»» ««

Új szolgáltatás indult

Egyéb

A fórum beüzemelése óta a legátfogóbb fejlesztést fejeztük be, elindul a merülőhely adatbázis és a hozzá csatolt országleírások.

Mindig is törekedtünk arra, hogy a divecenter.hu hiánypótló legyen. Ami nincs, pedig jó lenne, azt igyekszünk megcsinálni. Mvel véleményünk szerint nem igazán van átfogó és jól kezelhető merülőhely adatbázis magyar nyelven, nekiláttunk a megvalósításnak. Szívesen nevezzük webkettesnek új merülőhely adatbázisunkat, hiszen annak sok ismérvét magán hordozza, de ez csupán hozománya, és nem célja volt a fejlesztésnek.

Az ismertető előtt viszont szeretnénk megköszönni mindazoknak a tanácsait, akik a készítés folyamata során ötleteikkel segítettek, külön kiemelve Mirci tagunkat, aki remek ikonokkal tette látványosabbá az adatlapokat.

Földünk felosztása régiók szerintMiért tartjuk nagy fejlesztésnek a mostanit? Az úgynevezett merülőhely adatbázis magával hozott két további adatbázist is, ezek egyike az ún. Ország adatbázis. Ebben azokról az országokról készítettünk egy rövid, búvárszemmel írt ismertetőt, amelyek a búvárkodás szempontjából fontosak. Megtudhatjuk mikor utazzunk, mire készüljünk, mire lehet szükségünk, tehát olyan információkat, ami hasznos az országba készülő búvárnak.
Az országhoz fórum is tartozik, ahová bármely regisztrált tagunk beírhatja a személyes élményét az országról, adhat további információt, sőt, nagyon örülnék annak, ha akár komplett útleírást is beraknátok, hiszen ez mind-mind fontos lehet egy leendő utazónak.
A leírás tovább bővíthető, illetve vannak hiányzó országok, ezek elkészítésében, és a meglevők javításában is várjuk a segítségeteket.
Az ismertető viszont csak egy része az országinformációs lapnak. Összekapcsoltuk egymással a híreket, a képtárat és a merülőhely adatbázist is, amelyek oda-vissza átjárhatóak. Mit jelent ez? Az ország lapján látjuk az ismertetőn túl az adott országról szóló fontosabb híreket, az ott járt tagjaink fotóit, és a merülőhelyeket. Átjárható, mert a fotóalbumból is elérhető az országinformáció, ahogy megtaláljuk azt a fontosabb, az országról szóló hírek alatt, no és persze a merülőhelyeknél is.
Célunk, hogy az összekapcsolt adatokkal felvértezve az országba készülő búvár felkészülten vághasson neki az útnak.

A második, névadó adatbázis a világ merülőhelyeinek ismertetésére szolgál. Szervesen kapcsolódik hozzá, ám mégis elkülönül tőle a merülések leírása. A merülőhelyeket régiók szerint csoportosítottuk, a merülőhelyek saját lapjain pedig megpróbáltunk minden hasznos adatot összegyűjteni, például került ide egy rövid leírás az országról.

merülőhely fejléceA merülőhelyek leírása főleg objektív, alapvető és statikus információkat tartalmaz, a merülőhely nevén, hovatartozásán, pontos GPS helyzetén felül a jellemző élőhely és a merülés tipusa adható meg, vagyis egy rövid törzsadat, amit egyvalaki visz fel (ő az adott merülőhely gazdája, aki tud ezen később módosítani is). Ez csupán arra szolgál, hogy be lehessen sorolni a helyet, megtudhatjuk hogy az adott helyre korallos vagy épp sziklás élőhely jellemző, roncs, fal vagy épp barlangi merülés.

Az, hogy az adott merülőhelyről kinek mi volt a véleménye, hogy pontosan milyen, a merülések leírásából derül ki. Amíg egy merülőhelyet egy valaki egyszer rögzít fel objektív adatokkal, a merülőhelyhez merülésleírást bárki hozzáadhat, és itt a szubjektív vélemény írható le.
Minden egyes merülőhelyhez lehet -de nem kötelező!- csatolni egyedi merülési élménybeszámolót, és az itt adott értékelések, vízhőmérsékletek, látott élőlények összegzése mond ítéletet adott helyről.
Egyszerű példa: Cápa zátony a hely neve, talán mert sok a cápa? Ha van két tucat értékelés, és egyik merülésen sem láttak cápát, akkor ez megkérdőjelezhető. Ha mindegyiken, akkor meg igazolt. A két véglet közötti eredményből pedig talán az derül ki, melyik a cápás szezon.
Arra is választ kaphatunk, milyen vízhőfokra lehet számítani bizonyos hónapokban, vagy hogy áramlásos hely-e.

A merülőhelyet értékelni is kell, de nem akartuk túlbonyolítani. Mi nem hiszünk abban, hogy akár csak 1-2 hónap távlatából is bárki azt tudja mondani, a merülés 5, és nem 6 pontos volt egy tízes skálán. De azért arra könnyebb választ adni, hogy unalmas (azaz kár volt a cuccot bevizezni), átlagos (jöhet máskor is), érdekes (kár lett volna kihagyni) vagy kimagasló (na ezért lettem búvár!) élményről lehet-e beszélni.
Ugyanígy könnyű eldönteni, hogy figyelembe véve a merülés körülményeit és magát a merülést, könnyű, nehéz vagy éppen átlagos volt számunkra. Az ún. kiemelt élőlények listája nem azért ilyen szűk, mert csak ezek érdekelnék a búvárokat, sőt, a legjobb az, ha a szöveges részben minden olyanról írtok, amit láttatok. A kiemelt élőlények a speciális feltételek alapján végzett keresést segítik, tehát ha cápás, mantás, csikóhalas, stb. helyet konkrétan valaki, kilkkeléssel megteheti. De a kereső szabadszavas részében a bohóchaltól a csukáig mindenre ugyanúgy lehet keresni. A jelöléseknél érdemes úgy gondolkodni, hogy tényleg az érdekességek kerüljenek oda: a nagy halraj tényleg nagy halrajat jelentsen, a másfél méteres hal pedig valóban hatalmas példányt.

Merülőhely lapjaAz egyedi értékelésekhez képeket is lehet csatolni, összesen hármat. Ez nem tűnik soknak, de ha belegondolunk, a leíráshoz nem a versenyképek az ideálisak, hanem azok az akár felszíni képek, amiből látszanak a körülmények, vagy a víz alatt készült olyan fotók, amelyek sejtetni engedik a várható élményeket, sőt a merülőhely térképe is igen hasznos lehet. Akinek egy túráról igazán izgalmas portfóliója sikerül, nyilván a képtárunkba tölti fel a fotókat, amelyet belinkelhet a merülésének leírásába.

Hasznosnak gondoljuk a keresést. Egyrészt van egy szabadszavas kereső, ahol mondjuk a roncs neve alapján lehet rábukkanni adott merülőhelyre. Viszont a bővített keresésben lehetőség van arra, hogy a merülőhely adatai és a merülésértékelések alapján keress, és a szempontokat szabadon kombináld. Tehát például meg lehet nézni, melyik vörös-tengeri roncsnál látott valaki mantát vagy murénát. Rákereshetsz így a cápás helyekre, adott ország roncsaira, stb.

Mindenesetre az adatbázis akkor fogja betölteni funkcióját, ha egyrészt sokan töltik fel adatokkal, másrészt mindenki a lehető legkorrektebb módon teszi azt. Az előbbit illetően csak bizakodunk, az utóbbi kapcsán viszont teljesen biztosak vagyunk benne, hogy minden regisztrált tagunk őszintén, pontosan tölti ki majd az egyedi merülési értékeléseket. Új merülőhelyek felvitelénél természetesen először mi is átnézzük az adatokat a biztonság kedvéért, és várjuk az esetleges országleírásokat is. Szívesen segítünk a véglegesre formálásban természetesen.

Az adatbázis további fejlesztését is befolyásolja az adatok mennyisége. Ha elég sok lesz az értékelés, hasznos lesz esetleg átlagértékekkel összefoglalni az információkat, de minden javaslatra, ötletre nyitottak vagyunk. (A fórumban eddig is kaptunk már ötleteket, van, aminek a megvalósításán dolgozunk, másnál egyelőre inkább maradtunk a mi elképzelésünknél.) Persze használatban fognak majd kiderülni az esetleges hiányosságok, ezért mindenkit arra biztatunk, hogy rögzítse az adatbázisban emlékezetes merüléseit. Ezt az adatbázis felhasználói nevében is előre köszönjük!

Végezetül az elérhetőségekről: Természetesen a nyitólapunk szolgáltatásaink részében megtalálod merülőhely adatbázis néven. Egyébként pedig elérhető így: www. divecenter. hu/ merulohely egy-egy ország leírását pedig a képtárakból, merülőhelyek listájából érheted el, vagy egyszerűen: www. divecenter. hu/ orszag/ + az ország nemzetközi kódja. Például Egyiptomé EG, Magyarországé a HU stb.

Az adatbázis a most leírtaknál sokkal összetettebb, ha érdekelnek a részletek, és bővebben a lehetőségek, leírást találsz a Súgóban!
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. buborek 2008 jan 14. 15:12  
Bocs a Krk sziget leírásának a linkje lemaradt, íme: http://www.buborek.hu/pages/krk_sziget/krksziget.htm
 1. buborek 2008 jan 14. 15:10  
T. Divecenter, s kedves Bunny! Krk szigetről nem kevés munkával készítettünk leírást, melyet a következő címen találtok meg (szükség esetén 5 nyelvre lefordítva is rendelkezésre áll. Képek és szöveg is jogtiszta, saját munka. Ha felhasználjátok és szerzőt is említetek, szívesen látnám a "Buborékot" és Hadházi Zsófiát, aki az értelmi szerzője a szövegeknek.
Krk szigeti és a szigetről elérhető merülő helyek leírása (melyhez hamarosan térképes útbaigazító is lesz) itt: http://www.buborek.hu/merulohelyek.htm található.  Jó munkát kívánok ehhez a nem kis feladathoz.Tisztelettel: Szarka Géza

Merülőhelyek

Sha´ab Rumi, Cousteau Precontinent II.

Sudan

4/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítészátony merülés roncs merüléskorallos, trópusi élővilágcápa jelentős halraj nyílt vízben nagy rája legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés