»» ««

RedSeaBoats beszélgetés

(Hirdetés)
1/2. oldal

A RedSeaBoats név az egyik legismertebb céget takarja a magyar búváréletben. Az elmúlt évek sikerei adtak apropót egy beszélgetésre.

Mondani sem kell, a RedSeaBoats nem kíván csak a közelmúlt eredményeire hagyatkozni, új tervekkel készülnek a jövőre nézve. Beszélgetésünkben szót ejtettünk az új úticélokról és túrákról, illetve a némileg átalakult működésről, amiben a jövőben részt vállal hazánk ismert búvárfotósa, Selmeczi Dániel is. ő ezúttal egzotikus helyeken gyűjtött tapasztalatával működik közre, elsősorban a külföldi partnerekkel való kapcsolattartás terén, nem pedig mint búvároktató-túravezető. Másik beszélgetőpartnerünk pedig Tisza Éva, aki ötödik éve vezeti a céget.

Sokan ismerik a RedSeaBoats bérelhető szafarihajóit, közülük is elsősorban a legfiatalabb, mégis gyorsan ismertté vált luxushajó, a Cassiopeia nevét. Úgy hallottuk azonban, hogy a jövőben már nem csak egyiptomi búvárhajók bérlésében számíthatunk rátok.

hammerhead shark schoolAz elmúlt öt évben alapvetően Egyiptomra koncentráltunk, de az idén már Bali és Komodo is képbe került, az utóbbi esetében búvárszafariról van szó. 2008-ban további egzotikus helyeken tesszük lehetővé búvár szafari hajók bérlését, amiben főként Dani tapasztalataira alapozunk, úticélunk lesz majd Pápua Új-Guinea, Indonézia, a Cocos-szigetek, Guadalupe. Tehát olyan egzotikus úticélokat akarunk kínálni, ami a horvát, egyiptomi túrákon már többször járt búvárok számára valóban új és érdekes- nyilván elég távoli is. Ezeken a helyeken nehéz saját szervezésben itthonról biztonságban hajót bérelni, ezért lehet szükség az általunk nyújtott szolgáltatásokra. Egyelőre nyitottunk egy saját irodát, itt fogadjuk a partner túraszervezőket. A jövő évtől szeretnénk mi magunk is utazásszervezővé válni, ahol a hajóbérlés mellett egyéb szolgáltatásokat fogunk kínálni, például repjegyeket árulunk majd a világ minden tájára, IATA rendszeren keresztül.

A vörös-tengeri hajóbérlés terén milyen újdonságokra lehet számítani a RedSeaBoats-tól?

Egy szóban összefoglalva: Szudán! Januártól áprilisig lesz az első szezonunk, november-december a második. A Cassiopeiát visszük le szudáni vizekre, és azzal csinálunk egy- illetve kéthetes szafarikat. A program úgy néz ki, hogy pénteken az együttműködő partnerünk, az Anubis Travel szervezésében repülnek az utasok Kairóba, egy éjszakát szállodában töltenek, aztán másnap továbbrepülnek Port Szudánba, és szombattól-szombatig tart az egy vagy két hetes hajóút. A hazarepülés vasárnap lesz Kairóból. Tudjuk, hogy sokan idegenkedtek korábban ettől a megoldástól, a szudáni repülőtársaság rossz híre miatt, de mindenki megnyugtathatunk: a dolgok előnyükre változtak. Napjainkban már a Sudan Airways is korszerű Airbus-flottával repül, nem fordulhatnak elő biztonsági problémák. Szudáni partnerünk pedig a vörös-tengeri régió fejlesztési bizottságának elnöke, ők várják a reptéren az utasokat, ők intézik a vízumot, tehát nálunk nem lesz része az útnak a bécsi szudáni nagykövetségen való intézkedés. Nem kell kétszer kimenni Ausztriába, két hetet várni, hanem pontosan olyan egyszerűen megy minden, mint ahogy Egyiptomban megszokhattuk.

Miben más Szudán, mint a sokunk által megismert Egyiptom?

Precontinent 2.Teljesen! Előzetesen csak annyit hogy jelenleg tíznél kevesebb búvárhajó dolgozik, ellentétben Egyiptommal ahol több ezer. Ez mind semmi ahhoz képest ami a víz alatt található, például az Umbria hajó roncsa amit a Thislegorm-hoz tudnék hasonlítani. Jacques Cousteau Csend Világából ismert kisérleti víz alatti bázis, vagy Shaab Rumi pörölycápái. Óriási halrajok, burjánzó lágykorallok érintetlen merülőhelyek, mindenképpen napjaink egyik legegzotikusabb merüléseivé teszik, és talán ilyen könnyű még soha nem volt eljutni Szudánba.

Mit lehet tudni az ország biztonságáról?

Jelenleg körülbelül kilenc hajó dolgozik Port Szudánban, de a számuk egyre növekszik. Ez is jelzi, hogy a helyzet jó. A darfúri régió roppant messze van a vörös-tengeri partszakasztól, utasaink teljes biztonságban lesznek. Sőt, a szudáni partner még szárazföldi programokat is ígért, miniszafarikat, piramislátogatást. Szudán is egyre inkább nyit a turizmus felé, ennek jeleit mindenki érzékelni fogja.

Egyiptom azért nyilván továbbra is kedvelt úticél marad. Mik a tapasztalatok, mely útvonalakra bérelnek legszívesebben szafarihajót a búvárok?

A Brothers-Daedalus-Elphinstone szafarik a legnépszerűbbek, ez érdekli jelenleg leginkább az embereket. De sokat várunk Szudántól is, mert nagyon nagy az érdeklődés. Az ok, ami miatt mégis visszatérünk Egyiptomba késő tavasztól, az egyszerűen az, hogy májustól már nagyon sok egyiptomi foglalásunk van a Cassiopeiara. Egyébként ez számunkra is kedvező, mert májustól szeptemberig nem merülnek Szudánban a felszíni, nehezen elviselhető hőség miatt. Ott a szeptember-október-november és február-március-április hónapok a legkedveltebbek, de ugyanúgy jól merülhető a december-január is. Bármikor lehet számítani valami nagyhal-rajra, főként cápákra gondolunk, de gyakoriak a manták is.

Az írás a következõ lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Merülőhelyek

Manuelita Coral Garden

Costa Rica, Pacific

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 18m, látótáv: 4-10m

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés