»» ««

Uszodai uszonypróba

Felszerelések

Ha beszabadul pár búvár néhány órára egy medencébe, profik lesznek a maszkürítésben és végül személyes ismerősük lesz minden egyes csempe. Mi néhány uszonyt csaptunk a hónunk alá, és elkezdtünk fel-alá úszkálni...

Bár nem vagyunk professzionális tesztelőnk, pár következtetést le tudtunk vonni. Segítségünkre volt ebben, hogy igen különböző uszonyokat próbálhattunk ki, a méregdrága hasított csodáktól az olcsó "népi uszonyon" és a merülésvezetők favoritján át a több évtizede népszerű uszony-veteránig. Sőt, még a hazai nyomtatott búvármagazin tesztjének győztesét is lábunkra csatolhattuk...

Először is szögezzük le néhány dolgot. Egyrészt az általunk tesztelt öt uszony többsége ismert, gyakran használt típus. Másrészt az uszoda csak korlátozott lehetőséget ad a tesztelésre. Harmadrészt pedig nem műszerekkel felfegyverkezve települtünk ki az uszodába. Tesztcsapatunk (Weiler Tímea, Szabó Károly (Bunny), Gonda Rudolf) célja tehát nem az volt, hogy statisztikákkal Oceanic Vortex V-12és diagramokkal ijesszünk rá ezen cikkünk olvasóira, inkább csak azt szerettük volna kipróbálni, hogy átlagos kondícióban levő - azaz tunya - sportbúvárok mennyire érzik az árban és kialakításban nagy eltérést mutató uszonyok közti különbségeket. Nos, kijelenthetem, bizony nagyon is éreztük. A trendet követve viszont nem a pontozásra és a rangsorolásra szeretnénk a hangsúlyt helyezni, hanem inkább szöveges értékelést adunk. Lássuk a bizonyítványt!

Bár fentebb azt írtam, nem célunk a rangsorolás, győztest azért tudunk hirdetni. Egy másodpercig sem volt ugyanis vita közöttünk, hogy igazán új úszási élménnyel a hasított Oceanic Vortex V-12 lepett meg. Tímea úgy fogalmazott, hogy szerette volna a számára nem túl szimpatikus külsejű uszonyt jól a földbe döngölni, de férfiasan bevallotta, hogy beleszeretett. Megítélése szerint főleg a nem túl edzett búvárok illetve a hölgyek számára lehet ideális, hiszen valóban igaz a hihetetlennek tűnő állítás: alig érezni, hogy uszony van az ember lábán, mégis remekül lehet haladni. Az uszony büszke tulajdonosa, Bunny is ezt emelte ki, viszont hozzátette, hogy lágysága miatt nem ad plusz stabilitást. Átlagos kondíciójú búvár esetében tehát ez az uszony mindannyiunk megítélése szerint egyértelműen viszi a pálmát. Ami viszont nem tetszett annyira, az az ára, illetve az uszonycsat, aminél már sok jobb megoldást találtak ki. A Nature’s Wing propeller fin technológiája számunkra meggyőző volt, aki rá tudja szánni egy jó uszony árának kétszeresét, az komolyan fontolja meg egy ilyen uszony beszerzését.

Technisub StratosIgazi klasszikust teszteltünk a Technisub Stratos személyében. Ezt az uszonyt mindenki ismeri, sokan használták, használják és szeretik is. Árfekvése kedvező, és bár egyöntetű volt a vélemény, hogy keményebben kellett hajtani, ha valaki gyorsan akar úszni, ezzel az uszonnyal ezt gond nélkül megteheti. Feltéve, ha van olyan kondícióban - az évi egy búvártúrán kívül soha nem mozgó embereket aligha fenyegeti az a veszély, hogy sikerül hosszabb távon sebességi rekordot javítaniuk vele. Tímea úgy foglalta össze benyomásait, hogy az úszás fárasztó volt vele, ez az uszony pasiknak való. Nagyon zavaró volt az, amit Bunny és jómagam emeltünk ki: az uszony stabilitása pocsék, kacsázott, igencsak tekerte a bokát. Emiatt Bunny viszonylagos olcsósága miatt sem ajánlaná senkinek, én viszont nem voltam róla ennyire lesújtó véleménnyel. A csatja meglehetősen régimódi, az ára viszont nagyon szimpatikus. Ha nem kell nagyon tekerni a víz alatt, az én megítélésem szerint a kispénzű búvár választhatja a Stratost. Edzettebbek számára pedig zsebbarát választás lehet, ám mivel az uszonyt hosszabb távra veszi az ember, megfontolandó lehet valamivel drágább, de jobb uszonyt keresni.

Mares Plana Avanti QuattroA Mares Plana Avanti Quattrót sem nagyon kell bemutatni a búvárok többségének. A Regular méretű sárga színű Quattrókból mindig találni néhányat a búvárhajókon, és a bázisokon dolgozó búvárvezetők közül is sokan ilyen uszonyt használnak. Ez egy kifinomult darab, átlagos tempót nem nehéz vele tartani, de lehet vele gyorsabban is úszni, aránylag stabil, az uszonycsatja pedig igazán jó megoldású. Bár ez utóbbi állítás a legújabb generáció túlbonyolított körömgyilkos megoldására már nem feltétlenül igaz. Igazság szerint, mivel mindannyian ismertük már korábbról, nem hagyott bennünk mély nyomokat a vele való úszás, de alapvetően mindannyian a jobb uszonyok közé soroltuk. Viszont az is igaz, hogy a Quattro még mindig tartja az árát, nem tartozik a legolcsóbbak közé, ám ezért cserébe a teljesítménye sem rossz. Ez alapján Bunny a tesztelt öt közül a legjobb ár-érték viszonyú uszonynak tartotta.

A Beuchat X-Jet új, mindannyiunk számára ismeretlen versenyző volt, figyelmünket a Submarine Búvármagazin uszonytesztjén elért jó eredményével keltette fel. Már a parton megvizsgálva éreztük, hogy a keményebb anyag miatt ez valószínűleg nem a magunkfajta elpuhult hobbibúvárok kedvenc uszonya lesz. A vízben ez be is igazolódott. Amikor megpróbáltunk nagyobb sebességet elérni vele, mindannyian merevnek találtuk. Ezen túlmenően viszont a teszt során ez volt az egyik legstabilabb uszony, nem vette igénybe a bokát, és ezt Bunny és én is nagyra értékelük. A csatjáról mindannyian pozitívan vélekedtünk, talán még a korábban etalonnak számító Quattro-csatnál is jobban szerettük. Az ára sem túl magas - bár Bunny szerint talán Beuchat X-Jetmég így is sok egy kicsit -, tehát a kemény uszonyok kedvelői számára jó választás lehet. Mi, puhányok viszont jobban szerettük a lötyögést a hasított uszonnyal...

Végül egy, az eredeti elképzelésekben nem szereplő ötödik uszonyt is felöltöttünk néhány hossz erejéig. A Scubapro Jetfin szinte minden szempontból az ellentéte volt a magasztalt Oceanic V-12-nek: kemény és merev. A víz alatt viszont kiderült róla, hogy fantasztikusan stabil, békaúszásra ideális, de sebességi rekordot aligha dönt vele bárki is. Az általunk kipróbált darab rozsdamentes acélrugóval megoldott uszonypántja nagy sikert aratott körünkben. Azt hiszem, mindannyian megkedveltük ezt a nagyon ódivatú uszonyt, hiszen egyikünk sem versenyúszásban érdekelt. Bunny azért megjegyezte, hogy bár kellemes meglepetés volt számára a Jetfin, és kiemelte, hogy teljesen stabilan vezeti a lábat, kezdőknek nem feltétlenül ajánlaná. Tímea viszont közvetlenül a hasított uszony mögé rangsorolta.
Scubapro Jetfin
Elmondhatjuk, hogy mindannyiunk számára tanulságos volt ez az este. Bár az uszonyok némelyikét már ismertük korábbról, ebben a formában, egymás után kipróbálva őket egészen más benyomásokat szerezhettünk. Mi is hívei lettünk a hasított uszonyoknak, de azért ezekkel kapcsolatban egy fontos dolgot ki kell emelni: nem mindegyik gyártó hasított uszonya képes igazán jó teljesítményre. A Nature’s Wing propeller fin technológiája egy védett és igen sokrétű szabadalom, nem csak abból áll, hogy egy uszonyt felvágunk középen. Bunny-nak volt lehetősége más, nem propreller fin licenszet használó hasított uszonyt is kipróbálni, és a véleménye igencsak negatív volt. Tehát mielőtt sok-sok pénz kiadnánk egy divatos uszonyra, előbb érdemes kipróbálni, hogy ne érjen túl nagy csalódás. A régi uszony lapjának nekiesni egy ollóval pedig bizonyosan rossz ötlet.

Az uszony kiválasztása egyébként is egyéni ízlés dolga. Bár nekünk nem volt annyira jó véleményünk a merevebb uszonyokról, mások számára talán éppen ez lehet a vonzó. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a túlságosan lágy uszony kényelmesnek tűnik, de amikor szükség lenne a nagyobb teljesítményre, mondjuk áramlással szemben, szinte alig halad vele a búvár. A sportosabb búvárok számára könnyebb a választás, azt hiszem, aki kirobbanó erőben van és az uszonyozási technikája is jó, az általunk tesztelt uszonyok közül bármelyikkel boldogulni fog. A többséget jelentő kevésbé edzetteknek pedig azt javasolhatjuk, hogy próbálják összehozni a saját uszodai próbafutamukat vásárlás előtt.

Végezetül pedig köszönjük a békásmegyeri Divex Sportáruház segítségét a teszt lebonyolításában!

Gonda Rudolf
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Shelly Beach

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 12m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycápa csikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés