»» ««

Dráma a víz alatt: megoldódott a rejtély

Egyéb

Egy korábbi orosz haditengerész azt állítja, hogy 1956-ban ő gyilkolta meg Lionel Crabb parancsnokot.

A brit békaember azt a feladatot kapta, hogy vizsgáljon meg egy szovjet hadihajót, amely Portsmouth-ban kötött ki. A hajó fedélzetén szovjet vezetők, köztük Nyikita Hruscsov pártfőtitkár, érkeztek Nagy-Britanniába.

Lionel Crabb a küldetésről nem tért vissza, lefejezett holttestét néhány hónappal később a part menti vizekben lebegve találták meg. Eltűnése idején a brit haditengerészet azt közölte, hogy feltehetően a Stokes-öbölbe fulladt. Halála eddig a hidegháborús korszak egyik megoldatlan rejtélye volt.

A nyugalmazott haditengerész, Eduard Kolcov egy orosz dokumentumfilmben beszélt az 51 évvel ezelőtt történtekről. Közölte: mielőtt meghal, el kell mondania az igazságot a hidegháborús rejtélyről. A volt tengerész kijelentette: ő vágta el a torkát a víz alatt Lionel Crabbnek, aki egy aknát helyezett el a hajón.

Eduard Kolcov 23 éves volt az incidens idején. A dokumentumfilmben azt mondta: parancsot kapott arra, hogy vizsgálja ki egy gyanús mozgás okát a hajótest körül. A volt búvár elmesélte, hogy a víz alatt megpillantotta Lionel Crabbet, miközben a brit egy aknát rögzített a hajó oldalán. A filmben Kolcov megmutatta azt a tőrt, amellyel megölte a brit békaembert, és a kitüntetést, amelyet később titokban kapott bátorságáért.

Megpillantottam egy békaember sziluettjét, aki valamivel babrált a hajó jobb oldalán, közvetlenül a lőszerraktárnál - mondta az egykori orosz haditengerész.

Hozzátette: közelebb úszott hozzá, és akkor meglátta, hogy Crabb egy aknát rögzít a hajótestre. Kolcov ezután elvágta a brit búvár torkát. A 47 évesen elhunyt Lionel Crabb parancsnok jól ismert figurája volt a brit haditengerészetnek, hírnevét a második világháborúban alapozta meg. A tiszt egyszer egy tapadóaknát távolított el egy Máltánál horgonyzó brit hadihajóról, később pedig részt vett Livorno aknamentesítésében. Szolgálataiért több kitüntetést kapott.

A brit akció megakasztotta a London és Moszkva közötti enyhülési folyamatot. Az oroszok tiltakoztak amiatt, hogy vendéglátóik kémkedésre használták ki nagy-britanniai látogatásukat. A brit parlament alsóházában a brit kormánynak pedig arra a kellemetlen kérdésre kellett válaszolnia, hogy kicsúsztak-e ellenőrzése alól a titkosszolgálatok.

[ inforadio.hu ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Boonsung Wreck

Thailand

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 21m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés