»» ««

Napelem a tengeri szivacsból

Tudomány

A tengeri szivacsok roppant szerény kis élőlények, bár némelyikük különleges tehetséget rejteget.

(C) SIMoN / MBNMSEz a következő: képesek a tengervízből szilíciumot begyűjteni, és ebből felépíteni a testüket borító tüskés szálakat. Ez a folyamat arra ihlette a tudósokat, hogy olcsó és energiahatékony gyártási módot fejlesszenek ki a napelemek készítésére.

A napelemek hagyományos gyártási folyamatában olyan fázisok is vannak, melyekhez szükséges a magas hőmérséklet és a rendkívül alacsony nyomás - így a folyamat drága és egyszersmind energiaigényes.

A Kaliforniai Egyetem molekuláris biokémikusai tudták, hogy néhány tengeri szivacs - köztük a Tethya aurantia, azaz tengeri narancs - természetes módon állít elő szilíciumrétegeket, közel semleges pH-értékű környezetben, ám magas hőmérséklet és alacsony nyomás nélkül. A tengeri narancs ezt egy silicatein nevű enzim segítségével teszi, ami tulajdonképpen katalizálja a tengervízben található szilíciumsav szilikontüskékké való átalakulását. Az ilyen szerkezetek hatékonyabbá teszik a fényelektromos elemeket, ezért a kutatók hasonló - energiahatékony - módszert kerestek strukturált cink-oxid rétegek előállítására. (A cink-oxid napelemekhez széles körűen használt félvezető.) A kutatás során a tengervizet vizes cink-nitrát oldattal helyettesítették, katalizátorként pedig ammóniát alkalmaztak. Az ammónia adagolásának szabályozásával pedig lehetségessé vált a lerakódó cink-oxid réteg vastagságának meghatározása, egyelőre 100-300 nanométer között.

Az új módszer segítségével alacsony hőmérséklet mellett, költséghatékonyan sikerült létrehozni primitív napelemeket, ám a technikán van még mit javítani.

[ NOL ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tobia Soraya

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) könnyű körülmények
max: 17m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágnagy rája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés