»» ««

Idegen élőlények kerülnek az Antarktiszra

Környezetvédelem

A hatodik kontinens élővilágára a különféle módon bevitt élőlények is károsak lehetnek.

Idegen élő organizmusok érkeznek az Antarktiszra: a tudósok és a turisták akaratlanul magvakat, spórákat, atkákat, zuzmókat és mohaféléket hoznak, amelyek idegenek a földrésztől és felboríthatják a biológiai egyensúlyt a jeges vadvilágban.

Az Antarktisz leginkább a pingvinjeiről, valamint a sirályairól és a bálnáiról ismert, a tudósok azonban számos más kis organizmust is találnak itt a vízi ugróvillás rovaroktól a mohafélékig. S tartanak attól, hogy a globális felmelegedés megteremtheti a megfelelő feltételeket az Antarktiszon az olyan külső fosztogatók számára, mint a patkányok és az egerek, miközben most a földrészen élő legnagyobb szárazföldi lény egy repülni nem tudó kis szúnyog. A növények közül egy európai fűféle, az agrostis stolonifera jelenthet fenyegetést, ha a jeges klíma olvadni kezd.

Ezek az organizmusfajták eljutnak mindenhova és már jelen vannak a legtöbb antarktiszi szigeten - mondta el Dana Bergstrom ausztrál kutató, aki az "Idegenek az Antarktiszon" nevű nemzetközi kutatási programot vezeti. A behatoló fajok már régóta tönkretették az életet a Földön, kezdve a nyulaktól, amelyeket az európai telepesek vittek Ausztráliába, egészen a zebrakagylókig Oroszországból, amelyek elzárták a csöveket és a mólókat Észak-Amerika Nagy-Tavainál. S most az Antarktisz számít célpontnak.

Az Antarktisz az őseredeti környezet utolsó bástyája, ha összevetjük a világ többi részével. Elszigetelte a déli óceán, de az emberek kezdik áttörni ezt a gátat. Új fajták kerülnek be részben azért, mert a látogatók ruhái gyakran tartalmaznak magvakat, spórákat vagy rovartojásokat - magyarázta Bergstrom. Rámutatott: az Antarktiszon füvet találtak nőni egy japán kutatókunyhó alatt. Behatoló növényekre bukkantak egy orosz kutatóállomáshoz közel és gombák széles választékára egy ausztrál kutatóállomás közelében. Az emberek megpróbálják megakadályozni a behatolást még akkor is, ha a látogatók száma növekszik. Mintegy 40 ezer ember látogatja meg az Antarktiszt minden évben, főként turisták a part menti sávban, és nyaranta körülbelül 4 ezer kutató dolgozik a kontinensen.

Nagy fenyegetést jelent a klímaváltozás, amiért az ENSZ klímabizottsága a fosszilis fűtőanyagok elégetéséből származó, üvegházhatást kiváltó gázokat teszi felelőssé. Ez az Antarktiszt lakhatóbbá teheti a káros külső behatolók számára. A hajókon lévő patkányok és egerek leugorhatnak az antarktiszi félszigetre, amely a legkevésbé hideg körzet észak felé Dél-Amerika déli csücske irányában. A tudósokat az izgatja, hogy az új fajták gyorsabban érkezhetnek, mint ahogy az élet a kontinensen dokumentálható lenne. Az egyik svéd tudós ismeretlen antarktiszi organizmusok nyolc típusát találta egy kis tóból vett mintában - mondta el Kim Holmen, a Norvég Sarki Intézet kutatási igazgatója.

A behatolók kizárása érdekében az utazásszervezők a látogatókkal megtisztíttatják a lábbelijüket és megtiltják nekik, hogy élelmiszert vigyenek a partra. Ausztrália megköveteli a tudósaitól, hogy porszívózzák ki a ruhájukat a magvak eltávolítása érdekében, s az élelmiszer-szállítmányok fertőtlenítése is segíthet.

[ Greenfo ]
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Playa Lagoon

Curacao

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 25m felett

parti merülésfal merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés