»» ««

Csúzliteszt

(Hirdetés)

Írtunk róla, csevegtünk róla, most végre kipróbáltuk élesben: teszteltük az Aqualung Slingshot "sebváltós" uszonyát.

Minden évben megjelenik valami világmegváltó újdonság a búvárpiacon. Egyszer az egyik, máskor a másik gyártó hoz ki valami olyat, amitől az egész búvárkodás reményeik szerint gyökerest megváltozik. Alulvezérelt mellények, pneumatikus palackrögzítés, új anyagok a ruháknál, és persze az uszonyok terén is mindig kijön valami forradalmian más, valami újszerű.

Az Aqualung 2008-es dobása a Slingshot -magyarul csúzli- névre keresztelt uszony. Mit ígér a gyártó?
"A -Slingshot- uszony világújdonság, mely sokoldalúan egyesíti a kényelmes úszást és az erőfeszítés nélküli, gyorsabb haladást a búvár számára. Az uszony példátlan előnyöket kínál a búvárkodóknak! A szabályozható keménységével minden tempónál különösebb erőfeszítés nélkül, gyorsan haladhat az ember. Minden búvár álma teljesülhet, mivel jelentős energiát megspórolva meghosszabbíthatjuk a víz alatti tartózkodásunkat."

Szkeptikusan, de mindenképpen felfokozott érdeklődéssel vártuk ezután a megjelenést, így aztán amikor a Divex Búvárszakáruházból felhívtak, "na Bunnykám, itt az új uszony, ki akarod próbálni?" kérdésre a válasz egyértelmű volt: naná!

Először nézzük az uszonyt. Design szép, elég feltűnő is ahhoz, hogy felhívjuk magunka a figyelmet vele ha valakinek ez is fontos szempont. Egyébként az Aqualung spéci HF-es csatjával érkezik, anyaga műanyag, gumi betoldásokkal. A nagy technikai újdonságok egyike, hogy a lábrész szinte független a lapáttól. Az uszony gyakorlatilag két darabból áll, ami 4 ponton csatlakozik egymáshoz. Ezáltal a gyártó szerint csökken a lábunkra ható terhelés.
A másik újdonság a névadó "csúzli". Ez egy kb. ujjnyi vastag tömör gumi, amely robosztus hatású fémcsatlakozással rögzül a lábrészhez, a szabadon lévő részét pedig a lapát alján kiképzett 3 vájat közül az egyikbe akaszthatjuk be. A három vájat egyre hosszabbra nyújtja a gumit, ami így egyre feszesebb, ezáltal az uszony egyre keményebb lesz. Használata tényleg pofonegyszerű és logikus, csak oda kell figyelni, hogy egyformára állítsuk mind a két uszonyt. Ez a sebváltó, aminek állását víz alatt is, akár kesztyűben is lehet változtatni.

Ezután nézzük a gyakorlatban. Uszodai teszt- mivel lágy uszonyhoz vagyok szokva, először úsztam vele pár hosszt 1-es, tehát a leglágyabb fokozatban. Miután némileg megszoktam, kicsit ismerkedtem vele, jött az első próba: vízben, de a felszínen sebességváltás. Láb keresztbe téve vagy hátrafordulással, simán megy a dolog. No lám, ezek szerint amit írnak, igaz, merülés közben is lehet változtatni a fokozatot!
Ezután teszteltem a fokozatváltás hatását - úsztam két hosszt 1,2 és 3 beállítással. Egyértelműen érezhető volt a változás, karakteres különbséget tapasztaltam a három állás között. Valóban amíg a hármason egészen kemény volt -és gyors-, az egyes ahhoz képest pihepuha lágyuszony, míg a kettes nyilván átmenet.
A különválasztott láb és lapátrész tényleg elég jól működik, tényleg kevésbé terhelte a lábat, mint egy átlagos, hagyományos uszony.
Ezután beállítottam az egyiket 1-es, a másikat 2-es állásba, ami nagyon rossz ötlet volt, nem is javaslom senkinek. Teljesen instabillá vállik az ember attól, hogy másfajta uszony van a két lábon, viszont jó volt arra, hogy véglegesen bebizonyítsa, tényleg van különbség a fokozatok között.

Összefoglalva: a Slingshot első ránézésre kicsit "halivúdi", de azt kell mondjam, amit állítanak róla az megállja a helyét. Tényleg "három az egyben" uszony, aki tehát úgy érzi, hagyományos (nem hasított) uszonyt szeretne, az szerintem nézze meg közelről, a bevezető ár is elég korrektnek tűnik. Nagy kérdés mennyire lesz megbízható a csatlakozás vagy a gumi, kikopik-e esetleg a sűrű váltogatás miatt a vájat. Elég strapabíró anyagnak tűnik, de a valódi teszt úgyis az életben zajlik.
-Sz.K.-

Az új Slingshot uszony 3 színben (kék, ezüst és piros) illetve 3 méretben (S, M/L, L/XL) megvásárolható a DIVEX Búvár Szakáruházban, illetve országszerte az Aqua Lung viszonteladóknál!
A termék jelenlegi ajánlott bevezető ára: 26.900 Ft
Minden információt -ról.

Merülőhelyek

Panorama Reef

Egypt, Red Sea

5/8 db alapján:érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 39m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa mantarája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés