»» ««

Korall-átültetés

Vörös-tenger

Sharm El Sheikh közelében sikeresen telepítettek át korallokat.

A Red Sea Diving College instruktorai és merülésvezetői sérült koralltömböket költöztettek egy új zátonyra. A fémből készült építményeket tavaly süllyesztették el Naama Bay-nél, hogy otthont adjanak a kiemelni szándékozott hajóroncsokon korábban megtelepedett koralloknak.

A Ras Mohammed nemzeti park tengerbiológusaival együttműködő búvárközpont megkapta az engedélyt arra, hogy két roncsról eltávolítsa a korallokat, és a mesterségesen kialakított élőhelyre telepítse át azokat. Ám a tervezett első merülés napján az erős szél megakadályozta a 16 fős búvárcsapat munkáját a Million Hope roncsánál.

A nemzeti park szakembereinek javaslatára ezért olyan korallok felé vették az irányt, amit egy engedély nélküli halászhajó rongált meg a Ras Mohammed nemzeti parkban. "Dr Mohammed Salem elmagyarázta, hogy nagy tömbök törtek le a korallzátonyról, amelyek a hullámoknak köszönhetően hamarosan elpusztulnának. Három csapatba szerveződtünk: az egyik a korallokat gyűjtötte, a másik ládákban a hajóra emelte, a harmadik pedig Dr Mohammed irányításával elhelyezte a korallokat tengervízzel töltött tárolókban. Csak azokat a korallokat hoztuk ki, amelyeket egyértelműen kezdett belepni az aljzat", mondta el Mark Fraenkel.

Annak érdekében, hogy a korallok ne pusztuljanak el, még az éj leszállta előtt oda kellett érniük a házizátonyhoz. A két órás út során a tartályokban tízpercenként cserélték a tengervizet: "A napból hátralevő idő elég volt a korallok rögzítésére. Az egyik búvárcsapat hozta a tartályokat, amíg a másik végezte a rögzítést. Az ajánlást követve gyorskötözőkkel igyekeztük a lehető legbiztosabban rögzíteni a korallokat a fém építményekhez."

Fraenkel hozzátette, hogy a legutolsó vizsgálatok szerint sok korall már rögzült a felépítményekhez, és a makrófelvételek szerint a korallpolipok is egészségesek. Néhány asztalkorall viszont nincs ilyen jó állapotban, és néhány részt majd el kell távolítani.

[ DIVE ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Amfora telep

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycsikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés