»» ««

Városok a tengeren

Egyéb

A világ bizonyos országaiban már azzal kell szembenézni, hogy a szó szoros értelmében tengerre kell költözni.

A globális fölmelegedés egyúttal a tengerszint emelkedését is jelenti. Hollandiát különösen veszélyezteti a növekvő tengerszint, mert az ország több mint 25 százalékát gátak védik a tengervíz beáramlásától.

Az ENSZ előrejelzései szerint ebben a században több mint egy méterrel fog emelkedni a tengerszint Hollandia partjainál. Nyilvánvaló, hogy ezeken a területeken nem lehet a hagyományos módon építkezni, ezért politikusok, tudósok és építészek összehangolt terveket dolgoznak ki a jövő holland tengerparti képének kialakítására.

Egy holland építész, Cris Zevenbergen a trópusi cölöpkunyhók hagyományát továbbfejlesztve cölöpökre tervezi legújabb családi házait. Elképzelése szerint a veszélyeztetett területeken ki kell cserélni a házakat cölöpre épített vagy úszó építményekre. Munkatársaival a Maas folyón már egy kis falut ki is alakítottak Maasbommel néven.

Az úszó falu 36 cölöpházból és 14 úszó házból áll. A cölöpházak a folyó töltésén kívül épültek betoncölöpökre, az úszó házak pedig a folyó közepén vannak lehorgonyozva. Mindegyikhez két, a mederbe rögzített acélgerenda is tartozik, amely biztosítja, hogy a ház kövesse a vízszint mozgását. Akár 4 métert is emelkedhet a vízszint. A ház működtetéséhez szükséges vezetékek ezen a két acélcsövön keresztül érkeznek, illetve a szennyvíz ott távozik.

[ NOL ]
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 5. DUPLA 2007 dec 18. 14:11  
Drága? Az az úszó lakótelep se lehet egy szegényház....
 4. Mirci 2007 dec 18. 13:35  
Különben is, én ennél sokkal egyszerűbb megoldásról hallottam: bazi nagy lakóhajókat építenek, utcákkal, üzletekkel, munkahelyekkel, iskolákkal, stb. Olyan kb. 20-30 ezer személyeseket. És ott élnek az emberek, dolgoznak, tanulnak. A hajó meg csak úgy utazgat az óceánon...

Szerintem sokkal egyszerűbb lenne megszüntetni a tömegnyomort (a hollandok pl. 15 millióan vannak fél magyarországnyi területen), és nem kellene ilyen jó drága kényszermegoldásokon gondolkozni... Arról nem is beszélve, ha elönti őket a tenger vége a tulipán biznisznek és éhenhalnak. Vagy elköltöznek. És akkor minek a drága ház...
 3. Garfield33 2007 dec 18. 12:43  
Ebben csak az a hülyeség, hogy ahol mínusz 50-100 méteres mélyföldön élnek az emberek és a tenger betör a gát mögé, na azok ba..hatják a 4 m-es cölöpeiket.
 2. Bunny 2007 dec 18. 12:36  
Erről látod nem is tudtam. Micsoda setét foltok vannak a múltadban :D
 1. VasMacska 2007 dec 18. 12:33  
Az úszóház, mint szakkifejezésés mint társas időtöltés helye, a szegedieknek már jó régen ismert, mert a Tiszán már az elmúlt évezred első felétől több úszóház is volt.  Mára sajnos már csak néhány maradt, amiknek az állaga megőrzésért heroikus küzdelmet folytatnak a bérlők.
Ezeken az úszóházakon nagy élet volt. Tavasszal kikerültek a téli kikötőből, és a város közepét átszelő folyószakaszra vontatták őket, ott lekötötték a helyükre, és a törzsközönség ettől kezdve ezeket az úszóházakat, mint nyári rezidenciát használta. Azaz voltak bérelt kabinok, ahol a fürdőruhákat  és egyéb strandélethez szükséges rekvizitumokat lehetett tartani, és  akinek volt egy két szabad félórája, az leszaladt az úszóházra, ott a büfében evett - ivott valamit,  míg nem volt annyira szennyezett a folyó úszott egyet, letusolt, majd ment vissza munkahelyére dolgozni, vagy ügyeit intézni. Aztán délután ott lehetett töletni az időt egészen késő éjszakáig. Baráti közösségek alakultak ki, mindenki mindekit ismert, és általában jóban is volt mindekivel. Voltak aztán a horgászok, akik ladikjukat itt tartották, innen jártak ki a vízre, vagy csak a házról dobáltak be. Voltak evezős hajók, a tárolóból vízre tette ki-ki a sajátját, és ment evezni, kajakozni. A hét végét rendszeresen itt töltöttük, voltak nagy főzések, halsütések, italozások, bulik, volt, hogy a nagy kánikulában a pokoli panelek lakói itt is aludtak.
Itt nőttek fel az én gyerekeim is, az idősebb úszóházi korosztály nőtagjainak féltő vigyázása mellett. (Mindegyik gyerekemnek több fogadott nagyanyja is volt.)- akiket aztán cseperedvén kelléképpen idegesítettek is rajcsúrozásukkal. Gyakorlatilag három generáció fért meg mindig egyszerre. Nagy eszemecserék helyszíne is volt az úszóház, hiszen tagjai között volt Huszák professzúr úrtól kezdve a múzeum igazgatóján keresztül, Horváth Karcsi (bácsi) tanár úrig sok nagynevű szegedi, lejártak a szinházi emberek,  Lang Györgyi és persze Boncz Géza kedvelt helye is volt, amikor hazajött Szegedre.
Szóval szép élet volt az.  
Ez a kellemes emlék jutott eszembe erről a cikkről.

Merülőhelyek

Tobia Hamra

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágnagy rája teknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés