntöttünk. Rövid fennállása óta e sorok írásának pillanatában 319 hozzászólás bizonyítja, hogy szükség van rá. A sok ott felvetett eset számunkra több dolgot is igazol: egyrészt azt, hogy a magyar búvárok jelentős része sem más, mint külföldi társaink, igenis hajlandóak vagyunk elmondani a velünk, vagy a társainkkal történt eseteket, és képesek vagyunk komolyan beszélni a veszélyekről. Ezidáig mégsem sikerült érdemben összefoglalni, gyűjteni a tanulságos eseteket, és ez elgondolkodtató.

A másik fontos dolog az, hogy lám, a korrekt statisztikák ellenére, amelyek csak a végzetes eseményeket tartalmazzák, bizony elég sűrűn előfordulnak veszélyhelyzetek, akár a búvár, akár a felszerelés, akár a képzetlenség hibájából. Számtalan dolog van, amire egy alaptanfolyam egyszerűen nem készíthet fel, ezért én nagyon erősen ajánlom mindenkinek, hogy böngéssze a leírt eseteket, mert jobb a más hibájából tanulni, mint a sajátunkéból. Az olvasókat arra biztatom, hogy bátran írják meg azokat az eseteket -még ha apróságokról is van szó-, amiből más tanulhat, és a tapasztalt búvárok és oktatók véleményére, elemzésére is nagyon számítunk. Tudatos volt a részünkről, hogy nem csak a sérüléssel végződő balesetek, hanem minden veszélyhelyzet számára nyitott a fórum, hiszen a megúszott eset is lehet másnak tanulságos, aki esetleg nem lenne ugyanilyen helyzetben hasonlóan szerencsés.

Könnyedebb, ám a mi szempontunkból éppen olyan fontos újdonság volt az is, hogy immáron havi rendszerességgel hirdetjük meg búvárfotós versenyünket. A divecenter.hu versenye nem mérhető a nagyon komoly díjazású nemzetközi vetélkedésekhez, és egészen más jellegű még akár a búvárfotós OB-hez képest is. Ám éppen ez az érdeme, hiszen több olyan résztvevő van, aki ott vagy a nemzetközi versenyeken nem akar indulni, itt mégis megmutatja a fotóit. A rangról pedig az gondoskodik, hogy a lelkes kedvtelők mellett több, sokszorosan díjazott hazai búvárfotós küldi el képeit. Egy mezőnyben indulva velük amatőrként látni lehet, egy-egy témát hogy dolgoz fel egy rutinos, képzett fotós, és a kapcsolódó fórum elemzései is azt a célt szolgálják, hogy tanulni lehessen. Remélem, a jövőben sem esik vissza a részvételi kedv, és persze számítunk minden regisztrált tagunkra abban is, hogy szavazatukkal segítsenek a legjobb kép kiválasztásában. A fotós verseny tapasztalatainak összegzése után most a videósok versenyét hirdettük meg, de itt még nem sokat tudunk arról, hányan szeretnének nevezni. Az idő fogja eldönteni, hogy a hazai mozgóképes alkotók mennyire akarják ilyen formában összemérni filmjeiket.

Persze a továbbiakban sem áll meg a munka. A már beharangozott merülőhely-adatbázis készül, év végéig egészen biztosan el is indul. Itt is számtalan dolgot kell átgondolni még a tervezés időszakában, hogy egyszerre legyen könnyen áttekinthető és informatív. Nyilván nem meglepő, hogy nem könnyű megtalálni az ideális egyensúlyt. De szó sincs róla, hogy sajnáltatni akarnánk magunkat: a divecenter.hu gondozása, bármennyi időbe kerül, alapvetően mégiscsak a legkedvesebb időtöltésünk- persze a búvárkodás mellett.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 17. PiggyGirl 2007 sze 24. 20:26  
háát remélem nem csak a 3. évfordulót, hanem a 3. X-et is megünnepelhetjük:-))
 16. Luciferin 2007 sze 23. 18:41  
Milyen finom múvészekre jellemző megnyilvánulás. :)))
 15. Jules 2007 sze 23. 17:22  
Csatlakozom e tudósi felkiáltáshoz!
 14. Luciferin 2007 sze 23. 11:42  
Köszönjük az elmúlt 3 évet!
És még sokáig...
 13. DUPLA 2007 sze 22. 15:43  
Ha meguntad ezt a búvárosdit, nyugodtan elmehetsz politikusnak. Óriási karriert jósolok!:-)
A további 12 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

The Island

Egypt, Red Sea

4/6 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 19m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés